שאלה - TSH נמוך בהריון

השאלה:
אני בת 36, בשבוע ה-13 של הריון עם תאומים, ומרגישה נורא: אני עייפה מאוד, ישנה המון, סובלת מחולשה רצינית, ומקיאה המון (10-8 פעמים ביום). עשיתי בדיקות דם ואני נורא לחוצה מרמת ה- TSH. אלה התוצאות: TSH 0.17 mIu/l 0,35-5,50 *(......) Free Thyroxine (F


תשובה:
אני בת 36, בשבוע ה-13 של הריון עם תאומים, ומרגישה נורא: אני עייפה מאוד, ישנה המון, סובלת מחולשה רצינית, ומקיאה המון (10-8 פעמים ביום). עשיתי בדיקות דם ואני נורא לחוצה מרמת ה- TSH. אלה התוצאות:

TSH 0.17 mIu/l 0,35-5,50 *(......)
Free Thyroxine (FT4) 15.0 pmol/l 10,30-19,7.(...*...)
Triiodothyronine Free FT3 4.67 pmol/L 3,50-6,50.(...*....)

התוצאה בבדיקת ה- TSH היא 0.17 ובבדיקה הקודמת היתה התוצאה 1.36. גם הבדיקות הבאות נמוכות. אולי זה קשור?

Urea (B) 16 mg/dl 17-43 *(......)
Creatinine (B) 0.4 mg/dl 0,51-0,95 *(......)

הערך היחיד שאינו תקין בבדיקות שציינת הוא ה- TSH. ערכי האוראה והקראטינין מעט נמוכים מהנורמה, אך אין זה משפיע על ערכי שאר הבדיקות. TSH הוא הורמון המגרה את בלוטת התריס. הוא משוחרר מבלוטת יותרת המוח, וגורם לשחרור ההורמונים T3 ו- T4 מבלוטת התריס. עקב מנגנון משוב שלילי, ערכים נמוכים של TSH מצביעים על פעילות יתר של בלוטת התריס. במצב זה ערכי ההורמונים המופרשים מבלוטת התריס, T3 ו- T4, גבוהים מהרגיל.

אחת הסיבות היותר שכיחות ליתר פעילות בלוטת התריס אצל נשים בריאות בהריון, היא רמה גבוהה של HCG. זהו הורמון המופרש בהריון, ונמצא שהורמון זה מחקה את פעילותו של ה- TSH, כלומר מגרה את בלוטת התריס לשחרר הורמונים. בהריון מרובה עוברים ערך ההורמון HCG אף גבוה יותר, ורמת ה- TSH יורדת בהתאמה.

במקרה שלך, הערכים רמת ה- T3 ורמת ה- T4 תקינים, ולכן אינך סובלת מפעילות יתר של הבלוטה, מה גם שהתסמינים שאת מתארת אינם התסמינים האופיינים לפעילות יתר: דפיקות לב, ירידה במשקל ועוד. ייתכן שהתסמינים שלך קשורים להריון עצמו. אם הם נמשכים או מתגברים, אמליץ לך לפנות לבדיקת הגינקולוג המטפל וכן לעקוב אחר תפקוד בלוטת התריס.

המשך הריון בריא וקל!

ד"ר קרן גלרון - אינפומד

[06/01/2010]




רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!