בדיקת אולטרסאונד (Ultrasound)
בדיקת אולטרסאונד הינה בדיקה המשתמשת בגלי קול בעלי תדר גבוה, אשר מועברים ע"י מתמר. גלי הקול נעים בצורה שונה וע"י כך יוצרים רצף תמונות נעות של חלקי הגוף (בהתאם לאיבר/הרקמה שבודקים), ואותן ניתן לראות על גבי מסך המכשיר.
בנוסף למכשיר אולטרסאונד הרגיל, המשמש בעיקר לבדיקת איברי הבטן והאגן, ישנם מספר סוגים של מכשירי אולטראסאונד ייעודיים לאיבר ספציפי:
מכשיר האקו- (echocardiogram) שמיועד לבדיקת חדרי הלב והמסתמים.
אולטרסאונד תוך-נרתיקי- שמיועד לבדיקת הרחם והשחלות אצל האישה.
אולטרסאונד תוך-רקטלי- שמיועד בעיקר לבדיקת בלוטת הערמונית אצל הגבר.
אולטרסאונד תלת מימדי- שנמצא בשימוש בעיקר בסקירת מערכות העובר בהריון.
אולטרסאונד דופלר- הבודק את זרימת הדם בכלי הדם, ועוד.
ההבדלים העיקריים בין הבדיקות הוא סוג המתמר בו משתמשים.
אוכלוסיות בסיכון
אין דגשים מיוחדים לבדיקה.
מחלות קשורות
מחלות מבניות של הלב (בעיות בדופן/ במסתמים), הגדלה של בלוטת התריס, מחלות של השד (לרוב שינויים ציסטיים או גידולים), הגדלה של הטחול/הכבד, ציסטיות כבדיות, גידולי כבד, ציסטה בלבלב, גידולי לבלב, הרחבה של דרכי המרה, דלקת בדרכי מרה/כיס המרה, אבנים בדרכי מרה/כיס המרה, אבנים בכליות/בדרכי השתן, ציסטות כלייתיות, גידולי כליה ודרכי השתן, ציסטות וגידולי שחלה, גידולי רחם, הריון, גידולי ערמונית, הגדלה שפירה של הערמונית ועוד.
מתי עושים את הבדיקה?
בדיקת אולטרסאונד משמשת לאבחון של מגוון רב מאד של מצבים ומחלות. שימושי הבדיקה הנפוצים ביותר הם לאבחון תהליכים באיברי הבטן- הכבד, הטחול, דרכי המרה וכיס המרה, הכליות, הלבלב, וכן איברי האגן- הכליות,שלפוחית השתן, הרחם, השחלות ובלוטת הערמונית.
כמו כן, בדיקת אולטראסאונד יעילה בשימושיה הספציפיים לאבחון בעיות ברקמת השד, בבלוטת התריס, בלב וכן בכלי הדם.
איך להתכונן לבדיקה?
לא נדרשות הכנות מיוחדות לבדיקה.
אופן ביצוע הבדיקה
הנבדק שוכב על כיסא המוטה לאחור או על מיטת בדיקה. הבדיקה נעשית ע"י רופא או ע"י טכנאי מוסמך לביצוע בדיקות אולטראסאונד. על העור באזור הבדיקה (למשל הבטן) מורחים מעט ג'ל שקוף, שעוזר לפיזור גלי הקול ע"י המתמר. הג'ל עשוי להרגיש מעט קר על העור, אולם אינו גורם לנזק עורי כלשהו.
לאחר מכן, יונח המתמר של מכשיר אולטרסאונד על האזור הנבדק. גודל המתמר קטן מגודל אגרוף. (סוגי מתמר שונים קיימים לבדיקות ייעודיות שונות, למשל מתמר שצורתו מאורכת ודקה המשמש באולטרא-סאונד תוך-נרתיקי).
לרוב הנחת המתמר אינה כואבת ולא אמורה לגרום לאי נוחות כלשהי (למעט מתמרים מיוחדים- תוך-נרתיקי ותוך-רקטלי המוחדרים אל הנרתיק או אל פי הטבעת, בהתאמה). הבודק מניע את המתמר על האזור הנבדק, ומתקבלות תמונות של האיבר/הרקמה במסך המכשיר.
בהתאם לכך, סורק הבודק את האזור, ולעיתים עורך מדידות כלשהן בעזרת המחשב. משך הבדיקה כ-10-20 דקות. לרוב מותרת כניסת מלווים לחדר הבדיקה.
אחרי הבדיקה
לא קיימות הנחיות מיוחדות. הבדיקה אינה כרוכה בחשיפה לקרינה ואין לה תופעות לוואי ידועות. לאחר אולטראסאונד תוך-נרתיקי או תוך-רקטלי עלולים להרגיש מעט אי נוחות מקומית למשך מספר שעות.
פענוח תוצאות
בדיקת אולטרסאונד מפוענחת לרוב ע"י המבצע. התוצאות יכולות להיות תקינות או פתולוגיות:
תוצאות תקינות
גודל וצורת האיברים נראים תקינים, מרקם הרקמה נראה תקין, לא נצפו ציסטות או אזורי גדילת רקמה לא תקינים, לא נצפתה הצטברות נוזל סביב האיבר, לא נצפה עיבוי דופן האיבר, לא נצפו אבנים, לא נצפתה חסימה בזרימת הדם.
תוצאות לא תקינות
עליה בגודלו של איבר- יכול להצביע למשל על תהליכים דלקתיים- למשל הרחבה של דרכי מרה/ כיס המרה או הכבד ירמזו על דלקת מקומית, חריפה או כרונית.
צורה לא תקינה של איבר- למשל איבוד הגבולות התקינים של הכבד, יכולה לרמז על התפתחות של גידול, שמשנה את הגבולות התקינים שלו.
מרקם רקמה לא תקין יכולים להצביע על התפתחות של דלקת, זיהום, ציסטה או גידול באזור.
הדגמת ריבוי נוזל בתוך או סביב האיבר/הרקמה- מרמז לרוב על הצטברות דלקתית, מוגלה או דימום.
אבנים (למשל בדרכי מרה או בכליות) יתוארו בתוצאות הבדיקה כ"צל אקוסטי", כלומר כאזור שתחתיו יש פס מושחר, עקב חוסר מעבר של גלי קול.
המאמר נכתב על ידי ד"ר אפרת סולומון
רמת סיכון:
אין נתוניםשאלות ותשובות
- האם יש קשר בין קלאבפוט (רגל קלובה) לבין רחם דו-קרני בהריון?
- יש לי, על פי ממצאי בדיקות, פפילומה על השקד השמאלי, על הקוטב העליון, שאינה חשודה במישוש. קשר של 0.5 ס"מ בפרוטיס ימין. נמושים קשרי לימפה צואריים משמאל בקוטר 1 ס"מ לערך. ממה זה עלול להיגרם? מה זה בעצם? האם זה נדיר? מהם דרכי הטיפול האפשריים מ
- לבתי בת ה-14 הופיעה וסת חד-פעמית לפני כשנה, ומאז לא הופיעה שוב. הדימום אז נמשך כעשרה ימים ולווה בכאבי גב רבים. האם זה חריג? למי עלי לפנות, לאיזה רופא?
- לפני זמן מה, בערך כשלוש שנים, הייתי בעת פעילות ספורטיבית מאומצת (שחיה). המים היו קרים. לפתע הרגשתי מן מתיחה באזור המפשעה ולאחר מישוש באזור חשתי שאין בשק האשכים את האשכים אך הם נמצאו טיפה למעלה מהשק. לאחר זמן קצר הם ירדו חזרה לשק. מאז בכל פעם שאני
- אני בת 14 וחצי וקיבלתי וסת לפני כשנה. מאז ועד עכשיו איני מצליחה להחדיר טמפון בגלל שהמעבר קטן מידי. אימי אמרה לי שגם אצלה המעבר היה קטן מדי. האם יש דרך לבדוק את העניין אצל רופאה? האם ידוע לכם איך זה גדל? בנוסף, יש לי חבר והייתי רוצה לקיים איתו יחסי
- אני בת 28. כבר למעלה משנה אני מרגישה כי שאני עוברת שינויים הורמונליים שלא הצלחתי לשים עליהם את האצבע. בבדיקות דם לפני כחצי שנה נמצאו רמת TSH בגבול תחתון ורמת טסטוסטרון בגבול עליון. הפסקתי לקחת גלולות למניעת הריון לפני כשנה כי חשבתי שאולי יש לזה ק
- האם נכון כי תסמיני ההריון, כמו בחילות, הקאות, וסחרחורת, שונים בהתאם למין העובר? אני נמצאת בשבוע הרביעי של ההריון השני. בהריון הראשון לא היו לי בחילות והקאות, ההריון היה קל, ונולדה לי בת. בהריון הנוכחי גם כן אין לי בחילות והקאות. האם זה אומר שיש לי בת
- האם ההורמון אוקסיטוצין, חוץ מהשפעותיו השונות, גורם לשכחה? הרי בזמן הלידה, האשה מזרימה כמויות רבות של הורמון זה לגוף של העובר, ומכיוון שאנחנו לא זוכרים את אירועי הלידה, נמחקים זכרונות הלידה. האם הדבר נכון, והורמון זה גורם לשכחה אצל העובר?
- בבדיקת אולטרסאונד התגלה לי כבד מוגדל ושומני. איך מטפלים בבעיה הזאת?
- אני בת 35, כעת נמצאת בשבוע העשירי של הריוני הראשון. אמש לפני שהלכנו לישון בעלי ריסס נגד יתושים בכמות מאוד נדיבה, והרגשתי שכל הלילה אני נושמת את חומר הריסוס. גם הלכתי במהלך הלילה שלוש פעמים לשירותים, שם הריח היה חזק מאוד. האם עלי לדאוג? האם זה עלול לג
מאמרים בנושא אולטרסאונד


תאי מוח העצם יכולים לעזור בטיפול בשבץ מוחי לכתבה המלאה


חומצות שומן אומגה 3 מפחיתות את הסיכון לשבץ לכתבה המלאה