דלג לתוכן

החושך המוקדם מדכא אתכם? שלא תשמינו מזה!

על פי דיווחי ארגון הבריאות העולמי (WHO), שיעור ההשמנה בעולם הכפיל עצמו מאז 1980.
כיום ידוע כי חמישית עד רבע מאוכלוסיית העולם מוערכת כבעלת סינדרום מטבולי, שהוא תוצאת לוואי של ההשמנה. יותר ויותר מחקרים מצביעים על הקשר בין תנודות בשעון הביולוגי, מתח וחרדה לבין השמנה.

מאת: ד"ר Ph.D ,R.D שרה קפלן דיאטנית ראש
תאריך פרסום: 24/10/2013
3 דקות קריאה

על פי דיווחי ארגון הבריאות העולמי (WHO), שיעור ההשמנה בעולם הכפיל עצמו מאז 1980.   
כיום ידוע  כי חמישית עד רבע מאוכלוסיית העולם  מוערכת  כבעלת סינדרום מטבולי, שהוא תוצאת  לוואי של ההשמנה. יותר ויותר מחקרים מצביעים על הקשר בין תנודות בשעון הביולוגי, מתח וחרדה לבין השמנה.


בארצות המפרץ הפרסי נמצא קצב הגידול המהיר ביותר של הסינדרום.

לאנשים עם הסינדרום מטבולי פי שלוש סיכון ללקות בהתקף לב  או שבץ מוחי ופי שניים סיכון למות מאירועים אלו, בהשוואה לאנשים ללא הסינדרום המטבולי.

כ-230 מליון אנשים ברחבי העולם סובלים מסוכרת שהיא תוצאתית לסינדרום המטאבולי. מידי  שנה מתים  כ- 3.2  מליון מהם  מסיבוכי המחלה.

עלות שרותי הבריאות המוקדשים לטיפול בסוכרת מוערכת  בכ-286 בליון דולר לשנה ומעריכים כי תעלה  ל-396 בליון דולר עד שנת 2025.

מהו הסינדרום המטבולי?   


הסינדרום המטבולי מתואר על ידי אחד או יותר מהמצבים הבאים: השמנה, תנגודת לאינסולין, סוכרת מסוג 2 (שאינה תלויה באינסולין), רמות גבוהות של כולסטרול  או טריגליצרידים בדם, יתר לחץ דם,  מחלות לב וכלי דם ושחלות פוליציסטיות.

כיצד השמנה מובילה להתפתחות סוכרת?


אחת מתוצאות ההשמנה היא תנגודת לאינסולין. לדעת החוקרים, סוכרת מסוג 2 מתחילה כתוצאה מתנגודת לאינסולין דהיינו, תאי הגוף נכשלים בשימוש הנכון באינסולין, הנוצר על ידי הלבלב.

לאחרונה התברר כי על תאים בלבלב מצויים קולטנים, החשים ברמות  חומצות שומן בדם ומאפשרים  שחרור כמות מתאימה של אינסולין לגוף. החוקרים סבורים כי בהשמנה, קולטני חומצות שומן אלו רוויים ומצויים בעומס יתר ובכך גורמים לתנגודת לאינסולין.

 

חשוב לדעת כי פרט לאכילת יתר, כיום נהוג לדבר על עוד מספר גורמים להשמנה, ביניהם שעון ביולוגי ומתח וחרדה.


השעון הביולוגי הינו מנגנון פנימי של הגוף, המווסת את פעילותו ההורמונלית ואחראי על הפעילות הביוכימית שלו. שיבוש השעון הביולוגי גורם לשכיחות גבוהה יותר של סרטן, סוכרת והשמנה.

אצל אנשים העובדים במשמרות, לדוגמא, שהשעון הביולוגי שלהם משתבש בגלל שינויים במעגל  השינה, שכיחות גבוהה יותר של מחלות אלה. במכון ויצמן מנסים לברר בימים אלה כיצד השעון הביולוגי משחק תפקיד במטבוליזם הגוף ולאחרונה גם זוהתה מערכת חלבונים המשפיעה על יכולת ההתמודדות עם לחץ וחרדה.






האם יש עוד פתרונות  להשמנה או דרכים חדשות לאיבוד משקל? 


לפטין - החלום ושיברו ...

מחקרים חדשים על השמנה החלו  בתחילת 1990 עם גילוי הלפטין ("הורמון השובע") הקשור בבקרת התיאבון. הלפטין נוצר בעיקר ברקמת השומן, מופרש לדם ביחס לרמת מאגרי השומן בגוף ומעביר מידע לקולטנים במוח על מצב רקמת השומן בגוף. תפקידו בטווח הארוך, לווסת את עודפי השומן בגוף ובטווח הקצר לווסת את תחושות הרעב והשובע.

בהשמנה, עלייה במשקל  או אכילת יתר, רמות הלפטין עולות ותחושת השובע אמורה להביא להפחתה בצריכת המזון ולהאטה בצבירת השומן. אולם למרות שהלפטין נחשב כ"הורמון השובע", החוקרים גילו במהרה  שהעודף הטבעי של הלפטין בשמנים כמו גם מתן לפטין לאנשים שמנים, לא עזר להם לרדת במשקל, מאחר והתגלתה אצלם תנגודת ללפטין.


תזונה מותאמת אישית – חלום בהתהוות ...


אנשים שונים מגיבים באופן שונה למזונות זהים או לדיאטה זהה. מדוע אדם אחד ירד במשקל בעוד שחברו שעשה את אותה דיאטה יישאר באותו משקל? האם הסיבה היא שונות בספיגה של  סוכרים  מסוימים  במעי? , שאלה זו נבדקת  כיום והבנת התהליך תאפשר בניית תפריט מותאם לכל אדם ואדם (כמו חייט התופר חליפה אישית ). החלום המדובר קורם עור וגידים ונמצא בהליכי מחקר מתקדמים בימים אלה.   

אז מה לעשות בינתיים? מתעוררים מהחלומות!  


עד אשר נקבל פתרונות  נוספים ונבין את הקשר שבין השמנה והסינדרום המטבולי, על מנת לרזות נזדקק לתפריט דל קלוריות מסודר שייבנה בעזרת דיאטנית קלינית ולפעילות גופנית מתאימה.

על מנת לשמור על בריאות תקינה יש לאכול תפריט מאוזן המכיל את כל אבות המזון ולהימנע "מתפריטי פטנט" ללא פחמימות/ שומן / לפי סוגי דם וכו'. במקביל, יש להגביר את הפעילות הגופנית (לאחר התייעצות עם רופא ומאמן כושר) וכמובן לעשות כל שביכולתכם בכדי להפחית מתחים  וחרדות.


מאת: שרה קפלן, PhD ,RD, דיאטנית ראשית - קופת חולים מאוחדת.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' יעקב ג'ריס
פרופ' יעקב ג'ריס פנימית
מנהל מחלקה פנימית באיכילוב ומכון רקנאנטי לחקר מערכת העצבים האוטונומית, מטפל בלחץ דם לא מאוזן
ד"ר אלי קפלן
ד"ר אלי קפלן נפרולוגיה
ד"ר עודד שינברג
ד"ר עודד שינברג ראומטולוגיה
מומחה לראומטולוגיה ולרפואה פנימית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום תזונה לספורטאים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו