דלג לתוכן

המדריך המלא: כל מה שאת חייבת לדעת על ניתוח כריתת רחם

כ-5,500 ניתוחי כריתת רחם מבוצעים בישראל מדי שנה. מהן הסיבות לכך, אילו סוגי ניתוחים קיימים וכיצד מתבצע ניתוח כריתת רחם?

מאת: פרופ' ישי לוין ופרופ' ליאור לבנשטיין
תאריך פרסום: 28/12/2015
4 דקות קריאה

כריתת רחם נחשבת לניתוח שגרתי ושכיח, אך יחד עם זאת הוא מעלה חששות רבים בקרב הנשים הנאלצות לעבור אותו. כדאי לדעת שכאשר כריתת הרחם מתבצעת מהסיבות הנכונות, ובאופן הבטוח ביותר עבור האישה - היא לרוב תביא לשיפור משמעותי באיכות החיים. 

מה הן הסיבות השכיחות לכריתת רחם?

שרירנים (מיומות): שרירן הוא גידול שפיר של שריר הרחם. הוא שכיח מאוד וגורם לדימום מוגבר וליצירת לחץ ואי נוחות באזור הבטן. השרירן נחשב לגורם העיקרי לכריתות רחם. כדאי לדעת - רחם שרירני שאינו גורם לתסמינים בדרך כלל אינו מחייב טיפול.


אנדומטריוזיס: מצב שבו אפשר למצוא תאי רירית רחם (אנדומטריום) מחוץ לרחם, באזורים שונים בגוף. זהו מצב שפיר הגורם לכאבי אגן מתמשכים ולכאבים עזים בקיום יחסים ובזמן הווסת. במקרה זה המטפלות יעברו טיפולים מקדימים, שרק אם הם ייכשלו, היא תופנה לביצוע כריתת רחם.

צניחת רחם: צניחת רחם היא ירידה של הרחם אל תוך הנרתיק. היא נובעת מהיחלשות הרצועות המחזיקות את הרחם ומהיחלשות רצפת האגן, לרוב כתוצאה מלידות ממושכות, או מלידות מכשירניות, מהשמנת יתר, מעצירות כרונית, משיעול כרוני, ממנופאוזה ועוד. במקרים רבים היא מלווה גם בצניחת שלפוחית השתן והרקטום לנרתיק. צניחת רחם גורמת לתחושת גוש בנרתיק, להפרעות במתן שתן ובקיום יחסים, ולעתים גם להפרעה במתן צואה. כריתת רחם בשל צניחת רחם תיעשה רק לאחר כישלון טיפול פיזיותרפי או כישלון בשימוש בפסארי (תומכן נרתיקי).

ניתוח כריתת רחם. נחשב ניתוח שגרתי

מחלת הסרטן: כעשרה אחוזים מכלל כריתות הרחם מבוצעות בשל מחלת סרטן באיברי המין - סרטן רירית הרחם, שריר הרחם, צוואר הרחם, החצוצרות והשחלות. ההערכה, הבדיקה וההחלטה על הטיפול ייעשו על ידי רופאים מומחים בתחום הגינקו-אונקולוגיה.

סיבות אחרות: דימום מוגבר ולא סדיר, כאבי אגן כרוניים, דלקות אגן חוזרות ויצירת אבצס חצוצרתי שחלתי שלא הגיבו לטיפולים תרופתיים או אחרים. וכן, במצב של הצלת חיים בעקבות דימום בלתי נשלט בעת לידה או במהלך ניתוח קיסרי.

כיצד מחליטים על ביצוע הניתוח?

רוב הנשים מגיעות לרופא עם תלונות של כאבים ודימומים. הרופא מאבחן את הסיבות לכך ובעת הצורך ממליץ על ניתוח כריתת רחם. לפני קבלת החלטה על ניתוח על האישה לשאול שאלות כגון אילו אופציות לא-ניתוחיות עומדות בפניה? האם יש אלטרנטיבות - טובות יותר או פחות? איזה ניסיון יש לרופא בתחום, באיזו גישה הוא ממליץ לנתח ומדוע? אפשר למצוא היום דרכים שונות לטיפול ולהימנע מכריתת רחם וכדאי לשקול חוות דעת נוספת - זוהי זכותו של כל חולה. המלצה לניתוח מרופא נוסף עשויה להוסיף לתחושת הביטחון של האישה לקראת ההליך.

אילו סוגי ניתוחים לכריתת רחם קיימים?

כריתת רחם בטנית: הגישה השכיחה והמקובלת לכריתת רחם המתבצעת על ידי פתיחת הבטן. הליך כזה אפשר לבצע בהרדמה כללית או אזורית ולאחריו נדרשים כשלושה-חמישה ימי אשפוז, והחלמה ארוכה יחסית של כארבעה-שישה שבועות. כריתת רחם תתבצע במקרים שבהם אין אפשרות לבצע כריתת רחם לידנית או לפרוסקופית.


כריתת רחם וגינאלית/לידנית: להליך זה יתרונות רבים. אפשר לבצע אותו בהרדמה כללית או אזורית, משך הניתוח, האשפוז וההחלמה קצרים, ושיעור הסיבוכים נמוך. בנוסף, אפשר לתקן במהלכו גם את קירות הנרתיק (למשל בעת צניחת שלפוחית השתן). כריתת רחם לידנית עדיפה בעיקר בעת צניחת רחם או במקרה של ניידות רבה של הרחם, כאשר הרחם אינו גדול וכאשר אין חשד להידבקויות תוך-בטניות.

כריתת רחם לפרוסקופית: הגישה השכיחה והמומלצת במרבית המקרים היום, אך היא דורשת ניסיון ומיומנות רבים. בכריתת רחם לפרוסקופית מחדירים מכשירים דקים דרך כמה פתחים בבטן, וכן מצלמה אנדוסקופית המאפשרת לצוות לראות את המתרחש בבטן על גבי מסך מקרן. ההחלמה מהליך זה היא מהירה, אין צורך רב במשככי כאבים, והחזרה לפעילות מלאה היא תוך זמן קצר.


סוג נוסף הוא שילוב של כריתת רחם לפרוסקופית ולידנית.

כריתת רחם על ידי רובוט: ניתוח המבוצע בישראל משנת 2008. הרובוט מספק למנתח אמצעי מיטבי המאפשר לו לדייק הרבה יותר וכן לבצע פעולות באזורים צרים יחסית, שלא היו נגישים עד כה, בלי כל צורך בפתיחת הבטן, בדרכים הממזערות את מידת הפולשניות של הניתוח. 

איך מתבצע הניתוח לכריתת רחם?

ניתוח לכריתת הרחם יכול להתבצע עם או ללא כריתת הטפולות (שחלות וחצוצרות), בהתאם לנסיבות הרפואיות. תוספת זו לניתוח אינה הופכת אותו לקשה או למורכב יותר מבחינה כירורגית. הניתוח נמשך כשעה עד שעתיים - תלוי בגישה הניתוחית ובסיבה הרפואית לניתוח, והוא מתבצע בהרדמה אזורית או מלאה. במרבית המקרים אפשר יהיה לבצע הרדמה אזורית בפלג הגוף התחתון (בדומה להרדמה אפידורלית). בניתוח בגישה לפרוסקופית יש צורך בניפוח חלל הבטן בגז ולכן הוא יתבצע בהרדמה כללית. בכל מקרה, סוג ההרדמה נקבע על ידי המרדים בשיתוף המטופלת - ורק אם אין הוראה רפואית נוגדת לכך.

לאחר ביצוע ההרדמה מחטאים את אזור הבטן והנרתיק ומחדירים קטטר לריקון שלפוחית השתן. בגישה הבטנית הניתוח מבוצע מבעד לדופן הבטן, בחתך רחבי תחתון (או במקרים נדירים בחתך ארכי מרכזי) - מקו השיעור ועד לגובה הטבור. בגישה הלפרוסקופית מחדירים מיכשור אופטי דרך נקב בטבור ועוד שלושה נקבים קטנים (כחמישה מילימטרים) בבטן התחתונה. לאחר ניתוק הרחם מהרצועות המחזיקות אותו ומאספקת הדם, אפשר להוציאו דרך הנרתיק ללא צורך בהרחבת הנרתיק. גם בגישה הווגינאלית מסירים את הרחם מבעד לנרתיק ותופרים. 

מהן התוצאות המצופות מהניתוח?

חשוב לדעת, מרבית כריתות הרחם אינן מבוצעות לשם הצלת חיים אלא רק כדי לשפר את איכות החיים של האישה, ותוצאות הניתוח תלויות בסיבה הרפואית שהביאה לביצועו. במקרה של רחם שרירני גדול שלחץ על איברים סמוכים כמו שלפוחית השתן – תתרחש הקלה מיד לאחר ההחלמה מהניתוח. במקרה של צניחת הרחם התיקון הכירורגי הוא מיידי, ובמקרים שבהם הסיבה לניתוח הייתה דימום לא סדיר הרי שהתופעה תחלוף מיד עם כריתת הרחם. 

נשים רבות לאחר ניתוח כריתת רחם חוששות מפני שינוי הורמונלי (גלי חום וירידה במסת העצם), מפני ירידה באיכות יחסי המין ומפני צניחת איברי האגן. כדאי לדעת שהרחם הוא שריר שתפקידו לשאת את ההריון – הוא אינו איבר המפריש הורמונים ויכול להשפיע על איכות חייה של האישה. בנוסף, אפשר כאמור לבצע את הניתוח ללא כריתת השחלות, ולכן אצל נשים צעירות, לפני גיל המעבר, לא תהיה כל השפעה על הפרשת ההורמונים ולא יופיעו סימפטומים של גיל המעבר. גם מחקרים רבים שנערכו בשנים האחרונות הראו כי לאחר הניתוח אין כל שינוי בבעיות של הטלת שתן או דליפת שתן, מבחינת יחסי מין ומבחינת צניחת איברי האגן. 

פרופ' ישי לוין הוא מומחה בכירורגיה גניקולוגית מיילדות ופריון. מ"מ מנהל מחלקת נשים , מנהל המרכז לבריאות האישה בביה"ח איכילוב, כירורג בכיר באסיא מדיקל. פרופ' ליאור לבנשטיין הוא מומחה לגניקולוגיה ומיילדות וכירורגיות שיקום רצפת האגן (אורגניקולוגליה), מנהל השרות האורוגניקולוגי בבית החולים רמב"ם

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר בוריס סחנוביץ
ד"ר בוריס סחנוביץ יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
רופא בכיר
ד"ר יזהר ארז
ד"ר יזהר ארז יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 74 חוות דעת )
"דר ארז יזהר יסודי, סבלני ומסביר כמו שצריך. ממליצים בחום"
ד"ר עופר מרקוביץ
ד"ר עופר מרקוביץ יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל יחידת אולטרה סאונד נשים ויולדות בבית חולים מאיר כפר סבא, מנהל פורום ממצאים חריגים ומומים בעובר בבית חולים מאיר כפר סבא
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום כריתת רחם

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו