שאלה - סיבות אפשריות להפרשת חלב מהשדיים (גלקטוראה)

השאלה:
זה 3 שנים אני נוטלת גלולות למניעת הריון מסוג מליאן. לאחר שנה וחצי של שימוש התחילה אצלי תופעה של הפרשת חלב מהשדיים רק בשבוע ההפסקה מהגלולות. זה מתחיל כשלושה ימים אחרי שאני מפסיקה את נטילת הגלולות ומפסיק כשבוע אחרי שאני חוזרת לקחת את הגלולות. עברתי




תשובה:


גלקטוראה או בעברית זיבת חלב היא הפרשת חלב או חומר דמוי חלב מהשדיים ללא קשר ללידה או להנקה. הסיבות לתופעה רבות ומגוונות. הסיבה השכיחה ביותר היא גידול בבלוטת יותרת המוח המפריש פרולקטין. סיבות נוספות הן נטילת תרופות מסויימות (ביניהן גלולות למניעת הריון המכילות אסטרוגן), גידולים בהיפותלמוס, בעיות בבלוטת התריס, כשל כלייתי (הגורם להאטה בפינוי הפרולקטין מהגוף) ועוד.

במקרה שלך, כיוון שרמת הפרולקטין תקינה, וגם תוצאות בדיקת השד, וכיוון שיש קשר ישיר בין נטילת הגלולות לבין הפרשת החלב, ברור שמקור הבעיה הוא הגלולות. גלולות למניעת הריון המכילות אסטרוגן עשויות לגרום להפרשת חלב בשני מנגנונים עיקריים: על ידי גירוי ישיר של בלוטת יותרת המוח לייצור פרולקטין, ובזמן הפסקת הנטילה, בשל "גמילה" פתאומית מהאסטרוגן, פוגעת בהגבלת השפעת הפרולקטין על השד.

נראה שבמקרה שלך, המנגנון השני הוא הפועל, כך שכאשר את מפסיקה את נטילת הגלולות, מופרש חלב. היות שעברת את הבדיקות שציינת ואם את במעקב, אין סיבה לדאגה. התופעה אמורה להיעלם תוך כמה חודשים או עם הפסקת נטילת הגלולות. אם התופעה מטרידה אותך וגורמת לך אי-נוחות, כדאי להיוועץ ברופא/ת הנשים המטפל/ת ולשקול נטילת גלולות המכילות מינון נמוך יותר של אסטרוגן או גלולות המבוססות על פרוגסטרון בלבד.

ד"ר מורן שויקה-רבאו - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס
רופאים בתחום
פרופ' (PhD) בנימין ברטוב פרופ' (PhD) בנימין ברטוב
פרופ' חנן גוזנר-גור פרופ' חנן גוזנר-גור
מומחה בראומטולוגיה וברפואה פנימית קרא עוד

בריאות זה אינפומד – אתר רפואה המקיף בישראל