למה אסור לשטוף ירקות ופירות לפני שמכניסים אותם למקרר?

אחרי כמה ימים אסור להשתמש בפסטרמה מהמעדנייה? ובאיזה מוצרים ניתן להשתמש גם אחרי תאריך התפוגה? המדריך המלא לאחסון מזון

כתבה פרסומית כתבת חסות


תאריך עדכון: 03/09/2015

הקיץ הישראלי הוא סיבה מצוינת לקפוץ לים, לזלול ארטיק מרענן ולבלות עם המשפחה. אבל כשחם בחוץ גם החיידקים חוגגים ועושים לנו שמח בבטן. שלשולים, כאבים והרגשה לא טובה, הם תוצר לוואי טיפוסי של מזון מקולקל.


"תנאי אחסון לא נאותים עלולים לגרום לקלקול מזון. לעתים הפגיעה תהיה באיכות המוצר, ויתכן נזק בריאותי, שעלול להיגרם על ידי התפתחות חיידקים פתוגניים, שהם חיידקים מעוררי מחלות כמו סלמונלה, ליסטריה ואי-קולי, למשל", מסבירה רונית דוידוביץ, טכנולוגית מזון בכירה, יועצת לתעשיית המזון בארץ.


קראו עוד: 6 שילובי המזון הבריאים ביותר


לעתים קלקול המזון יתבטא בטעם, בריח, בצבע או במרקם המוצר. במקרה זה לא נשקפת סכנה לבריאות. "יוגורט, למשל, עלול להחמיץ כעבור זמן ולאבד מתכונותיו התחושתיות, אך לא מדובר בקלקול שמסוכן לבריאות, לכן אין בעיה בריאותית להשאיר אותו מחוץ למקרר זמן רב יותר מבשר, לדוגמה".


בנוסף, מסבירה דוידוביץ, מוצרים בעלי תכולת שומן גבוהה עלולים להתקלקל עקב חמצון שמנים. המוצר המחומצן (כמו שקדי מרק או קרוטונים) יהיה בעל ריח מעופש האופייני לחמצון (ריח "ישן"). במקרים אלה ניתן להצביע על נזק, כשמדובר בצריכה תכופה וממושכת.



למה לא כדאי להשאיר אוכל זמן רב מחוץ למקרר?

"בטווח טמפרטורות מסוים (בין 5 ל-70 מעלות) החיידקים במזון מתפתחים ומתרבים. ככל שהמזון ישהה זמן רב יותר בטווח זה, הוא יתקלקל מהר יותר וחיי המדף שלו יתקצרו", מסבירה דוידוביץ.


כשאתם מבשלים בבית תבשיל בסיר סגור, למשל, הטמפרטורות יעברו את נקודת הרתיחה והמזון יתחיל את דרכו כשהוא נקי מחיידקים פתוגניים. אם תפתחו את המכסה ותטעמו את המזון, ובעיקר אם תניחו לו להתקרר לטמפרטורת החדר, איכותו תיפגע ומספר הימים בהם ישמר ראוי למאכל יתקצר.


אחסון מזון

יוגורט. יכול להישאר מחוץ למקרר זמן רב יותר מבשר


"חשוב להקפיד על הכללים, בייחוד במדינה חמה כמו שלנו, כאשר טמפרטורת החדר יכולה לעבור גם את ה-30 מעלות צלסיוס בקלות", אומרת דוידוביץ וממליצה להכניס את המזון למקרר בזמן הקצר ביותר שניתן לאחר הבישול.


טיפ: נסו לאחוז את הסיר בידיים. הצלחתם? זה הזמן להכניס אותו למקרר מבלי לפגוע באיכות המזון וללא חשש לפגיעה ב"חיי" המקרר.



"מוצר שהופשר לא יוחזר"

קניתם מוצר קפוא, שכחתם להכניס אותו למקפיא וגיליתם שמצב הצבירה שלו השתנה? עם כל הצער, מומלץ להיפרד ממנו לשלום. "גם במקרה זה פועל עיקרון השהות המינימלית בטווח הטמפרטורות שמאפשר התפתחות חיידקים. ככל שהמזון ישהה יותר בטווח טמפרטורה זה, כך תפגע איכותו ויתקצרו חיי המדף שלו. במהלך ההפשרה מופשרים נוזלים (קרח) ומתפתחים בהם חיידקים ככל שהטמפרטורה עולה", מסבירה  דוידוביץ.


קראו עוד: כך תדעו אם אתם סובלים מקלקול קיבה


טיפ: רוצים להפשיר שניצלים למחר? העבירו אותם בערב שלפני למקרר. אם תבחרו להפשיר אותם בכיור, למשל, תגרמו לחלק החיצוני של נתח הבשר להפשיר מוקדם יותר מחלקו המרכזי שנשאר קפוא, וכך הוא עשוי להתקלקל, עקב השהות מחוץ למקרר. לכן תמיד מומלץ להפשיר מזון קפוא בטמפרטורה מבוקרת, שלא תעלה על 10 מעלות צלסיוס.



המדריך: מה מחזיק יותר ומה פחות?

מוצרי חלב, בשר, תבלינים, קמח, קטניות מבושלות ועוגות - לכל אחד מהם מתאימים תנאי אחסון שונים. דוידוביץ מסבירה מה עמיד יותר - ומה פחות:


יוגורט: מדובר במוצר המכיל חיידקים  לקטים (חיידקים טובים). גם אם שכחתם אותו כשעה מחוץ למקרר, סביר להניח שעדיין תוכלו להשתמש בו. 


מוצרים חמוצים: גם כשמדובר במוצרים מסוג זה, ניתן לעשות בהם שימוש זמן רב יחסית, עקב החומציות שהם מכילים, שמקשה על התפתחות חיידקים.


אחסון מזון

שטיפת ירקות ופירות לפני הכנסתם למקרר מעודדת התפתחות בקטריות מזיקות


מוצרים בעלי תכולת סוכר או מלח גבוהה (דבש או דגים מלוחים, למשל): מדובר במוצרים עמידים ביותר, מאחר שחיידקים לא יכולים להתפתח בסביבות אלה. הסיבה: ריכוז גבוה של סוכר ומלח מפחית את פעילות המים במוצר, ולא מאפשר התפתחות חיידקים (כמו שקורה במהלך שימור פירות באמצעות סוכר - ריבות, או שימור בשר ודגים על ידי המלחה).


אוכל מבושל: כאמור, תלוי בדרך הטיפול. בתנאים אופטימליים תוכלו לאכול אפילו בשר במשך שבוע לאחר הבישול.


גבינות/פסטרמה שנפרסו במעדנייה: אין להשתמש מעבר לארבעה ימים, מאחר שתהליך הפריסה מגדיל משמעותית את שטח הפנים של המוצר וחושף אותו לזיהומים, במיוחד כאשר לא מקפידים מספיק על היגיינה.


בשר קפוא: יכול להישאר בתנאי מקפיא עד 3 חודשים.


שמן זית: הימנעו מאחסון במקום חם או באזור חשוף לשמש. השמן עשוי לעבור תהליך של "חמצון" אשר לאורך זמן עלול לגרום לרדיקלים חופשיים, המובילים לתהליכים הרסניים בגוף - בראשם מחלת הסרטן.


בכל מקרה, ממליצה דוידוביץ לסמוך על החושים שלנו. אם המוצר מעלה ריח חשוד או משנה את מרקמו וצבעו, עדיף לא לקחת סיכונים.



תאריך תפוגת המוצר - המלצה או הכרח?

בהתאם לתקן הישראלי, קיימת חלוקה בין מזונות רגישים (כמו חלב ומוצריו, סלטים מצוננים, פסטרמה וכד'), אשר עליהם יצוין "לשימוש עד" תאריך מסוים, ועל כך כדאי להקפיד. לעומתם ישנם מזונות עמידים (כמו שימורים, פסטה, אורז וכד'), שבהם יופיע המשפט "עדיף להשתמש לפני" תאריך התוקף. במקרה השני אכן מדובר בהמלצה, ואם המוצר נשמר בתנאים נאותים ואין לו סימני קלקול - ניתן לצרוך אותו גם מעט לאחר פקיעת המועד.


חשוב להדגיש שתאריך התוקף מתייחס למוצר כל עוד הוא נשמר באריזתו המקורית, לא נפתח ולא נעשה בו שימוש. לא יעלה על הדעת, למשל, שמי שפותח קופסת תירס משומר יוכל לעשות בה שימוש לאורך שנים, כפי שמצוין עליה ובניגוד למקרה שנשארה סגורה. הדבר חשוב בעיקר לגבי מוצרים רגישים כמו סלטים מצוננים ופסטרמות, עליהם יצוין לעיתים תוקף של חודש, אבל לאחר הפתיחה יש לצרוך אותם תוך כ-5 ימים. לכן, לאחר פתיחת המוצר מומלץ להיות ערניים לכל שינוי בצבע, במרקם, בריח או בטעם גם כשתאריך התפוגה עדיין בתוקף", מסבירה דוידוביץ.


נשים בהריון, מבוגרים וילדים צריכים להקפיד במיוחד על התאריך שהוגדר ע"י היצרן, כאמור, כל עוד המוצר לא נפתח.



כך תשמרו על איכות המזון שלכם

דוידוביץ מסבירה כי הקפדה על מספר כללים נוספים, תסייע בשמירת המזון לאורך זמן ובאיכות טובה:


1. הקפידו על כללי האחסון המצוינים על גבי אריזות המזון: רטיבות, אור וחום למשל עשויים לגרום לקלקולו במקרים רבים.


2. חממו את המנה הרצויה: הקפידו לחמם את המנה הרצויה מתוך הסיר במקום לחמם את הסיר כולו. הסיבה: טווח טמפרטורה מסוים מאפשר התפתחות של חיידקים המכפילים את מספרם בכל כ-20 דקות בטמפרטורת החדר. 


3. עשו סדר במקרר: מלבד ניקיון שוטף, מומלץ להקפיד על כך שמוצרים מעובדים יישמרו בקומות העליונות, בעוד שחומרי גלם כמו ביצים, בשר לא מבושל וירקות יאוחסנו בקומות התחתונות. הסיבה: המקרר הביתי הוא קרקע פוריה להתפתחות חיידקים, בשל שאריות מזון, הכנסת חומרי גלם מזוהמים, וטמפרטורות שלעתים חורגות מהמומלץ (בקיץ, או כאשר פותחים את הדלת שוב ושוב והטמפרטורה עולה).


4. אל תשטפו ביצים לפני בישולן: בפעולה זו אתם למעשה מסייעים לחיידקים שנמצאים על קליפת הביצה, לחדור לתוכה. מכינים חמין לשבת? הרתיחו את הביצים בכלי נפרד לשם החיטוי והעבירו אותן לסיר החמין לאחר הפעולה.


5. אל תשטפו ירקות ופירות לפני הכנסתם למקרר: אם סיגלתם לעצמכם את ההרגל לשטוף את כל הירקות והפירות ברגע שאתם חוזרים מהירקן, כדאי שתיגמלו ממנו. הרטיבות מעודדת התפתחות בקטריות, וכך גם את רקבונם מבעוד מועד של הפירות והירקות.


6. הימנעו מטעימת מזון והחזרה חוזרת של כף/לחם לתוכו: בצורה זו אתם מקצרים את חיי המדף של המוצר על ידי הכנסת חיידקים וזיהומים שנמצאים באופן טבעי בחלל הפה.


7. אחסנו יינות במקום קריר, יבש ובמצב שכיבה: יין הוא מוצר שעובר שינויים הדורשים תנאים אופטימליים. מאחר ולא מצוין עליו תאריך תפוגה, הוא מאוחסן לאורך שנים. מדוע בשכיבה? פקק השעם הסוגר אותו נדרש לבוא במגע עם נוזל היין כדי למנוע את התייבשותו והתפוררותו בתוך הבקבוק.


8. בקיץ, אפסנו תפוחי אדמה במקרר: כולנו מכירים את התופעה של תפוחי אדמה שמשנים צבעם לירוק ומפתחים "עיניים" - אותם ניצני הנצה. זהו גם השלב בו מומלץ לזרוק אותם ולהימנע משימוש. בשלב זה תפוח האדמה יצר תרכובות מזיקות ואינו ראוי לשימוש. תופעה זו מואצת כשמאחסנים בסמוך לתפוחי האדמה פירות הדר, למשל, המפרישים את גז ההבשלה "אתילן", הגורם להאצת הבשלה והזדקנות.


"בסופו של דבר, כולנו צורכים מזון בבית ומחוצה לו, ולאורך השנים חשופים לחיידקים בסביבתנו (חלקם טובים וחלקם לא). שמירה על היגיינה בסיסית בהכנת ושמירת המזון תאריך את חייו ותפחית בזבוז. עם זאת, צריך לזכור שלגוף שלנו יש יכולות בסיסיות להתמודד בהצלחה עם חשיפה נמוכה לאותם חיידקים מזיקים במינונים נמוכים. הדבר מתייחס כמובן לאנשים בוגרים ובריאים. לגבי אוכלוסיות רגישות, כמו אנשים עם כשל חיסוני, קשישים, פעוטות ותינוקות ונשים הרות - יש להתייחס ביתר זהירות", מסכמת דוידוביץ.



פורום גסטרואנטרולוגיה מבוגרים וילדים

  • הודעה
  • מחבר
  • תאריך / שעה
  • גרפסים כל היום כבר שנתיים
  • בן 30
  • 23/07/2016 15:06
  • סובל כל היום מתחושות אוויר תקוע וצורך להוציא אותו בגרפסים, בחודש האחרון יש החמרה, קושי להוציא את האוויר הזה, לוקח הרבה זמן עד שהוא יכול לצאת ולא יוצא באופן שלם, הסבל הוא רב ולא אנושי, האם יכול להיות שנגרם נזק אחרי שנתיים של גרפסים כל היום? גם במערכת העיכול התחתונה יש לי כבר הרבה זמן תופעה של גזים שנתקעים הרבה זמן עד שיוצאים, האם יכול להיות שיש לי בעיה עצבית בגוף שגורמת לתופעות האלה?

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • גרפסים
  • ד"ר יורם רוזנבך
  • 24/07/2016 19:48
  • יכול להיות שנוצר היצרות או נזק מסוים?
  • בן 30
  • 29/07/2016 14:05
  • אחרי גרפסים כל היום במשך כמעט 3 שנים? כי בחודש וחצי האחרונים אין לי שנייה שקט, הגרפסים מתקשים לצאת ולא יוצאים חלק כמו מקודם, הרבה פעמים הבטן העליונה כאילו מתקשה ומתעקמת כדי לנסות שהם יצאו, כל הזמן תקוע לי גרפס או בגרון או יותר למעטה, צריך לתמרן ולעבוד קשה כדי להוציא את זה, יש כאילו צליל של פלאק בבטן העליונה כשסוף סוף הגרפס מצליח לעלות ואפשר לנסות לשחרר אותו, המצב לא מפסיק לאורך כל היום, יש אי נוחות של נשימה לא טובה בגרון...

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • אפשר תשובה?
  • בן 30
  • 30/07/2016 20:48
  • גרפסים
  • רות
  • 31/07/2016 17:13
  • הגרפסים שאתה מתאר נשמע כמו חיידק ההליקובטר פילורי אל תטפל עם אנטיביוטקה כי זה חוזר. צריך תזונה טובה וצמחי מרפא פשוט וקל. תלך לנטורופת

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • אין לי את החיידק
  • בן 30
  • 31/07/2016 22:29
  • מה זה יכול להיות?
  • בן 30
  • 02/08/2016 22:51
  • האם זה יכול להיות משהו אנטומי למרות שבדיקת גסטרוקופיה הראתה רק בקע סרעפתי קטן כשאחרי זה בבדיקת וקת הכל תקין אפילו בלי בקע??? המצב שלי הוא סיסטמתי, לדוגמא אני רק שותה מים, אפילו לגימה אחת, ניהיה לי אחרי זה משהו סתום עם הרגשה של מצוקה עד שזה משתחרר עם גרעפס, כל לגימה של מים זה מיד סיוט בשבילי אחרי זה....

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • גרפסים
  • ד"ר אייל גל
  • 06/08/2016 14:22
  • גיהוקים הם לרב בעיה של תנועתיות מערכת העיכול כגון הפרעה בהתכווצות הקיבה או הושט ולא בעיה של חסימה. אם הגסטרוסקופיה תקינה וקיימת הפרעה בבליעה עליך לבצע בדיקה של התכווצות הושט (מנומטריה) ואולי גם בדיקת התרוקנות קיבה. פנה למרפאת גסטרו המתמחה בבעיות תנועתיות של המעי. בנוסף כפי שנכתב מקודם יכולה להיות הפרעה עצבנית של בליעת אויר מוגזמת ופליטתו שלעתים קשורה במתח או חרדה.

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • קושי בהוצאת גרפסים (אוויר כלוא)
  • AMI
  • 21/06/2017 20:19
  • לי יש מחלה זו שנים רבות. אצלי זה נוצר על רקע נפשי. והמחלה פרצה מספר פעמים אחר לחץ נפשי גדול ואז הייתי בצורה גדולה, חוץ מקושי להוציא גרפסים בשוטף. בגיל מעל 60 זה התפרץ חזק גם בגלל אירוע של הצטננות חזקה. טיפול הכי טוב שקבלתי הוא דווקא מפסיכיאטר. אבל עם השנים גם התרופה שלו CLONEX עם מינון הכי נכון לא הצליחה להתמודד טוב. הפתרון היחידי לטווח הארוך הוא לחיות עם שמחה שלמה שצריך לבנות אותה. אני כעת בן 71. הגוף שלי יותר חלש ואני מרגיש איך גישה נכונה לחיים ושמחה מצילים אותי כשהמחלה מתקרבת. בנית שמחה שלמה אפשרית לדעתי רק עם אמונה יהודית שלמה. אני למדתי וממשיך ללמוד זאת מהדיסקים וספרים של רב ארוש, מתורתו של רבי נחמן מברסלב ועוד, ובהמשך הוספתי גם הבנות ואמצעים משלי. מי שיש לו קושי להתקרב לאמונה יהודית שיתחיל כמוני עם אומנויות חיים שונות עד שירגיש שעוצמת הרוח היא קובעת יותר מאשר בריאות ביולוגית של הגוף. אז נפתחת האפשרות להתקרב לאמונה יהודית. מי שמעוניין שיצור עמי קשר במייל AMITAI123AA@GMAIL.COM

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • בעבר כשהיה לי גסטריטיס חמור יותר...
  • אייל
  • 12/07/2017 20:45
  • הייתה לי בעיה של הרבה גרעפסים שהם תקועים כאלה וגם כשאתה מוציא זה לא משחרר אצלי זה נבע מהגסטריטיס(דלקת ברירית הקיבה והתוצאה היא שהיא לא מגנה מספיק טוב על הקיבה מפני החומצות ונוצרת אדמומיות\פצע) שגורם לעיכול לא תקין היום מטופל בלנטון-כדור שמאט את הפרשת החומצה וכמו כן לא נוגע ב: שניצל מטוגן,בורקס,קפה,משקאות מוגזים מרקים מוכנים- שוקולד במינון סביר זה אפשרי בהחלט ועל מנת להחיש הריפוי לטווח הארוך תשתה 3-4 כוסות תה קמומיל ביום-התיון צריך להיות במים רתוחים 4-5 דקות - אחכ אפשר לשתות את זה כמו מים שזה הרבה יותר נוח כמו כן ,שורש ליקוריץ פותחים את הכמוסה וממיסים את האבקה בפה ובולעים - פעם ביום אפשר גם פעמיים לתקופת מה

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • ליקריץ מעולה, אך במינון
  • רוני כהן
  • 04/08/2018 12:26
  • ליקריץ נפלא. אפשר ללעוס אותו כמקל ליקריץ. בעברית נקרא גם שוש קרח. צמחים בעלי תכונות חזקות ובריכוז גבוה מצריכים מינונים. יותר מידי ליקריץ יכול להזיק.

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • גם אני חוויתי את מה שאתה חווה וככל הנראה יש לך וירוס שמשבש לך תצורה
  • שלום יהודה
  • 19/05/2019 13:11
  • בשבוע השני של פסח גם לי התפתח כל מיני גרעפסים מוזרים (שנשמעים ממש מוזר) ואז אחרי כמה זמן ניהיה לי בידיוק כמו שאתה מתאר אוויר תקוע בבטן העליונה ובגרון ולוקח לגרפס לצאת הרבה זמן ואז שהוא יוצא הוא לא יוצא בדרך כלל באופן מלא ואז הרגשתי גם חומצה בבטן וזה היא לפעמיים זה היה עולה לגרון ומגיע לפה ובקיצור זה עבר אחרי שבועים ועכשיו יש לי תופעה חדשה שאם אני לא יושן מספיק בלילה אז אני רק קם על הרגליים אני פתאום מרגיש חולשה סחרחורת והגוף בקושי נותן לי לזוז ושאני הולך להקיא ואז אני מקיא פעם אחת ואז אני מרגיש טוב ואז אחרי כמה דקות בא אלי עוד בחילה ואני מקיא רק ממש חזק ואחר כך עוד הקאה עוד יותר חזקה שגרמה לי לפול מהכסא לרצפה ואז בקיא הרביעי הקאתי מיצה קיבה וניסיתי לאכול בגלל שלא היה לי אנרגיה בגוף ואחרי שציחצחתי שיניים ניסיתי לאכול קצת ספגטי קצת קינואה להכל היה טעם מוזר מאוד והיה כואב לי לבלוע זה בטח בגלל שהקאתי מאוד חזק ובקיצור הרגשתי שעוד פעם אני הולך להקיא אז זרקתי את עצמי למיטה ותוך חצי דקה הפסיק הבחילה וישנתי איזה חצי יום ובקיצור כל פעם שאני מרגיש בחילה אני שם ראש על השולחן ויושן כמה זמן וזה עובר וככל הנראה יש לי וירוס שמפתח לי כל הזמן תופעות חדשות

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • איבוד 40 קג מהמשקל שלא מרצון
  • אילנה
  • 17/05/2019 12:27
  • שלום סובלת ממעי רגיש ומלחץ לושט העליונה מצרבות מכאיבות סותריי חומצה לא עוזרים ירדת 40 קג לא מרצון הגעתי ל50 קג לא מסוגלת לאכול כמות סבירה של מזון גם מים עומדים לי בושט וכואבים יש לחץ בושו מקרין כאב חזק לגב העליון מה ולרום הבטן נאלצת להיעזר בנורמלוקס יש לי עצירות כרונית נחלשתי מאיבוד המשקל הדרסטי ממה זה הפרעות ניורולוגיות לאחרונה חוה קשיי הליכה מה יש לי נוון שרירים פרקיסון שבץ מוחי בעיות הצרות בעמוד השרה סובלת מכאביי תופת אחרי כל אכילה ואו שתיה איך מטפלים במחלה הזאת? אני שלד ועצמות אין לי כח לכלום בדכאון וחרדה למי לפנות האם יש טיפול מתקשה לישון בלילה יש לחץ לושט וכאבים סותריי חומצה לא עוזרים

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • פוליפ שטוח
  • רוית
  • 17/05/2019 00:52
רופאים בתחום
דר' רז הגואל דר' רז הגואל
מומחה העוסק ברפואה אסתטית והשמנת יתר קרא עוד
גב' עדינה בכר גב' עדינה בכר
דיאטנית קלינית, מומחית בטיפול בחולי סוכרת קרא עוד
מחלות קשורות
בדיקות קשורות
מידע וכלים שימושיים

אינפומד בריאות דיגיטלית בע"מ