גזים, נפיחות בבטן (Gas, Flatus)
המקור העיקרי לגז במערכת העיכול הוא בליעת אוויר. עם כל בליעה נכנסים בממוצע 17.7 מ"ל אוויר לקיבה. ביום נכנסים בדרך זו כ-2600 מ"ל אוויר. עם זאת, הימצאותם של גזים במערכת העיכול תלויה במספר מקורות נוספים: פעפוע גז מזרם הדם אל מערכת העיכול, ייצור על ידי חיידקי המעי ותגובה כימית בין ביקרבונאט (חומר בסיסי) לבין חומצה המיוצרת בקיבה.
Emily frost | Shutterstock
גזים נפלטים ממערכת העיכול באמצעות גיהוק, מעבר אוויר דרך פי הטבעת, ספיחה על ידי חיידקי המעי ופעפוע בחזרה לזרם הדם.
קיימים חמישה סוגי גזים עיקריים: חנקן, חמצן, דו-תחמוצת הפחמן ומימן. גזים אלו מהווים 99% מהגזים במערכת העיכול, כאשר הגז העיקרי במערכת העיכול הוא חנקן.
כמות האוויר הנכנסת למעי הדק מושפעת מתנוחת הגוף. במצב שכיבה קשה לגהק ולכן בועת האוויר המתהווה בקיבה נלכדת מעל לתוכן הנוזלי המכסה את החיבור ושט-קיבה, כך שרוב כמות הגז עוברת מהקיבה למעי הדק.
מערכת עיכול תקינה מכילה פחות מ-200 מ"ל גז. נמצא שפליטת הגז היא 1491-476 מ"ל ביום. מעבר הגז לאורך מערכת העיכול הוא מהיר ונמשך כ-10-5 דקות.
ככל הנראה קיימת נטייה משפחתית לתופעה זו. אחת התלונות השכיחות היא תחושת עודף גז בחלל המעי, אך לא ניתן לכמת תחושות אלו בצורה אובייקטיבית. במחקרים שונים נתגלה שאין הבדל משמעותי בין כמות הגז בחלל המעי של אנשים המתלוננים על עודף גז לעומת אלו שאינם מתלוננים. בקרב חולים הלוקים בתסמונת המעי הרגיש (או תסמונת מעי רגיז – תמ"ר) נתגלו כמויות גז גדולות יותר בחלל המעי. בנוסף, נמצא קשר בין בליעת אוויר עם האוכל ותלונות על נפיחות. לחולים שלקו בתסמונת המעי הרגיז יש הפרעות בתנועתיות המעי, אשר עלולות לגרום להצטברות גזים. כמו כן, נמצא כי חולים אלו רגישים מאוד להימצאות אוויר בחלל המעי.
סימפטומים
גיהוקים: ההגדרה של גיהוק היא יציאת אוויר מהוושט או הקיבה אל הלוע המלווה בקול. גיהוק יכול להיות רצוני או בלתי רצוני. גיהוק לא רצוני נגרם בדרך כלל בעקבות בליעת אוויר בזמן אכילה ושחרור האוויר לאחר הארוחה.
גזים: אדם בריא מעביר גזים דרך פי הטבעת 10-20 פעמים ביום. לרוב כמות גבוהה של גזים אינה מצביעה על מחלה משמעותית. כאשר הגזים מלווים בריח לא נעים, זה נובע בדרך כלל ממרכיבים המכילים גופרית.
נפיחות בבטן: תחושה של מלאות או לחץ בבטן הנובעת לרוב כתוצאה מעודף גזים.
סיבות וגורמי סיכון
הגורמים הנפוצים להיווצרות גזים, כוללים בין היתר:
1. בליעת אויר. כאשר אויר שנבלע אינו נפלט החוצה בדמות גיהוק, הוא עובר דרך מערכת העיכול ומשתחרר דרך פי הטבעת בדמות גזים. בליעה מופרזת של אויר עלולה לגרום לשיהוקים.
2. פירוק מזון לא מעוכל. תופעה המתרחשת בגלל חסר של אנזימים שמתפקידם לפרק מזונות שונים שאנו אוכלים. במקרים אלה, כאשר האנזים חסר, המזון הלא מעוכל עובר אל המעי הגס שם הוא מפורק ע"י החיידקים למימן, לדו-תחמוצת הפחמן ובשליש מהמקרים גם לגז מתן. גזים אלו נפלטים בסופו של דבר מפי הטבעת. המזונות הגורמים לגזים הם לרוב פחמימות המתפרקות לסוכרים כמו לקטוז (סוכר חלב), פרוקטוז (סוכר פירות) וסורביטול רפינוזה (סוכר הנמצא בשעועית, כרוב וירקות נוספים).
3. עצירות. יכולה לגרום לנפיחות בבטן, אך בדרך כלל אינה מגבירה את כמות גזים.
4. תרופות או תוספי תזונה. תרופות ללא מרשם ותרופות שדורשות מרשם וכן תוספי תזונה, עלולים לגרום לתופעות לוואי כגון לגזים ונפיחות בבטן.
5. מחלה. כמו למשל חסימת מעי, תסמונת המעי הרגיז או מחלת קרוהן.
6. שינויים ברמות ההורמונים. נפיחות בבטן היא תופעה שכיחה אצל נשים בתקופה שלפני המחזור החודשי, מאחר והגוף אוצר נוזלים.
אבחון ובדיקות
השלב הראשון באבחון ההפרעה כולל בירור מקיף של הרגלי האכילה והתסמינים של המטופל/ת. לרוב הרופא/ה יבקשו לנהל יומן הכולל רישום של המזונות והמשקאות שהאדם צורך, מספר הפעמים בו מועברים גזים במהלך היום ותיעוד תלונות נוספות כמו נפיחות בבטן.
במידה ועולה חשד כי התסמינים קשורים לצריכה של מוצרי חלב, ניתן לבצע בדיקת נשיפה לאי סבילות ללקטוז. בדומה לכך, במידה וישנו חשד כי התסמינים קשורים לצריכה של מזונות המכילים גלוטן, ניתן לבצע בדיקות דם לאבחון צליאק.
במקרים בהם מופיעים תסמינים המדליקים נורה אדומה, יש לבצע בדיקות אבחנתיות נוספות כמו בדיקות דם לאיתור מדדי דלקת, בדיקות צואה לאיתור פרזיטים וחיידקים, אנדוסקופיה של מערכת העיכול ו/או הדמיה כמו CT של הבטן.
תופעות נלוות וסיבוכים אפשריים
במרבית המקרים מדובר בהפרעה שאינה מסוכנת, אך ישנם מספר מאפיינים שצריכים להדליק נורה אדומה ודורשים בדיקות נוספות:
• כאבי בטן במהלך הלילה.
• ירידה במשקל.
• שלשול דמי.
• תסמינים סיסטמיים כמו חום.
• שלשול או שלשול שומני.
• הקאות.
• כאבי בטן עזים.
• אנמיה חדשה.
• הגדלה של איברי הבטן.
טיפולים ותרופות
ישנן מספר דרכים להקלה על תחושת נפיחות בבטן וגזים:
1. שינוי הרגלי האכילה: הפחתה של צריכת מזונות שידוע כי הם עלולים לגרום לעודף גזים כמו ירקות ופירות מסוימים, מוצרי חלב ודגנים מלאים. חשוב לציין כי השפעת סוגי מזון שונים על ייצור הגזים משתנה מאדם לאדם, ועל כן יש צורך בבדיקה אישית של כל אדם אילו מזונות גורמים לו לתחושות אלה. בנוסף, לאנשים הסובלים מגיהוקים רבים מומלץ להימנע מלעיסת מסטיק ולנסות לאכול באיטיות.
2. תרופות ללא מרשם רופא: ישנן תרופות רבות ללא מרשם שיכולות להקל על התסמינים כמו סותרי חומצה המכילים סימתיקון ופחם פעיל. בנוסף, אנשים עם חסר באנזים, למשל חסר בלקטאז, שתפקידו לפרק סוכר חלב, יכולים לרכוש תוספי תזונה המכילים את האנזים החסר.
3. תרופות מרשם: תרופות אלה מתאימות כאשר זוהתה מחלה הגורמת לתסמינים, כך למשל ריבוי חיידקים בדרכי העיכול יטופל באמצעות אנטיביוטיקה.
מניעה
ישנם מקרים בהם ניתן למנוע גזים באמצעות שינוי בהרגלי האכילה והשתייה. במקרים אחרים, גזים הם תסמין למחלה הדורשת טיפול.
דוגמאות למזונות שמייצרים יותר גזים
• ירקות כמו ארטישוק, אספרגוס, ברוקולי, כרוב ניצנים, כרוב, כרובית, מלפפון, פלפל ירוק, בצל, אפונה, צנון, צנונית, ותפוחי אדמה לא מבושלים.
• שעועית וסוגים נוספים של קטניות.
• פירות כמו משמש, בננה, מלון, אפרסק, אגס, שזיף מיובש ותפוח עץ לא מבושל.
• חיטה וסובין חיטה.
• ביצים.
• משקאות מוגזים, מיצי פירות, בירה ויין אדום.
• מאכלים עתירי שומן ומאכלים מטוגנים.
• סוכר ותחליפי סוכר.
• חלב ומוצרי חלב, במיוחד אצל אנשים רגישים ללקטוז, שהוא הסוכר העיקרי בחלב.
• מזונות ארוזים המכילים לקטוז כמו לחמים, דגנים ורטבים לסלט.
גזים שנוצרים בעקבות אכילת בשר או ביצים, בדרך כלל נוטים להדיף ריח רע ,לעומת זאת גזים שנוצרים מאכילת פירות וירקות, בדרך כלל אינם מלווים בריח זה.
טיפים נוספים למניעת גזים:
• נסו לאכול 4-6 ארוחות קטנות ביום במקום מספר מצומצם של ארוחות גדולות.
• אכלו לאט, תוך הקפדה על לעיסת המזון.
• הימנעו מלעיסת מסטיק ואכילת סוכריות קשות.
• הימנעו מעישון הגורם להגברה של בליעת אוויר.
• שתייה של תה נענע או מנטה יכולה לעזור בהרפיית השרירים הרצוניים של מערכת העיכול ולהקל על גזים וכאבי בטן.
• הימנעו מלדבר בזמן האוכל, כך תפחיתו את כמות האוויר שאתם בולעים בזמן הארוחה.
שאלות ותשובות
- עברתי ניתוח של כריתת רחם ושחלות לפני כשבוע. ההחלמה היתה די מהירה ואני כבר מתפקדת כמעט כרגיל. הבעיה היחידה שמציקה לי היא נפיחות וגזים תמידיים בבטן, ורגישות ופעילות תמידית של הקיבה. יש לציין כי נושא היציאות סדיר. האם תופעה זו קשורה לניתוח, האם היא
- מה גורם לתסמיני תסמונת המעי הרגיז?
- כיצד מאובחנת תסמונת המעי הרגיז?
- מה אוכל לעשות בכדי להקל על תסמונת המעי הרגיז שלי, מלבד הימנעות ממזונות ומשקאות בעייתיים?
- אני בן 35. זה כ-10 חודשים אני סובל משלשול אשר החל לאחר נטילת אנטיביוטיקה. יש לי 6-5 יציאות נוזליות ביום ו"רעשים" מהבטן, כמו חריקות, במהלך כל היום. עברתי בדיקת אנדוסקופיה שתוצאותיה היו תקינות. בדיקות הדם היו תקינות, ובבדיקת הצואה זוהו מעט
- אני בן 43, אוכל בצורה תקינה, במיוחד אוכל הרבה לבנה עם שמן זית וכן חומוס כמה פעמים בשבוע. אני סובל מבעיית גזים כל הזמן, יש לי גזים גם כשאני ישן. מה עושים? כיצד נפטרים מזה?
- אלו תרופות משמשות לטיפול בתסמונת המעי הרגיז?
- אני בת 55. יש לי גזים פנימיים שלא יוצאים החוצה. לא נעים לי להיות ליד אנשים, שומעים רעש נוראי ואני במצב של חוסר נעימות. אפילו במשרד, כששקט, מהחדר השני אפשר לשמוע את קשקושי הבטן. מה אני יכולה לעשות? למה זה קורה? האם אני צריכה לאכול משהו שישקיט את הרעש?
- הבת שלי בת חודשיים וחצי, אני מיניקה הנקה מלאה, וכבר שבועיים וחצי בערך אין לה יציאה. האם יכול להיות שיש לה עצירות אפילו שהיא רק יונקת? בערב היא מתקשה להירדם ונראה שמשהו מציק לה. יש לה גם הרבה גזים עם ריח רע. האם יש משהו שאפשר לעשות?
- אני מקבל סיאליס במינון 20 מ"ג. לפי הנחיית הרופא אני לוקח חצי כדור. לאחרונה אני סובל משלשולים, גזים וכאבי בטן. התופעות מופיעות 8 שעות אחרי לקיחת חצי הכדור. האם ייתכן שהתופעה קשורה לכך שאני חותך את הכדור? בעלון לצרכן מומלץ לא לחתוך את הכדור.
מאמרים בנושא גזים, נפיחות בבטן


התינוק צורח ומתפתל מכאבים, הבכי שלו נמשך ונמשך, ואתם מרגישים חסרי אונים. למה זה קורה? האם משהו לא בסדר? ומה אפשר לעשות? לכתבה המלאה


מערכות הורמונליות שונות בגופם של תינוקות גורמות להם להיכנס לסטרס בארוחות משפחתיות – ולהיות חסרי מנוחה. כיצד מתמודדי... לכתבה המלאה


התייבשות, גזים בבטן ואפילו פקקת ורידים, כולן תופעות רפואיות שעלולות להתרחש במהלך הטיסה. כל מה שאתם צריכים לדעת כדי ... לכתבה המלאה


כמה פעמים קרה לכם שמה שאכלתם השבית אתכם לכמה שעות? הצ'ולנט או הג'חנון של שבת 'הפיל' אתכם? אחרי ארוחת צהריים במשרד כ... לכתבה המלאה


דווקא עכשיו, לקראת חג החנוכה, יש דרך גם ליהנות מהמאכלים הרווים בשמן של חג החנוכה וגם לשמור על הבריאות. הנה 10 טיפים... לכתבה המלאה


בואו נדבר על הנושא המביך של גזים או נפיחוֹת: מדוע הם נגרמים? איך ניתן למנוע אותם? והאם הם סימן לכך שמשהו לא בסדר? לכתבה המלאה


תופעת הקוליק זוהי תופעה אשר גורמת לכאבי בטן בתינוקות וחוסר שקט לא קטן להורה. ולמרות שמדובר בתופעה חולפת ולא מסוכנת,... לכתבה המלאה


שנת 2016 הוכרזה על-ידי האו''ם כשנת הקטניות – ומסיבה טובה בהחלט. הן משמשות מקור מצוין לחלבון צמחי, חומצות אמינו, ברז... לכתבה המלאה


כאשר הקיבה תחת עומס, פעמים רבות נסבול מבעיות כמו צרבת, נפיחות, גזים, שלשול, עצירות וריח רע מהפה. כל מה שאתם צריכים ... לכתבה המלאה
