דלג לתוכן

כל המידע על ניתוחי החלפת מפרק ירך או ברך

מפרקי הברך והירך עלולים להיפגע עקב מחלות ובעיות שונות, בהן שינויים ניווניים אחרי שברים, מחלות מפרקים ראומטיות, זיהומים ואף שחיקת סחוס. פגיעה במפרק גורמת לכאבים ולהגבלה ניכרת בתנועה ובתפקוד. אילו גורמים יביאו לפגיעה במפרק הירך או הברך ומהן דרכי הטיפול הכירורגיות במצבים אלה? כל המידע בכתבה הבאה

מאת: ד"ר אריאל פורמן
תאריך פרסום: 23/12/2018
4 דקות קריאה

מפרק הוא נקודת החיבור בין שתי עצמות המאפשרת את תנועתן. לרוב, קצה אחד של המפרק קמור והשני קעור. כל מפרק מצופה בסחוס - רקמה גמישה וחלקה המאפשרת את הפעלת המפרק ללא כאב. במצבים מסוימים הסחוס נשחק עקב גורמים שונים, כמו גיל או מחלות מסוימות. שחיקה זו מובילה לחשיפת עצם המפרק, לפגיעה במפרק ולכאבים ניכרים. 


מהם הגורמים לפגיעה במפרק הירך או הברך?

הגורמים לפגיעה במפרק הירך והברך כוללים זיהומים של המפרק בעבר, חבלה במפרק (כמו שבר שלא החלים כראוי), מחלות דלקתיות (כמו דלקת פרקים) ואף עומס מכאני על המפרק. בנוסף, בקרב אנשים הסובלים מבעיות אנטומיות במפרק, לרבות  בעיה של ציר גפה או עיוות בצורת הגפה המוביל לכך שהעומס אינו מפוזר בצורה שווה על כל המפרק, עלולה להתפתח שחיקת מפרק. שחיקת מפרק גורמת לכאבים לאחר מאמץ, לנפיחות אזורית ולהגבלה ניכרת בפעילות היומיומית.


אילו תסמינים יעידו על פגיעה במפרק? 

התסמינים לפגיעה במפרק כוללים כאבים חמורים באזור לאחר הליכה, קושי בעליה או בירידה במדרגות, כאבים שלא משתפרים לאחר מתן משככי כאבים וכדורים אנטי דלקתיים . 



כיצד ניתן לאבחן פגיעה במפרק הירך או הברך?

ראשית כל תתבצע בדיקה פיזיקלית על ידי אורתופד מומחה. בנוסף יתבצעו צילומים של המפרק, לרבות צילומים מיוחדים בעמידה, כדי לבחון את העומס על המפרק. במקרים מסוימים יהיה צורך בבדיקה נוספת, כמו בדיקת  MRI או בדיקתCT  של המפרק. 



מהן דרכי הטיפול בשחיקת מפרק?

הטיפול הראשוני בשחיקת מפרק כולל טיפול נוגד כאבים וטיפול שמרני המתבצע באמצעות פיזיותרפיה, טיפולי רפואה משלימה ומתן תוספי מזון שונים, כמו כורכום. 


הכאבים כתוצאה משחיקת המפרק מתאפיינים בתקופות החמרה ותקופות רגיעה. בזמנים מסוימים, כמו בחילופי עונות, עלולה להיות מורגשת עלייה בעצימות הכאב. 

במצבים בהם הטיפולים הראשוניים אינם מסייעים בשיכוך הכאב ושיפור התפקוד, ניתן לבצע טיפולים פולשניים, כמו הזרקת סטרואידים. למרות יעילות ההזרקות בנטרול הכאב, חשוב לציין כי הן אינן פותרות את הבעיה ומונעות את השחיקה. 

קיימים טיפולים נוספים, כמו הזרקת חומצה היאלורונית המסייעת בשימור ושחזור התוכן הפיזיולוגי של הנוזל התוך מפרקי. הזרקות חומצה היאלורונית מסייעות בשיכוך הכאב ובהורדת רמות הדלקת בנוזל התוך מפרקי. אסטרטגיית טיפול משולבת הכוללת טיפול תרופתי, פיזיותרפיה והזרקות, עשויה למנוע את הצורך בניתוח למשך תקופה ארוכה ולשמר את המפרק על כמה שניתן. למרות זאת, בשלב מסוים כאשר מתרחשת החמרה משמעותית בכאב, הגבלה ניכרת בטווח התנועה, וכפועל יוצא גם בפעילות היומיומית, יהיה צורך בפתרון כירורגי להחלפת המפרק. 

מהן דרכי הטיפול הכירורגיות?


החלפת מפרק ירך

קיימות מספר שיטות כירורגיות להחלפת מפרק הירך. כל שיטה כוללת יתרונות וחסרונות. מיומנות רופא המנתח מהווה מרכיב מרכזי בהצלחת הפעולה. 




בכל הנוגע לשיטות הכירורגיות השונות להחלפת מפרק ירך, מיומנות הרופא המנתח מהווה מרכיב מרכזי בהצלחת הפעולה 


הגישה הקדמית מול גישות ניתוחיות אחרות
ישנן מספר גישות ניתוחיות לניתוח החלפת מפרק ירך. הבחירה של הגישה הניתוחית נעשית על רקע האנטומיה של המטופל. כלומר, יש להתאים את הגישה הניתוחית למטופל ולא את המטופל לגישה הניתוחית.  כך למשל: הגישה הקדמית מומלצת בכל גיל, כאשר יש כאבים במפשעה על רקע שחיקה במפרק הירך.


הגישה הקדמית מבוססת על פיצול שרירים מבלי לנתקם ולכן השיקום לאחר הניתוח יהיה יותר מהיר. בזכות הגישה הקדמית, יש אפשרות לבצע צילום בזמן הניתוח ולשחזר את האנטומיה לפי תכנון מדויק בזמן הניתוח, כדי שלא יהיו סיבוכים של פריקות מפרק הירך או אורך רגליים לא שווה.

יחד עם זאת, במקרים מסוימים, כאשר למטופל יש כאבים במפשעה ובצד הירך אשר נובעים מקרעים בשרירים הצדדיים, הגישה הקדמית לא מאפשרת את התיקון של השרירים ולכן מומלץ במקרים כאלו על הגישה צדדית. כמו כן, הגישה הצדדית או הגישה האחורית מומלצות לניתוחי רביזיות (ניתוחים חוזרים).

החלפת מפרק ברך

בניתוח החלפת מפרק ברך קיימות אופציות ניתוחיות שונות. ניתוחים אלה מתבצעים בהרדמה אזורית או כללית.


ניתוח החלפת חצי ברך
מתבצע במצבים בהם קיימת שחיקה של מדור אחד של הברך, החיצוני או הפנימי.



ניתוח החלפת ברך מלאה
מתבצע במצבים בהם יש שחיקה בכל המדורים של הברך. ברוב המקרים, עם הגיל השחיקה כוללת את המדור הפנימי, החיצוני והמדור של הפיקה, ולכן יהיה צורך בהחלפת ברך מלאה.



קיימות שיטות שונות לשחזור המפרק בעזרת השתלת מפרק מלאכותי

החלפת מפרק ברך באמצעות שתל מיוחד
כיום, קיימות תותבות  מיוחדות שמשחזרות טוב יותר את האנטומיה של ברך. מדובר בשתלים חדשניים שמאפשרים הרגשה טבעית יותר עם ברך מלאכותית. 



שיטות חדשניות בהחלפת ברך – השיטה הקינמאטית 
במקרים מסוימים ניתן לבצע חיתוכים קינמאטים מיוחדים השומרים על האנטומיה של ברך המטופל ומאפשרים למטופל עם ברך מלאכותית להרגיש יציב יותר בעת הליכה ובעליה וירידה במדרגות. כך, מתאימים את המטופל לשתל ולא את השתל למטופל. בעזרת שיטה זו טווח התנועה והיציבות של הברך טבעיים יותר. ההחלמה ושביעות הרצון מהניתוח גבוהים יותר באמצעות שיטה ניתוחית זאת.





ניתוח החלפת ברך מלאה מתבצע במצבים בהם יש שחיקה בכל מדורי הברך 




מהם הסיכונים הכרוכים בניתוחי החלפת מפרק?

שיעור הסיבוכים לאחר ניתוח החלפת מפרק הברך נמוך יחסית ובאמצעות זיהוי מוקדם ניתן לטפל בהם בהקדם. 


הסיכון המרכזי בניתוחי החלפת מפרק הוא זיהום, אותו ניתן למנוע באמצעות מתן אנטיביוטיקה לפני הניתוח, בזמן הניתוח ובמקרים מסוימים גם אחרי ביצוע הפעולה במשך מספר ימים.

 כמו כן, חיידקים ממקורות שונים בגוף עלולים לגרום לזיהום במפרק המלאכותי ולכן, כדי להפחית את הסיכון לזיהום, יש לקבל תמיד, טיפול אנטיביוטי במקרים הבאים: לפני כל טיפול שיניים (כולל ניקוי אצל השיננית), דלקת בדרכי השתן, זיהומים בעור, לפני כל ניתוח/טיפול חודרני.

קרישיות יתר של הדם 
קרישי דם בוורידי הרגליים או באגן הם אחד הסיבוכים הנפוצים ביותר של ניתוח החלפת מפרק הברך. שימוש במדללי דם במשך כארבעה שבועות יעילים מאד במניעת קרישים אלו וכן ביצוע תרגילים להנעת כפות הרגליים.


ניתוח החלפת ברך נחשב כיום להליך בעל סיכונים נמוכים , וזאת בזכות שיתוף הפעולה בין מספר דיסציפלינות במהלך הניתוח ובאמצעות מתן טיפול תרופתי שעוטף את ההליך הכירורגי ומונע את הסיכונים שעלולים להתפתח. 

מה צריך לדעת לפני ביצוע הניתוח?

חשוב לעבור הדרכה עם הצוות המנתח, הצוות הסיעודי והפיזיותרפיסטים. קיימים פרוטוקולים מיוחדים לגבי מתן תרופות לפני, בזמן ואחרי הניתוח, כדי להבטיח פעולה בטוחה ומוצלחת. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר שמוליק יצחק
ד"ר שמוליק יצחק אורתופדיה
4.7
( 3 חוות דעת )
"רופא מקצועי מאוד, קשוב למטופל, בעל ידע נרחב , חדשני בטיפוליו. ממליצה בחום."
ד"ר לב לפידוס
ד"ר לב לפידוס אורתופדיה
מנהל שירות אורתופדית ילדים, בית החולים קפלן
ד"ר שי מנחם
ד"ר שי מנחם אורתופדיה עמוד שדרה
מנתח גב ועמוד שדרה, מומחה בכירורגיה אורתופדית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום ניתוחי מפרק הירך והברך

בניהולו של ד"ר תומר כהן
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו