פפילומה, HPV (Human Papillomavirus)
וירוס הפפילומה האנושי, HPV, הוא נגיף אשר ההדבקה שלו היא נפוצה מאוד. הנגיף פוגע בשלב כלשהו בחייהם של כ-80% מכלל בני האדם המקיימים יחסי מין. במרבית המקרים, ההדבקה אינה מלווה בהופעתם של תסמינים כלשהם, והדלקת אשר נוצרת כתוצאה מן הנגיף חולפת בדרך כלל מעצמה ללא כל צורך בטיפול מיוחד.
עם זאת, ישנם סוגים מסוימים של וירוס הפפילומה אשר יכולים להביא לידי היווצרותם של גידולים סרטניים דוגמת סרטן צוואר הרחם, סרטן בחלחולת או פי הטבעת וסרטן הפין.
סימפטומים
וירוס הפפילומה האנושי חי ומתרבה בקרומיות הריריות של הגוף, כגון אלה אשר נמצאות באיברי המין, או על גבי העור. הופעתן של יבלות באזור אברי המין מצביעה על זיהום כתוצאה מהידבקות בווירוס. היבלות באיברי המין מגוונות מאוד בצורת הופעתן, הן יכולות להיות בולטות או שטוחות, ורודות או בגוון העור, ישנן כאלה אשר צורתן דומה לצורתה של כרובית. לעיתים ישנה יבלת אחת בודדת, ולעיתים מופיעות יבלות רבות. הן יכולות להיות קטנות או גדולות. אצל נשים יופיעו היבלות בנרתיק, באזור הערווה, צוואר הרחם, בפי הטבעת ובחלל הפה, ובגברים הן יכולות להופיע על איבר המין, שק האשכים, פי הטבעת וחלל הפה.
יבלות על גבי איברי המין יכולות להופיע שבועות, ולעיתים גם חודשים, לאחר המגע המיני עם בן אדם אשר נושא את וירוס הפפילומה האנושי. ייתכן והאדם הנגוע אינו מודע כלל כי הוא נגוע בווירוס וכי הוא אחראי להפצתו של וירוס הפפילומה.
סיבות וגורמי סיכון
וירוס הפפילומה מועבר על ידי מגע מיני, מופץ על ידי מגע עם רקמות של איברי המין, ריריות, או נוזלי גוף, אשר נגועים בנגיף. הווירוס מועבר מאדם לאדם על ידי מגע מיני מלא או באמצעות מין אוראלי. וירוס קונדלימה יכול לפגוע בעור אשר אינו מכוסה על ידי קונדום, כך ששימוש בקונדום בלבד אינו מספיק בכדי למנוע ממך להידבק בוירוס.
יתר על כן, מרבית בני האדם כלל אינם ערים לעובדה כי הם נשאים של הוירוס, ומרביתם אינם סובלים מהופעתם של תסמינים כלשהם, כלומר שהם כלל אינם מודעים לעובדה שהם אחראים להעברת המחלה לבן או בת זוגם ובכך הם בעצם תורמים להפצתו של וירוס הפפילומה.
אבחון ובדיקות
הופעתן של יבלות באזור איברי המין היא תסמין אחד אשר יכול להביא לאבחון של וירוס הפפילומה. הרופא המטפל בך יבצע בדיקה חזותית פשוטה. זן הנגיף אשר גורם להופעתן של היבלות באזור איברי המין, אינו הזן של הנגיף אשר גורם להתפתחותם של תאים סרטניים.
נשים אשר נדבקות בוירוס שגורם להיווצרותם של תאים סרטניים, לא יגלו כל סממנים מחשידים לכך וייתכן כי תוצאות בדיקת הפאפ הראשונה שלהן תהיינה תקינות. בדיקת פאפ היא בדיקה אשר באמצעותה יכול הרופא המטפל לגלות סממנים של סרטן צוואר הרחם או לגלות את התפתחותם שינויים טרום סרטניים ברקמות.
על מנת לוודא כי השינויים ברקמות הן כתוצאה מהידבקות במחלה, ייתכן והרופא המטפל בך ימליץ על עריכת בדיקה גנטית על מנת לאבחן נשים שתוצאות בדיקות הפאפ שלהן הציגו ממצאים חריגים. בדיקה זו תוכל לומר לך ולרופא המטפל בך האם נדבקת בנגיף הפפילומה האנושי אשר גורם להיווצרותם של תאים סרטניים. רק זנים מסומים של נגיף הפפילומה האנושי יכולים לגרום להיווצרותם של תאים סרטניים.
למעשה, זני וירוס הפפילומה האנושי שמספרם 16 ו- 18 אחראים לכ-70% מכלל מקרי סרטן צוואר הרחם. הבדיקה הגנטית תבוצע על פי רוב גם אצל נשים אשר החריגות שהתקבלו מבדיקת הפאפ שלהן היו מזעריות. בדיקה זו מבוצעת גם לעיתים כהליך שגרתי אצל נשים שעברו את גיל ה- 30.
תופעות נלוות וסיבוכים אפשריים
זני הפפילומה האנושית 16 ו-18 יכולים לגרום באחוז קטן מהנדבקים להתפתחותם של גידולים סרטניים, הכוללים בין השאר את סרטן צוואר הרחם, סרטן החלחולת או פי הטבעת וסרטן הפין. במידה והזיהום נגרם כתוצאה מהידבקות באחד מזני הנגיף המוזכרים לעיל, עלולים להופיע שינויים טרום סרטניים בתאים וברקמות, וזאת מבלי שאלה יהיו מלווים בהופעתם של תסמינים כלשהם. עם זאת, יש לציין כי ברוב המקרים, המערכת החיסונית מפנה את הנגיף בצורה יעילה.
בקרב גברים הומוסקסואלים ישנה חשיפה גבוהה לנגיף, אשר עשויה לגרום לסרטן החלחולת, סרטן פי הטבעת ולסרטן הלוע.
שלא כמו מחלות מין זיהומיות אחרות, קונדומים לא תמיד מונעים את ההדבקות במחלה, מאחר והעברת המחלה אפשרית גם ממגע ידני בלבד.
טיפולים ותרופות
בעוד שעדיין לא נמצאה תרופה לטיפול בנגיף הפפילומה האנושי, החדשות הטובות הן שהדלקת חולפת לרוב מעצמה, ללא כל צורך בטיפול. במידה וזה אינו המקרה, ויש צורך במתן טיפול, ישנן אפשרויות טיפול רבות ומגוונות נגד וירוס הפפילומה. יתר על כן, ככל שעולה שיעור בני האדם אשר בוחרים להתחסן בפני הווירוס כך יורד שיעור ההידבקות בנגיף.
לעת עתה, הטיפול בהידבקות במחלה מתמקד בעיקר בטיפול בתסמינים המלווים אותו וטיפול בזיהום אשר נוצר כתוצאה ממנו. התסמינים יכולים לכלול את הופעתן של יבלות באזור איברי המין כתוצאה מהידבקות בנגיף בעל רמת מסוכנות נמוכה (אשר בדרך כלל אינו גורם להיווצרותם של תאים סרטניים), וטיפול בתופעות טרם סרטניות אשר נוצרות כתוצאה מהידבקות בזנים המסוכנים יותר של וירוס פפילומה.
הטיפול ביבלות המכונות קונדילומה כולל משחות, צריבה, טיפול בחשמל, טיפול בהקפאה וטיפול בלייזר. הטיפול אינו מכחיד את הווירוס, אשר יכול עדיין להימצא בשולי הרקמות הנגועות, ועל כן היבלות יכולות לשוב.
מניעה
בישראל קיימים מספר חיסונים נגד זני וירוס הפפילומה האנושי אשר יכולים לגרום לסרטן. החיסון – GARDASIL יעיל נגד זני הווירוס 6,11,16 ו-18, הגורמים לרוב המוחלט של היבלות בדרכי המין ולכ-70% ממקרי סרטן צוואר הרחם. החיסון מיועד לילדים וילדות מגיל 9, וניתן עד גיל 45 לנשים ו-26 לגברים. מומלץ להתחסן לפני תחילת קיום מגע מיני וחשיפה אפשרית לווירוס. החיסון מספק הגנה מסוימת גם כנגד זנים אחרים של הווירוס. בנשים בין הגילאים 15-26 החיסון יעיל ב-98% במניעת סרטן צוואר הרחם וב-99% במניעת יבלות. בגברים בין הגילאים 16-26, לחיסון יעילות של כ-90% במניעת נגעים הקשורים בארבעת הזנים – 6,11,16 ו-18. החיסון בגברים הטרוסקסואלים תורם גם בהפחתת שיעורי ההדבקה בקרב נשים, ועל כן הוא חשוב.
חיסון נוסף בשם – CERVARIX, יעיל נגד זני הנגיף 16 ו-18, ואינו מקנה הגנה כנגד יבלות מין (אשר נגרמות על-ידי זנים אחרים של הנגיף). החיסון מיועד לילדות מגיל 9. לנשים בגיל 26 שאינן נמצאות במערכת יחסים קבוע מומלץ לשקול להתחסן בחיסון זה.
בישראל החיסון נגד נגיף הפפילומה מאושר מגיל 9, וניתן כחלק מתוכנית החיסונים לבנים ובנות בכיתה ח'.
שאלות ותשובות
- קיבלתי את החיסון השלישי בסדרה של החיסונים נגד סרטן צוואר הרחם ( Gardasil) באיחור של ארבעה חודשים, כלומר עשרה חודשים לאחר החיסון הראשון. האם החיסון עדיין אפקטיבי?
- אני בת 26. לפני כ- 5 שנים חליתי במחלת הקונדילומה. נאמר לי שזה סימן שיש לי וירוס פפילומה. רציתי לעשות את החיסון נגד סרטן צוואר הרחם, אך רופא מומחה אמר לי שאם כבר נדבקתי, החיסון לא יעיל. האם זה נכון? האם הוא לא יכול למנוע את הסרטן? רציתי לדעת גם אם מ
- יש לי הנגיף HPV ורציתי לדעת אם אפשר להידבק בזה גם על ידי מין אורלי, או אך ורק באמצעות אברי המין.
- החיסון נגד סרטן צוואר הרחם מורכב משלוש זריקות. נניח שקיבלתי רק את הזריקה הראשונה. האם יש הגבלת זמן עד שאני יכולה להיכנס להריון מיום קבלת הזריקה?
- יש לי ילדה בת 7 עם פפילומה בפה. במכתב שכתב הרופא שבדק אותה נכתב שההערכה היא ורוקה וולגריס ושיש צורך באקסטיזה. מה זה אומר? והאם זה מדבק או מסוכן? אין לה עדיין יבלות בגוף.
- לאחרונה, לאחר קיום יחסי מין, גיליתי שבן זוגי נושא את נגיף הפפילומה כבר תקופה של 6 שנים. יש לו יבלות שהולכות ובאות. כעת יש לו יבלות והוא הלך לרופא עור כדי לטפל בהן שוב. קיימנו יחסי מין עם קונדום וקיימנו יחסי מין אוראליים. אני לא יודעת מה לעשות עכשיו ל
- אני בת 23. האם יש תופעות לוואי לחיסון נגד סרטן צוואר הרחם? האם יש מקרים בהם החיסון אינו מומלץ? האם יש סכנת מוות כתוצאה מחיסון כזה?
- עשיתי בעבר בדיקת פאפ ולא נמצא שום דבר. לפני שביצעתי את הבדיקה ועד היום אני עם אותו בן זוג. האם זה אומר שגם לא יימצא וירוס הפפילומה? האם זה אומר שחבר שלי לא נושא אותו? אם הוא היה נושא אותו, האם היו מוצאים אצלי את הווירוס בבדיקת הפאפ היו כשהוא רדום?
- אני בת 29, אמא ל-2. עשיתי בדיקת פאפ והתוצאות היו Endocervical cell present Thick areas מה זה אומר? הרופא אמר שיתקשר אלי אם תוצרות הבדיקה לא יהיו תקינות. האם עלי לפנות אליו?
- רופא הנשים שלי הפנה אותי לקולופוסקופיה. עשיתי לפני כחודשיים בדיקת פאפ והתוצאה היתה תקינה. הגעתי לבדיקת קולפוסקופיה ללא התוצאה של בדיקת הפאפ. הרופא החליט שהוא עושה שוב את הבדיקה הזאת, וגם לקח דגימה לביופסיה. האם לא ייגרם נזק כלשהו בגלל שנעשו שתי בד
מאמרים בנושא פפילומה, HPV


מהי היסטרוסקופיה, באילו מצבים היא יעילה והאם היא נעשית תחת הרדמה מלאה? הכל על השיטה שמקלה על נשים הסובלות משלל בעיו... לכתבה המלאה


לאחר בחינה מחדש של מדיניות ברית המילה, הארגון האקדמי האמריקני לרפואת ילדים הגיע לפני כשנה למסקנה כי התועלת הבריאותי... לכתבה המלאה


וירוס הפפילומה האנושי אמנם מזוהה בעיקר עם המין הנשי, אך הוא נפוץ מאוד גם בקרב גברים ועלול לגרום ליבלות באברי המין ו... לכתבה המלאה


סל הבריאות לשנת 2019 השאיר בחוץ את חיסון ה-HPV המורחב כנגד זנים נוספים של וירוס הפפילומה. איך נדבקים בווירוס? מה הת... לכתבה המלאה


מציקות ולא אסתטיות –לעיתים יבלות לא נעלמות מעצמן ויש צורך בטיפול כדי להסיר אותן. מה הן הדרכים היעילות להעלמתן? לפני... לכתבה המלאה


ה - FDA אישר את החיסון החדש לסרטן צוואר הרחם - סרווריקס לכתבה המלאה


קיום יחסי מין עם בני זוג מרובים מגביר סיכון של לכתבה המלאה


בדיקת פאפ היא בדיקה חשובה ביותר שעשויה להציל חיים. אם עוד לא שמעת עליה, את לא מכירה אותה, או שאת לא עושה אותה בקביע... לכתבה המלאה


ההשפעות הבריאותיות של וירוס הפפילומה מוכרות לכולנו, אך כיצד הוא משליך על מיניות האישה והיחסים האינטימיים? התשובות בכתבה לכתבה המלאה