שאלה - רמה גבוהה של אנזימי כבד בבדיקות דם

השאלה:
אני בת 43. בבדיקות דם שגרתיות שעשיתי התקבלו התוצאות ALT 72.90 AST


תשובה:
אני בת 43. בבדיקות דם שגרתיות שעשיתי התקבלו התוצאות

ALT 72.90
AST 43

רופא המשפחה שלח אותי לבצע בדיקות נוספות ואלה תוצאותיהן:

TOTAL PROTEIN 7.05
ALBUMIN SERUM 4.3
ANTI HBS NONIMMUNE
HCV ABS NEGATIVE
INR 0.9
PTT 27.90
100PT
PT (SECONDS) 9.7

בבדיקת אולטרסאונד בטן הכל נראה תקין, למעט טחול במרקם הומגני בגבול העליון של הנורמה. בבדיקות דם נוספות של AMA, ASMA, ו-ANTI LKM שעשיתי לפני יותר משבוע טרם התקבלה תוצאה.

האם יש קשר בין תוצאות בדיקות תפקודי הכבד לבין הטחול? מה ניתן ללמוד מתוצאות הבדיקות שכבר התקבלו? האם הבדיקות שטרם הגיעו אמורות לקחת כל כך הרבה זמן? לשם מה הן מיועדות?

בבדיקות המעבדה הראשוניות שלך נמצאו ערכים מעט גבוהים של אנזימים שמופרשים מהכבד. אנזימים אלה הם סוגים שונים של חלבונים שנמצאים במצב תקין בתוך תאי הכבד. כאשר יש פגיעה מסיבה כלשהי בתאי כבד, החלבונים שבמצב רגיל נמצאים בתוכם מופרשים למחזור הדם ונמצאים שם ברמות גבוהות מהרגיל. תמיד יש רמה מסויימת בסיסית בדם, מכיוון שבכל רקמה בגוף מתרחש הרס ובנייה מחדש של תאים באופן טבעי.

הסיבות האפשריות להרס תאי כבד רבות, ממצב שנקרא כבד שומני, דרך נזק תרופתי (לא ציינת אם את נוטלת תרופות באופן קבוע) ועד מחלות וירליות או זיהומיות אחרות (הפטיטיס A-E, מחלת הנשיקה ועוד ועוד).

הבדיקות הנוספות שהרופא שלך שלח הן בדיקות שנועדו להעריך את תפקוד הכבד ואת הסיבה לעלייה ברמת האנזימים. מהבדיקות ניתן לראות שתפקוד הכבד שלך תקין ושאין עדות לזיהום בווירוסי ההפטיטיס B ו-C. האולטרסאונד תקין אף הוא, כולל בדיקת הטחול. יש קשר בין מחלות כבד לטחול, אבל היריעה קצרה מלהכיל את ההסברים על כך. במחלת הנשיקה, לדוגמה, רואים פעמים רבות הגדלה גם של הכבד וגם של הטחול כתוצאה מהזיהום הווירלי.

בדיקות הדם שתשובותיהן טרם התקבלו הן בדיקות לדלקת אוטואימונית של הכבד, כלומר למצבים שבהם תאי מערכת החיסון של הגוף תוקפים את רקמת הכבד מסיבה לא ברורה. תופעה זו שייכך למספקטרום רחב של מחלות אוטואימוניות שונות שפוגעות ברקמות שונות בגוף. התשובות לבדיקות אלה בדרך כלל מגיעות לאחר זמן ארוך יותר מבדיקות רגילות, מכיוון שהן בדיקות לא שגרתיות ולא מבצעים אותן במעבדה כל יום.

לעתים קרובות אנשים מסתובבים עם ערכי בדיקות דומים לשלך ללא סיבה ברורה, הם בריאים לחלוטין וצריכים רק מעקב באמצעות בדיקות דם אחת לזמן מה. לכן יש סיכויים טובים שאין לך סיבה לדאגה.

ד"ר קרן מאיר-שפריר - אינפומד

[24/12/2009]




רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!