המשמעות של שדרה שסועה (ספינה ביפידה)
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 07/07/2008
1 דקות קריאה
שאלה:

בתצאות פענוח צילום עמוד שדרה אצל בני בן ה-10 נכתב כך: "סקלריזציה דו-צדדית L5, עם היווצרות מרווח L5-S1 וספינה ביפידה". עד לבירור עם הרופא אבקש לדעת פשר תוצאה זו, ואם יש לה קשר לבעיות גדילה.

תשובה:
ספינה ביפידה היא פגם התפתחותי (מלפורמציה) של עמוד השדרה המותני, אשר מתבטא בחוסר התאחות של גופי החוליות בצידן האחורי. ברובם של המקרים זהו ממצא שפיר ונפוץ, הפגם מתאחה לאחר מספר שנים והילדים מתפתחים כרגיל וללא פגיעה נוירולוגית. במקרים בהם בנוסף לספינה ביפידה ישנם גם ממצאים על פני העור באזור הפגוע, כגון קווצת שערות, גוש, עור בצבע שונה, זה יכול להיות סימן ראשון למלפורמציה אשר לא רק מערבת את גופי החוליות, אלא גם את שכבות קרומי עמוד השדרה. במקרה זה נדרשת הערכה נוירולוגית והדמייתית נוספת ( בבדיקת MRI או בבדיקת אולטרסאונד) של עמוד השדרה על מנת לראות את מידת הנזק באזור הפגוע. אינני יודע מדוע בוצע הצילום אצל בנכם, אולם ללא ספק ממצאים כמתואר בשאלתך מחייבים התייחסות נוספת של הרופא המטפל בשל הסיבות שציינתי. בברכה, ד"ר עידו ווליניץ - אינפומד