דלג לתוכן

אוסטאופורוסיס: אגדות לעומת מציאות

איזו בדיקה יכולה לסייע לאומדן מהירות אובדן העצם בחולי אוסטאופורוסיס, האם טיפול הורמונלי חליפי בטוח וכיצד ניתן לשפר את צפיפות העצם? 5 מיתוסים – והאמת על אודות אוסטאופורוסיס

מאת: ד"ר דרור רובינסון
תאריך פרסום: 03/02/2019 תאריך עדכון: 23/05/2019
4 דקות קריאה

אוסטאופורוסיס, או בריחת סידן היא מחלה המובילה לדלדול העצם.  במהלך המחלה, העצמות הופכות להיות פחות דחוסות ובשל כך גם חשופות יותר לשברים. שכיחותה של מחלת האוסטאופורוסיס עולה באופן מתמיד בשל סיבות שונות, בהן שיעור גבוה של קשישים באוכלוסייה, חוסר נפוץ של הורמוני מין, בעיקר טסטוסטרון, ורעילות של הסביבה בגלל נוכחות של אלומיניום ועופרת במוצרים רבים. אוסטאופורוסיס היא מחלה משונה, המתאפיינת בהתקדמות איטית ומדורגת, מסביר ד"ר דרור רובינסון, אורתופד מומחה. ברוב המקרים, אין כל עדות קלינית למחלה,  עד שלפתע נשברת עצם או חוליה בעמוד השדרה. לפניכם 5 מיתוסים על המחלה הנפוצה – והאמת לגביהם.

1. מדידת צפיפות העצם בעזרת שיטת DEXA מאפשרת לנבא את הסיכוי לשבר

לא נכון. 


אחד המיתוסים השכיחים הקשורים באוסטאופורוסיס גורס כי מדידת צפיפות העצם באמצעות שיטה הנקראת DEXA מאפשרת ניבוי של הסיכון לשבר. למרות זאת, הסטטיסטיקה אומרת אחרת, שהרי לא קיים ערך נורמלי אליו צריך לשאוף ובשל כך לא ניתן לנבא את הסיכוי לשבר.  בנוסף, קיימת שונות גדולה בין אדם למשנהו וכן גם קיימים הבדלים בין עצמות שונות באותו אדם. מעבר לכך, קשה מאוד לחזור על הבדיקה מאחר ויש צורך לבצעה בצורה מאוד מדויקת, ומשכך קיימים הבדלים בין בדיקות חוזרות באותו נבדק.  לכן, בדיקות חוזרות אינן מהימנות אלא אם ההפרש ביניהן גדול משנתיים.

בדיקה שיכולה לסייע באומדן מהירות אובדן העצם של נבדק מסוים היא בדיקת שתן שנקראת N-TELOPEPTIDE. על בדיקה זו ניתן לחזור לעיתים קרובות, כדי לבחון את קצב אובדן צפיפות העצם. פגיעה בצפיפות עצם שכיחה במיוחד בחולים סוכרתיים, ועל כן קיימת חשיבות גדולה במיוחד לבדיקת אובדן מסת עצם בקרב חולים אלה. 

בנוסף,ישנן גם בדיקות דם הבוחנות את רמת שחלוף עצם. הבדיקה של מדדי שחלוף העצם מאפשרת להעריך תגובה טיפולית לתרופות נוגדות פרוק עצם. מספר חודשים לאחר התחלת טיפול התרופתי לאוסטיאופורוזיס, צפויה להיות ירידה ברמת הסימנים. אם לא נצפית ירידה בבדיקות אלה, הרי שככל הנראה מדובר בכישלון של הטיפול ויש לשקול להחליפו.  בעיה זו שכיחה במיוחד בחולים עם סוכרת בגלל שינויים של פלורת המעי המונעים ספיגה של סידן וויטמין D.


מחלת האוסטאופורוזיס מביאה לירידה בדחיסות העצמות ובשל כך הופכת אותן לחשופות יותר לשברים


2. השימוש בתרופות ביפוספונטים לטיפול במחלה אינו בטוח


לא נכון. 


מיתוס שכיח אחר לגבי אוסטאופורוסיס נוגע לחוסר הבטיחות בשימוש בתרופות ביפוספונטים.  למעשה הסיבוך העיקרי שנגרם על ידי תרופות אלו הוא נמק של עצם הלסת המוביל לנשירת שיניים. למרות זאת,  זהו סיבוך נדיר ובשימוש לטווח קצר (של עד שנה לערך) התרופות בטוחות למדי. תרופות ביפוספונטים הן פתרון טוב לאנשים בהם אובחנה ירידת מסת עצם ויש צורך בטיפול מהיר כדי לנסות לעכב הירידה.


3. טיפול הורמונלי חליפי עלול לגרום לסרטן השד ומחלות לב


נכון חלקית. 


טיפול הורמונלי חליפי מהווה חלופה יעילה ואמינה לטיפול באוסטאופורוסיס. טיפול זה יעיל למניעת שברים בעמוד השדרה ובעצמות נוספות. טיפול זה יעיל במיוחד עבור נשים בגיל הבלות אשר סובלות מחוסר של הורמוני המין ובראשם אסטרוגן. ישנה התוויה לטיפול הורמונלי חלופי בנשים שאין להן רחם, וסובלות מתסמינים של הפסקת הווסת, כמו גלי חום, הזעה ויובש בנרתיק.

הטיפול הנפוץ ביותר בארצות הברית לחוסר כזה הוא הורמון שקרוי PREMARIN (משווק כפרמרין בישראל).  למרות זאת, תרופה זו ממוצה מסוסות ומכילה 46 סוגים שונים של אסטרוגנים, שחלקם אינם קיימים באופן טבעי בנשים. לכן יש ככל הנראה סבוכים במתן הטיפול.  קיים מחקר ידוע שמצא עליה בשכיחות של סרטן שד ומחלת לב בנשים שלקחו טיפול הורמונלי חלופי.  בעיון קפדני בנתונים נראה כי מרבית הנפגעות נטלו פרוברה.  תרופה זויעילה במניעת הריון ומשווקת כדפו-פרוברה המכילהפרוגסטין, שהוא פרוגסטרון סינתטי.בניגוד לתרופות הסינתטיות ניתן לקבל טיפול בפרוגסטרון טבעי הנקרא גם  הורמון זהה לטבעי- BIO IDENTICAL HORMONE. ניתן לרכוש ללא מרשם רופא (בארצות הברית) קרם המכיל פרוגסטרון טבעי. היתרון בשימוש בהורמון טבעי הוא כי השימוש בו אינו כרוך בעליה בשכיחות של מחלות לב או סרטן. 

מומלץ לפנות בהקדם להתייעץ עם רופא שמתמצא בטיפול בהורמונים טבעיים – BIOIDENTICAL . רשימה של רופאים כאלו בעולם זמינה באתר זה ספר מצוין בעברית המפרט טיפולים אלו הינו ספרו של דר אלכס ארדיטי – רפואת ה- ANTI AGING.


מחקר שצוטט על ידי ד"ר שאלנברגר מנבאדה מצא כי לאחר שימוש בפרוגסטרון טבעי במשך שנתיים קיימת עלייה בצפיפות עצם עד כדי 12% , ועד 15% לאחר שלוש שנים.

4. ניתן לשפר את צפיפות העצם על ידי תזונה והפסקת עישון

נכון.

תיקון צפיפות עצם על ידי תזונה נכונה אפשרי גם הוא. חשוב להוריד עישון של טבק (יש רמזים לכך שעישון קנאביס גורם לעליה בצפיפות עצם אך תחום זה טרם נחקר דיו). יש להוריד גם צריכה של קפה ומשקאות קלים המכילים קפאין. חשוב להוסיף גם אבץ 15 mg of zinc picolinate) ) לשגרת התזונה היומיומית.  חוסר אבץ שכיח במיוחד בקשישים ובחולים סוכרתיים. 

בנוסף, חשוב להשלים את הטיפול עם נטילת ויטמין D. במחקר שערך ד"ר דרור רובינסון נראה כי 80%  מהאוכלוסייה של אנשים מעל גיל 50 בישראל סובלים מחוסר של ויטמין D. ניתן לאבחן חוסר כזה על ידי בדיקת דם מתאימה.  ניתן להשלים את רמת  ויטמין D  על ידי נטילה של נגזרת טבעית של ויטמין שקרויה D3.  יש לשים לב כי בהרבה מן המוצרים הסינתטיים שנמכרים מדובר בוויטמין 2D שהוא מוצר סינתטי ונחות. נראה כי הספיגה שלו לא מספקת והוא אינו יעיל בתקון חוסר של ויטמין D כמו המוצר הטבעי.

כדי לעודד ספיגה של ויטמין D חשוב לקחת ויטמין K.  הנגזרת העדיפה היא ויטמין 2K אך ניתן גם לקחת ויטמין 1K.  נטילה של 1 מ"ג ויטמין K מורידה בשליש את  אובדן הסידן מהעצם. השיפור באובדן הסידן מן העצם נגרם על ידי הפעלה של קלציטונין.  המנון המומלץ של ויטמין K הוא 2 מ"ג ליום. יש לשים לב כי ויטמין K קיים בירקות ירוקים וחשוב לכן להכליל אותם בתזונה כבר מגיל צעי.


ניתן לשפר את צפיפות העצם באמצעות תזונה נכונה, נטילה של אבץ, ויטמין D וויטמין K


5. פעילות גופנית מסייעת לשמירת מסת עצם


נכון. 


כל פעילות גופנית, בכל גיל, היא תמיד עדיפה על אי ביצוע פעילות גופנית כלל.  אם בוחרים בהליכה, יש לבצע הליכה ספורטיבית לפחות חצי שעה בתדירות של שלוש פעמים בשבוע.  עדיף ללכת בחוץ כדי להיחשף לקרינת השמש המעודדת ייצור של ויטמין D.

התעמלות אחרת לבניית עצם היא שימוש במכשיר רטט שנקרא POWER PLATE.  מכשור זה קיים במספר מכוני ספורט בארץ ומאפשר בנית עצם מואצת.  זהו המכשיר שבאמצעותו סוכנות החלל האמריקאית מטפלת באסטרונאוטים שנוטים לאוסטאופורוסיס בעת מסעות בחלל.


ד"ר דרור רובינסון הוא אורתופד מומחה, מנהל יחידת מחקר אורתופדי במרכז רפואי רבין ומנהל שירות כף רגל וקרסול בבית חולים השרון. ד"ר רובינסון מתמחה בניהול כאב אורתופדי, כף רגל וקרסול ורפואת קנאביס.

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
אורתוטיסט שמואל להב
אורתוטיסט שמואל להב אורתופדיה
אורתוטיסט ומנהל את מכון אורתופדי ברזילי-להב
ד"ר עומרי ברגר
ד"ר עומרי ברגר אורתופדיה
4.9
( 9 חוות דעת )
"ד"ר ברגר היה מקצועי, קשוב ואמפתי. הוא הסביר לי בפירוט רב על הבעיה ודרכי הטיפול האפשריות, כולל הסבר על צילומי הדימות. הלוואי וכל הרופאים היו מתנהלים כך."
ד"ר שמוליק יצחק
ד"ר שמוליק יצחק אורתופדיה
4.7
( 3 חוות דעת )
"רופא מקצועי מאוד, קשוב למטופל, בעל ידע נרחב , חדשני בטיפוליו. ממליצה בחום."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום גריאטריה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו