שפעת (Influenza) היא מחלה נגיפית המאופיינת בהתפרצויות עונתיות בהיקף גדול. גורם המחלה הוא נגיף האינפלואנזה המועבר מאדם לאדם באמצעות דרכי הנשימה או מגע עם חפצים או משטחים הנגועים בנגיף השפעת.
מאפייני השפעת
לנגיף השפעת מספר מאפיינים ייחודיים הכוללים:
1. עונתיות קבועה: הנגיף גורם להתפרצות מחלת השפעת בעונת החורף בחצי הכדור הצפוני, בחודשי הקיץ בחצי הכדור הדרומי ובאזורים הטרופיים - בעונות הגשומות.
2. יכולת לעבור שינויים: נגיף השפעת משנה תכופות את מבנה החלבונים שעל גבי המעטפת שלו. כך נגיפי השפעת מערימים על מערכת החיסון, שאמנם יצרה נוגדנים כלפי הגרסה הקודמת שלו, אך צריכה לייצר תגובה חיסונית מחדש. כך השפעת יכולה להישנות אצל אותו אדם כל שנה מחדש.
3. גרימת מגיפה (תחלואה בהיקף גדול): בזמן התפרצות השפעת נפגעים מהמחלה ילדים ומבוגרים רבים (עד שליש מהילדים ו-10% מהמבוגרים). שכיחות השפעת גורמת להיעדרויות ממקומות העבודה ומבתי הספר, ועומס כבד על בתי החולים והמרפאות.
הדבקה בשפעת
תקופת הדגירה של נגיף השפעת היא קצרה (4-1 ימים). לאחריה מופיעים התסמינים האופייניים של השפעת כמו כאבי ראש, צמרמורות, שיעול, ובהמשך חום גבוה, נזלת וכאבי שרירים. החום נמשך 6-3 ימים, אך שיעול עם ליחה יכול להימשך עד שבועיים לאחר מכן. אפשר להידבק בשפעת מאדם חולה יום-יומיים לפני הופעת החום ועד 5 ימים לאחריה.
תסמיני השפעת וסיבוכיה
אמנם תסמיני של השפעת והתופעות הכרוכות בה מטרידים ואינם נעימים, אך הם חולפים מאליהם לאחר מספר ימים. אולם, שפעת עלולה לגרום למספר הסיבוכים הכוללים דלקת ריאות, דלקת בסימפונות, דלקת אוזניים וכן סיבוכים במערכת העצבים.
קראו עוד: כל מה שאתם חייבים לדעת על חיסון נגד שפעת
מי נמצא בסיכון מוגבר לפתח סיבוכי שפעת
קיימות קבוצות שונות באוכלוסייה שלהן נטייה מוגברת ללקות גם בסיבוכי שפעת בעקבות המחלה, שכוללות את ציבור הקשישים, חולים במחלות כרוניות של מערכת הנשימה (כולל אסתמה), חולי לב, חולים במחלות כליה, חולי סוכרת, חולים עם חסר מלידה או חסר נרכש במערכת החיסון, מטופלים בסטרואידים או בכימותרפיה, נשים בהריון ואף תינוקות רכים. בקרב קבוצות אוכלוסייה אלו, גבוהים שיעורי הסיבוכים, האשפוז והתמותה עקב מחלת השפעת וסיבוכיה. לפיכך יש צורך למנוע או להקטין ככל האפשר את נטל מחלת השפעת בקרב אוכלוסיות אלו.
סימפטומים
סיבות וגורמי סיכון
סיבוכים אפשריים
טיפולים ותרופות
מניעה
המומחים שלנו למשפחה וריאות
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: אמא שלי התחילה לקחת אנטיביוטיקה מסוג מוקסיפן עקב שפעת. אחרי כמה ימים הופיע לה הרפס בשפתיים. רופאת שיניים שלה אמרה לה שאסור לקחת מוקסיפן כשיש הרפס. האם זה נכון? האם היא צריכה להפסיק את נטילת המוקסיפן?
שאלה: בתי אחרי שפעת, לא מפסיקה להשתעל במשל כל היום ובלילה. בצילום ריאות יש תסמין באונה הימנית. הרופא רשם ROXO 150 פעמיים ביום ל- 10 ימים. חום כ- 38. מה אפשר לעשות כדי לעזור לה בשיעול?
שאלה: כל המשפחה חולה כעת, ככל הנראה בשפעת החזירים. לי יש לופוס בדרגה קלה (ללא טיפול תרופתי), יתר לחץ דם קל 140-160/90-105 (ללא טיפול תרופתי), ותת פעילות של בלוטת התריס שכעת מאוזנת עם אלטרוקסין. החום כ-39 מעלות, ויש לי שאר התסמינים הרגילים של השפעת. האם אנ
שאלה: אני בן 65, חולה לופוס ואחרי ניתוח מעקפים, ובסך הכל מצבי הגופני טוב. בעבר נמנע הרופא המטפל בי מלתת לי חיסון נגד שפעת בטענה שזה יכול לגרום לערעור המערכת החיסונית. בעקבות שפעת החזירים, האם כדאי לי לקבל חיסון?
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
תרופות קשורות
-
אמאנטאדין
-
זאנאמיביר
-
בלוקסאוויר (קסופלוזה)
-
פאביפיראביר (פאווילאוויר)
-
אוסלטאמיביר (טמיפלו)
טיפולים וניתוחים קשורים
-
טיפול תרופתי
מחלות קשורות
-
הפרעת סירוב לאכול
-
מחלות ריאות אינטרסטיציאליות
-
מחלות בבלוטות הרוק
-
תסמונת טיצה
-
ליקויי כתיבה
מאמרים בנושא שפעת


מה זה בכלל וירוס קורונה ומה מקורו, לאילו תסמינים חשוב לשים לב ומי נמצא בסיכון, איך ניתן לאבחן והאם הבהלה העולמית מו... לכתבה המלאה


בזמן שחוקרים רבים בעולם ממשיכים במרוץ למציאת החיסון המיוחל, מדענים פתחו חיסון תרסיס אף חדש נגד וירוס הקורונה והצליח... לכתבה המלאה