שאלה - ילד עם אפיזודות חולפות של חום גבוה

השאלה:
בני בן השנתיים וחצי סובל זה כחודשיים מחום, לסירוגין, בערך יום כן יום לא. כאשר יש חום, מגיע עד 39 מעלות. לפעמים אנו מורידים אותו עם נורופן ולעיתים לא, תלוי בהתנהגותו. בכל מקרה החום חולף לו, הילד מתנהג כרגיל, ושוב חוזר חלילה לאחר יום-יומיים. בבדיקות ד


תשובה:


כרוניקת החום הממושך שאתה מתאר, יכולה להתאים למצב רפואי (על אף שלא ברור לי אם כל פעם אתם ממש מודדים חום ואם אכן החום רצוף) שנקרא "חום ממקור לא ידוע" (Fever of Unknown Origin או FUO), שהגדרתו היא חום משך שבועיים ומעלה, ללא מקור ברור בהיסטוריה הרפואית, בבדיקה הגופנית או בבדיקות מעבדה שגרתיות.

ישנם גורמים רבים ל-FUO, אך בילדים הסיבות העיקריות הן:

זיהומים - חיידקיים: אבצס בשן, אנדוקרדיטיס (דלקת של אחת משכבות הלב) ועוד; ויראליים: EBV (מחלת הנשיקה), CMV; וגם פטריות וטפילים, אך אלה פחות שכיחים. 

מחלות קולגן - מגוון מחלות מפרקים ומחלות אוטואימוניות.

גידולים

שונות - FMF (מחלה המופיעה בדרך כלל באנשים ממוצא עיראקי הם היסטוריה משפחתית), תסמונות אחרת הכוללת חום תקופתי עם אפתות בפה ודלקות גרון וכו'.

ישנם עוד גורמים רבים, אלה שציינתי היו רק על קצה המזלג.

בירורית של FUO, כולל בראש ובראשונה תשאול יסודי לגבי תבנית החום, תיעוד ברור שלו, בדיקה לגבי חשיפה לחיות, סיפור משפחתי, נסיעה לחו"ל וכו'. בהמשך עורכים בדיקה גופנית יסודית. בבדיקות המעבדה צריך לכלול לפחות ספירת דם, בדיקת שתן כללית ותרבית, שקיעת דם, אימונוגלובולינים (לשלול חסר חיסוני אשר מועיד את הילד לזיהומים חוזרים), בדיקות סרולוגיות ל EBV, CMV, סלמונלה וברוצלה. משטח גרון. מיפוי עצמות יזהה דלקת של העצם.

במקרה שאתה מתאר, עם ה ASLO הגבוה (אנטיסטרפטוליזין), בלי קשר לחיוניות זריקת הפניצילין שהילד קיבל, יש לדעתי לשלול אנדוקרדיטיס (דלקת מסתמי הלב והשכבה הפנימית של הלב) משום ש ASLO גבוה יכול להעיד על זיהום סטרפטוקוקלי פעיל, חוזר או כרוני (כלומר להעיד על זיהום עבר בסטרפטוקוק גם אם כעת משטח הגרון שלילי), זיהום אשר בכל צורה יכול לגרום למחלת מפרקים ולדלקת לב ראומטית, הכוללת גם אנדוקרדיטיס, היכול להתבטא רק בחום ממושך שסיבתו אינה ניכרת. על מנת לשלול מעורבות של תופעה כזאת, יש לבצע אקו לב ולשלוח תרביות דם חוזרות. אותו זיהום סטרפטוקוקלי יכול לגרום לדלקת מפרקים, שגם היא סיבה אפשרית לחום, ויכולה להישלל במיפוי עצמות.

עצתי לכם היא לפנות לרופא המטפל בבקשה לשלול קודם כל את הכיוון של אנדוקרדיטיס, אשר מצריך טיפול אנטיביוטי ממושך. אם נשלל כיוון זה, תוכלו להמשיך בייעוץ אצל מומחה למחלות זיהומיות בילדים, אשר ינחה אתכם לגבי המשך ניהול הבירור.

בכל מקרה, חום ממושך כל כך, לדעתי, מצריך בירור ולו ברמה הבסיסית שתיארתי, ובמקרה שלכם, צריך לכלול גם אקו לב.

בהצלחה,

ד"ר טלי צ'רנוביצקי - אינפומד





רופאים ומכונים בפוקוס

הצטרפו לאינדקס הרופאים!