דלג לתוכן

בדיקת בדיקה אנדוסקופית באמצעות אולטרסאונד (Endoscopic ultrasonography, Endoscopic ultrasound)

בדיקה אנדוסקופית באמצעות אולטרסאונד, EUS, על-שמע (אולטרסאונד) אנדוסקופי (Endoscopic ultrasonography, Endoscopic ultrasound) גינקולוגיה
2 דקות קריאה
טכנולוגיות חדישות מקדמות את הרפואה ללא הפסק. מכשיר העל-שמע (אולטרסאונד) הוא למעשה פרי מחקרים מימי מלחמת העולם השנייה, שנועדו לגילוי צוללות. כיום, נועד למכשיר העל-שמע מקום מרכזי ברפואה ככלי יעיל לאבחון, זול, נוח ומהיר.

אנדוסקופיה היא שיטה של הסתכלות וטיפול המתבצעת בתוך גוף האדם. מכשיר וידיאו משוכלל ביותר מוחדר לגוף בדרך פומית או דרך פי הטבעת. לאורך הצינור (האנדוסקופ), עוברת תעלה שדרכה מאירים באור חזק, וכן עוברים בה מים להתזה, ואוויר לניפוח. ניתן להעביר דרכה מכשירי עבודה רבים ומגוונים על פי הצורך. בקצה האנדוסקופ מורכבת מסרטה כמו במצלמת וידיאו ביתית. האנדוסקופיה, כמו מכשיר על-שמע, היא טכנולוגיה זמינה, יעילה ומהירה יחסית. האנדוסקופיה גורמת לאי-נוחות לנבדקים וכמעט כולם מעדיפים טשטוש במהלך ביצועה.

בעל-שמע האנדוסקופי, משלבים בין שתי טכנולוגיות. מהנדסים הרכיבו מכשיר אנדוסקופ בתוספת מתמר על-שמע על הקצה המוחדר אל תוך הגוף.

יתרון השילוב בין אנדוסקופיה ועל-שמע הוא בכך שכל טכנולוגיה משלימה את מגבלותיה של האחרת.

מכשיר העל-שמע מציג תמונות דימות של איברי הגוף, אך גלי הקול אינם עוברים בכל מצב. כאשר הגלים פוגעים בעצם הם מוחזרים, ואינם ממשיכים הלאה. כאשר הגלים פוגעים באוויר הם מתפזרים ואינם נישנים כלל, וכאשר עוברים בשומן חוזרים בצורה מטושטשת.

עצמות, אוויר ושומן מצויים בגופנו בשפע, ואלו מגבילים את מעבר גלי השמע. כלומר, ככל שמתמר העל-שמע רחוק מאיבר המטרה, כך התמונה המתקבלת מדויקת פחות.

מכאן נובעים יתרונות העל-שמע האנדוסקופי: האנדוסקופיה מביאה את מתמר הדימות לתוך הגוף: בית החזה (דרך הוושט), הבטן העליונה (דרך הקיבה והמעי דק) והבטן התחתונה (דרך המעי הגס). ההתקרבות לאיברים הפנימיים עוקפת את השומן את העור ואת האוויר שבמעי, ומוסיפה זוויות רבות של גישה מקרוב, ללא הפרעת עצמות או אוויר תוך-גופי.

העל-שמע האנדוסקופי מסייע אפוא למתמר העל-שמע להגיע לעמדות קרובות מאוד לאיברים הפנימיים ולעקוף את המגבלות של על-שמע רגיל.

בעשור האחרון גוברת והולכת ההסתייעות בעל-שמע האנדוסקופי, בארץ ובעולם. היישומים העיקריים:

1. דימות נגעים בקיר דרכי העיכול;
2. דימות נגעים וגופים שיוצרים לחץ חיצוני על דרכי העיכול;
3. דימות אבנים קטנות בצינורות דרכי המרה לפני ניתוח כיס המרה ולאחריו;
4. דימות שלפוחיות נוזל (ציסטות) וגידולים בלבלב;
5. דירוג של גידולים בדרכי העיכול: בוושט, בקיבה ובחלחולת;
6. זיהוי קשריות לימפה וגרורות מגידולים.

יש להדגיש כי מכשיר העל-שמע האנדוסקופי (EUS) הוא מכשיר הדגמה המשולב בדרך כלל עם שיטות אבחון נוספות, לרבות על-שמע דרך קיר הבטן, טומוגרפיה מחשבית - CT, דימות מגנטי - MRI, ועוד נוספות. לכל שיטה יתרונות וחסרונות. בדיקה באמצעות EUS מסייעת לאבחון מגוון רחב של מחלות, וללא צורך בניתוח, אבחונים שלא ניתן לקבוע באמצעות דימות CT או MRI בלבד.

כיום, קיימים בישראל כ-20 אתרים שמבוצעות בהם בדיקות בעזרת על-שמע אנדוסקופי. עד 2004 בוצעו בארץ יותר מעשרים אלף בדיקות EUS. הטכנולוגיה חדישה, אך מוכרת כבר לרופאים רבים ולכל הגסטרואנטרולוגים.

משמעותן וחשיבותן של בדיקות EUS רבות: אבחון מוקדם, קביעת צורך בניתוח או שלילתו עקב התפשטות המחלה, איתור אבנים קטנות בצינורות המרה הגורמות לכאבים ברי-טיפול. אלו הן שלוש דוגמאות בולטות המעידות על השפעת ה-EUS על הבריאות להיבטיה.

ד"ר ישי לכטר

האנציקלופדיה הישראלית לרפואה
הוצאת ידיעות ספרים 2007

אזהרות

סיכון: בבדיקה דרך מערכת העיכול העליונה: בדיקה זו כרוכה בסיכון נמוך. שתי הסכנות העיקריות נובעות מחומר ההרדמה הניתן לתוך הוריד. ומן האפשרור של ניקוב (פרפורציה) של הוושט או הקיבה.

חומר ההרדמה עלול לגרום לעתים נדירות למדי ובעיקר באנשים קשישים וחולים הנוטלים תרופות אחרות לדיכוי דרכי הנשימה. במקרה זה יונשם החולה עד חזרת נשימה עצמונית. ניקוב הוושט או הקיבה הוא אירוע נדיר למדי בבדיקה זו שביטוייו כאב עז בבטן, חום ולעתים ירידה בלחץ הדם. במצב זה יש צורך לעתים בניתוח חירום לתיקון החור. לעתים נדירות עלול להתרחש זיהום קשה ונוכחות חיידקים בזרם הדם.

בדיקה דרך מערכת העיכול התחתונה נעשית תחת הרדמה מקומית וטשטוש. הנבדק עלול לחוש רדום כמה שעות לאחר הבדיקה, ולכן מומלץ לבוא לבדיקה בלוויית אדם נוסף. במהלך הבדיקה עלולה להופיע תחושת בחילה. כמו כן שכיח שחשים לחץ בפי הטבעת ובבטן כמו בעת צורך לתת צואה.

אנשים הסובלים מהפרעה בקרישת הדם עשויים להזדקק לקבלת גורמי קרישה לפני ביצוע הבדיקה.

הריון: משתדלים לא לבצע בדיקה זו בהריון בגלל הלחץ התוך בטני המוגבר מהרחם, אולם כאשר אין ברירה אחרת ניתן לבצע את הבדיקה.

הנקה: אין בעיות או השפעות מיוחדות.

תינוקות וילדים: הגיל אינו משפיע על תוצאת הבדיקה. יבילדים קטנים, העלולים לא לשתף פעולה עם הבודקים, לפעמים יש לערוך את הבדיקה בהרדמה כללית.

קשישים: אין בעיות או השפעות מיוחדות .

נהיגה: לאחר הבדיקה לוקח כמה שעות להתאושש מחומר ההרדמה כך שרצוי להימנע מנהיגה לאחר הבדיקה.

אלכוהול: אין בעיות או השפעות מיוחדות

תרופות העשויות לפגוע בדיוק הבדיקה: אין בעיות או השפעות מיוחדות. תרופות נוגדות קרישה, אספירין, ונוגדי דלקת לא סטרואידליים וקורטיקוסטרואידים עשויים להגביר את הסיכון לדימום במהלך הבדיקה. יש להוועץ ברופא לגבי הפסקתם מספר ימים לפני ביצוע הבדיקה.

רמת סיכון:

אין נתונים

שאלות ותשובות

מאמרים בנושא בדיקה אנדוסקופית באמצעות אולטרסאונד

סינוסיטיס כרונית: איך ניתן לשים סוף למטרד?
סינוסיטיס כרונית: איך ניתן לשים סוף למטרד?
פרופ' איתן יניב מאת: פרופ' איתן יניב 28/06/2020

סינוסיטיס כרונית היא תופעה נפוצה אשר גורמת לפגיעה משמעותית באיכות החיים ועלולה להוביל גם להתפתחות של מחלות ריאה. על... לכתבה המלאה

הרופא הפנה אותך לבדיקת EUS? הנה מה שחשוב לדעת
הרופא הפנה אותך לבדיקת EUS? הנה מה שחשוב לדעת
ד"ר משה נדלר מאת: ד"ר משה נדלר 03/02/2022

בדיקת אולטרסאונד אנדוסקופי, או EUS, משמשת להערכת ממצאים במערכת העיכול העליונה (ושט, קיבה, תרסריון ) , בלבלב ובאיברי... לכתבה המלאה

שאלות מתוך פורום גסטרו

בניהולו של פרופ' דן קרטר
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו