מה הקשר בין מרק ציר עצמות ובריאות הלב?

אוהבים מרק בחורף? אנשים רבים, בהם מפורסמים מהוליווד, טוענים שלמרק ציר עצמות (Bone Broth) יש יתרונות בריאותיים רבים. האמנם? מחקר חדש בדק

כתבה פרסומית כתבת חסות


תאריך עדכון: 12/02/2019


כשהסבתות טענו שכדאי לנו לאכול מרק עוף כי זה מאוד בריא, הן כנראה ידעו על מה הן מדברות. מרק ציר עצמות, או בשמו הלועזי Bone Broth, הפך בזמן האחרון ללהיט בהוליווד ומפורסמים רבים נוטים לאכול אותו על בסיס קבוע בשל סגולותיו הרפואיות.


מרק ציר עצמות לסוגיו מכיל עצמות מבושלות כגון דגים, עוף ובקר. הבישול נעשה בצורה איטית ובעזרת חומץ ,כך שהחומרים המזינים, כגון חומצות אמינו, מינרלים וקולגן, משתחררים מהעצמות. ההתלהבות סביב המרק נולדה בעקבות הטענה שהוא טומן בתוכו שפע של איכותיות בריאותיות, החל מהפחתת דלקתיות ועד שיפור איכות השינה, ולצד זה הוא אינו מזיק בצורה כלשהי. 


ולמרות כל ההילה והרצון להפוך מרק ציר עצמות לקפה החדש, לא נעשו מחקרים שתמכו ביתרונות אלו. כעת, שיתוף פעולה של כמה חוקרים מאירופה הביא ליישומו מחקר חדש בנושא, שתוצאותיו התפרסמו בכתב העת Journal of Agricultural and Food Chemistry. 



מה לעצמות ולבריאות קרדיווסקולרית?

החוקרים בדקו כיצד עצמות מבושלות משחררות חלבונים, אשר במהלך העיכול מתפרקים יותר לתוך שרשראות חומצות אמינו המכונות פפטידים. לאחר שהם מגיעים למצב זה, לפפטידים יכולים להיות מאפיינים שונים מאוד מהחלבונים המקוריים.


החוקרים ניסו להבין במחקר האם עצמות חזיר מיובשות יכולות להיות מקור לפפטידים היעילים ללב, ולצורך כך הם יצרו מצבים מלאכותיים של בישול עצמות ועיכול של אדם. ברגע שהם הגיעו למצב הרצוי, בדקו החוקרים את הפפטידים שהתקבלו – האם הם יכולים לחסום אנזימים מסוימים הידועים כמעורבים במחלות לב: האנזימים ACE-1 (1-converting enzyme), ECE (endothelin-converting enzyme), DPP4 (dipeptidyl peptidase-4) ו-(PAF-AH (platelet-activating factor acetylhydrolase.


כל האנזימים לעיל מווסתים דברים במערכת הקרדיווסקולרית בגוף. מעכבי ACE-1, למשל, משמשים לטיפול בלחץ דם גבוה ולמחלות לב דלקתיות. אם החוקרים יצליחו לאתר פפטידים אלו במזון זה עשוי להיות יעיל לאנשים עם סיכון מוגבר לפתח מצבים אלו. בלימה זו עשויה להוביל להפחתה של יתר לחץ דם ולהקלה בהפרעות שונות, בהן סוכרת מסוג 2, השמנת יתר, טרשת עורקים ומחלות דלקתיות.




מרק ציר עצמות הוא בעל השפעה חיובית על הבריאות הקרדיו וסקולרית




יתרונות פוטנציאלים ללב

החוקרים מצאו כי פפטידים, בעיקר אלה מהחלבונים ומהקולגן, יכולים לחסום אנזימים הקשורים למחלות לב, גם לאחר בישול ועיכול.


בנוסף, החוקרים בדקו את נוכחותם של פפטידים אחרים, ומצאו שרבים מהם היו בשתיים או שלוש שרשראות חומצות אמינו, מה שמאפשר להם לעבור דרך דופן המעי ולהיות פעילים בגוף.


תוצאות אלו למעשה מראות שעצמות חזיר מיובשות, הנמצאות בשימוש בתבשילים ובמרקים, עשויות להיות בעלות השפעה חיובית על הבריאות הקרדיווסקולרית ועשויות להוריד לחץ דם גבוה בקרב הצורכים אותן.


עם זאת, כפי שמציינים החוקרים, הערכת השפעת הפפטידים בתנאים מלאכותיים אלו אינה בהכרח זהה באורגניזם חי, ויש לחקור עוד את הנושא לפני שניתן לאשר את היתרונות של מרק ציר עצמות על בריאות הלב. 



פורומים, ניקוי רעלים ותזונה טבעית

הודעה
מחבר
תאריך/שעה
האם שמן זית מטוגן מאבר את תכונותיו יון 13/11/2019 13:35
שמן זית דוד 07/12/2019 17:56
  • התשובה היא כן. כמה מאבד תלוי בחום ובזמן הטיגון. גרוע מזה, מחום מסויים השמן מתפרק ונוצרים רעלים שארגון הבריאות העולמי אומר שהם מסרטנים. לכן יש להימנע מלאכול מזונות מטוגנים בחוץ.

  • + הוסף תגובה
קולה פג תוקף Bar 22/05/2019 23:00
  • מה קורה ששותים קולה אחרי 7 חודשים מתאריך פג תוקף לא(הקולה לא הייתה במקרר)

  • + הוסף תגובה
קולה דוד 07/12/2019 17:52
  • גם 7 חודשים ל-פ-נ-י הפג תוקף היא לא היתה ראויה לשימוש

  • + הוסף תגובה
אכילת העצמות בריסוק מעבד מזון נוטי בר 27/09/2019 08:01
  • שלום. אני נוהג לאחר הבישול הממושך לרסק את העצמות ולטחון אותן דק לצורך אכילתן. האם יש פסול בכך או שזה מותר?

  • + הוסף תגובה

הצטרפו לאינדקס הרופאים!