המשמעות של גודש בווריד פורטלי שנצפה באולטרסאונד
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 12/07/2008
1 דקות קריאה
שאלה:

בבדיקת אולטרסאונד של הבטן שעברתי איבחנו גודש בווריד הפורטלי וטחול מוגדל. אני סובלת מיתר משקל, אובחן אצלי גם כבד שומני, ואני נשאית של הפטיטיס C. האם מדובר בפקקת של הווריד הפורטלי? על מצב כזה כבר קראתי באתר. אם לא, אודה לכם אם תרחיבו בנושא: מה זה גודש של הווריד הזה? מה הגורמים לו? על מה זה יכול להעיד? האם יש קשר בין הטחול המוגדל לבין הגודש? האם קשר בין הצהבת לבין הגודש? מובן שאפנה לרופא המשפחה להמשך בירור, אך ראיתי לנכון לפנות גם אליכם, בשל תשובותיכם המלאות והמקיפות.

תשובה:
גודש של הווריד הפורטלי אינו פקקת, אלא הרחבה של הווריד. הווריד הפורטלי, או וריד השער, הוא וריד שמזרים דם מהטחול לכבד. מצבים שונים גורמים להאטה בזרימת הדם בווריד הזה וכתוצאה מכך נוצרים גודש ויתר לחץ דם פורטלי. דם מצטבר גם בטחול, ולכן גם הטחול מוגדל. הסיבות האפשריות לגודש בווריד הפורטלי כוללות בראש ובראשונה שחמת כבד, אך יש סיבות נדירות יותר, כגון זיהום בטפיל הנקרא סכיסטוזומיאזיס. כיוון שאת נשאית הפטיטיס C וסובלת מכבד שומני, שתי מחלות שעלולות להוביל לשחמת הכבד, זו הסיבה הסבירה ביותר. הצהבת היא תוצאה של שחמת הכבד, היא נגרמת מחוסר יכולת של הכבד לפרק חומר שנקרא בילירובין, והוא מצטבר בדם וגורם לצהבת. איחולי בריאות ד"ר נועה גולדשר מינרבי - אינפומד