דלג לתוכן

יתרונותיה של ברית המילה

לאחר בחינה מחדש של מדיניות ברית המילה, הארגון האקדמי האמריקני לרפואת ילדים הגיע לפני כשנה למסקנה כי התועלת הבריאותית במניעת תחלואה עולה על הסיכונים הכרוכים בתהליך ברית המילה בתינוקות. על מה מבוססת קביעה זו ומה המצב בישראל?

מאת: מרגנית בניש, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 10/04/2013
3 דקות קריאה
לאחר בחינה מחדש של מדיניות ברית המילה, הארגון האקדמי האמריקני לרפואת ילדים הגיע לפני כשנה למסקנה כי התועלת הבריאותית במניעת תחלואה עולה על הסיכונים הכרוכים בתהליך ברית המילה בתינוקות. .
הארגון מדגיש כי בכל מקרה, הפעולה צריכה להיות החלטה של הורי הרך הנולד, בהתאם לשיקולי בריאות, תרבות ודת.

בפעולת ברית המילה, המוהל (מוהל מורשה מטעם הרבנות או רופא מוסמך) מסיר את העורלה, פיסת עור קטנה המכסה את קצה הפין. התהליך מתבצע מספר ימים לאחר הלידה (לעיתים ברית המילה נערכת מעל שמונה ימים לאחר הלידה, במקרים של צהבת או סיבוך אחר).

מעבר לשיקול הדתי, הורים רבים מכל הדתות, מבצעים ברית מילה לתינוקם מטעמים אסתטיים ומתוך אמונה כי קל יותר לשמור על ניקיון והיגיינה של הפין לאחר הסרת העורלה. מאידך, רבים מתנגדים לתהליך ברית המילה בתינוקות זכרים ומשווים את התהליך לפרוצדורה של 'ברית מילה' לבנות, תהליך הנהוג עדיין בכמה מקומות בעולם. מלבד הנזקים המיידים של התהליך, העלולים לכלול דימומים, זיהומים ועיוות הפין, המתנגדים הנחרצים לתהליך טוענים כי הוא פוגם בהנאה מקיום יחסי מין ויתרה מכך - בזכויות הילד, אינו אתי וצריך להיות מחוץ לחוק.

מהן מסקנות המחקרים הרפואיים בנושא?
הארגון האמריקני בחן מחקרים שנערכו בין השנים 1995-2010 במטרה להשוות בין התועלת לסיכון הטמונים בתהליך ברית המילה. התוצאות הראו קשר בין ברית מילה לסיכון מופחת לדלקות בדרכי השתן, כמה סוגים של סרטן, הידבקות בנגיפי HPV ו-HIV ומחלות מין אחרות.

מחקרים רבים נערכו ביבשת אפריקה, בה שכיחות נגיף ה- HIV ומחלות מין אחרות גבוהה ביותר ועל כן ניתן לראות את האפקט של ברית המילה מהר יותר מאשר במקומות בהן מחלות מין אלו פחות נפוצות. המחקרים מצאו עדות לכך שלברית המילה יכולת להפחית את הסיכון לחלות במספר מחלות:

1. HIV - נגיף כשל חיסוני: מחקרים באפריקה וכן מודל עולמי שנערך על-ידי המרכז העולמי לבקרת מחלות (CDC) הראו כי ברית מילה מורידה את שיעור ההדבקות ב- HIV בקרב גברים הטרוסקסואלים.

2. HPV - וירוס הפפילומה: מחקר אחר שנעשה באפריקה מצא כי ברית מילה מורידה את שיעור פיזור נגיף ה- HPV, אשר מספר זנים שלו אחראים למחלת סרטן צוואר הרחם בנשים, זנים אחרים גורמים ליבלות באיברי המין בגברים ובנשים וכן מעלים את שיעור ההדבקות ב-HIV .

3. מחלות מין אחרות כגון סיפיליס והרפס גניטלי (באיברי המין).

4. דלקות בדרכי השתן: אמנם מחלה נדירה יחסית בזכרים, אך עדיין שיעור התחלואה בה גבוה יותר בשנה
הראשונה לחיים בקרב בנים שלא עברו ברית מילה.

5. סרטן הפין: נמצא קשר (לא סיבתי) בין ברית מילה לסיכון מופחת ללקות בסרטן נדיר זה.

6. סרטן הערמונית (פרוסטטה): מחקר חדש מציע קשר בין ברית מילה לסיכון מופחת במעט ללקות בסרטן בלוטת הערמונית.

בעוד מתנגדים לתהליך ברית המילה טוענים כי ההשלכה לטווח ארוך היא פגיעה בהנאה מקיום יחסי מין, אין עדויות מדעיות התומכות בטענה זו. למעשה, משתתפים במחקר שנערך באפריקה ועברו ברית מילה כבוגרים דיווחו היעדר שינוי בהנאה מקיום יחסי מין לפני ביצוע ברית המילה ואחריה.

ומה בישראל?
הסתדרות הרופאים בישראל פרסמה נייר עמדה, בו היא מצהירה כי אינה נוקטת עמדה לגבי ביצוע התהליך בילדים. ההסתדרות מכירה בבעייתיות הכרוכה בסוגיית ברית המילה ובשקלול כל הצדדים החליטה, כי ההחלטה צריכה להיות של ההורים לפי שיקוליהם האישיים. כמו כן, ההסתדרות מסכימה כי החשש מפני זיהומים בעקבות תהליך ברית המילה מצטמצם והולך עם התפתחות הידע והאפשרות לביצוע מיטבי יותר של ברית המילה בצורה סטרילית.

מה לשאול את הרופא?
עבור רבים מההורים ה'טריים', ההחלטה בנוגע לברית המילה ואופן ביצועה היא ההחלטה הרפואית הראשונה שעושים עבור ילדם. לכן, יש להתייעץ עם רופא הילדים בבית החולים, או טרם הלידה עם הגניקולוג/ית המלווים את ההיריון, לגבי האפשרויות לביצוע התהליך.

מבצע התהליך חייב להיות אדם מיומן ומורשה. כמו כן, על הסביבה בה התהליך מבוצע להיות סטרילית ויש לשקול שימוש במשככי כאבים. על הרופא להסביר להורים כיצד לטפל באיבר המין של התינוק, בין אם עבר ברית מילה ובין אם לא.
מאת: מרגנית בניש, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' משה פפא
פרופ' משה פפא כירורגיה
מנהל (בדימוס) המחלקה לכירורגיה אונקולוגית ומרכז "מירב" לבריאות השד, כירורג בכיר באסותא בתחום השד וכירורגיה של מחלות ממאירות
ד"ר שי מנחם
ד"ר שי מנחם אורתופדיה עמוד שדרה
מנתח גב ועמוד שדרה, מומחה בכירורגיה אורתופדית
פרופ' פרנסיס סרור
פרופ' פרנסיס סרור כירורגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"פרופ׳ סרור דאג להסביר לנו על המצב של הילד שלנו, ענה על כל השאלות וחששות שלנו. הוא התייחס לילד בגובה העיניים, היה נעים ומקצועי ביותר. יצאנו מהייעוץ כשכל השאלות שלנו נענו ומרוצים מאוד. בהחלט נמליץ עליו!"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו