דלג לתוכן

מחלת הפה והגפיים: איך מזהים וכיצד מטפלים?

מאות ילדים ישראלים חולים בכל שנה במחלת הפה והגפיים ולמרות שהסימפטומים שלה עשויים להיות מאיימים מדובר בזיהום ויראלי אשר חולף לרוב לאחר מספר ימים. מהם התסמינים למחלה, אילו תרופות סבתא יעזרו ומתי אפשר לשלוח את הילד בחזרה לגן או לבית הספר? כל התשובות

מאת: ד"ר לירון מרקוביץ', מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 18/12/2017
3 דקות קריאה

מחלת הפה והגפיים (Hand, foot and mouth disease) נגרמת בשל זיהום ויראלי המאופיין בפצעים בפה, בידיים, בגפיים ובעכוז. המחלה נפוצה בעיקר בקרב ילדים, אך יכולה להתפתח גם במבוגרים. מחלת הפה והגפיים לרוב חולפת באופן ספונטני לאחר מספר ימים, במהלכם אפשר לטפל בסימפטומים על מנת להקל על הילד. חשוב להדגיש כי אין שום קשר למחלת הפה והטלפיים התוקפת בעלי חיים בלבד. מה גורם למחלה, מהם הסימנים שיעוררו חדש וכיצד ניתן להקל עליהם? מומחית מסבירה. 


מה גורם למחלה?

זו מחלה ויראלית, זאת אומרת שהמחלה נגרמת בשל הדבקה בוירוס. הוירוסים הגורמים למחלה הם אלו שמשתייכים לקבוצת האנטרוירוסים. הוירוס הכי שכיח שגורם למחלה הוא ה-Coxsackievirus A16  אך יכולים להיות וירוסים אחרים מאותה קבוצה אשר יגרמו לה. 

כיצד המחלה תתבטא

תקופת הדגירה (הזמן שחולף בין ההדבקה ועד להופעת הסימנים והסימפטומים) לרוב נמשכת 3-6 ימים. שכיח כי חום הינו הסימן הראשון שמופיע ולאחריו כאב גרון וחוסר תאבון. לרוב, תוך מספר ימים יתפתחו פצעים כואבים באזור הפה והגרון ולאחר מכן תופיע הפריחה.



יכולים להופיע כל הסימנים והסימפטומים הבאים או רק חלק מהם:

• נגעים שלפוחייתים/ מכוייבים, אדומים וכואבים על הלשון, ריריות הפה והשפתיים. הנגעים יכולים לגרום לכאב בבליעה.

• פריחה אדומה לא מגרדת, לעיתים שלפוחייתית, על פני כפות הידיים והרגליים, הישבן והמפשעה. השלפוחיות חולפות לאחר כשבוע.

• חום, לרוב לא מאוד גבוה

• כאב גרון

• תחושה כללית רעה

• אי שקט 

• איבוד תאבון

מהם הסיבוכים האפשריים?

הסיבוך השכיח ביותר הינו התייבשות, בשל ירידה באכילה ובשתייה, לפעמים עד כדי צורך בקבלת נוזלים דרך הוריד. חשוב מאוד להיות עירניים למצב הילד ולהקפיד צריכת נוזלים מספקת. סיבוכים קשים אחרים של מחלת הפה והגפיים הינם נדירים.

קראו עוד: 6 טיפים שימנעו מהילדים להיות חולים בחורף הקרוב (מומחה ממליץ)

איך המחלה מועברת? 

המחלה מועברת באמצעות נוזלי גוף: נזלת, רוק, נוזלים מהפצעים או חלקיקי צואה. האדם החולה מדבק בעיקר בשבוע הראשון למחלה אבל הוירוס יכול לחיות בגופו שבועות ואף חודשים לאחר חלוף הסימפטומים.



איך אפשר להקטין את סיכויי ההדבקה? 

שמירה על היגיינה הכוללת שטיפת ידיים תכופה במים וסבון וכן המנעות ממגע קרוב מחולים מפחיתה את הסיכוי להדבק. חשוב ללמד גם את הילדים לשטוף ידיים היטב ובעיקר לאחר ביקור בשירותים.



כיצד נעשית האבחנה? 

הרופא יכול לאבחן את ילדכם כחולה במחלת הפה והגפיים על סמך הסימפטומים ובדיקת הילד, אין צורך בביצוע בדיקות מעבדה לשם איבחון.


חשוב לזכור שלא כל מחלה הכוללת פצעים בפה היא מחלת הפה והגפיים אלא ישנה אבחנה מבדלת- למשל הרפס, אשר לו טיפול ספציפי אחר. לכן חשוב שרופא יראה את הילד, יקבע אבחנה ויציע טיפול בהתאם. 


המחלה מועברת באמצעות נוזלי גוף, והסימפטומים העיקריים לה הם עליית חום הגוף על כפות הידיים והרגלים וסביב הפה 

מה הטיפול למחלת הפה והגפיים?

כאמור, אין טיפול ספציפי למחלת הפה והגפיים. כיוון שמדובר בוירוס, טיפול אנטיביוטי אינו רלוונטי (טיפול אנטיביוטי יעיל כנגד חיידקים). לרוב, הזיהום חולף מעצמו לאחר מספר ימים.


הטיפול הוא תומך בלבד, על מנת להקל על הילד וכולל משככי כאבים כגון אקמול ונורופן (נזכיר כי אין לתת אספירין בילדים!) אם הילד שרוי בכאבים ואין התווית נגד וכן מנוחה, שתייה מרובה והקלה על האפטות בפה על ידי תכשירים מתאימים. 

רפואה עממית, מה שמכונה 'תרופות סבתא' , לא הוכחה מחקרית אך כמובן אפשרית כל עוד אינה מזיקה. דוגמא ברורה להמלצה שגויה ומסוכנת היא ההמלצה על חלב עיזים ישר מן העז, ללא פסטור. חלב עזים לא מפוסטר יכול להכיל את חיידק הברוצלה הגורם למחלה מסכנת חיים- קדחת מלטה.

קראו עוד: דלקות אוזניים בילדים ותינוקות: כל הסוגים, התסמינים ודרכי הטיפול 

מתי יש לשוב לבדיקה רפואית? 

במידה וקיים חשש להתייבשות (אם הילד שותה פחות מהרגיל, עברו 4 שעות עם טיטול יבש או 6 שעות ללא מתן שתן בילדים גדולים יותר), אם לא נצפית הטבה לאחר מספר ימים או אם קיימת החמרה במצבו של הילד, יש לשוב אל רופא הילדים. 



האם מותר ללכת לגן או בית ספר? 

כל עוד יש חום (מעל 38 מעלות צלזיוס במדידה רקטלית) הילד  צריך להשאר בבית. לפי הנחיית משרד הבריאות, רק לאחר שחלפו 24 שעות מהפעם האחרונה בה נמדד חום, הילד יכול לחזור לגן. אם ישנם פצעים פתוחים או שהילד מרייר, יש להשאירו בבית בכל מקרה על מנת להקטין הסיכון להדבקת ילדים אחרים.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' דריו פרייס
פרופ' דריו פרייס ילדים
4.9
( 36 חוות דעת )
"פרופ' פרייס הקשיב לי , נתן לי עצות מועילות , והפגין ידע מקצועי ברמה גבוהה ביותר. אני ממליץ עליו בחום !"
פרופ' מרים דוידוביץ
פרופ' מרים דוידוביץ ילדים
מנהלת המכון לנפרולוגיה במרכז שניידר לרפואת ילדים.
ד"ר גיל באר
ד"ר גיל באר ילדים
5.0
( 3 חוות דעת )
"זמינות מלאה לתורים בטווחי זמן קצרים, ד״ר גיל באר היה נעים ונוח, הסביר לעומק מה הוא בודק ובדק דברים נוספים מעבר לנושא לשמו הגעתי, נתן חוות דעת ברורה ומקצועית ובעיקר השרה תחושה טובה ורגועה"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום חיסונים

בניהולו של ד"ר אודי קלינר
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו