דלג לתוכן

רפלקסים (Reflexes)

2 דקות קריאה

תינוקות מגיעים לעולם כשהם מצוידים בכישורים המסייעים להם להתמודד עם מטלות ראשוניות. כישורים מולדים אלה הם רפלקסים והם מתבטאים בתגובות אוטומטיות לגירויים חיצוניים שונים. 


לרפלקסים יש ערך הישרדותי עבור התינוק. חלקם, כמו הנטייה למצמץ בתגובה לאור חזק או לרוח, מלווים את התינוק גם בהמשך חייו. אחרים נעלמים לגמרי או הופכים לתגובות גופניות רצוניות ומשוכללות יותר. חוקרים סבורים שבשלבי ההתפתחות המוקדמים התגובות הרפלקסיביות נשלטות ע"י מרכזי המוח הנמוכים, וככול שהתינוק גדל הופכת התנועה לרצונית, נשלטת ומורכבת יותר והשליטה עוברת למרכזי מוח גבוהים.

רשימה חלקית של רפלקסים מולדים:

• רפלקס האחיזה (grasping): התינוק תופס אצבע או חפץ ששמים בכף ידו, וקופץ את ידו בלפיתה חזקה.

• רפלקס ההצמדות: בעת גירוי כף הרגל היא נצמדת למשטח.

• רפלקס בבינסקי: בליטוף צידה של כף הרגל מהעקב לאצבעות, האצבעות נפרקות החוצה וכף הרגל מסתובבת פנימה (רפלקס זה נעלם בגיל שנה בערך).

• רפלקס העמידה: בעת עמידה על משטח הילד נועל את ברכיו לתנוחת עמידה.

• רפלקס ההליכה: כשגוף הילוד במצב אנכי ורגליו נוגעות במשטח ישר, הוא מבצע צעדים ספורים בסיכול הרגליים (בצורת X).

• רפלקסים סביב הפה:

o חיפוש או גישוש (rooting): זהו רפלקס שמקורו בהנקה. כשנוגעים בשפתי התינוק או בלחיו בצד אחד הראש יסתובב לאותו כיוון בניסיון לתפוס את פטמת השד.

o רפלקס המציצה: גורם לתינוק למצוץ במרץ דבר שנוגע בפיו (כמו פטמה, מוצץ או אצבע). רפלקס זה ביחד עם רפלקס החיפוש מאפשר לתינוק לינוק מיד עם היוולדו. 

o רפלקס הבליעה: מגיב לאותם הגירויים בתנועות בליעה.

o רפלקס הנשיכה: גורם לתינוק לנשוך באופן אוטומטי אצבע המוכנסת לפיו. בגיל חודשיים פעולת האכילה הופכת רצונית, כך גם המציצה והבליעה אמורות להפוך לתנועות רצוניות.

• רפלקס מורו ("החיבוק"): כנראה שמקורו של הרפלקס הינו ברצון להימנע מנפילה ולהיצמד לגוף האם. בעקבות גירוי פתאומי כמו רעש, או במצב בו ראשו של התינוק נשמט לאחור, הוא פושט ומיישר את זרועותיו ואת רגליו, ולאחר מכן מצמיד את הזרועות זו לזו במעין תנועת חיבוק. כפות הידיים נקמצות כמו ברפלקס האחיזה. רפלקס זה צפוי להעלם בסביבות גיל 5 חודשים, ולא להתפתח להתנהגות רצונית ומסתגלת. רפלקס הסיף: מופיע כשבוע לאחר הלידה, ומחלק את הגוף לימין ושמאל. כשהראש מופנה ימינה התינוק יפשוט את ידו ורגלו הימניות, ויכפוף את השמאליות, ולהפך (רפלקס זה נעלם בסביבות גיל 4 חודשים).
רופאים בתחום
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון נוירולוגיה
מנהל מחלקה לשבץ מוחי ומחלות נוירווסקולרית, בי"ח שיבא, תל-השומר
ד"ר מיקי הר-גיל
ד"ר מיקי הר-גיל נוירולוגיה
5.0
( 4 חוות דעת )
"ד"ר הר-גיל מקצועי מאוד, רגיש לסיטואציה, אמפתי ויסודי."
ד"ר שאול סטיר
ד"ר שאול סטיר נוירולוגיה
פסיכיאטר מומחה, נותן חוות דעת משפטית ונוירולוג מומחה.
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו