שאלה - נקודות חן שמהוות גורם טרום סרטני

השאלה:
רופאת העור הורידה לבעלי כמה נקודות חן מהגב. לאחר כמה שבועות, פנו אליו מהקופה ובקשו שנקבע לו תור לכירורג. הכירורג הסביר לו כי באחת הנקודות נמצאו תאים טרום-סרטניים, ולכן שכדאי להוריד את הנקודה באופן יסודי. הוא הסביר לו שזה לא מהסוג שמפתח גרורות, ושאין לו מה לדאוג, ואמת שליתר ביטחון עדיף בכל זאת להוריד אותה לגמרי.

מהם תאים טרום-סרטניים? האם זה אומר שמעכשיו עליו להיות במעקב קפדני? האם באמת אין סיבה לדאגה?


תשובה:


ככל הנראה הסירו לבעלך מהגב נבוסים (נקודות חן) מלנוציטריים (נקודות חן המורכבות מתאי הפיגמנט). יש מספר סוגים של נבוסים אלו. אחד הסוגים נקרא Dysplastic (Atypical) Melanocytic Nevus. אלה נקודות חריגות מבחינת המראה הקליני והן מבחינה היסטולוגית (בביופסיה) והדעות חלוקות לגבי הפוטנציאל שלו לעבור להיות מלנומה עורית ממאירה.

קלינית, נבוס אטיפי בדרך כלל גדול מ-6 מ"מ, גבולותיו אינם סדירים ויש לו יותר משני גוונים (חלק מהנגעים הללו נראים כמו ביצת עין). מפאת הספק, הטיפול בנבוס אטיפי הוא כריתה מלאה עם שוליים של לפחות 0.2 ס"מ של עור בריא סביב לנגע. נראה שלבעלך היה נבוס אטיפי שלא הוצא בשלמות, ולכן רוצים להרחיב את השוליים לקבלת שוליים עם עור "נקי". טיפול זה בדרך כלל מספיק. יש להמשיך במעקב אחר נקודות חן אחת למספר חודשים.

בברכה,

ד"ר טלי צ'רנוביצקי - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!