דלג לתוכן

9 סיבות לכך שעודף המשקל הוא לא באשמתכם

מרגישים כישלון בכך שאתם סובלים מעודף משקל? הכתבה הזו בשבילכם: ישנם גורמים רבים שכלל אינם תלויים בנו - ואשר גורמים לנו להעלות במשקל. 9 סיבות לכך שהשמנה היא ממש לא עניין של בחירה

מאת: מירי קליין, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 07/01/2016
4 דקות קריאה

יותר ויותר מבוגרים וילדים סובלים מהשמנה ומעודף המשקל. רבים תולים את האשמה בתזונה לקויה, חוסר בפעילות גופנית והעדר משמעת וכוח רצון. אך מתברר שזה לא כל כך פשוט וכי השמנה היא בעיה מורכבת למדי - וכי היא אינה נגרמת רק על ידי גרגרנות, עצלנות וכוח רצון חלש מדי.

קראו עוד: למה רעבים יותר בחורף? כל הסיבות - והפתרונות

ישנם גורמים נוספים, שעל חלקם אין לנו שליטה, המשפיעים בצורה משמעותית על המשקל וצבירת העודפים. גורמים אלו כוללים תורשה, מחלות ומצבים בריאותיים מסוימים, השפעות סביבתיות והרגלים שהוטבעו בנו מהילדות.

לפניכם 9 סיבות לכך שהשמנה היא ממש לא עניין של בחירה:

1. תורשה

לאחרונה מתברר שמה שקורה כשהעובר עדיין ברחם יכול להשפיע על בריאותו לאורך כל שנות חייו. לתזונה ולאורח החיים של האישה בתקופת ההריון יש השלכות על ההתנהגות העתידית ועל הרכב ומבנה הגוף של התינוק בהמשך חייו. מחקרים מראים שתינוקות לנשים שעלו מאוד במשקל בתקופת ההריון נטו לשקול יותר כשהגיעו לגיל שלוש שנים.

ידוע גם שילדים שהוריהם וסביהם סובלים מהשמנה נוטים להיות בעלי משקל רב יותר, בהשוואה לילדים שלבני המשפחה שלהם משקל תקין. בנוסף, הגנים שאנו יורשים מהורינו קובעים את הנטייה לעלייה במשקל. אמנם התורשה והגורמים שאנו נחשפים אליהם בשנים הראשונות בחיינו אינם האחראים הבלעדיים להשמנה, אך הם מגבירים את הנטייה שלנו לצבור עודפים.

כ-40% מהילדים בעלי משקל עודף יסחבו אותו במשך שנות הנעורים ושלושה מכל ארבעה בני נוער שמנים יהפכו למבוגרים הסובלים מהשמנה.

2. לידה, ינקות והרגלי הילדות

למרות שהסיבה אינה ידועה, מחקרים מראים שילדים שנולדו בניתוח קיסרי נוטים יותר להשמנה בגיל מבוגר יותר. גם תינוקות שניזונו מתחליפי חלב אם נוטים לעלות יותר במשקל, בהשוואה לתינוקות יונקים. אחת התיאוריות שמסבירות זאת גורסת שאצל שתי הקבוצות מתפתחים חיידקי מעיים שונים, שעלולים להשפיע על אגירת השומנים בגוף. בדרך כלל גורמים אלו אינם ניתנים לבחירת התינוק, אך הם עדיין קשורים לסיכון להשמנה אצל הילד או המבוגר.

בנוסף, הקניית הרגלי תזונה, אכילה ופעילות גופנית בריאים בשנות הילדות חשובה כצעד מונע נגד השמנה והתפתחות מחלות הקשורות לאורח חיים. העדפת מזונות בריאים במקום מאכלים מעובדים עשויה לעזור לילדים לשמור על משקל תקין במשך החיים.

3. תרופות ומחלות

תרופות מסוימות, החיוניות לטיפול במחלות, עלולות לגרום להשמנה כחלק מתופעות הלוואי שלהן. בין היתר מדובר בתרופות מסוימות נגד סוכרת, נגזרות של קורטיזון, תרופות נגד דיכאון ותרופות פסיכיאטריות רבות. הן עלולות להגביר את התיאבון, להאט את קצב חילוף החומרים והיכולת לשרוף שומן, כך שהגוף יאגור את העודפים - במקום לשרוף אותם.

בנוסף, מחלות רבות עלולות להגביר את הנטייה לעלות במשקל. אחת הדוגמאות הבולטות לכך היא תת פעילות של בלוטת התריס (היפותיירואידיזם).  

4. הורמוני רעב בעלי השפעה חזקה

רעב ואכילה בלתי נשלטים אינם נובעים רק מגרגרנות והעדר כוח רצון. תחושת הרעב מווסתת על ידי הורמונים ומתווכים עצביים חזקים במיוחד, שמשפיעים גם על אזורי המוח הקשורים לתשוקה ולתחושת תגמול. מתברר שפעילות הורמונים אלו לקויה אצל רבים מבעלי המשקל העודף וגורמת להם לשינוי בהתנהגות האכילה ולדחף פיזיולוגי חזק לאכול יותר.

למוח יש "מרכז תגמול" שמתחיל להפריש דופמין ומתווכים עצביים אחרים שגורמים להרגשה טובה בתגובה לאכילה. זו הסיבה לכך שאנו נהנים כשאנו אוכלים. מזונות מעובדים גורמים לשחרור כמות גדולה יותר של חומרים שגורמים להרגשה טובה, לעומת המזונות המלאים שלא עברו עיבוד, ולכן יוצרים תחושת סיפוק רבה יותר במוח. וכך, כשהמוח יחפש עוד תגמול, הוא יפתח תשוקה לג'אנק פוד, בדומה לתהליך שקורה בהתמכרות. 

5. תנגודת ללפטין

לפטין הוא הורמון חשוב, המסייע לוויסות התיאבון וחילוף החומרים (אחסון או שריפת הקלוריות שאנו צורכים). הוא מיוצר בתאי השומן ומעביר אותות לחלק של המוח ש"פוקד" עלינו להפסיק לאכול. ככל שיש יותר שומן בתאי השומן, כך הם מייצרים יותר לפטין. אך ככל שנוצר יותר לפטין, מתפתחת גם תנגודת ללפטין והגוף אינו מצליח "לזהות" אותו. 

כשהמוח אינו מקבל את האותות שהלפטין מעביר, הוא חושב שהגוף מורעב ומשנה תהליכים ביולוגיים והתנהגויות כדי להמשיך לאגור את השומן שהוא חושב בטעות שחסר לו. הגוף מגביר את תחושת הרעב ומפחית את שריפת הקלוריות. במצב כזה, לכוח הרצון אין כמעט סיכוי.

6. חינוך לתזונה בריאה

למרות חשיבות התזונה ושפע מידע בנושא, ילדים ומבוגרים אינם מקבלים הדרכה נאותה על אכילה בריאה. מחקרים מראים שאם מלמדים ילדים את עקרונות התזונה הבריאה, הם מפתחים הרגלי אכילה ואורח חיים בריאים יותר בגיל המבוגר ומפחיתים את הסיכון להשמנה ולמחלות שעלולות להתפתח על רקע עודף משקל ובחירות מזון לא מוצלחות.

7. התמכרות למזון מהיר 

מזונות מסוימים, ובמיוחד ג'אנק פוד, עלולים להיות ממכרים ממש באותה הצורה שבה הסמים גורמים להתמכרות. מתברר שהתמכרות למזון נפוצה מאוד באוכלוסיה. המומחים מעריכים שכ-20% מכלל האנשים מכורים לסוג זה או אחר של מזון, כששיעור המכורים למזון עולה לכדי 25% בקרב אנשים בעלי עודף משקל. 

התמכרות גורמת לנו לאבד שליטה וחופש בחירה, וכך במקום שאנחנו נשלוט על מה שאנו אוכלים, האוכל שולט בנו ובבחירות שאנחנו עושים.

8. השפעת חיידקי המעיים

במערכת העיכול שלנו חיים טריליוני חיידקים, המכונים חיידקי מעיים. מחקרים חדישים רבים מצביעים על החשיבות העצומה שיש לחיידקים אלו לבריאותנו. מתברר שהרכב אוכלוסיית חיידקי המעיים אצל אנשים שמנים שונה מזה של אנשים עם משקל המוגדר כתקין.

קראו עוד: הכירו את החיידקים המסתוריים שעושים לכם חשק למתוק

למרות שהבנתנו את התפקידים הרבים שיש לחיידקי המעיים והקשר בינם לבין השמנה עדיין מוגבלת, ישנן עדויות רבות לכך שיש להם חלק חשוב בהתפתחות ההשמנה. לדוגמה, אחד ההסברים הוא שאצל אנשים עם עודף משקל החיידקים עשויים להיות יעילים יותר בהפקת אנרגיה מהמזון ובכך גורמים לעלייה בערך הקלורי של כלל המזונות שהם צורכים.

9. הסביבה

לא תמיד הדברים נמצאים בשליטתנו. קיימים מקומות או נסיבות מסוימות שבהם לא ניתן להשיג מזון בריא או שחייבים להשקיע זמן ומאמץ מיוחד כדי לקבלו. גם בחירת המזונות שמוכתבת על ידי המחיר שלהם עלולה לתרום את חלקה להשמנה.

בנוסף, חשיפה לאור מלאכותי שמקורו בתאורה, מסכי מחשב וטלוויזיה בשעות החושך גם כן עלולה לתרום להתפתחות ההשמנה. החשיפה לאור בלילה משבשת את המקצב של השעון הביולוגי הפנימי ובכך מחמירה את הנטייה להשמנה ולהתפתחות התסמונת המטבולית. כמו כן, הישיבה מול המחשב או צפייה בטלוויזיה מחמירה את המצב, עקב מיעוט הפעילות הגופנית.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
ד"ר רז הגואל
ד"ר רז הגואל
המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום דיאטה ללא דיאטה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו