שאלה - עליה ברמת הכולסטרול בעת נטילת אפקסור

השאלה:
אני נוטלת אפקסור זה 5 שנים. לאחרונה גיליתי שהכולסטרול בדמי עלה. האם יש תחליף לאפקסור? ממה שראיתי באתר, יש רק סימבלטה, שאינה נוגדת חרדה ועובדת על מנגנונים שונים.


תשובה:


עלייה ברמת הכולסטרול עלולה להיות תופעת לוואי של שימוש באפקסור (ונלאפאקסין), אולם לפני הפסקת השימוש בתרופה (שאני מניחה שעזרה לך, ושלכן המשכת ליטול אותה במשך 5 שנים), מומלץ לבדוק ולשלול סיבות אחרות לשינוי ברמת הכולסטרול, כגון השמנה, שינוי באורח החיים, בתזונה, או בפעילות הגופנית. בנוסף, כדאי לפנות לרופא המשפחה ולבקש בדיקת דם לתפקוד בלוטת התריס. בעיה בתפקוד הבלוטה היא בעיה שכיחה יחסית אצל נשים, שאחד מביטוייה הוא שינויים בשומני הדם וגם שינויים במצב הרוח.

אם רופא המשפחה יתרשם כי הסיבה הסבירה ביותר לעלייה ברמת הכולסטרול היא השימוש באפקסור, אני ממליצה לך להתייעץ עם הפסיכיאטר המטפל לגבי הפסקה הדרגתית של השימוש בתרופה, והחלפתה לתרופה אחרת, במידת הצורך.

לעיתים לאחר 5 שנים של טיפול, ניתן להפסיק לגמרי את השימוש בתרופה בלא שתהיה נחוצה תרופה חלופית. הדבר תלוי במצבך במהלך 5 השנים הללו, במצבך לפניהן, וגם בתגובתך להפסקת הטיפול. כל זאת יש לשקול בהתייעצות עם הפסיכיאטר שאצלו/ה את נמצאת במעקב.

תרופות נוספות שדומות בפעולתן לאפקסור כוללות את סימבלטה (סימבלטה דווקא יכולה לעזור למצבי חרדה בדומה לאפקסור, אך ייתכן שעדיין לא בוצעו מספיק מחקרים לגבי פעולתה כנוגדת חרדה בשביל שתהיה רשומה ברשימות משרד הבריאות כתרופה לטיפול בחרדה), את איקסל (ixel, milnacipran), וכן תרופות נוספות שמנגנון פעולתן שונה, אך שבהחלט יכולות להיות יעילות עבורך, כמו תרופות מקבוצת ה-SSRI (רסיטל, פבוקסיל, פריזמה) ומקבוצות אחרות (אדרונקס, רמרון).

דרך טיפול נוספת בחרדה, שאינה כרוכה בתופעות לוואי, היא הטיפול הפסיכולוגי, ובמיוחד מומלצת השיטה הקוגניטיבית-התנהגותית (CBT). כמובן, שגם בעניין זה כדאי להתייעץ עם הפסיכיאטר/ית המטפל לגבי סוג הטיפול הפסיכולוגי המתאים ביותר עבורך.

בברכה,

ד"ר איילת אביטל-מגן - פסיכיאטרית




רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!