קלקול קיבה, המכונה גם גסטרואנטריטיס, הוא זיהום חיידקי או נגיפי של מערכת העיכול הגורם לשלשוליםוהקאות. התופעה נפוצה בעיקר בקרב ילדים צעירים, אך יכולה לקרות לכל אחד. בילדים הגורם העיקרי הוא נגיף הרוטה, ובמבוגרים מדובר בנורו-וירוס או בהרעלת מזון מגורם חיידקי. בדרך כלל מדובר באי נעימות אשר חולפת מעצמה תוך כשבוע ימים. קלקול קיבה מדבק מאוד ולכן מומלץ להימנע ממגע עם אנשים הסובלים מקלקול קיבה.
ההידבקות קורית בדרך כלל באמצעות מגע עם אדם הסובל מקלקול קיבה, מגע עם משטח מזוהם, צריכת מזון מזוהם – במקרים בהם אדם חולה אינו מנקה את ידיו כראוי לפני התעסקות עם מזון, מתקיימת צריכת מזון שבא במגע עם משטחים מזוהמים, או כאשר מזון לא נשמר בטמפרטורה המתאימה.
קלקול קיבה, גסטרואנטריטיס תסמינים
תסמינים של קלקול קיבה כוללים התפרצות פתאומית של שלשול מימי, בחילה, הקאות, חום. חלק מהאנשים סובלים גם מאובדן תיאבון, כאבים בגפיים וכאבי ראש. התסמינים מופיעים עד יום מזמן ההדבקה בחיידק או הנגיף, ונמשכים פחות משבוע בדרך כלל .
התסמין העיקרי של קלקול קיבה נגרם כתוצאה מזיהום של המעי הגס, שמאבד את היכולת שלו לספוג נוזלים, ובכך הצואה נהיית יותר מימית. כמו כן מופיעים תסמינים כמו כאבי בטן והתכווצויות, איבוד משקל לא מכוון, הזעה מופרזת, עור דביק, כאבי שרירים ומפרקים, ואיבוד שליטה על סוגרים.
כתוצאה משלשולים והקאות, התייבשות עשויה להתפתח. התסמינים במקרה זה הם צמא מוגבר, שתן כהה ובכמות פחותה, יובש בעור ובפה, עיניים שקועות, ובפעוטות יובחן בטיטול יבש במשך יותר מ-4-6 שעות.
סיבות וגורמי סיכון
קלקול קיבה יכול להיגרם כתוצאה מחיידק, נגיף או זיהום טפילי, אך ברוב המקרים בעולם המערבי, קלקול קיבה נגרם ע"י וירוסים, משום שאלה מאוד מדבקים. מקורות הזיהום יכולים להיות אוכל (בעיקר מאכלי ים), מים מזוהמים, מגע עם אדם חולה, ידיים לא נקיות, כלים מלוכלכים. במדינות פחות מפותחות, הגורם העיקרי הוא מזון ומים מזוהמים .
קלקול קיבה מדבק לרוב מתחילת הופעת התסמינים (שלשולים והקאות בדרך כלל), ועד יומיים לאחר שהם חלפו. כאמור, כל אחד יכול להדבק בקלקול קיבה, אך אנשים בעלי סיכון מוגבר כוללים:
ילדים במעון יום.
סטודנטים שחיים במעונות משותפים.
אנשי צבא.
תיירים.
אנשים הסובלים ממחלות אשר מחלישות את המערכת החיסונית, או פעוטות שמערכת החיסונית שלהם מוחלשת מטבעה, עלולים ללקות במחלה באופן חמור יותר.
אבחון ובדיקות
על-מנת לאבחן קלקול קיבה הרופא ראשית לוקח את ההיסטוריה הרפואית כדי לוודא שאין גורם אחר לתסמינים. כמו כן הוא עשוי לבצע בדיקות שונות לשלילה של מחלות מעי דלקתיות וכו'. תרבית צואה יכולה לעזור באבחון הנגיף או החיידק הגורם למחלה .
סיבוכים אפשריים
בדרך כלל אין צורך לפנות לקבלת טיפול רפואי, אך במקרים הבאים יש לפנות לרופא:
תסמינים של התייבשות חמורה כמו סחרחורות, ירידה משמעותית במתן שתן, או איבוד הכרה.
שלשול דמי.
הקאות מתמשכות שמפריעות בצריכת הנוזלים.
חום גבוהה של מעל 38 מעלות, ובילדים אם ישנו קוצר נשימה, אי שקט או חוסר תגובה לגירויים, חיוורון או ציור רישתי על העור (כתמים אדמדמים בתורת רשת), ידיים או רגליים קרות.
התסמינים לא משתפרים אחרי מספר ימים.
בילדים כאשר יש שלשולים במשך שבוע והקאות שלושה ימים או יותר.
ביקור באזור בעל תנאים סניטריים ירודים בשבועות האחרונים.
מחלת רקע רצינית כמו מחלות כליה, מחלות מעי דלקתיות או מערכת חיסונית מוחלשת, בשילוב של שלשולים והקאות.
קלקול קיבה בהריון עלול להוביל להפלה, לירידת מים מוקדמת, ללידה מוקדמת, לפיגור גדילה תוך רחמי וללידה שקטה. לכן, כאשר ישנו קלקול קיבה בהריון, בכל חודש, יש לפנות לקבלת טיפול רפואי .
טיפולים ותרופות
אין טיפול ספציפי בקלקול קיבה, מדובר בעיקר ב"תרופות סבתא" העוסקות במה לאכול בקלקול קיבה ומה לא לאכול. ב-12 השעות הראשונות להופעת התסמינים מומלץ להימנע מאכילה באופן מוחלט, יש להרבות בשתייה תכופה, אם כי בכמויות קטנות (כדי לא לגרום להקאות), יש לשתות רק מים ולא משקאות אחרים, ובעיקר לא משקאות חלביים. כמו כן, מומלץ להישאר לנוח בבית.
ב-12 השעות הבאות אפשר להתחיל לחזור לאכול, אך בכמויות קטנות. תחילה מומלץ לצרוך מה שנקרא כלכלה עוצרת – פירה או תפוח אדמה מבושל, אורז, וצנימים. מומלץ להימנע מירקות ופירות, ממוצרי בשר וחלב.
לאחר היממה הראשונה להופעת התסמינים, במידה ומרגישים טוב, אפשר לחזור בהדרגתיות לאכול כרגיל, ואם התסמינים חוזרים עדיף לחזור לכלכלה עוצרת.
בכל שלב, במידה של החמרה בתסמינים של קלקול קיבה או הופעת סימנים של התייבשות חריפה, יש לפנות לקבלת טיפול רפואי.
מניעה
לא תמיד ניתן להימנע מקלקול קיבה, אך ניתן למנוע הפצה של המחלה כך:
כשחולים, להישאר בבית עד 48 שעות לאחר חלוף התסמינים.
שטיפה של הידיים בתדירות גבוהה וביסודיות עם מים וסבון, בעיקר לאחר שמבקרים. בשירותים ולפני שמכינים אוכל. עדיף לא לסמוך על ג'ל אלכוהול לחיטוי ידיים, שכן הוא לא תמיד יעיל.
חיטוי של משטחים וחפצים שעשויים להזדהם. עדיף להשתמש בחומרי ניקוי על בסיס אקונומיקה.
שטיפה נפרדת של מצעים ובגדים מזוהמים בכביסה חמה.
לא לחלוק מגבות, מצעים, סכו"ם, וכלים אחרים בזמן מחלה.
שמירה על מזון בצורה נכונה, ובישול של מזון כראוי.
כאשר נוסעים למקומות לא סניטריים יש להיזהר במיוחד עם מזון ושתיה – יש להרתיח מי ברז לפני השתייה, לדוגמה.
ילדים יכולים לקבל חיסון נגד נגיף הרוטה בין הגילאים 2-3 חודשים, ובכך להפחית את הסיכון להתפתחות המחלה.
"עדי מטפל נעים וקשוב
הגעתי לטיפול הניתוק מהגוף שלי ויצאתי בנאדם חדש לגמרי. הוא התאים את הטיפול במיוחד לצרכים שלי, והיה סבלני קשוב והשרה עליי אווירה נעימה. מחכה לטיפול הבא!"
שאלה: אתמול אכלתי ארוחה בשעה 4, כאשר הפעם האחרונה שאכלתי לפני כן הייתה ב- 9 בבוקר. לאחר הארוחה חשתי כאב בטן, אך לא רציני. לאחר מכן כאב גרון, ובמשך כל הלילה הקאתי. העניין שמטריד אותי יותר מכל הוא שאני מייצר כמויות מסיביות של רוק בלי הפסקה, דבר שנמשך מהלי
תשובה: נראה כי לקית בהרעלת מזון, שהתבטאה בכאבי בטן ובהקאות. ייצור מאסיבי של רוק עשוי להיות חלק מהרעלת המזון. כמובן שקיימות סיבות רבות לייצור מוגבר של רוק, ואם התופעה תימשך זמן רב - מומלץ לך להיבדק.