דלג לתוכן

להתחיל מחדש - דרך חדשה להאיץ שיקום אחרי שבץ מוחי

עשרות אלפי ישראלים לוקים מדי שנה בשבץ מוחי. ישנם חולים החווים פגיעות שהתהליך השיקומי הקיים לא מצליח לשפר. בימים אלה אישר משרד הבריאות טיפול משלים שיכול להציע תקווה לשיפור השיקום לאחר שבץ מוחי.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 10/09/2013 תאריך עדכון: 22/11/2020
3 דקות קריאה
משרד הבריאות אישר בימים אלה טיפול משלים שיכול להציע תקווה לשיפור השיקום לאחר שבץ מוחי.

אירוע מוחי – כל מה שלא ידעתם

למרות המוניטין שלו כאירוע שתוקף מעט אנשים מבוגרים ובעיקר גברים, מדי שנה לוקים בישראל כ-15 אלף גברים ונשים בשבץ מוחי, כאשר רוב הנפגעים משבץ מוחי נשארים בעלי נכויות בדרגות שונות. הגיל הממוצע של הלוקים בשבץ מוחי בקרב נשים הוא 72 ובקרב גברים 68. יחד עם זאת, אירוע מוחי יכול לעתים לפגוע גם בצעירים בשנות ה-20 וה-30 לחייהם. למעשה, כ-8% מהנפגעים משבץ מחי הם מתחת לגיל 50, וכ-25% מהנפגעים מתחת לגיל 60.

בניגוד לנהוג לחשוב, אירועי מוחי אינו נחלתם של גברים בלבד. למעשה, כמחצית מהסובלים משבץ מוחי הן נשים (47%) והפגיעה בהן (מבחינת שיעורי תמותה וחומרת הנכות אצל השורדות) קשה יותר מאשר בגברים, זאת להבדיל מהתקפי לב, שם נשים מהוות פחות משליש מהמקרים.

סוג האירוע המוחי הנפוץ ביותר הוא אירוע מוחי איסכמי (92% מהאירועים) שבו נחסם כלי דם מוחי. באירוע מוחי חריף יותר, בו מתרחש דימום מוחי, רובם המכריע של הנפגעים (כ-81%) יישארו עם נכות קשה או אף ימותו.
הטיפול השיקומי לאחר אירוע מוחי מתמקד בשחזור התפקודים האבודים וכולל טיפולי פיזיותראפיה, שיקום דיבור, מוטוריקה ועוד.

בימים אלה אושר שיווקו בישראל של תכשיר חדש המוכח קלינית כמשפר תהליכי שיקום מוחי ויכולת התפקודית, לאחר שבץ מוחי.

התכשיר, נוראייד II (MLC 901) NurAid™), נמצא במחקרים כממקסם את השיקום הנוירולוגי, לחולים לאחר שבץ מוחי איסכמי (חסימתי). השימוש בו הראה שיפור של 25% ביכולת המוטורית של המטופלים, נוסף על השגת עצמאות תפקודית, ביעילות הגבוהה פי 2.35 מהממוצע (בהתבסס על אנאליזה שפורסמה בשנת 2013 בעתון "Cerebrovascular disease").

בניסויים קליניים על מעל 2,500 נפגעי שבץ מוחי ובהם שישה ניסויים מבוקרים על 2,015 נפגעי שבץ מוחי (למול קבוצת ביקורת אשר קיבלה פלצבו) נמצא שיפור בתהליכי השיקום והיכולת להגיע לעצמאות תפקודית.
נוסף על השגת עצמאות תפקודית, ביעילות הגבוהה פי 2.35 מהממוצע (כנגד קבוצת פלצבו). התוצאה הגיעה למובהקות סטטיסטית.

התכשיר החדש מבוסס על תמהיל רכיבים שמקורם ברפואה הסינית, אשר נבחנו בהצלחה בניסויים קליניים ומדעיים מערביים. הטיפול ניתן באמצעות מרשם רופא, כתוספת למקסום הליכי השקום המקובלים – תרופתיים או פיזיים ע"פ הנחיית הרופא המטפל.

לטיפול החדש פרופיל בטיחותי גבוה עם מיעוט תופעות הלוואי. במחקרים הרבים שנעשו, לא דווח על תגובות נגד עם תרופות הניתנות בדרך כלל במקרים אלו (כמו אספירין, קלופידוגרל או סטטינים).

יחד עם זאת, הוא אינו מחליף שום טיפול תרופתי או שיקומי אחר הניתן לחולה, אלא כתוספת.

הטיפול שניתן כיום הינו לשלושה חודשים ומומלץ להתחיל בטיפול החל מ-48 שעות לאחר האירוע ועד 6 חודשים לאחריו.

התכשיר אכן יכול להוות בעתיד הלא רחוק טיפול משלים יעיל ביותר בשיקום חולים לאחר שבץ מוחי, והשימוש בו מתחיל להוכיח את עצמו, כך לדברי שני נוירולוגים בכירים שהחלו לטפל בו -

פרופ' נתן בורנשטיין, מנהל היחידה לשבץ מוחי במחלקה הנוירולוגית של המרכז הרפואי ע"ש סוראסקי בתל אביב, יו"ר איגוד הנוירולוגי הישראלי, סגן נשיא ארגון שבץ המוח העולמי (WSO) ויו"ר עמותת "נאמן" לנפגעי שבץ מוחי אמר כי  "מאחר שהוכחה בטיחות התכשיר ויש עדויות המצביעות על מגמת שיפור, יש מקום לשקול שימוש בנוראייד כפוטנציאל לשיקום מוטורי וקוגניטיבי, לאחר שבץ מוחי. זאת, כתוספת לתוכניות השיקום המוצעת כיום לשיפור איכות חיי החולה."

לדברי פרופ' יאיר למפל, מנהל המחלקה הנוירולוגית בבית החולים וולפסון "המצב הרגיל במקרה של אירוע מוחי הוא שיש לנו חלון זמן של בין 4.5-12 שעות לפעול, ובשלב הראשון פותחים את כלי הדם ומוציאים את הקריש. לאחר מכן, מתחיל הליך של הרס הרקמה שנפגעה ומשם המוח צריך להתחיל בהליך של תיקון עצמי. לשני השלבים האחרונים אין פתרון. נורואייד עובד למעש על האנגיו-ג'נסיס (חידוש כלי דם) וסינפטו-ג'נסיס (חידוש קישורים) ומה שנמצא הוא חומר גורם גדילת תאים, שהשימוש בתכשיר מעורר ומגביר. הניסיון הטוב שהיה לנו עד כה בשימוש בתכשיר קרה בשלב האקוטי-חריף של האירוע, כלומר כשבועיים לאחר האירוע.

"בחולים צעירים ראינו שיפור של עד 80% בתפקוד, ואצל מבוגרים השיפור היה בעיקר בשיקום השפה. כמובן שעדיין לא מדובר במחקר מקיף, ולכן אי אפשר להסתמך על התוצאות ולהכריז כי התכשיר יעזור בוודאות. צריך גם לזכור שיש הבדל בין חולים שונים גם בפגיעה וגם בתגובה לכל תרופה, ובכללן תכשיר זה, כך שאף פעם אי אפשר להבטיח תוצאות. מאידך, היות ולא נמצאו תופעות לוואי, ובטיחותו הוכחה כטובה, אפשר להציע למשפחות ולמשוקמים להוסיף את התכשיר לטיפול התרופתי והשיקומי, שהרי הוא לא יכול להזיק.
לפי התוצאות שפורסמו, אני מאמין שבעוד 3-4 שנים, יימצא שיש מקום להשתמש בנורואייד כטיפול משלים בשיקום לאחר שבץ מוחי. כמובן שזה לא יעבוד על כל החולים, אבל נראה שזה יהיה כלי נוסף להוציא תוצאות טובות יותר בשיקום לאחר שבץ מוחי".
מאת: מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר ראובן אייכנבאום
ד"ר ראובן אייכנבאום נוירולוגיה
רופא מומחה בנוירולוגיה ושיקום
ד"ר יאיר זלוטניק
ד"ר יאיר זלוטניק נוירולוגיה
4.8
( 42 חוות דעת )
"מקצוען ! ידע להקשיב לי ולהבין אותי , הסביר לי בנעימות וסבלנות ברמה הכי גבוהה! ממליץ בחום ותודה רבה!❤️"
ד"ר יהודה ספקוטי
ד"ר יהודה ספקוטי נוירולוגיה
5.0
( 4 חוות דעת )
"דר ספקוטי מעבר למיקצועיות מרשימה. הינו אדם אנושי קשוב ואיכפתי. נסך בי בטחון ואמון. הלואי וכל הרופאים יהיו כמוהו."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו