דלג לתוכן

האם הקיץ יחסל את נגיף הקורונה?

על אף שהעולם מתקרב בצעדי ענק להכרזה על קורונה כמגיפה (פנדמיה), יש מי שנאחזים בתקווה שהתקרבות הקיץ והתחממות מזג האוויר תאט, ואף תעצור, את התפשטות הנגיף. האם הפתרון הטוב ביותר ל-covid-19 הוא שמש וחום?

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 11/03/2020
3 דקות קריאה


רבים בארץ ובעולם מאמינים שנגיף הקורונה, כמו השפעת, ידעך ויחלוף עם התחממות הטמפרטורות והקיץ שכבר נמצא מעבר לפינה. מנהיגים במדינות רבות כבר הביעו את תקוותם לעכב ככל הניתן את התפשטות המגיפה עד שהשמש החמה והיובש של הקיץ יעשו את שלהם.

אבל בארגון הבריאות העולמי מנמיכים ציפיות ומצננים את ההתלהבות בעודם דוחקים בעולם לא להניח ש-COVID-19 ינהג כנגיף עונתי, לפחות לא עד שיושלמו עוד מחקרים בנושא.

״אנחנו חייבים להניח שהנגיף ישמור על יכולתו להתפשט גם בעונה החמה״ אמר ד״ר מייק ריאן, מנהל תכנית החירום של ארגון הבריאות העולמי במשרדי הארגון בז׳נבה. ״להניח שנגיף הקורונה ידעך או יעלם כמו השפעת זו נטיעה של תקוות שווא. כמובן שאנחנו מקווים שכך יהיה, אך אנו לא יכולים להניח הנחות מקלות או מרגיעות כשעוד אין לכך סימוכין״.

Shutterstock  | TWStock 


האם נגיף הקורונה הוא נגיף עונתי?

עם הגעת חג הפורים ופסח שמעבר לפינה מזג האוויר צפוי להתחמם, מי שיביא לסיום עונת השפעת השנתית – חדשות טובות לכשעצמן, במיוחד כשלפחות כרגע נגיף השפעת גורם ליותר תחלואה ותמותה מאשר נגיף הקורונה.

מהידוע כיום על נגיפי הקורונה (משפחה של שבעה וירוסים הידועים כמחוללי מחלות בבני אדם, רובם הרבה פחות מדאיגים או מפחידים מאשר הוירוס הנוכחי) הם נוטים להדביק ולגרום לפחות חולי במהלך חודשי הקיץ, מה שמכונה ״עונתיות״ בפי המדענים והרופאים ועוזר לנבא את העליה והירידה בתחלואה באוכלוסיה לאורך השנה.

העונתיות של נגיפים מתייחסת לתגובה שלהם לחום וללחות ויחד עם העובדה שבקיץ בני אדם נוטים לבלות פחות זמן בחללים סגורים – גורמים שמביאים יחד להפחתה בהדבקה ובתחלואה מנגיפים.


בכל מקרה זו לא שפעת

בגלל שנגיף הקורונה הנוכחי הוא כל כך חדש אין דרך לומר בודאות אם הנגיף יגיב לאותה עונתיות שמאפיינת גם נגיפים אחרים.

בריאיון בנושא שנעשה עם פרופסור משיח פ. בוני מאוניברסיטת פנסילבניה הוא ציין הבדל משמעותי בין נגיף הקורונה החדש ובין שפעת והוא החיסוניות של האוכלוסיה: בעוד שרבים מאיתנו פיתחו את מערכת החיסון שלנו להתמודד עם הזנים השונים של השפעת שנה אחרי שנה ובכל שנה חלק מהאוכלוסיה נמצאת בסיכון פחות להדבקה בזכות נוגדנים משנים קודמות, המצב שונה כשמדובר במחלה חדשה לחלוטין שמתפרצת באוכלוסיה.

באופן תיאורטי, נגיף הקורונה מגיע לישראל כשכלל האוכלוסיה פגיעה להדבקה בו ולכן הגעת האביב או הקיץ אינם בהכרח קרש ההצלה שיעצור את התפשטות המחלה בארץ או במדינות אחרות.

קראו עוד: להלחם בקורונה: 9 דרכים שיחזקו את מערכת החיסון


נגיף ייחודי עם מאפיינים ייחודיים

במסיבת עיתונאים שערכו בשבוע שעבר גורמים רשמיים בארגון הבריאות העולמי אמרו שהתנהגותו של COVID-19 עוד אינה ברורה והבהירו שכלל לא מדובר בשפעת. עוד הם אמרו שבניגוד לשפעת, מחלה מוכרת שנים רבות שיודעים היום כיצד היא מועברת, את מהלך התפתחותה ומה הטיפולים וההתערבויות הדרושים להתמודדות עמה, בכל הנוגע ל-COVID-19 רב הנסתר על הגלוי.

גורמי בריאות ברחבי העולם הביעו בימים האחרונים דאגה עמוקה ביחס למספר הגואה של מדינות שמצטרפות למעגל ההדבקה בנגיף, בפרט כשיותר ויותר מדינות בעלות מערכת בריאות חלשה ומתפתחת מתחילות לדווח על מקרים בשטחיהן.

״זהו נגיף ייחודי עם מאפיינים ייחודים״ אמר המנהל הכללי של ארגון הבריאות העולמי טדרוס אדהאנום גברייסוס. ״אנו במחוזות לא מוכרים עדיין. בתי חולים במקומות רבים בעולם אינם בעלי האמצעים הנדרשים לצורך התפקוד השוטף יחד עם ההתמודדות החדשה כעת״. לדבריו, מצב זה עלול לגרום לבתי חולים שבמצוקה לשחרר מטופלים מוקדם מהדרוש על מנת לפנות מיטות ומשאבים לחולים שנדבקו בקורונה.


מודלים מחקריים: ישראל לא נמצאת באזור הפגיע לנגיף

מנגד חלק מהמומחים שומרים על אופטימיות ביחס להתקדמות מגיפת הקורונה אל מזג האוויר החם. לפי ד״ר ג׳רמי בראון, מנהל המשרד למחקר טיפולים בחירום במשרד הבריאות האמריקאי (NIH) וכותב הספר ״שפעת: המירוץ בין מאה השנים לריפוי המחלה הקטלנית בהיסטוריה״, נגיף הקורונה לא יהיה שונה באופן מהותי מהשפעת ולא ישרוד בהצלחה את החשיפה לטמפרטורות גבוהות יותר.״עם הגעת מזג האוויר האביבי החם, COVID-19 ידעך לאיטו בגלל תנאי מזג אוויר בהם לא יוכל לעמוד. האביב יהיה מבורך מאד השנה״.

מחקר חדש שנערך באוניברסיטת גוואנזו בסין (אך טרם פורסם) חיפש אחר גורמים המשפיעים על התפשטות הנגיף וציין שלחום ולטמפרטורה עלולה להיות השפעה על התפשטותו. ״שינוי בטמפרטורה יכול לשנות באופן משמעותי את יכולת ההעברה של COVID-19 ויכולה להיות טמפרטורה אידאלית בה הוא מועבר, בעודו רגיש ביותר לטמפרטורות גבוהות״.

מחקר אחר, שנערך על ידי חוקרים מאיראן (שחווה התפרצות קשה ביותר של הנגיף) ומארה"ב, מצא שהנגיף משגשג בעיקר בערים שחולקות מאפייני מזג אוויר משותפים ובהם טמפרטורה שנעה בין 5 ל-11 מעלות ולחות של בין 47%-49%. ישראל לא נמצאת באזור זה ותלך ותתרחק ממנו בכל יום שעובר. 

קראו עוד: חיסון הרגעה לקורונה: 10 תשובות לשאלות הכי מדאיגות 

אופטימים או פסימים - עדיין מתמגנים

עם כל שנאמר משלל המומחים, שממשיכים לדון בסוגיית ההשפעה של מזג האוויר על נגיפים בכלל ועל נגיף הקורונה החדש בפרט, עדיין אף אחד לא יודע כיצד בדיוק ינהג הנגיף כשנגיע להתחממות במזג האוויר עד שבאמת נגיע לשם.

למעשה רוב המומחים ממליצים לנהוג לחומרה ולעקוב אחר הנחיות הרשויות בכל הנוגע להתנהגות המניעתית המומלצת. 

ההמלצות על ידי משרד הבריאות וגורמי הרפואה האחרים כוללות בעיקרן הימנעות ממגע עם אנשים חולים, הקפדה על היגיינת ידיים ושטיפה נכונה ומעל לכולם עמידה בהנחיות הבידוד בקרב השבים מחו״ל או בעקבות חשיפה לסביבה בה היה חולה.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יסמין מאור
ד"ר יסמין מאור מחלות זיהומיות
מנהלת היחידה למחלות זיהומיות, המרכז הרפואי וולפסון, חולון.
פרופ' ערן הדר
פרופ' ערן הדר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל היחידה לרפואת האם והעובר (הריון בסיכון), מרכז רפואי רבין
ד"ר ריטה ברון
ד"ר ריטה ברון גסטרואנטרולוגיה
מנהלת שירות נוירוגסטרואנטרולוגיה במכון הגסטרואנטרולוגי בקריה רפואית רמב''ם
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום חיסונים

בניהולו של ד"ר אודי קלינר
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו