בדיקת מנטו חיובית אצל אישה שרוצה להרות
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 29/11/2006
2 דקות קריאה
שאלה:

אני רוקחת חדשה, לכן עשיתי בדיקת מנטו במרפאה תעסוקתית שהתבררה היום כחיובית- 14 מ"מ. נשלחתי למלש"ח ושם הרופאה אמרה בעקבות צילומי החזה התקינים שנעשו לי שהיא ממליצה על טיפול מונע של איזוניאזיד 300 מ"ג כל יום במשך 9 חודשים, מה שהלחיץ. עשיתי סטאז' באיכילוב - אולי יש קשר. כמה שאלות : 1. הפסקתי לקחת גלולות למניעת הריון במטרה להיכנס להריון ועכשיו 9 חודשים איזוניאזיד - דרגה C בהריון - אני חוששת. האם לחזור ליטול גלולות כדי לא להיכנס להריון כל עוד אני נוטלת איזוניאזיד? 2. בספר DRUG INFORMATION כתוב במפורש לקחת את התרופה על קיבה ריקה, אך האחות במלש"ח הבהירה שכדאי לקחת על קיבה מלאה (מן הסתם בגלל תופעות GI). מה כדאי לעשות? 3. איך אני צריכה לנהוג עם בעלי? עם אחיינים קטנים? ברור לי שאני לא מדבקת כרגע אבל אני לא יודעת. 4. גם בעלי צריך לעשות מנטו? 5. ראיתי באתר שהמנטו רגישה 80% כבדיקה. האם זה אומר שיכול להיות ב20% שהבדיקה שגויה? לקחת איזוניאזיד 9 חודשים בהנחה שאולי זה טעות?

תשובה:
העובדה שבדיקת המנטו שלך חיובית, מעידה על כך שבסבירות גבוהה נחשפת לחיידק השחפת (אם כי קיימים מקרים בהם חשיפה למיקובקטריום אחר מובילה ל-PPD חיובי). ייתכן שעברת חיסון BCG בילדותך, וייתכן (סביר להניח) שנחשפת לחיידק בזמן שהותך בבית חולים, בכל אופן הבדיקה נחשבת חיובית. כאשר הבדיקה היא חיובית, ואין עדות למחלה פעילה, מומלץ להתחיל טיפול מניעתי באיזוניאזיד למשך 9 חודשים. אין ספק שהדבר לא פשוט, הן מבחינת היענות והן מבחינת תופעות הלוואי, אולם מחקרים רבים הראו שטיפול מניעתי זה מקטין ביותר מ- 90% את הסיכון להתפתחות שחפת פעילה, ומאמינים שהאפקט הוא לכל החיים. לגבי הריון, אף על פי שבחולות בשחפת פעילה אנו נותנים איזוניאזיד, דהיינו האפקט הטרטוגני אינו משמעותי, אני מסכים איתך שעדיף לא ליטול איזוניאזיד במהלך ההריון, חיזרי ליטול גלולות למניעת הריון, ולאחר סיום הטיפול תוכלי להפסיקן. חשוב לזכור שאת לא חולה, את לא מדבקת, ולא היית מדבקת בעבר, כך שאין סיבה ששאר בני הבית והקרובים יבצעו את הבדיקה, ואין כל חשש להיות בקרבתם. חשוב לזכור שהאיזוניאזיד הוא בעל אפקט טוקסי לכבד, וחשוב לעקוב אחר תפקודי כבד. שנית, חשוב ליטול פירידוקסין (ויטמין B6) במקביל לטיפול באיזוניאזיד, למניעת תופעות הלוואי העצביות (נוירופתיה). לגבי דרך הנטילה, הצורה המומלצת היא נטילה על קיבה ריקה, אולם אם הדבר לא מתאפשר בשל תופעות לוואי גסטרואינטסטינליות, ניתן לקחת אותה גם עם האוכל. תנסי על קיבה ריקה ואם התופעות קשות תעברי לנטילה עם האוכל. חשוב לזכור שבמהלך תקופת הטיפול עדיף לא לשתות אלכוהול, על מנת להקטין את הסיכון להפטיטיס (דלקת של הכבד). בהצלחה. ד"ר אמיר בר-שי - אינפומד