דלג לתוכן

משבר אמצע החיים, משבר גיל 40 (Midlife Crisis)

2 דקות קריאה
"גברים מתחילים לבגוד בגיל 40"; "היא בגיל המעבר, היא עוד עלולה לעזוב הכל ולנסוע להודו". מיתוסים כאלו ואחרים מקושרים בתרבות שלנו לתקופת אמצע החיים/גיל המעבר. אולם במקור, משבר אמצע החיים הינו מונח שטבע הפסיכואנליטיקאי אריק אריקסון.

משבר גיל 40, הידוע גם כמשבר אמצע החיים, הוא מושג המתייחס למשבר פסיכולוגי שאנשים עשויים לחוש בסביבות השלב הזה של חייהם, עקב שינויים פיזיולוגיים ומנטליים המאפיינים שנים אלו. בשנים האחרונות מתקיים ויכוח לגבי קיומו של משבר זה מול הסברה כי מדובר במיתוס. טענה אחרת היא שמדובר בתקופה של שינוי, שיש לה פוטנציאל חיובי לא פחות.

משבר גיל 40 - סימנים מרכזיים

משבר גיל 40 הוא סדרת קשיים, שאנשים בגילאים הללו נוטים להתמודד עמם. להלן כמה אתגרים מרכזיים שאופייניים לתקופה הזו:

• שינויים פיזיולוגיים - משבר גיל 40 עשוי להיות קשור לשינויים גופניים, שמאותתים על ההזדקנות של הגוף ועל היחלשותו. דוגמא לכך יכולה להיות הופעתן של מחלות, או תסמינים גופניים כמו התקרחות, הדרדרות באיכות השמיעה והראייה, הופעת קמטים, ובקרב נשים- שינויים הורמונליים והפסקה של המחזור החודשי.

• שינויים בתפיסת המוות - משבר גיל 40 נכרך פעמים רבות בהגברת החשיפה למוות, אם בשל השינויים הפיזיולוגיים שפורטו, או עקב שינויים בתא המשפחתי, כמו הזדקנות ההורים שמעוררת מחשבות בסגנון "אחריהם, אני הבא בתור".

• פרספקטיבה חדשה - משבר גיל 40 עשוי לנבוע מנקודת המבט החדשה המתעצבת בגיל זה, ומנפצת אשליות מקובלות של שנות הנעורים, בהן החיים נראים אינסופיים, והאדם חש שהוא מאוד עמיד. בשנות ה 40 החיים נתפסים לפתע כסופיים, וההישגים העתידיים נראים מצומצמים ופחות דרמטיים, לעומת התפיסה שלהם בגיל הנעורים ובבגרות הצעירה. במסגר תחושה זו עשויות לעלות תחושות של תסכול והחמצה.

משבר גיל 40 – מיתוס או מציאות?

בשנים האחרונות משתנה התפיסה של משבר גיל 40, ממעמדה כתקופת משבר, למעמד של תקופה של שינויי סטטוס ופרספקטיבה. כמו בתקופות מעבר אחרות, כמו גיל ההתבגרות ותקופת הבגרות הצעירה, בתקופה זו ישנו פוטנציאל רב לשינויים. התפנית עלולה להיות שלילית, ולבוא לידי ביטוי בתור משבר, אך היא גם יכולה להיות חיובית, הזדמנות להגיע להבשלה והגשמה עצמית. בנוסף לכך, נמצא במחקרים כי ב 75% מהמקרים משבר גיל 40 כלל לא מתקיים (Wethington, 2000). אחת ההנחות היא כי משבר גיל 40 היה שכיח יותר בדורות קודמים, ובתקופות בהן תוחלת החיים הייתה קצרה יותר, וגיל הילודה המקובל היה מוקדם יותר. כיום, אנשים בני 40 עסוקים עדיין בגידול ילדים וכן רחוקים כשני עשורים מגיל הפרישה, דבר שמעניק יותר תחושת עשייה ופוריות, ופחות תחושת "סוף הדרך".

משבר אמצע החיים לפי תיאורית שלבי ההתפתחות של אריקסון

בתיאוריית ההתפתחות שהגה, חילק אריקסון את תהליך ההתפתחות של האדם לשמונה שלבים מובחנים. שלב הבגרות הינו השלב לפני האחרון, המתרחש בין הגילאים 35-50. בתקופה זו מתמקדת תשומת ליבו של האדם בדאגה כלפי הדור הבא וביצירת הסביבה האנושית שתאפשר לילדיו ולנכדיו מסגרת התפתחות חיובית. כאשר חש האדם סיפוק מכך שהוא מעניק מעצמו לילדיו ולסביבתו, התוצאה תהיה תחושה של פוריות. לעומת זאת, אם יחוש האדם שעמום וחוסר רצון לעסוק במטלות העומדות בפניו, עלול הדבר להוביל לתחושה של קיפאון ולכניסה למשבר אותו כינה אריקסון, משבר אמצע החיים.

רופאים בתחום
ד"ר תמיר וינברג
ד"ר תמיר וינברג עיניים
5.0
( 24 חוות דעת )
"לדר וינברג הגעתי במצב בעייתי של מספר 12 מינוס וקטרקט מתקדם לגילי. פגשתי רופא מקצועי מאוד, שירותי ורואה אותי ברמה האישית ברמת המתח והחרדה בה הייתי שרויה. לאחר בדיקות, חישובים והסבר מקצועי, עשה ניתוח מדהים. היום אני רואה בזכותו 6:6. מעריכה מאוד וממליצה בחום🌺"
מרפאת מרקוביץ'- מרכז מומחים ברפואת שיניים
מרפאת מרקוביץ'- מרכז מומחים ברפואת שיניים רפואת שיניים
4.9
( 31 חוות דעת )
"רופא אדיב ומקצועי"
ד"ר אריאל דינבר
ד"ר אריאל דינבר יישור שיניים ולסתות (אורתודונטיה)
מומחה ליישור שיניים
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו