//

שאלה - בירור סיבות לשיעול מתמשך

השאלה:
אני בן 57, מקבל זה כמה שנים כדורים להורדת לחץ דם. לפני 4 וחצי שנים קיבלתי קרדילוק להורדת לחץ הדם. שנתיים לאחר מכן הוחלף לי הכדור ל- Ocsaar. לפני שנה וחצי שוב הוחלפה לי התרופה להורדת לחץ דם לכדור בשם לוטן 50 (losartan). מזה שנתיים וחצי אני סובל מש


תשובה:


אתה מתאר מצב שבו במשך שנתיים וחצי אתה סובל משיעול ליחתי, עם החמרה בשיעול ותחושת מחנק. יכולות להיות סיבות רבות הגורמות להופעת שיעול ליחתי כרוני (ממושך). חלק מהסיבות הן עישון, מחלת ריאות חסימתית כרונית (כולל אסתמה), מחלות ריאה אחרות, סינוסיטיס כרונית, מחלות לב, החזר קיבתי-ושטי (ריפלוקס) ועוד סיבות רבות אחרות.

ציינת כי אתה נוטל טיפול תרופתי ליתר לחץ דם. ישנן תרופות שיכולות לגרום לשיעול כתופעת לוואי. הקבוצה הידועה והשכיחה כגורמת שיעול היא קבוצת תרופות שנקראת מעכבי ACE, שאתה לא נוטל אותן. אבל התרופה Losartan (שהיא בדיוק אותה תרופה כמו Ocsaar, אבל מיוצרת על ידי חברה אחרת), היא תרופה ממשפחה "משודרגת" שגורמת לשיעול לעתים יותר נדירות, אך עדיין יכולה לגרום לכך. על מנת לשייך את תופעת הלוואי לתרופה יש להפסיק ליטול אותה למשך כמה שבועות, ולהחליפה בתרופה מקבוצה אחרת. Losartan יכולה גם לגרום לגודש באף ולהפרעה בסינוסים, שיכולים להוביל לשיעול (מנגנון שני לאותה תופעת לוואי), אם כי זו אינה תופעת לוואי שכיחה.

לא ציינת אם אתה מעשן או אם עישנת בעבר, וגם לא ציינת אם השיעול מופיע בכל שעות היממה, בשינה או בעירות, אם יש לו קשר לשינוי תנוחה, אם הוא מופיע יותר בשכיבה, אם יש לו קשר למאכלים שאתה אוכל, ומהו בדיוק הבירור הגסטרואנטרולוגיה ובירור הריאות שעברת.

בכל אופן, ציינת כי עברת ניתוח סינוסים לפני שבועיים. סינוסיטיס כרונית ודליפת ליחה והפרשות מהסינוסים לאף וללוע (מה שנקרא בלשון המקצועית PND), הן בין הסיבות השכיחות ביותר לשיעול כרוני, וסביר מאד להניח שאם היגעת לניתוח, זוהי הסיבה לבעיות שמהן אתה סובל, ולא תרופה זו או אחרת שאתה נוטל. השפעת הניתוח על השיעול אינה מיידית, ויש להתאזר בסבלנות עד להחלמה מלאה של האזור המנותח. אם כחודשיים-שלושה לאחר הניתוח לא תיפתר הבעיה, יש מקום להמשך הבירור, וניתן לעשות זאת על ידי פנייה לבדיקת רופא ריאות.

רפואה שלמה

ד"ר אמיר בר-שי - אינפומד




רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!