דלג לתוכן

בדיקת סוכר (גלוקוז) בדם (Glucose test)

ערוץ הסוכרת
4 דקות קריאה

 

גלוקוז (Glucose), או בשמות נוספים: דקסטרוז או סוכר ענבים, הוא הסוכר העיקרי המשמש את הגוף להפקת אנרגיה. הגלוקוז חיוני לכל הרקמות בגוף ובמיוחד למוח. 

הגלוקוז מגיע לדם מהסוכרים או הפחמימות במזון, שמתפרקים לסוכרים פשוטים אחרי העיכול. בנוסף, הגוף מפרק מאגרי גליקוגן בשרירים ואף מייצר גלוקוז בכבד, כדי לשמור על רמת גלוקוז קבועה בדם. 

ירידה ברמת גלוקוז מתחת ל-50 מ"ג לדציליטר עלולה לגרום להיפוגליקמיה, לירידה בהכרה, קומה או אף למוות. האינסולין, שמופרש מהלבלב, הוא ההורמון העיקרי שאחראי על הכנסת גלוקוז לתאי הגוף לאחר ארוחה. 

 

 

 

בדיקת גלוקוז (סוכר) ביתית חשובה למעקב אחר רמות הסוכר בדם אצל חולי סוכרת וטרום סוכרת.

לאנשים החולים בסוכרת או כאלו שלוקים בטרום סוכרת, יש ירידה ביכולת הפרשת האינסולין וביעילות פעולתו. בשל כך, רמות הגלוקוז הגבוהות בדם (היפרגליקמיה), עלולות לגרום לסיבוכי סוכרת קשים בטווח הארוך, כולל פגיעה כלייתית, פגיעה בראייה, פגיעה ברגליים, במערכת העיכול ובלב. לכן, ניטור רמת הגלוקוז בדם חיוני עבור חולי סוכרת. 

בדיקת גלוקוז (סוכר) בדם יכולה להתבצע כבדיקת דם רגילה במעבדה או כבדיקת סוכר מהירה מדם שהופק מדקירת אצבע באמצעות מכשיר ביתי שנותן תשובה מיידית.

 

קראו עוד:  המדריך המלא לפענוח בדיקות דם

 

מחלות קשורות

סוכרת מסוג 2 (סכרת מבוגרים, סכרת שאינה תלויה באינסולין), סוכרת מסוג 1 (סוכרת נעורים, סכרת תלויית אינסולין), טרום סוכרת, סכרת הריוןהיפוגליקמיה.

אוכלוסיות בסיכון

מתי עושים בדיקת סוכר בדם?

1. על מנת לאבחן סוכרת מסוג 2, סוכרת נעורים או סכרת הריון.

2. בדיקת דם שגרתית לאבחון מוקדם של סוכרת (טרום סוכרת) או מעקב אחר רמות הגלוקוז אצל חולי סוכרת, במסגרת בדיקת דם כללית תקופתית.

3. עם הופעת תסמינים של היפוגליקמיה, כגון זיעה קרה, חולשה, דפיקות לב, בלבול או ירידה במצב ההכרה. תסמינים אלו מעלים חשד לירידה חמורה ברמת הגלוקוז בדם.

מה עושים כשיש חשד להיפוגליקמיה?

אם אדם הנוטל תרופות לסוכרת או מזריק אינסולין (גם אם קיים חשד שאדם מבוגר או ילד נטלו אותם בטעות) חש בזיעה קרה, דפיקות לב, בלבול, ערפול הכרה או תחושה כללית רעה, עליו לבצע בדיקת גלוקוז. אם רמת הגלוקוז נמוכה מ-70 מ"ג/ד"ל או לא ניתן לבצע בדיקת גלוקוז באופן מיידי והאדם בהכרה צלולה, יש לשתות משקה ממותק בסוכר או ללעוס קוביית סוכר. אם הכרתו של האדם מתערפלת יש להזעיק עזרה דחופה (אמבולנס). אין להשקות או להאכיל בכוח מחשש לחנק. בעת אירועי היפוגליקמיה ההרגשה הרעה חולפת לאחר נטילת דברים מתוקים, ואילו אם אין מדובר בהרגשה רעה על רקע אחר, הסוכר לא יזיק.


אופן ביצוע הבדיקה

איך להתכונן לבדיקת סוכר בדם?

בדיקת סוכר בדם בצום מתבצעת בבוקר, לפחות 8 שעות לאחר הארוחה האחרונה. בבוקר הבדיקה ניתן ואף רצוי לשתות מים או תה ללא סוכר (אין לשתות משקאות המכילים סוכר או חלב). 

בדיקת סוכר בדם שאינן בצום הינן: בדיקת סוכר שנערכת שעתיים לאחר הארוחה ובדיקת העמסת סוכר המשמשת בעיקר לאבחון סכרת הריון. בדיקת סוכר ביתית יכולה להתבצע בצום כמו בדיקת סוכר רגילה, לפני הארוחות, לאחריהן ולפני השינה.

בדיקת סוכר באצבע (סוכר בדם קפילרי): 

הדלקת הגלוקומטר והכנסת סטיק לחריץ המיועד.

דקירת קצה האצבע באמצעות דוקרן או מחט. יש לוודא שהמכשיר איתו אתם דוקרים הינו חד פעמי או עבר חיטוי מהפעם האחרונה שדקרתם, אלא אם כן ידוע לכם בוודאות שרק אתם משתמשים בו.

יש לסחוט את האצבע משני הצדדים כדי לאפשר לטיפת דם להצטבר בקצה. יש לגעת עם הצד הפתוח של הסטיק (בעודו מחובר למכשיר) בטיפת הדם כך שהדם יזרום מהחלק החיצוני לפנימי. תוך מספר שניות המכשיר יציג את ערך הגלוקוז.

ספיגת הדם עם צמר גפן.

בדיקת סוכר רגילה (בדיקת גלוקוז בדם ורידי):

בדיקת סוכר (גלוקוז) בדם ורידי מבוצעת ככל בדיקת דם רגילה. לאחר שאיבת הדם למבחנה, תשלח המבחנה למעבדה ביוכימית. לכן לא ניתן לקבל תוצאה במקום בבדיקה זו.

לאחר הבדיקה מומלץ להספיג את הדם עם צמר גפן וללחוץ על אזור הבדיקה להפסקת הדימום.

אזהרות

סיכון:

בדיקת סוכר (גלוקוז) היא בעלת סיכון נמוך מאוד, כמו כל בדיקת דם רגילה. יתכן שיופיע דימום מוגבר בחולים עם הפרעות בקרישת הדם (למשל, חולים הנוטלים תרופות לדילול דם). דימום זה ניתן לעצירה ע"י לחץ קל עם צמר גפן למספר דקות.

הריון:

העמסת סוכר בהריון

הנקה:

 

הנקה אינה מפריעה לבדיקה.

 

נהיגה:

 

בדיקת סוכר אינה משפיעה על נהיגה.

 

אלכוהול:

יש להימנע משתיית אלכוהול 8 שעות לפני בדיקת סוכר שנעשית בצום.

פענוח תוצאות

ערכי הסוכר (גלוקוז) בדם נוטים לעלות במצבים של מחלה חריפה, סטרס, פציעה, לאחר ניתוח ולכן הבדיקה היא פחות מהימנה במצבים אלה. כדי לאשר אבחנה של סוכרת או טרום סוכרת, יש צורך בשתי בדיקות סוכר בדם בימים נפרדים. 

