מחלת החזרת היא מחלת ילדות ויראלית, זיהומית ומדבקת, העוברת באוויר באמצעות רסיסי שיעול או עיטוש של אנשים חולים.
חזרת גורמת לרוב לנפיחות ולכאב בבלוטות הרוק הסמוכות לאוזן, ולמעשה שמה של המחלה נגזר מצורת החזיר הנוצרת כתוצאה מנפיחות בלוטות הרוק. עם זאת, אחד מכל שלושה אנשים הלוקים בחזרת לא יסבול מתסמין זה. לחלופין, יוכל להופיע זיהום בדרכי הנשימה העליונות.
החל משנת 1988, הוכנס החיסון כנגד מחלת החזרת לשימוש קפדני בארץ, וגרם לירידה של כ-90% בתחלואה. החיסון, המבוסס על וירוס חי מוחלש, ניתן בגיל שנה, ולאחר מכן ניתנות מנות דחף בכיתה א' ובכיתה ז'. פרוטוקול החיסון נותן הגנה לכל החיים.
סימפטומים
הסימפטום הבולט ביותר במחלת החזרת הוא התנפחות בלוטות הרוק הממוקמות מתחת לאוזניים ולפניהן, העלולה לגרום לכאב בגרון. הנפיחות האופיינית מתפתחת במשך כיומיים-שלושה, נמשכת כ-8 ימים ופוחתת בהדרגה עם ירידת החום.
חשוב לדעת כי חזרת היא מחלה המדבקת עוד בשלב הקודם לסימפטומים, ולמעשה ניתן להידבק בחזרת החל מ-6 ימים לפני התנפחות הבלוטות ועוד 5 ימים לאחר ירידת הנפיחות.
• כאבים או נפיחות באשכים או בשחלות (במידה והמחלה פורצת לאחר הבגרות המינית)
אצל כשליש מהלוקים במחלת החזרת, לא מופיעים תסמינים כלל.
בקרב מבוגרים הלוקים במחלת חזרת, בדרך כלל התסמינים חריפים יותר מאשר אצל ילדים. כמו כן, אצל מבוגרים המחלה נוטה יותר להסתבך מאשר בקרב ילדים.
סיבות וגורמי סיכון
וירוס החזרת נישא באוויר. כך, חזרת מועברת דרך שיעול, עיטוש, או כאשר חולקים מזון או משקה עם אדם הלוקה בזיהום.
מבוגרים שלא חוסנו נגד חזרת נמצאים בסיכון גבוה לחלות במחלה, סיכון שמוגבר במידה ומערכת החיסון מוחלשת (כמו אצל חולי סרטן המטופלים בכימותרפיה או אצל חולי איידס).
אבחון ובדיקות
חזרת מאבחנים בדרך כלל בהסתמך על היסטוריה של חשיפה למחלה, נפיחות ורגישות בבלוטות הרוק לצד האוזן ובהסתמך על סימפטומים של חזרת כמו קשיות העורף, כאבי ראש וכאב באשכים.
יש לציין כי תסמינים של חזרת יופיעו בין שבועיים לשלושה לאחר החשיפה לאדם חולה.
במקרה הצורך ניתן לבצע בדיקת נוגדנים באמצעות דגימת דם (ELISA או (EIA. הבדיקה בודקת נוכחות של נוגדנים או של אנטיגן בדגימה, זאת על מנת לאשר את האבחנה ולשלול את האפשרות שמחלת אחרת היא שגורמת לתסמינים.
את וירוס החזרת ניתן לזהות באמצעות בדיקת תרבית המבוצעת בדגימת שתן או רוק או באמצעות דגימת נוזל חוט השדרה, הנלקח באמצעות ניקור מותני. בדיקות אלו מבוצעות לעתים נדירות.
סיבוכים אפשריים
בקרב ילדים, חזרת היא בדרך כלל מחלה קלה והסיבוכים בה נדירים.
סיבוכי המחלה עלולים לכלול:
• זיהום במוח (אנצפליטיס) והקרומים שעוטפים אותו (דלקת קרום המוח).
• דלקת באשכים או דלקת בשחלות. במקרים נדירים ביותר דלקת באשכים עלולה לגרום לעקרות. דלקת בשחלות, כפי הנראה אינה משפיעה על הפוריות בטווח הארוך.
• הידבקות בחזרת במהלך השליש הראשון להריון עלולה לגרום להפלה.
בעיות ארוכות טווח כתוצאה מסיבוכים הן נדירות.
יש לקחת בחשבון כי חיסון נגד חזרת מגן לכל החיים. תופעות הלוואי של החיסון הן התפתחות דלקת של בלוטות הרוק או של האשכים. שתי תופעות הלוואי הללו הן נדירות ביותן ואינן משאירות נזק לטווח הרחוק.
חשוב לדעת כי אין לחסן ילדים הרגישים לביצים, לג'לטין או לניאומיצין. כמו כן, יש להימנע מחיסון חולים בעלי מערכת חיסונית מוחלשת ונשים בהריון.
טיפולים ותרופות
ברוב המקרים מחלימים ממחלת חזרת בעזרת מנוחה וטיפול בבית החולה וללא צורך בטיפול מיוחד, אבל ניתן להקל על הסימפטומים באמצעות משככי כאבים המסייעים בהקלה על הכאב ובהורדת החום, הן למבוגרים והן לילדים (לילדים מומלץ טיפול בטיפות).
חשוב להרבות בשתיית מים ולהימנע משתיית מיצי פירות, המעוררים ייצור רוק שמגביר את הכאב.
קומפרסים חמים עשויים להקל על הנפיחות והכאב של בלוטות הרוק.
במקרים של סיבוכים ייתכן צורך באשפוז.
במידה והמחלה פרצה בגבר שכבר בגר מינית, תיתכן דלקת חמורה של האשכים (Orchitis). במצב כזה, הרופא ימליץ על טיפול בקורטיקוסטרואידים ובמשככי כאבים.
נגד חזרת, שתי זריקות של החיסון החי המוחלש מעניקות הגנה לכל החיים: זריקה ראשונה ניתנת בגיל 12 עד 15 חודשים, השנייה בגיל 4 עד 6 שנים. קיים חיסון נוסף שמחסן מפני חצבת, חזרת ואדמת וגם מפני אבעבועות רוח.
חיסון זה נקרא "מרובע" והוא יכול להחליף אחת מהמנות של החיסון נגד חצבת-חזרת-אדמת (MMR), או את שתיהן.
רב התינוקות אינם נדבקים בחזרת במהלך השנה הראשונה לחייהם, זאת הודות לחיסון לטווח קצר שהם מקבלים מאמם, לפני הלידה.
במידה וכבר קיימת היסטוריה של הידבקות בנגיף, הסיכויים לזיהום חוזר נמוכים מאוד.
שאלה: איזה חיסון צריך לקבל החל מגיל שנה ועד שנה ושבעה חודשים, ומתי?
תשובה: על פי הוראות משרד הבריאות, בגיל שנה יש לחסן את הפעוטות בתרכיב נגד שיתוק ילדים, תרכיב משולש נגד אסכרה-צפדת-שעלת (DTP) , תרכיב משולש נגד חצבת- חזרת-אדמת (MMR) ותרכיב נוסף נגד חיידק בשם המופילוס אינפלואנזה (Hib). בגיל שנה וחצי- ושנתיים יש לחסן כנגד דלקת כבד נגיפית (Hepatitis A) . למידע נוסף ולטבלאת החיסונים המלאה: www.infomed.co.il/immun.asp
שאלה: יש חשש שהילדה שלי, בת 5, חולה בחזרת. היא קיבלה את כל החיסונים, יכול להיות שגם נגד חזרת. נשלחנו לעשות בדיקות דם, משטח גרון ובדיקת שתן. היא קצת מצוננת קצת, סובלת מכאבי גרון, יש מוגלה, יש נפיחות מתחת לאוזן, אין תיאבון, החום שלה הוא 38.5. היא מקבלת אוג
תשובה: חזרת היא זיהום נגיפי (ויראלי) של בלוטות הרוק. בלוטות הרוק העיקריות ממוקמות ממש מתחת לאוזן ולפניה. לפני שמבחינים בנפיחות כלשהי, יתכנו חום נמוך, כאב אוזניים או חולשה. החום משתנה, והוא עשוי להיות רק מעט מעל חום הגוף הרגיל, או להגיע ליותר מ-40 מעלות צלזיוס. כעבור מספר ימים בהם מופיעים תסמינים אלה, עשויה להתגלות נפיחות בבלוטות הרוק שבזווית הלסת - מתחת לאוזן אחת או לשתי האוזניים. התסמינים פוחתים בדרך כלל אחרי 3 ימים, אך המחלה מידבקת כל עוד נמשכת הנפיחות. חזרת היא מחלה מידבקת, העוברת מאדם לאדם על ידי נגיף דרך הרוק. מרבית הנדבקים הם ילדים בין גיל שנתיים לגיל 12. אצל אנשים מבוגרים יותר, יכולה המחלה להתפשט לאברי המין, למערכת העצבים, ללבלב ולאיברים נוספים. תקופת הדגירה של הנגיף היא בין 12 ל-24 יום. חיסון MMR הוא חיסון משולש, נגד חזרת, אדמת וחצבת, שניתן בגיל שנה ולאחר מכן בגיל שש. תופעות הלוואי של החיסון נדירות, אך עלולות לכלול לדלקת בבלוטות הרוק. אין ספק שהכנסת החיסון המשולב נגד חצבת, חזרת ואדמת הביאה למניעת המחלות במקבלי החיסון. למרות זאת, עדיין קיים סיכוי לסיבוכים, כמו אצל בתך, כי החיסון מורכב מווירוס מוחלש. הסיבוכים קורים במקרים נדירים, וגם כשהם קורים, הם לרוב חולפים בלא לגרום נזק. מכיוון שחזרת היא מחלה נגיפית, אין תרופה שתהרוג את הנגיף באופן ישיר, ולכן האוגמנטין שבתך מקבלת נועד רק למניעת סיבוכים, כגון המוגלה שאת מתארת, שסיבתה, ככל הנראה, חיידק ש"התלבש" על הזיהום הויראלי. למרות כל ההקדמה הזו, ולמרות החשד של הרופא המטפל שבדק בעצמו, ייתכן שלא מדובר בחזרת אלא בזיהום חיידקי, שתסמיניו דומים לאלה שגורם ווירוס, שיחלוף עם הטיפול באוגמנטין. עוד מידע תוכלי למצוא כאן: http://www.infomed.co.il/takeCare/symp35.asp
שלום ד"ר כהן אני בן 62 . בחמש שנים האחרונות המנעד של הקול שלי הצטמצם. כלומר הקול נהיה צרוד בקולות הגבוהים והנמוכים. לאחרונה יש החמרה, ותקופה קצרה הקול נעלם לגמרי, ושוב חזר. שאלתי היא: שנים רבות מאוד אני נוהג גם בקיץ וגם בחורף לשתות כמה פעמים במשך היום שתיה קרה וגם ארטיק קרח, כדי להפיג תחושת חום קבועה שיש לי. בגלל קשר אפשרי בין זה לבין הצרידות, הפסקתי עם הארטיקים מקרח, ואני שותה קר וגם גלידה חלבית. האם עלי להפסיק עם זה בכדי לשפר את המצב?? רב תודות.דוד
בהמשך לשאלתי ד"ר יקר, אני גם מעשן קנאביס רפואי עקב היותי חולה בptsd אני נכה צה"ל, זה הדבר היחיד שמאפשר לי לישון, האם להפסיק את זה לתקופה מסוימת?
הוסף תגובה
ניתוח כריתת פוליפים ממיתרי הקול
מתן 01/07/2022 | 11:03
היי ד"ר מה שלומך? עברתי ניתוח להסרת פוליפים ממיתרי הקול, שחררו אותי הביתה היום, יצא לי לדבר כמה פעמים מבלי לשים לב ואכלתי ארטיק קרח דובדבן? האם שני הדברים הללו יכולים להזיק לי? וממה כדי להימנע מבחינת אוכל ושתייה אחרי הניתוח? ומתי אפשר לחזור לשגרת אכילה רגילה? אודה לך על תשובה בנושא בברכה מתן אשמח גם לטיפים שיעזרו לי להחלים
הוסף תגובה
ארטיק קרח וצרידות
ד"ר יקי כהן30/11/2014 | 07:08
אין כל קשר בין הדברים שינויי קול ומנעד לאחר גיל 60 יכולים להיות תוצר של התבגרות המיתרים ירידה בגמישות שלהם וביכולת המתיחה והסגירה שלהם. ציינת שיש לך הרגשה חמה בגרון - סיבה מספר אחד לכך היא עלייה של חומצה מהקיבה לגרון חושב להיבדק במקום לנחש פנה לרופא אף אוזן וגרון לבדיקה
הוסף תגובה
ניתוח הסרת פוליפ / יבלות
מאיר31/03/2022 | 13:01
יש מישהו שעבר את הניתוח וכן מרוצה מהתוצאות ? האם באמת לאחר מנוחה קולית מוחלטת של שבוע ( ע״פ ההמלצות ) ועוד הפחתה משמעותית של חודש בדיבור..יש תוצאות טובות ? מקבל רק חווד שלילי עד עכשיו ומאוד חושש האם לבצע את הניתוח
מניסיון, ההחלמה הסופית יכולה להיות רק אחרי מס' חודשים.
עמית13/06/2022 | 23:12
לי לקח זמן רב להתאושש מניתוח של הסרת יבלות ופוליפ. נעזרתי בקלינאית תקשורת מעולה מומחית לקול ובעידודו של ד"ר יקי הנפלא שהבטיח לי שאכן אשוב לדבר כרגיל. סבלנות, אורך רוח ותרגול אצל קלינאי תקשורת.
היי שיר , החלמה היא תהליך , את צריכה לתרגל אצל קלינאי תקשורת המתמחה בקול וללמוד ממנו כיצד להחזיר את הרטט למיתרים, גם ניתוח של מיתרי הקול דורש שיקום קולי. אני לא יודע מה היה לך והיכן היה ממקום במיתר אך שווה לפנות לקלינאי תקשורת שיעזור לך לשפר את איכות הקול.
הוסף תגובה
צרידות לאחר ניתוח להסרת פוליפ
שיר22/05/2022 | 23:20
בצעתי לפני חודש וחצי ניתוח להסרת פוליפ. הייתי בשתיקה מוחלטת כשבוע וחצי ולאחר מכן הפחתתי משמעותית את הדיבור. בהתאם להוראות. הייתי בביקורת נאמר שהכל תקין ולא נותרה צלקת על המיתרים אבל אני עדיין מאוד צרודה. דיבור מקוטע ממש חלקי מילים רק נשמעות. האם זה ישתפר?
מאיר שלום, אומנם אני הרופא המנתח והפנייה הייתה למנותחים. לרוב מנתחים פוליפ ולא יבלות. יבלות ניתן לנסות לרפא ע"י טיפול אצל קלינאי תקשורת. במקרה של פוליפ יש צורך להסיר אותו מכיוון והשארתו על המיתר פוגעת ברטט של המיתר ויש צורך לשלוח פוליפ לפתולוגיה בכדי לוודא שאין טעות באבחנה. לאחר הניתוח הקול צרוד ולוקח זמן בערך חודש עד שמתחילים לחוש שיפור אז יש להתחיל טיפול אצל קלינאי תקשורת המתמחה בקול כאשר מטרת הטיפול הינה להחזיר את הרטט למיתר שנותח וכמובן ללמד היגיינה קולי מכיוון ופוליפ נוצר עקב טראומה למיתר - צעקה, שיעול חזק, דימום למיתר או שימוש לא נכון בקול. אני לא יודע מה ראו לך על המיתר או המיתרים אך אם אתה לא בטוח באבחנה ראוי לעשות חוות דעת נוספת ולא לחכות מכיוון ולכל רופא יש אפשרות לטעות באבחנה לרוב תוך 3-4 חודשים מהרגע שניצפה נגע מומלץ לקחת ביופסיה בכדי לוודא שאכן לא נעשתה טעות באבחנה .
הצוואר לא אמור להתנפח לאחר ניתוח, גש לרופא המנתח שיבדוק אותך
הוסף תגובה
החלק האחורי
רעות 07/06/2022 | 15:39
שלום דר' כהן , האם ניתן לבדוק את החלק התחתון של מיתרי הקול עם אנדוסקופ ? וגם האם ניתן לבדוק את המשך הגרון שמתחת למיתרי הקול עם האנדוסקופ? האם זה מחייב הרדמה ?
אובחנו לי הצטלקויות על 2 המיתרים(סולקוס) האם ניתן להרפא מזה ללא התערבות כירורגית? האם הרקמות לא יכולות לחדש את עצמן באופן עצמוני, במידה וממעיטים מאוד בדיבור? מה הסיכונים בהתערבות כירורגית?
המשך שאלה מלמעלה; לפני האבחנה של הסולקוס, היה אזור מעט בצקתי על אחד המיתרים. קיבלתי סטרואידים, וזה עבר . האם ייתכן שההתמוססות של הבצקת הקטנה גרמה לסולקוס? זו אופציה בכלל? והאם זה רלוונטי לדרכי הטיפול? ק
הוסף תגובה
המשך השאלה בעניין ההצטלקויות
חלי01/06/2022 | 19:21
הרופא שאיבחן את הסולקוס (ההצטלקויות) לא יודע לומר ממה הן נוצרו. אבל לא מדובר בציסטות. אשמח למענה על שאלתי המקורית