דלג לתוכן

ניתוחים לטיפול באפילפסיה: מהן השיטות הקיימות?

באילו מצבים יישקלו ניתוחים לטיפול באפילפסיה, אילו בדיקות מקדימות יש לעבור לפני קבלת ההחלטה על ביצוע הפעולה הכירורגית ומהם הניתוחים הקיימים? התשובות בפנים

מאת: פרופ' יצחק פריד
תאריך פרסום: 20/05/2020
3 דקות קריאה

אפילפסיה היא מחלה נפוצה ממנה סובלים 1-2% מהאוכלוסייה הכללית. מדובר במחלה נוירולוגית שמקורה נעוץ בהפרעה בפעילות החשמלית שבין הנוירונים במוח. הפרעה חשמלית זו גורמת לפרכוסים – המהווים את סימן ההיכר של המחלה.

בקרב רוב החולים תדירות ההתקפים כמו גם חומרתם, ניתנות לוויסות באמצעות תרופות. אולם, כשליש מהחולים סובלים מאפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי. מצב זה פוגע משמעותית באיכות החיים של הסובלים מהמחלה הנוירולוגית והוא עלול אף להוות סכנת חיים. 

בחולים אלה, יש מקום לשקול התערבות ניתוחית שעשויה, במקרים רבים, להוביל להפסקת הפרכוסים או להפחתת חומרת המחלה . בשל היכולת לזהות את המוקדים האפילפטיים במוח ואת הרשתות הפונקציונליות בו ולהימנע מהפגיעה בהן, ניתוחים נוירו-כירורגים מהווים כיום פתרון מוצלח לטיפול באפילפסיה עמידה לתרופות.

רופא מתכנן ניתוח לכריתת המוקד האפילפטי בחולה הסובל מאפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי

 sfam_photo | Shutterstock


 לפני ההחלטה על ביצוע הניתוח ועל סוגו, על החולה לעבור סדרה של בדיקות.  מרכזים ספורים  שקמו לאחרונה בארץ, מאפשרים לבצע את כל הבדיקות המקדימות לבחינת התאמה לניתוח אפילפסיה במטרה להביא את הטיפול המודרני והטוב ביותר לחולים אלה. 

הטיפול הכירורגיה יינתן לחולי אפילפסיה בהם זוהה מוקד ברור במוח אשר גורם להפרעה. לפני קבלת ההחלטה על ביצוע הניתוח, החולים עוברים הערכה מקיפה מאוד הכוללת מגוון בדיקות, בהן וידאו EEG  (בדיקה המאפשרת לבחון את גלי המוח בזמן התקף), הדמיית MRI בנוסף, הדמיה פונקציונלית של רשתות המוח ועוד. הבירור המקדים יסייע לקבוע האם מקורה של האפילפסיה הוא במוקד מוחי אחד בלבד והאם ניתן לטפל בו. במקרים מסוימים יש צורך בהשתלת אלקטרודות זעירות ומדויקות במוח כדי לאתר את המוקד- טכניקה ששמה אלקטרודות עומק או SEEG.

אילו ניתוחים מסייעים לטיפול באפילפסיה?

ניתוחים לכריתת המוקד האפילפטי

ניתוחים לכריתת המוקד האפילפטי מתבצעים בגישות שונות, חלקן כוללת כניסה ממוקדת אל המוח בעוד שאחרות הן זעיר פולשניות (כולל לעיתים צריבת המוקד בלייזר). מדובר בהליכים מדויקים מאוד אשר מנטרלים את המוקד האפילפטי, תוך שמירה על הפונקציות המוחיות הסמוכות. חלק מניתוחי הכריתה יכולים להתבצע בערנות ולעיתים יתבצע גם מיפוי של תפקודים קוגניטיביים מסוימים, כמו יכולת הדיבור, כדי לוודא שהפעולה הכירורגית לא תוביל לפגיעה בהם. 

השתלת קוצבים

קוצב וגאלי

השתלת קוצב וגאלי תיבחר בחולים הסובלים מאפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי שמקורה אינו במוקד מוחי אחד בלבד. מדובר בהליך ותיק יחסית שבמהלכו מושתל קוצב חשמלי על עצב הוואגוס שבצוואר. עצב זה קשור למרכזים עצביים המצויים בגזע המוח, והשתלת הקוצב עליו משפיעה על הפעילות החשמלית המוחית ועשויה לגרום להפחתה בתדירות ההתקפים. 

קוצב לגירוי מוחי עמוק – DBS

קוצב זה מושתל באזורי מוח עמוקים יותר השולטים על התפשטות ההתקפים האפילפטיים באזורים שונים במוח. טיפול זה מתבצע גם הוא בגישה זעיר פולשנית והוא נמצא בסל הבריאות. 

קוצב RNS

מדובר בקוצב הדומה בפעולתו לקוצב לב. קוצב ה-RNS מזהה את תחילת ההתקף האפילפטי ומפעיל גירוי חשמלי המוביל להפסקתו. כלומר, הגירוי החשמלי אינו משודר באופן מתמיד, אלא רק כאשר ישנה פעילות התקפית. מדובר ביתרון משמעותי מכיוון שהגירוי החשמלי, אשר משודר רק בזמני התקף או ממש לפני התקף אפשרי,, הוא ממוקד ופועל ישירות על הרשת העצבית שגורמת להתקפים ללא גרימת כל נזק לרקמת מוח. השתלת קוצב RNS  יעילה במיוחד לטיפול במקרים בהם מקור האפילפסיה הוא במוקד מוחי יחיד שאינו ניתן לכריתה,  או כאשר קיימים שני מוקדים בשני צידי המוח. קוצב זה עדיין בשימוש בארצות הברית בלבד.


מה לגבי סיכויי ההצלחה של ניתוחים אלה?

סיכויי הצלחת הניתוחים משתנים בהתאם לסוג האפילפסיה והמוקד שבו מתפתחת ההפרעה: בחלק מהמצבים סיכויי הצלחת הניתוחים והיפטרות מהמחלה יכולים להגיע על לכ-80%. אולם, בחולים מסוימים לא ניתן יהיה לגרום להפסקה מוחלטת של ההתקפים, בייחוד במקרים בהם הושתל קוצב. עם זאת, גם במצבים אלה הקוצב מספק יתרון והוא עשוי להוביל להפחתה משמעותית בכמות ההתקפים.

בשל העובדה שחולי אפילפסיה רבים הם צעירים וחלקם אף בגיל הילדות וההתבגרות, התערבות ניתוחית מתאימה עשויה למנוע פגיעה בהתפתחות התפקודים הקוגניטיביים . לכן, בחולים אשר סובלים מאפילפסיה עמידה לתרופות ונחשבים למועמדים מתאימים לביצוע הניתוח, מומלץ לשקול התערבות ניתוחית בשלב מוקדם כדי להימנע מנזק מוחי מצטבר. 


הכתבה בשיתוף עם פרופ' יצחק פריד, מומחה לנוירוכירורגיה בעל שם עולמי בניתוחי מוח לחולי אפילפסיה. ממקימי המרכז החדש לנוירוכירורגיה תפקודית בבית החולים אסותא, רמת החייל. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון נוירולוגיה
מנהל מחלקה לשבץ מוחי ומחלות נוירווסקולרית, בי"ח שיבא, תל-השומר
ד"ר אנדרס ארנלדו ורגאס
ד"ר אנדרס ארנלדו ורגאס נוירוכירורגיה
נוירוכירורג מומחה בניתוחי עמוד שדרה
ד"ר עמית עזריאל
ד"ר עמית עזריאל נוירוכירורגיה
נוירוכירורג בכיר במחלקה לנוירוכירורגיה, המרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום אפילפסיה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו