בדיקת קולונוסקופיה (Colonoscopy, Sigmoidoscopy)
קולונוסקופיה בדיקה אנדוסקופית, היא בדיקה רפואית המבוצעת על ידי רופא. הרופא מחדיר לחלל כלשהו בגוף צינור (אנדוסקופ) שבקצהו יש מצלמה ומקור אור. האנדוסקופ מצלם את פנים הגוף ושולח בזמן-אמת את התמונות למסך טלוויזיה הממוקם מול הרופא.
הרופא מניע את האנדוסקופ ויכול להשתמש בו גם על מנת לקחת ביופסיה, לכרות פוליפ או לעצור כלי דם מדמם. קולונוסקופיה היא בדיקה אנדוסקופיה של מערכת העיכול התחתונה, הכוללת את פי הטבעת (anus), החלחולת (rectum), המעי הגס (Colon) ולעיתים את החלק הסופי של המעי הדק (terminal ileum).
המעי הגס מחולק למספר חלקים (לפי סדר הזרימה של הצואה) :המעי העולה, המעי הרוחבי, המעי היורד, הסיגמואיד והחלחולת. שלא כמו מערכת העיכול העליונה, מערכת העיכול התחתונה מלאה באופן תקין בתכולה סמיכה, המונעת כמעט לחלוטין אפשרות להסתכל על דפנות המעי. לכן, יש לבצע לפני בדיקת קולונוסקופיה הכנה לניקוי המעי מצואה.
בדיקת סיגמואידוסקופיה הינה למעשה קולונוסקופיה מקוצרת בה מבצעים סריקה מפי הטבעת עד לסיגמואיד. בהקשר של גילוי מוקדם של סרטן המעי הגס, רוב הגידולים מופיעים בחלקים אלו של המעי.
בנוסף לאנדוסקופ הרגיל, ניתן להשתמש באנדוסקופ המכיל מתמר אולטרא-סאונד וכך לקבל מידע על מחלות הנמצאות בדופן מערכת העיכול או בסמוך לה (EUS: Endoscopic Ultrasound).
אוכלוסיות בסיכון
כל בדיקה קולונוסקופיה טומנת בחובה סיכון קטן לדימום או התנקבות. סיכון זה הוא נמוך למדי (פחות מ-0.1%) בקולונוסקופיה אבחנתית. כאשר מבצעים באמצעות קולונוסקופיה גם פעולות טיפוליות (כגון כריתת פוליפ), הסיכון לסיבוכים אלו עולה עד ל-2%. חשוב לציין שסיבוכים אלה ניתנים לטיפול במקרים רבים במקום, אולם הם לעיתים מצריכים ניתוח.
מחלות קשורות
סרטן המעי הגס (Colorectal Cancer), תסמונת אדנופוליפוזיס משפחתית (FAP), תסמונת סרטן מעי גס תורשתי לא-פוליפואידי (HNPCC), פוליפים במעי הגס, דמם ממערכת העיכול התחתונה, חסימת מעיים.
מתי עושים את הבדיקה?
בדיקת קולונוסקפיה יכולה להעשות באופן אלקטיבי (כלומר, עם קביעת תור מראש) או באופן דחוף (לרוב בבית חולים). להלן המקרים בהם הבדיקה מבוצעת:
- כבדיקת סקר באנשים ללא תלונות, לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס.
- במקרים של דם סמוי חיובי בצואה.
- במסגרת בירור של שלשולים, כאבי בטן, ירידה לא מוסברת במשקל, אנמיה, שינויים חדשים בפעולות המעיים וסימנים אחרים שעשויים להצביע על גידול של המעי הגס.
- לצורך הערכת מידת התפשטות גידול המעי הגס באמצעות אולטרא-סאונד אנדוסקופי (EUS).
איך להתכונן לבדיקה?
- לפני הבדיקה יש לדווח לרופא האם אתם סובלים מבעיה כלשהי באחד ממסתמי הלב, אם נאמר לכם שאתם צריכים לקחת אנטיביוטיקה לפני טיפולי שיניים או פעולות ניתוחיות, אם יש לכם מסתם מלאכותי או אם אי פעם סבלתם מזיהום של מסתם הלב (אנדוקרדיטיס).
- אם ידוע לכם על מצב כזה, יתכן שתצטרכו לקחת אנטיביוטיקה לפני הבדיקה.
- יש לדווח האם יש לכם אלרגיה לתרופות, והאם אתם סובלים ממחלות של הלב או הריאות
- יש לדווח לרופא האם את בהיריון
- לפני ביצוע קולנוסקופיה יש לבצע הכנה על פי ההוראות שתקבלו מהרופא. באופן כללי: 4 ימים לפני הבדיקה יש להקפיד על דיאטה דלת סיבים.
- יום לפני הבדיקה יש לעבור לצרוך נוזלים צלולים בלבד. ביום הבדיקה יש לטול כדורים ו/או חומר משלשל מיוחד, על פי הוראות הרופא. חשוב להקפיד על שתיית מים מרובה בזמן ניקוי המעי. ביום הבדיקה יש לשתות נוזלים צלולים, אותם ניתן להמתיק.
- ייתכן שתתבקשו לבצע חוקן לפני בדיקת קולנוסקופיה.
- אם אתם נוטלים תרופות יש להתייעץ עם הרופא המטפל. במקרה שנאמר לכם לקחת את התרופות יש לקחת אותן עם לגימה קטנה של מים בזמן הרגיל.
- אם אתם סובלים מסוכרת, יש להתייעץ עם הרופא המטפל בנוגע לאיזון הסוכרת ביממה שלפני הבדיקה. הביאו איתכם את התרופות שלכם כדי שתוכלו לקחת אותן לאחר הבדיקה. חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל במיוחד אם אתם נוטלים תרופות לדילול דם מסוג קומדין או פלביקס.
- בדיקת קולונוסקפיה כרוכה לרוב בטשטוש או הרדמה שטחית. לאחר הבדיקה לא תוכלו לנהוג, לכן אם לא נאמר לכם שאתם עתידים להשאר באשפוז לאחר הבדיקה, עליכם לדאוג לסידור. כמו כן, אין להפעיל מכונות מסוכנות או ציוד כבד ב-8 שעות שלאחר הבדיקה.
אופן ביצוע הבדיקה
לאחר הרכבת עירוי תינתן לכם תרופה מטשטשת. תושכבו על הצד ורופא (גסטרואנטרולוג) יחדיר את הקולונוסקופ לפי הטבעת ויקדם אותו במעלה המעי הגס. לאחר הגעה לקצה הקטע המיועד לבדיקה, יוציא הרופא את האנדוסקופ לאט תוך הסתכלות בדפנות המעי. במקרה של גילוי ממצאים, יכול הרופא לקחת ביופסיה לצורך אבחנה פתולוגית (למשל, על מנת לקבוע אם ממצא הינו גידול) או אף לכרות לחלוטין את הממצא. יתכן שתרגישו כאבי בטן קלים בזמן בדיקת קולונסקופיה. שאיפה עמוקה ואיטית עשויה להקל על כך.
אחרי הבדיקה
- תועברו לחדר התאוששות למשך כ-30 דקות
- ייתכן שתרגישו כאבי בטן וצורך להוציא גז. תחושות אלו יחלפו תוך זמן קצר
- איש צוות רפואי ימסור לכם את תשובות הבדיקה
שימו לב להוראות בשחרור. יתכן שיהיה עליכם להימנע מנטילת תרופות מסוימות לדילול דם אם נלקחו ביופסיות.
- אין לנהוג ב-8-12 שעות שלאחר הבדיקה, בתלות בהוראות בשחרור.
תופעות המצריכות תשומת לב אחרי בדיקת קולונוסקפיה:
חום, כאבי בטן עזים, דם בצואה, יציאה שחורה, הקאות.
בהופעה של אחת או יותר מתופעות אלו יש לפנות לבדיקת רופא דחופה!
פענוח תוצאות
לאחר הבדיקה, הרופא ידון איתכם בממצאים. יתכן שתקבלו דף ועליו פירוט או ציור של הממצאים. כמו כן, יתכן שיצורפו לדף תמונות צבעוניות של הממצאים. יתכן שיאמר לכם שנלקחה ביופסיה, ושיש להמתין לתוצאות בין מספר ימים ל-2-3 שבועות.
תוצאות תקינות של בדיקת קולונוסקפיה: לא נמצאו ממצאים באזור הנבדק.
לעיתים, בשל הכנת מעי לקויה, הבדיקה היא חלקית או אינה יכולה לספק מידע מהימן. במצב כזה, יתכן שיש לחזור על בדיקת קולונסקפיה לאחר ביצוע הכנה מספקת.
המאמר נכתב על ידי ד"ר שי אופיר
רמת סיכון:
אין נתונים
שאלות ותשובות
- איך מאבחנים טחורים?
- מצאתי מעט דם בצואה שלי. האם ייתכן שיש לי סרטן המעי הגס?
- אני גבר בן 45 ללא כל עבר משפחתי של סרטן סרטן המעי הגס או פוליפים. האם אני צריך להתחיל להיבדק לגילוי ברטן המעי הגס?
- אני בן 65. זה שנה וחצי שאני סובל מ- Carcinoma in situ (CIS)
- אני בן 35. זה כ-10 חודשים אני סובל משלשול אשר החל לאחר נטילת אנטיביוטיקה. יש לי 6-5 יציאות נוזליות ביום ו"רעשים" מהבטן, כמו חריקות, במהלך כל היום. עברתי בדיקת אנדוסקופיה שתוצאותיה היו תקינות. בדיקות הדם היו תקינות, ובבדיקת הצואה זוהו מעט
- אני בת 42. בעקבות טיפול ברזל לאנמיה (רמת ההמוגלובין שלי היתה 9) סבלתי מאד מכאבי בטן ומיציאות רכות וקשות. אני סובלת מעצירויות בדרך כלל, וסובלת עקב כך מטחורים. בעקבות הטיפול והיציאות הרכות-קשות המלוות בכאבי בטן הופיע לי גוש שמקומו מהמפשעה עד פי הטבעת
- אני סובלת מהמעי הרגיז כבר שנים רבות. לפני כשלוש שנים עברתי קולונוסקופיה ששללה סרטן ומחלות אחרות במעי. לאחרונה, כאבי הבטן עזים וגורמים להתעוררות בלילה. האם עלי לעבור שוב קולונוסקופיה? האם הטיפול בגסטן או בקומפלקס יכול לשפר את איכות החיים? ומהן תופעות
- מזה זמן מה אני סובל מגירוד בחלק שמתחת לפי הטבעת, ורציתי לשאול מה הסיבה לכך.
- אני סובלת כבר חצי שנה מכאבי בטן חזקים בצד שמאל. הכאבים באים בהתקפים. יש לציין שאני סובלת מעצירות מגיל ילדות. עשיתי בדיקת אולטרסאונד של הבטן, בדיקת מיפוי עצמות, סיגמואודוסקופיה, אולטרסאונד גינקולוגי, והכל נמצא תקין. בבדיקת צואה נמצא פרזיט בשם בלסטוצ
- לצורך בדיקה, עלי לבצע חוקן. נאמר לי לקחת 2 חוקנים. מדוע אחד לא מספיק? האם לאור העובדה שיש לי פיסורה, ישנה בעיה לבצע חוקן? האבחון של פיסורה נעשה לפי הבעיות שחש המטופל ולפי בדיקה חיצונית בהסתכלות בלבד על אזור פי הטבעת. בבדיקה זו כמעט תמיד רואה הרופא
מאמרים בנושא קולונוסקופיה


קרוהן וקוליטיס הינן מחלות הגורמות לדלקת במערכת העיכול, אך למעשה מדובר במצבים רב מערכתיים היכולים לערב גם איברים נוס... לכתבה המלאה


אבחון מוקדם של פוליפים בלתי מזיקים במעי הגס, לפני הפיכתם לממאירים, עשוי להציל מדי שנה כ-450 אנשים בארץ. לקולונסקופי... לכתבה המלאה