דלג לתוכן

הזעת יתר - כיצד מתמודדים עם זה?

הזעת יתר - כיצד מתמודדים עם זה?

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 21/02/2010 תאריך עדכון: 16/05/2021
2 דקות קריאה

"הזעת יתר היא מצב שבו אדם מזיע יותר מהמצופה בתנאים בהם הוא נמצא", אומר ד"ר עופר לנדאו, מומחה לכירורגיה. משמע, אם אדם מזיע תוך כדי ריצה זה טבעי וסביר, אבל אם אדם יושב בחדר ממוזג ומופיעות שלוליות מתחת לבית שחי שלו- זה כבר לא סביר. 

"ההגדרות הספרותיות הן נכונות, אולם מהניסיון שלי הגעתי להגדרה קצת שונה: זו הזעה שמפריעה לאדם. כולם מכירים את התופעה של גבר נכנס למעלית נוטף זיעה וריחות והוא חי בשלום עם זה, והוא לא סובל מתופעת הזעת יתר. לעומתו היה לי מטופל דוגמן שהפריעה לו נקודת זיעה בבית השחי, ואם זה מפריע לו- הוא סובל מתופעת הזעת יתר".


מדוע היא מתרחשת?

המנגנון הפיזיולוגי של הזעה בגוף עובד באמצעות פקודות מהמח למערכת העצבים הסימפטית, הנותנת פקודות לעצבים המוליכים אות חשמלי לאזור בלוטות הזעה. אותו אות החשמלי גורם לשחרור חומר בשם אצטיל כולין, שהוא החומר שמפעיל את בלוטות הזיעה. למרות שאנו יודעים מהו מהלך האות לכל אורך הדרך, אין הסבר למה אצל אנשים מסוימים המערכת מתחילה לעבוד בעודף".


מה הן אפשרויות הטיפול נגד הזעת יתר?
 
בוטוליניום טוקסין או בוטוקס:

"יעילות הבוטולינום בהזרקה היא קרובה למאה אחוז", קובע ד"ר לנדאו, "והוא נעשה בטיפול נגד הזעת יתר מוקדית, כלומר בידיים, רגליים, בתי שחי וכדומה. החומר מונע הפרשה של אצטין כולין באזור המוזרק, כאשר למעשה מנתקים את המערכת בנקודה הסופית שלה, ומונעים הפרשת אצטיל כולין, שגורמת לכך שלא תהיה הפרשת זיעה באזור המוזרק".
 
האם טיפול בוטוקוס נגד הזעת יתר מונע לתמיד או שיש לחזור עליו?

ד"ר עופר לנדאו: הטיפול הוא אירוע חד פעמי שהשפעתו נמשכת כחצי שנה עד שנה, אז ניתן לחזור שוב על התהליך. אף אחד לא באמת יודע אם התופעה של הזעת יתר נפסקת בשלב כלשהו, אולם אין כל מניעה לטפל באמצעות בוטולינום כל עוד זה עובד".
 
 
האם קיימים סיכונים בטיפול נגד הזעת יתר באמצעות בוטוקס?

ד"ר לנדאו: "לא. החומר מאד יעיל ואין בו שום סיכונים. יש תופעת לוואי קלה של חולשה בכפות הידיים שיכולה להתפתח, אולם היא חולפת תוך שבוע".
 
פתרון אחר הוא הניתוחים. הניתוח הוותיק בתחום נקרא סימפטקיטומיה, מסביר ד"ר עופר לנדאו, והוא מיועד במיוחד להזעה בכפות הידיים. "מדובר בניתוח המבוצע בהרדמה כללית, במהלכו מכניסים מכשיר וידאו לחזה ומנתקים את העצב הסימפטטי במקום שמשפיע על ההזעה בכפות הידיים. היתרון הוא שישנם למעלה מ- 95 אחוז הצלחה וזה פותר את הבעיה לתמיד. 

אלא שבשליש מהמקרים מתפתחת הזעה מפצה באזורים אחרים בגוף שקודם לא היתה בהם הזעה, וזו יכולה להיות בעיה". בעוד שכירורגים רבים מסתייגים מהניתוח, הרי שלפני כחמש שנים התמחה ד"ר עופר לנדאו בארה"ב, והוא מבצע את הניתוח עם קליפסים במקום לחתוך את העצב, דבר שמאפשר בלק מהמקרים להפוך את התהליך במידה ומתפתחת הזעה מפצה.

ניתוח נוסף נגד הזעת יתר הוא "שאיבת בלוטות הזעה" שמיועד להזעה בבתי השחי אך יעיל בכ- 80-90%
 אמצעי נוסף הוא הדריוניק (או היונטופורזיס), "שהינה טכניקה מלפני 50 שנה שבה משקיעים את האבר שעליו רוצים להשפיע (רגל או יד) באמבט עם מים ומזרימים דרכו זרם חשמלי. 

כתוצאה אחרי 20 דקות אפשר לקבל אפקט של הפסקת הזעה", מסביר ד"ר לנדאו. "מעבר לעובדה שמדובר בעקצוצים לא נעימים, צריך לחזור על הטיפול כל יום, ואנשים בדרך כלל לא אוהבים את המכשיר".  

ישנם גם אמצעים אלטרנטיביים כמו הביופידבק, אולם לטענת ד"ר לנדאו הם לא עוזרים לתופעה. 
המאמר נכתב על ידי ד"ר עופר לנדאו מומחה,לפרסקופיה,ניתוחי השמנה והזעת יתר

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר עומרי זידאן
ד"ר עומרי זידאן עור ומין
רופא עור מומחה בתחום אבחון מוקדם של סרטן העור בבית החולים בילינסון
פרופ' פרנסיס סרור
פרופ' פרנסיס סרור כירורגיה
5.0
( 8 חוות דעת )
"חוויה מצויינת!שירות מעולה!"
 alita clean skin
alita clean skin עור ומין
חברה משפחתית ייחודית המתמחה בטיפול בבעיות עור
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו