אי ספיקת לב (Congestive heart failure)
אי ספיקת לב, CHF (Congestive heart failure)
ערוץ גיל הזהב
אי-ספיקה בלב היא כישלון של משאבת הלב להזרים דם במידה מספקת לרקמות הגוף. זוהי בעיה קשה בעולם המערבי. היא פוגעת לרוב באוכלוסייה מבוגרת. 6% עד 10% מבני ה-65 ומעלה לוקים במחלה. בשנים האחרונות קיימת עלייה בהיקף האשפוז ובשיעורי התמותה מהמחלה, למרות החידושים בטיפול.
כיום נוהגים לסווג אי-ספיקה בלב לפי 4 דרגות חומרה:
דרגה A - כוללת אנשים שאין להם עדיין פגיעה בלב, אך נמצאים בסיכון גבוה שתתפתח אצלם פגיעה בלב. לדוגמה: חולים הלוקים ביתר-לחץ-דם, במחלת לב טרשתית או בסוכרת.דרגה B - כוללת חולים עם פגיעה בלב, אך טרם התפתחו תסמיני המחלה. כגון חולים שעברו אוטם בשריר הלב, חולים עם פגיעה במסתמים או הרחבת החדר השמאלי.
דרגה C - כוללת חולים עם תסמינים של אי-ספיקה בלב.
דרגה D - כוללת חולים שמחלתם סופנית.
הפגיעה בתפקוד החדר השמאלי מתקדמת. הפגיעה מתחילה בנזק לשריר הלב וממשיכה בתהליך מתקדם של שינוי צורת הלב (Remodelling). שריר הלב מתעבה תוך כדי ניסיון להוריד את מתח הקיר, ובהמשך החדר מתרחב והלב מקבל צורה עגולה. תהליך זה מקדים בחודשים ואף בשנים את התפתחות התסמינים.
סימפטומים
הביטויים העיקריים של המחלה הם קוצר נשימה ועייפות אשר מגבילים את היכולת להפעיל את הגוף במאמץ, פוגעים בתפקוד היומיומי ובאיכות החיים של החולה.קיימת אצירת נוזלים אשר גורמת לבצקות באזורים שונים בגוף. באי-ספיקה של החדר הימני בלב יש נטייה להצטברות הנוזלים בגפיים התחתונים, בכבד, בבטן ובוורידי הצוואר. לעומת זאת, מחלה של החדר השמאלי גורמת לצבירת נוזלים בריאות המובילה לקוצר נשימה עד בצקת בריאות.
תלונות שכיחות הן קוצר נשימה בשכיבת פרקדן וצורך בהוספת כריות לשינה. לעיתים מומלץ לחולים לישון בישיבה על מנת למנוע קוצר נשימה המעיר משינה וקימה למתן שתן בלילה.
סיווג New York Heart Association - NYHA לפי דרגות של אי-ספיקה בלב הנמדדת על פי רמת המאמץ הגורמת לתסמינים:
דרגה I - התסמינים מופיעים רק במאמצים קשים כמו אצל אדם בריא
דרגה II - התסמינים מופיעים לאחר מאמץ רגיל
דרגה III - התסמינים מופיעים לאחר מאמץ קל
דרגה IV - התסמינים מופיעים במנוחה
סיבות וגורמי סיכון
הגורמים יכולים להיות קשורים בפגיעה מבנית או בפגיעה תפקודית, כלומר, פגיעה ביכולת החדר להתמלא ולהזרים דם. כשני שלישים של המקרים נגרמים על ידי מחלת לב כלילית. גורמים נוספים יכולים להיות יתר-לחץ-דם, פגיעה במסתמים, רעלנים הפוגעים בשריר הלב, דלקת שריר הלב (מיוקרדיטיס), הפרעה בפעילות של בלוטת התריס. יש מקרים שבהם אין סיבה ברורה.אבחון ובדיקות
האבחון מתבסס על העבר הרפואי ועל בדיקה גופנית. שאלות הנוגעות לתסמינים כגון חולשה, קוצר נשימה בשכיבה, קוצר נשימה בלילה, קימה בלילה למתן שתן. חשוב לברר את הסיבה להתפתחות המחלה.כשמופיעה החמרה במחלה יש לנסות ולברר את הגורם ליציאה מאיזון, כגון צריכת מלח, אירוע בלב או הפרעת קצב, יתר-לחץ-דם, הפרעת תפקוד בבלוטת התריס, חום או זיהום חד, אנמיה, אי-היענות לטיפול בתרופות.
בדיקה גופנית כוללת האזנה לאיוושות על פני הלב, קצב הלב, שקילה יומית, בדיקה לאיתור נוזלים בריאות, גודש בוורידי הצוואר, בצקות בגפיים התחתונים.
בדיקה חשובה לאבחון היא בדיקת על-שמע של הלב (אקוקרדיוגרפיה) אשר מדגימה את מבנה הלב, ותפקודו.
טיפולים ותרופות
מטרת הטיפול היא מניעת המחלה בחולים אשר טרם התפתחו אצלם תסמינים. באלו שכבר הופיעו תסמינים מטרת הטיפול היא: מניעת ההתקדמות של המחלה, מיתון התסמינים, שיפור איכות החיים ומניעת תמותה. בחולים הנמצאים בסיכון גבוה לאי-ספיקה בלב, טיפול בגורמי הסיכון מפחית את הסיכוי להתפתחות המחלה. יש צורך לטפל ביתר-לחץ-דם, ברמות גבוהות של שומנים בדם, להימנע מעישון ומצריכת אלכוהול, ולטפל בהפרעות בבלוטת התריס. מומלצת הגבלה של צריכת מלח. לחולים הלוקים במחלת לב טרשתית, ולחולי סוכרת או יתר-לחץ-דם, מומלץ טיפול באמצעות תרופות מסוג חוסמי אנזים המהפך (ACE-I).לחולים שיש פגיעה במבנה הלב, כגון חולים לאחר אוטם, מומלץ טיפול בעזרת מעכבי אנזים המהפך וחוסמי ביתא. יש צורך במעקב תקופתי אחר סימנים ותסמינים של המחלה.
בחולה עם תסמינים דרוש מעקב צמוד אחר מצבו של החולה. יש צורך בהגבלת צריכת מלח, בשקילה יומית לשם מעקב אחר צבירת נוזלים, בחיסון לשפעת ולחיידק הפנימוקוק.
טיפול בתרופות: רוב החולים נזקקים למישלב של מספר תרופות. הטיפול מבוסס על תרופות משתנות ותרופות המרחיבות כלי דם. התרופות העיקריות שבטיפול הן משתנים, מעכבי אנזים המהפך, חוסמי בטא, ולעיתים דיגיטליס. מעכבי אנזים המהפך ממתנים תסמינים, מונעים את תהליך שינוי צורת הלב ומפחיתים שיעורי תמותה. מעכבי אנזים המהפך וחוסמי ביתא, הוכחו כמשפרים פרוגנוזה לטווח ארוך. דיגוקסין עשוי למתן את התסמינים ולהעלות את הסבילות למאמצים.
במחקרים שנערכו בשנים האחרונות נמצא כי מעכבי אלדוסטרון, כגון אלדקטון, הפחיתו את שיעור התמותה מאי-ספיקה בלב באופן משמעותי.
חולים שמחלתם סופנית עם תסמינים גם במנוחה, נזקקים לעיתים לתרופות מרחיבות כלי דם במתן תוך-ורידי כגון ניטרטים, תרופות אינוטרופיות המשפרות את התכווצות הלב במתן לתוך הווריד, קיצוב חדרי, השתלת לב או טיפול במסגרת הוספיס.

שאלות ותשובות
- אני בן 45. בבדיקת אקו לב התקבלו התוצאות הבאות: חדר שמאל - תפקוד גלובלי. פרוזדור שמאל, חללי לב ימניים, ואאורטה - הכל תקין. הבעיה - אי ספיקה מיטרלית קלה, אי-ספיקה טריקוספידלית מינימלית ללא לחץ ריאתי. גלי A גדולים מ- E. לא הודגם תפליט פריקרדיאלי.
- האם תרופה בשם depomedrol 80 mg יכולה להזיק? אילו תופעות לוואי יש לה? משתמש בתרופה אדם בן 80 שלוקח הרבה תרופות, ביניהן גם קומדין. ש לו אי ספיקת לב.
- אני בן 62, סובל מבעיות במערכת הלב. עברתי ניתוח לב פתוח לפני 22 שנה, 3 סטנטים לפני שנה, יש לי לחץ דם גבוה ורמת כולסטרול גבוהה. מקבל אומפרדקס 20, אנאלאפריל, אספירין 75 פעמיים ביום, נורמלול 25, ליפיטור 40, איזוקט 20 פעמיים ביום. לפני כמה חודשים ה
- אמא שלי, בת 83, חולת לב, וכרגע סובלת מאי-ספיקת לב. היא מקבלת הרבה תרופות. לאחרונה היא מקבלת פוסיד ביחד עם אלדוספירון. לטענתה, מצבה מאוד מחמיר לאחר נטילת התרופות. מצבה מידרדר מיום ליום. היא אמנם במעקב רופא, אך לדעתי, מתייחסים בקלות ראש למצבה, עקב גי
- אני בן 61, סובל מלחץ דם וקצת מתעוקת לב. הלחץ ברגיעה הוא 85-80 / 170-165, הדופק 65-58. כל בדיקות הדם בגדר הנורמה פרט לרמת ה- GPT, שהיתה 42. אני לוקח סימבאסטאטין 5 מ"ג ליום ורמת הכולסטרול שלי כעת בגדר הנורמה. גובהי 168 ס"מ, משקלי 66 ק&qu
- אני בן 74. זה הסיכום של בדיקת ארגומטריה שעשיתי: כושר טוב, תגובת לחץ דם תקינה. ללא תלונות לבביות. צניחות במקטע ST בחיבורים: V6-V5-V4 עד 3.65 ב V4. סבירות גבוהה לאיסכמיה במאמץ שבוצע. אנא הסבירו לי על מה מדובר ומה עלי לעשות.
- אני בת 54. לקיתי בתסמונת שנקראת Apical Ballooning. אני שבוע אחרי שחרור מבית חולים ועדיין קשה לי לתפקד באופן נורמלי, אפילו הליכה של 100 מטר גורמת לי לעייפות ותחושת כאב בחזה. האם זה נורמלי או שאני חייבת לנוח ולא לתפקד בכלל?
- אני בן 63 וחצי, כל החיים הייתי בריא להפליא, עד גיל 61. לפתע, לפני קצת יותר משנתיים, החלו הפרעות קצב ותשישות שבאה והולכת. בדיקות חוזרות העלו אי-ספיקת לב בשיעור של 35% עד 40% לערך, והרחבה קלה של הלב. רק לפני שנה, אחרי שעברתי את כל הבדיקות, כולל צנתור
- הנני מבקשת מידע בנושא גדילת ילדים ומשמעות גילוי חוסר ב Carnitine בדם
- אני בת 65, נוטלת קומדין. הופניתי לבדיקת מיפוי לב עם דיפירידמול. האם ניתן לבצע את הבדיקה למרות נטילת הקומדין? האם צריך לשנות את מינון הקומדין או להפסיק את נטילתו לפני ביצוע הבדיקה? אם כן, כמה זמן לפני הבדיקה?
מאמרים בנושא אי ספיקת לב

מיתוסים על לחץ דם גבוה
מאת: מערכת אינפומד
24/12/2020

האם מספיק לא להוסיף מלח לאוכל כדי להיות רגועים לגבי צריכה מאוזנת של נתרן? האם יתר לחץ דם גבוה תמיד עובר במשפחה? לפנ... לכתבה המלאה

הגישה למטופלים הסובלים ממחלת לב: מדוע חשוב לבצע אופטימיזציה של הטיפול?
מאת: פרופ' יוסף רוזנמן
07/06/2020

מרבית חולי הלב מצויים במעקב מתמשך אך לעיתים אסטרטגיית הטיפול בהם נותרת זמן רב ללא שינוי. מדוע יש צורך באופטימיזציה ... לכתבה המלאה