גברים ונשים שאינן בהריון

 

· ערכי גלוקוז פחות מ-70 מ"ג/ד"ל (3.9 ממול/ליטר) נחשבים לרמת סוכר נמוכה מדי (היפוגליקמיה)

· ערכי גלוקוז לאחר צום של 8 שעות לפחות:

           בין 70-100 מ"ג/ד"ל (3.9-5.6 ממול/ליטר): תקין

           בין 100 ל- 125 מ"ג/ד"ל (5.6-6.9 ממול/ליטר): טרום סוכרת (סוכר גבוה בצום), IFG

           מעל 126 מ"ג/ד"ל (7 ממול/ליטר): סוכרת

 

 

ערכי גלוקוז שעתיים לאחר העמסת סוכר (75 גרם):

 

· בין 70-140 מ"ג/ד"ל (3.9-7.8 ממול/ליטר): תקין

· בין 140-199 מ"ג/ד"ל (7.8-11.1 ממול/ליטר): טרום סוכרת מסוג סבילות נמוכה לסוכר, IGT

· מעל 200 מ"ג/ד"ל (11.1 ממול/ליטר): סוכרת

· ערכי סוכר בדם באופן אקראי (ללא קשר לצום או ארוחה)מעל 200 מ"ג/ד"ל (11.1 ממול/ליטר) בנוסף לאחד מהתסמינים של סכרת (כגון פגיעה בראייה, אי ספיקת כליות וכו') מאבחנים סוכרת. 


נשים בהריון:

 

 

· ערכי סוכר תקינים בצום נחשבים בין 60-95 מ"ג/ד"ל (3.3-4.4 ממול/ליטר)

· תוצאות מבחן סקר לסוכרת הריון: ערך מעל 130 מ"ג/ד"ל (7.2 ממול/ליטר) נחשב כמצריך בדיקה נוספת מבחן העמסת סוכר מלאה.

· לפענוח של תוצאות העמסת סוכר לסוכרת הריון.

 

 

 

 

המאמר נכתב על ידי ד"ר שי אופיר

רמת סיכון:

אין נתונים
רופאים בתחום
ד"ר הילה גולדשטיין
ד"ר הילה גולדשטיין יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 47 חוות דעת )
"הרופאה הכי רגישה ומקצועית שפגשתי. ליוותה אותי בהיריון שהיה מאד מאתגר עם מלא בעיות רקע, כל פעם מחדש היא ידעה להקשיב ברגישות, להציע פתרונות והוכיחה שהיא רופאה ברמה אחרת לגמרי. מומלצת מומלצת מומלצת!"
ד"ר זיו פז
ד"ר זיו פז ראומטולוגיה
מומחה בראומטולוגיה וברפואה פנימית
ד"ר עמנואל אטלי
ד"ר עמנואל אטלי יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 3 חוות דעת )
"ד״ר עמנואל אדיב ונדיב בזמן, בידע וברגישות. הוא מסביר לך בסבלנות על כל בדיקה ויודע להרגיע כשצריך אל מול המידע. לא הייתה פעם שלא הרגשתי יחס אישי ומיוחד ואני תמיד יוצאת בתחושת ביטחון משמעותית."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות ותשובות

מאמרים בנושא סוכר (גלוקוז) בדם

כשהזקנה קופצת עלינו: מתי הגוף מזדקן הכי מהר?
כשהזקנה קופצת עלינו: מתי הגוף מזדקן הכי מהר?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 25/08/2024

מחקר חדש מראה כי בשתי תקופות בחיים תהליך ההזדקנות הביולוגי של הגוף הוא המהיר ביותר. מתי זה קורה ואיזה בחירות באורח ... לכתבה המלאה

מה הקשר בין דלקת מפרקים ניוונית לאוזמפיק?
מה הקשר בין דלקת מפרקים ניוונית לאוזמפיק?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 23/07/2024

מחקר חדש מצטרף לשורה של מחקרים שנעשו על התרופה סמגלוטייד, המוכרת בשמה המסחרי אוזמפיק, ומצא קשר מפתיע בין נטילת התרו... לכתבה המלאה

שאלות מתוך פורום הריון ולידה

בניהול ד"ר עמנואל אטלי
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו