האם ההעדפות התזונתיות בגיל מבוגר קשורות לינקות ?
האם אכילת מאכלים חריפים בקרב נשים מניקות באמת משפיעה על טעם החלב אם? האם טעמי ינקות משפיעים על העדפות המזון שלנו בעתיד? התשובות בכתבה שלפניכם
2 דקות קריאה
חלב אם הוא המזון הראשון שתינוקות צורכים. לתזונה הטבעית הזו אין טעם וריח זהים בכל יום, וההבדלים נובעים בעיקר מתזונת האם[1]. האם לעובדה שכבר בשלב ההנקה התינוק/ת נחשף/ת לטעמים מסוימים יש השפעה פוטנציאלית על התזונה שלו בעתיד?
Krakenimages.com | Shutterstock
מחקר[2] 2021 בחן את אחת השאלות שהכי מטרידות אימהות מניקות – האם חריף עובר לחלב? לצורך כך החוקרים בדקו האם טעמו של תבשיל קארי שצרכו אימהות מניקות ניתן לזיהוי בחלב שלהן. הסיבה שנעשה שימוש בתבשיל קארי היא החריפות השולטת במנה בשל רכיבים כגון ג'ינג'ר, צ'ילי ופלפל.
לאחר צריכת התבשיל נאספו דגימות של חלב אם מאימהות מניקות, ודגימות אלו עברו ניתוח של תרכובות הטעם המצויות בהן.
כבר שעה לאחר צריכת התבשיל נמצא פיפרין בדגימות שנאספו. פיפרין הוא חומר המצוי בפלפל ומעניק לו את החריפות. הפיפרין נשאר במשך כמה שעות בחלב האם. עם זאת, חשוב לציין שרמת הריכוז שלו הייתה נמוכה יותר מזו של תפיסת הטעם של אדם מבוגר.
עוד נתון מעניין שעלה מהמחקר הוא ששאר המרכיבים החריפים לא היו נוכחים בדגימות חלב האם.
לסיכום, לא מדובר בטעמים ספציפיים המומלצים לתינוק יונק, כי אם בחשיפתו למגוון טעמים. חלק מהטעמים מועברים לתינוק/ת דרך התזונה של אם מניקה, אך לא כולם, ולכן תזונה מגוונת ומאוזנת, במסגרת ההמלצות לאם מניקה, עשויה להוביל להרגלי תזונה טובים של התינוק/ת בגיל מאוחר יותר.
Krakenimages.com | Shutterstock
האם חריף באמת מועבר לחלב אם?
ראשית, חשוב להדגיש שלא כל מה שהאם אוכלת מועבר אחד לאחד לחלב שלה: ישנם מאכלים שישפיעו יותר על טעם החלב ובהם שום וקפה, בעוד שמאכלים כגון שמן דגים, משפיעים באופן מועט על טעם החלב[1].מחקר[2] 2021 בחן את אחת השאלות שהכי מטרידות אימהות מניקות – האם חריף עובר לחלב? לצורך כך החוקרים בדקו האם טעמו של תבשיל קארי שצרכו אימהות מניקות ניתן לזיהוי בחלב שלהן. הסיבה שנעשה שימוש בתבשיל קארי היא החריפות השולטת במנה בשל רכיבים כגון ג'ינג'ר, צ'ילי ופלפל.
לאחר צריכת התבשיל נאספו דגימות של חלב אם מאימהות מניקות, ודגימות אלו עברו ניתוח של תרכובות הטעם המצויות בהן.
כבר שעה לאחר צריכת התבשיל נמצא פיפרין בדגימות שנאספו. פיפרין הוא חומר המצוי בפלפל ומעניק לו את החריפות. הפיפרין נשאר במשך כמה שעות בחלב האם. עם זאת, חשוב לציין שרמת הריכוז שלו הייתה נמוכה יותר מזו של תפיסת הטעם של אדם מבוגר.
עוד נתון מעניין שעלה מהמחקר הוא ששאר המרכיבים החריפים לא היו נוכחים בדגימות חלב האם.
חשיפה למגוון טעמית מגיל ינקות
מחקרים הראו שההעדפות התזונתיות שלנו בגיל מבוגר מושפעות כבר מגיל הינקות. הנקה מספקת לתינוק מגוון חוויות חושיות המשתנות ללא הרף, שכן חלב אם מכיל טעמים ממזונות שהאם צורכת. בפורמולה, לעומת זאת, תינוקות נחשפים לחוויות חושיות מוגבלות בשל הטעם הקבוע של תמ"ל. עובדה זו ככל הנראה מסבירה מדוע פעוטות, ילדים בגילאי גן ובית ספר שינקו בילדות נוטים לקבלה חיובית יותר של מגוון רחב יותר של מזונות בריאים ומזונות חדשים, ופחות נוטים להיות בררנים באוכל[3].
מחקר[4] משנת 2017, בחן את חוויות ההאכלה המוקדמות ביותר של תינוק (הנקה ופורמולה) ואת ההשפעה של הנקה על העדפות התזונתיות של הילדים בגיל מאוחר יותר. לטענת החוקרים, ילדים שינקו היו בעלי דפוסי תזונה בריאים יותר בהשוואה לילדים שניזונו מפורמולה. זאת ועוד, הטעמים של תזונת האם שנחוו דרך מי השפיר וחלב האם, השפיעו מאוחר יותר על ההעדפות התזונתיות של הילד/ה. כל התינוקות לומדים מחוויות טעמים ברחם, אך רק תינוקות שיונקים נחשפים שוב ושוב למגוון רחב של טעמים במהלך ההנקה.לסיכום, לא מדובר בטעמים ספציפיים המומלצים לתינוק יונק, כי אם בחשיפתו למגוון טעמים. חלק מהטעמים מועברים לתינוק/ת דרך התזונה של אם מניקה, אך לא כולם, ולכן תזונה מגוונת ומאוזנת, במסגרת ההמלצות לאם מניקה, עשויה להוביל להרגלי תזונה טובים של התינוק/ת בגיל מאוחר יותר.
[2] Molecular Nutrition & Food Research. First published: 11 October 2021. https://doi.org/10.1002/mnfr.202100508.
[3] Springer Verlag. June 2017. DOI:10.1007/s13668-017-0200-3.
[4] Ann Nutr Metab 2017;70(suppl 3):8-15. https://doi.org/10.1159/000478757.
האם המאמר עניין אותך?
בלי תרופות: המאכלים שמורידים כולסטרול
מאת: מערכת אינפומד
09/04/2024
מעדיפים להימנע מכדורים להורדת כולסטרול? יש כמה מאכלים שעשויים לסייע בכך, וגם שינויים באורח החיים עשויים לחסוך את הש...
לכתבה המלאה
פירות מותרים לחולי סוכרת
מאת: מערכת אינפומד
25/03/2024
למרות שישנם מיתוסים שאוסרים על סוכרתיים לאכול פירות, כדאי לעשות סדר ולחדד את הדברים: יש פירות שכדאי להימנע מהם, אבל...
לכתבה המלאה
אכילה רגשית והשמנה בזמן המלחמה
מאת: אינפומד בשיתוף פרופ' יהודה קמרי, מנהל "המרכז לטיפול רפואי בהשמנה – פרופ' קמרי"
09/11/2023
המתח המתמשך כתוצאה מהמלחמה לא גובה רק מחיר רגשי ואישי כבד, אלא גם מוביל לעלייה משמעותית בשיעורי האכילה הרגשית ותרומ...
לכתבה המלאה
דבש VS סוכר
מאת: מערכת אינפומד
12/09/2023
מתוק זה טעם החיים, אבל האם באמת עדיף לצרוך דבש על סוכר או שבסופו של יום מדובר במיתוס שגורם לנו לצרוך מתוק עם פחות י...
לכתבה המלאה
זו כנראה לא הסיבה להשמנה באמצע החיים
מאת: מערכת אינפומד
16/05/2022
למרות שנוטים להאשים את ההאטה בחילוף החומרים כאחד מהגורמים להשמנה באמצע החיים, מחקר חדש מציע ממצאים אחרים. הפרטים בכתבה
לכתבה המלאה
לא רק אכילת בשר: כך תשפרו את רמות הברזל
מאת: מערכת אינפומד
04/05/2022
מתכננים לעשות על האש ביום העצמאות? בשר אינו התורם היחידי להעלאת רמות הברזל בדם. הנה כמה טיפים שכדאי להכיר ושאולי יע...
לכתבה המלאה
האם ההעדפות התזונתיות בגיל מבוגר קשורות לינקות ?
מאת: מערכת אינפומד
27/04/2022
האם אכילת מאכלים חריפים בקרב נשים מניקות באמת משפיעה על טעם החלב אם? האם טעמי ינקות משפיעים על העדפות המזון שלנו בע...
לכתבה המלאה
5 דרכים להימנע מטחורים
מאת: מערכת אינפומד
18/04/2022
המצות עושות לכם עצירות? מפחדים שיצאו לכם טחורים? יש כמה דרכים פשוטות ויעילות שיכולות להקטין את הסיכון להופעה חוזרת ...
לכתבה המלאה
אם אין לחם תאכלו מצות
מאת: מערכת אינפומד
14/04/2022
למצה יצא שם רע במהלך השנים. נאמר עליה שהיא עושה כאבי בטן, לא משביעה, משמינה יותר מלחם ולעיתים אף גורמת לעצירות. האם...
לכתבה המלאה
מעדיפים תחליפי סוכר? כדאי שתקראו את זה
מאת: מערכת אינפומד
14/04/2022
עברתם.ן לדיאט קולה ולארטיק דל קלוריות ואתם.ן עדיין עולים במשקל? ממתיקים מלאכותיים, המשמשים כתחליפי סוכר, עלולים לעו...
לכתבה המלאה