דלג לתוכן

האם טיפול בגלי רדיו עשוי לשים סוף לכאבים הכרוניים?

1 מכל 6 ישראלים סובל מכאבים כרוניים - תופעה נפוצה שעלולה לגרום להגבלה משמעותית בתפקוד ולפגיעה ניכרת באיכות החיים. מהו המקור לכאב שאינו חולף, מה כולל הטיפול השמרני והאם טיפול בגלי רדיו יכול לפתור את הבעיה אחת ולתמיד? התשובות בכתבה

מאת: ד"ר מאיר בן נון
תאריך פרסום: 19/03/2020
3 דקות קריאה
 מדיקל השרון בשיתוף עם מדיקל השרון i מרכז המאגד עשרות רופאים מומחים, במגוון תחומי הרפואה


כולנו חשים בכאבים מפעם לפעם ולמעשה מדובר בתגובה טבעית וחיונית של מערכת העצבים אשר מתריעה על פגיעה. ברוב המקרים האותות ותחושת הכאב פוחתים כאשר הפציעה מחלימה. עם זאת, לעיתים הכאב אינו חולף חודשים ואף שנים לאחר ההחלמה. מקרים אלה מוגדרים ככאב כרוני - מצב בו תחושת הכאב נמשכת שלושה חודשים ויותר, גם לאחר שהנזק הראשוני נעלם. בניגוד לכאבים אקוטיים, כאבים כרוניים נחשבים למחלה של ממש אשר עלולה לפגום בניידות, להוביל לקושי בביצוע של פעולות שגרתיות ולגרום לפגיעה ניכרת באיכות החיים. 


אישה סובלת מכאבי גב כרוניים
New Africa |  Shutterstock

מה המקור לכאבים כרוניים?

ככל הנראה, הסיבה להתפתחות של כאב כרוני היא רגישות יתר של מערכת העצבים מרכזית , כאשר רגישות כזו מתורגם לפעילות חשמלית יתר של תאי עצב בחוט השדרה ושידורם כלפי היקף על ידי שורשי העצבים אשר יוצאים עמוד השדרה ומעבירים אותות אל מערכת העצבים ההיקפית. כאב כרוני מתפתח לרוב כתוצאה מבעיות שריר שלד, בשל דלקת לרוב או מסיבות מכאניות. לעיתים כאב זה יכול להתפתח בשל פגיעה בעצבים ההיקפיים או מרכזיים עצמם.


מהן דרכי הטיפול המסורתיות בכאב כרוני?

הטיפול המסורתי בכאב כרוני כולל מתן של תרופות, לרוב ממשפחת נוגדי  דלקת, מאלחשים ולעיתים אופיואידים וטיפולים שאינם תרופתיים, כמו פיזיותרפיה, תרפיה התנהגותית, פעילות גופנית מתאימה, דיקור, ועוד. עם זאת, במקרים בהם הטיפולים השמרניים אינם מסייעים במיתון הכאב, יומלץ על טיפולים פולשניים. טיפולים, כמו הזרקות מקומיות של תרופות שונות או טיפול בגלי רדיו ומשפיעים על אזור המטרה וכך תורמים לניתוק מעגל הכאב.


מהו הטיפול בגלי רדיו וכיצד מועיל למיתון הכאב?

באמצעות שימוש בתדר רדיו גבוה מאוד ניתן לייצר אנרגיה חשמלית או אנרגיית חום המשפיעה על הרקמות אליהן היא מוקרנת  וכך מובילה להרגעת הכאב. קיימים שני סוגים של טיפול באמצעות גלי רדיו:

חימום רקמת העצב באמצעות שימוש בגלי רדיו
טיפול זה גורם לצריבת העצב הפגוע ולהפסקת פעילותו. במהלך הפעולה משתמשים באנרגיית גלי רדיו אשר מייצרת חום באופן מבוקר בקצה המחט. החדרת המחט אל מקור הכאב מובילה לצריבת העצב וכתוצאה מכך לניתוק מקור הכאב ממערכת העצבים המרכזית. טיפול באמצעות אנרגיית חום ייבחר רק במקרים בהם המקור לכאב נעוץ בפגיעה בעצב תחושתי, כמו לדוגמה כאבים של עמוד השדרה הנובעים משינויים דלקתיים במפרקים הבין חולייתיים. 

גירוי חשמלי בעזרת גלי רדיו
במקרים בהם המקור לכאב הכרוני הוא עצב תפקודי, צריבה של הרקמה יוביל לפגיעה תחושתית או תנועתית. על כן, השימוש בגלי רדיו יתבצע לשם דיכוי תחושת סיבי הכאב בתוך העצב ולא לשם הרס מוחלט שלו. בשיטה זו, מועברים מקטעים של גלי רדיו אל רקמת העצב בטמפרטורה נמוכה יחסית הגורמת לשינוי הרקמה ולמיתון הכאב. לדוגמה  טיפול זה יעיל להרגעת הכאב הנובע מלחץ על שורשי עצבים היוצאים מעמוד שידרה (פריצת דיסק, הצרות תעלה) או עצבים היקפיים פגועים. 

מהו מהלך הטיפול?

ללא כל תלות באזור או בשיטה הנבחרת, הטיפול בגלי רדיו מתבצע בהרדמה מקומית תחת שיקוף או בהכוונת מכשיר אולטרסאונד. הטיפול מתבצע במרפאת הכאב באופן אמבולטורי (ללא צורך באשפוז). לרוב, אין צורך בביצוע של בדיקות מקדימות, להוציא מטופלים הסובלים ממחלות רקע שונות או אלו אשר נוטלים תרופות לדילול הדם. 

מבין הבעיות הנפוצות בהן ניתן לטפל בעזרת גלי הרדיו ניתן למנות כאבים שמקורם בעמוד השדרה (הצווארי הגבי או המותני), פגיעות המשפיעות על עצבים פריפריאליים, ועוד.

מתי צפויה להיות מורגשת הקלה בכאב?

לרוב, טיפול יחיד יוביל להקלה משמעותית בכאב. עם זאת, במקרים בהם משתמשים באנרגיה חשמלית יתכן ויהיה צורך בטיפולים חוזרים, אחת לשנה או יותר. 

האם הטיפול כרוך בתופעות לוואי או סיבוכים?

ללא כל תלות בשיטה הנבחרת, הטיפול בגלי רדיו נחשב לבטוח מאוד והוא אינו צפוי לפגוע ברקמות הסמוכות לעצב הפגוע. מעבר לשימוש באמצעי הדמיה במהלך הטיפול, לפני הפעלת מקור האנרגיה יתבצע גירוי חשמלי שנועד כדי לוודא שהמחט מוחדרת למיקום הנכון ולמנוע נזק לרקמות סמוכות. במקרים בודדים לאחר הטיפול עלולה להתרחש החמרה בכאב שתחלוף לאחר מספר ימים. 

הכתבה בשיתוף עם ד"ר מאיר בן נון, מומחה ברפואת כאב במדיקל השרון. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר פיטר בלה
ד"ר פיטר בלה רפואת כאב
מומחה ברפואת כאב
ד"ר מאיר בן נון
ד"ר מאיר בן נון רפואת כאב
מנהל יחידת כאב לשעבר בית חולים מאיר כפר סבא
ד"ר ארקדי בודובסקי
ד"ר ארקדי בודובסקי רפואת כאב
מנהל יחידת כאב בבית חולים השרון, מרכז רפואי רבין פתח תקווה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם מדיקל השרון

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו