דלג לתוכן

השיטה המדעית: כך תשרדו את ליל הסדר עם תינוק

מערכות הורמונליות שונות בגופם של תינוקות גורמות להם להיכנס לסטרס בארוחות משפחתיות – ולהיות חסרי מנוחה. כיצד מתמודדים? מומחית מסבירה

מאת: לריסה גינת
תאריך פרסום: 01/04/2015
3 דקות קריאה

מערכות הורמונליות שונות בגופם של תינוקות גורמות להם להיכנס לסטרס בארוחות משפחתיות - ולהיות חסרי מנוחה. כיצד מתמודדים? מומחית מסבירה


הגעתם לליל הסדר עם תינוק חדש במשפחה וכולם שמחים ומתלהבים. הוא מתחיל לעבור מיד ליד ולקבל חיבוקים ונשיקות מכל הנוכחים. ואז, לפתע, הוא מתחיל לקטר ולהיות חסר מנוחה ולא משנה מה אתם עושים,  מנדנדים, שמים במנשא, נותנים לו לאכול - אתם לא מצליחים להרגיע אותו. וכולם מסביב מנסים לייעץ ולעזור - אבל כלום לא עוזר. סיוט. 

למה זה קורה?

כיצורים חיים יש לנו שתי מערכות הורמונליות עצביות בגוף שמאזנות זו את זו. המערכת הראשונה היא המערכת הסימפתטית, המופעלת במצבי  לחץ. היא מופעלת כשחל שינוי כלשהו, כשיש הרבה גירויים, אקשן או פחד וממנה מופרש אדרנלין. למעשה, זוהי המערכת שאחראית על ההישרדות שלנו.

קראו עוד: רוצים ילד חכם ועשיר? הניקו לזמן ארוך

המערכת השנייה היא המערכת הפרה-סימפתטית, המופעלת במצבי רוגע, שלווה ונינוחות. זו המערכת האחראית על השינה, העיכול, הסוגרים, הלידה, ההנקה, מערכת החיסון והרבייה. האדרנלין מעכב את המערכת הפרה-סימפתטית. השחרור שלו בגוף הוא חד מאוד, ולכן כשיש דבר מה שמלחיץ אותנו - באותו רגע מופרש אדרנלין בכמות גבוהה.  

ילדים ותינוקות רגישים מאוד לשינויים, גם אם הם קטנים, ופעמים רבות מה שלא נתפס כגירוי עבורנו יכול להיות גירוי מאוד מאוד משמעותי עבורם. כאשר ישנה הפרשה של אדרנלין בגוף התינוק הוא לא יצליח להירדם, יתקשה לאכול בצורה אפקטיבית ואם יאכל העיכול עשוי להיות פחות אפקטיבי (מה שגורם ליותר גזים, פליטות, הפסקות מרובות באוכל ועוד).

תינוקות. רגישים מאוד לכל שינוי קטן

בנוסף, הפרשה מוגברת של אדרנלין לאורך זמן יכולה להביא את התינוק גם לתחושת עייפות מוגברת, שתגרום הפרשה של עוד אדרנלין - וכך יצרנו מעגל קסמים שיכול לגרום לכך שהתינוק יהיה מאוד לא נינוח בשעות האלה ולגרור לילות שלמים של הפרעות בשינה.

ארוחות החג מכילות את כל האלמנטים שגורמים להפרשה של האדרנלין, כלומר להפעלה של המערכת הסימפתטית. התינוק נחשף לאנשים רבים שהוא לא רגיל לראות ביום יום, יש סביבו הרבה קולות, אורות וריחות, הכול חדש, צבעוני וגדול - ובמילים פשוטות, יש סביבו הרבה מאוד גירויים.

קראו עוד: איך מגיב העובר לעישון של האם בהריון

תוכלו לראות אם התינוק הגיע למצב שכזה במערכת הסימפתטית לפי שפת הגוף שלו. הוא יהיה קולני יותר: ידבר בקול רם, יקשקש, יצחק יותר מדי - עד כדי בכי, יבהה בחלל כניסיון להתנתק, יתקשה  למקד את מבטו ויסתכל לכל עבר. כמובן שהוא גם יתקשה לאכול או להירדם.

ברוב המקרים התנהגות זו, מתוקה וחמודה ככל שתהיה, מעידה על כך שהתינוק נמצא במצב של עודף גירויים.

אז מה עושים?

1. הקדימו תרופה

וודאו כי התינוק ישן טוב במהלך אותו היום ושהוא לא מפספס ארוחה, כדי שלא יגיע לארוחת הערב בעייפות יתר. אם אתם מארחים את ארוחת הסדר אצלכם ואתם יודעים שתהיו עסוקים לאורך כל אותו היום בהכנות, נסו לבקש ממישהו קרוב שיהיה עם תינוקכם, שיוודא שיישן ויאכל בזמן.

2. זהו סימנים

כשאתם מזהים את הסימנים לעודף גירויים אצל תינוקכם - אל תחכו לבכי. היכנסו מיד לחדר שקט, שהתאורה בו חלשה ואין בו כמעט אנשים, האכילו את התינוק בנחת והרדימו אותו באותו החדר. גם אם זה קורה בתחילת הערב - פעלו באותה דרך. הרי עדיף שהתינוק יישן מעט ויאגור כוחות, מאשר שיהיה עם רמות גבוהות של אדרנלין למשך כל הערב.

3. היעזרו במנשא

אם אין באפשרותכם להרדים את התינוק בחדר אחר - מנשא הוא הפתרון. הכניסו את התינוק למנשא, גשו לפינה שקטה יותר, הרגיעו את האווירה ונסו לתת מענה למה שהוא זקוק לו כרגע, באופן שקט ואינטימי . כאשר התינוק עם הפנים אליכם במנשא הדבר מדמה באופן הטוב ביותר את המערכת הפרה-סימפתטית.

4. היו קשובים לרחשי ליבכם

גם אם אנשים אחרים לא חושבים כמוכם, אם זיהיתם שהתינוק זקוק למשהו - נסו לתת לו מענה. לפעמים יותר מדי עצות או כיווני מחשבה עלולים לבלבל אתכם ולגרום לכם להרגיש חסרי בטחון. את התחושה הזו אתם מעבירים לתינוקכם, והיא משפיעה על ההתנהגות שלו. אתם ההורים הכי טובים לילדים שלכם ומעצם היותכם כאלה - אתם יודעים שזה מה שהוא צריך עכשיו, גם אם למישהו אחר זה נראה לא נכון.

הכותבת היא בעלים ומפתחת שיטת SmallTalk - לדבר עם תינוקות


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' בנימין וולוביץ
פרופ' בנימין וולוביץ ילדים
5.0
( 12 חוות דעת )
"שמענו רבות על שיטת הטיפול הייחודית שלו והיינו חייבים לקבל אותה, הפרופ׳ איש נעים וסבלני והסביר באריכות על כל שלב ושלב בתוכנית, ניכרת מדבריו מקצועיות רבה וניסיון עשיר בנושא האסתמה של ילדים"
ד"ר ישי סלם
ד"ר ישי סלם ילדים
5.0
( 25 חוות דעת )
"ד״ר סלם היה מאוד מסביר פנים, מקצועי , סבלני ונעים"
ד"ר אסתר גנלין - כהן
ד"ר אסתר גנלין - כהן נוירולוגיה
5.0
( 6 חוות דעת )
"ד"ר גנלין מדהימה, אמפטית, סבלנית, מקצועית, מצאנו אוזן קשבת לאתגרים שלנו עם ילדנו"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הפרעות שינה בתינוקות וילדים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו