עלולה לגרום לסכנת חיים: כל המידע על אלרגיה למזון

כ-4% מהאוכלוסייה סובלים מאלרגיה למזון, כאשר אצל ילדים מתחת לגיל חמש האחוזים גבוהים אף יותר. ממה היא נגרמת, כיצד ניתן להבדיל בינה לבין אי סבילות למזון ומה ניתן לעשות?

כתבה פרסומית כתבת חסות


תאריך עדכון: 14/04/2016

אלרגיה למזון היא תגובה חריגה של מערכת החיסון לחלבון מסוים במזון, אותו מכנים בשפה המקצועית אלרגן. הדבר שונה מתגובות אחרות למזון, אשר אינן מתווכות על ידי מערכת החיסון (למשל אי סבילות ללקטוז, צרבת או הרעלת מזון). 6%-8% מהילדים מתחת לגיל חמש ו-3%-4% מהמבוגרים סובלים מאלרגיה למזון.


מהי אלרגיה קלאסית למזון? 

אלרגיה קלאסית למזון מתרחשת כאשר נוגדנים מסוג IgE מתפתחים בתגובה לחלבון מסוים במזון. בפעם הבאה שאותו אדם ייחשף לאותו החלבון, הנוגדנים שהתפתחו יקשרו אליו – מה שיוביל לשחרור כימיקלים אשר יגרמו לתסמיני התגובה האלרגית. תגובה זו מתרחשת במהירות יחסית, תוך דקות בודדות עד שעתיים מהחשיפה.


מהם התסמינים בעת אלרגיה למזון? 

התסמינים יכולים להיות קלים מאוד או קשים ואף מסכני חיים. ייתכן שוני בין התגובות בחשיפות שונות של אותו אדם לאותו המזון: אצל חלק מהאנשים התגובה בחשיפות הבאות, לאותו אלרגן, תלך ותחמיר, ואצל אחרים לא יהיה שינוי.


בין התסמינים האופייניים לתגובה אלרגית: עור- גרד, אדמומיות, פריחת סרפדת (אורטיקריה) או בצקת; עיניים- גרד, דמעת או אודם; אף - התעטשויות או נזלת; פה - נפיחות בלשון או טעם מתכתי; גרון וריאות - קושי בהכנסת או הוצאת אוויר, שיעול, לחץ בחזה, צפצופים, צרידות או תחושת חנק; לב - חולשה, עלפון, שינוי בקצב הלב או תת לחץ דם; מערכת עיכול - בחילה, הקאה, כאבי בטן או שלשולים; מערכת העצבים - חרדה או בלבול.


בנוסף עלולה להתרחש תגובה אלרגית הנקראת אנפליקסיס. זוהי התגובה האלרגית הקשה ביותר, הגורמת לתסמינים מסכני חיים: קושי בנשימה, נפיחות בגרון ובלשון, הפרעות בקצב הלב, תת לחץ דם ודום לב. לרוב היא מתרחשת תוך שעה מהחשיפה לאלרגן. 


אנפליקסיס היא מצב חירום והטיפול הוא זריקת אפינפרין (אדרנלין). לכן אנשים בעלי אלרגיה קשה ידועה צריכים לשאת איתם תמיד מזרק אפינפרין (אפיפן) למקרה ותתרחש חשיפה בלתי מתוכננת לאלרגן.


אלרגיה למזון: התסמינים יכולים להיות קלים מאוד או קשים ואף מסכני חיים


מהי אלרגיה למזון שאינה קלאסית? 

כאשר התגובה לאלרגן לא מתרחשת בתיווך נוגדני IgE. התסמינים יופיעו לאט יותר ויישארו זמן רב יותר. הביטוי לרוב מוגבל למערכת העיכול: הקאות, שלשולים, כאבי בטן או דם בצואה.


מתי יש לפנות לרופא? 

לפעמים קשה לומר האם מדובר באלרגיה אמתית למזון או רק אי סבילות. מומלץ לפנות לגורם רפואי אם לאחר האוכל הופיע אחד מהתסמינים הבאים: בחילה/הקאה, כאבי בטן או שלשול (בעיקר אם יש דם או ריר בצואה), גרד, פריחה, אדמומיות על העור, הופעת נפיחות בפנים או בגרון, שיעול או קושי בנשימה, עלפון.


כיצד מאבחנים אלרגיה למזון? 

אם עולה חשד לאלרגיה למזון, ניתן לעשות מספר בדיקות על מנת לאשר או לשלול את האבחנה, כולן בהפניית הרופא המטפל או אלרגולוג (רופא מומחה לאלרגיה).


תבחין עורי לאלרגיה 

הבדיקה מתבצעת על ידי אלרגולוג ובמהלכה מוזרק החומר החשוד כאלרגן בכמות מזערית אל מתחת לעור. אם קיימת רגישות יתר אצל הנבדק, היא תתבטא בתגובה מקומית. הבדיקה מתבצעת על עור נקי על פני האמה או הגב ואינה נחשבת לכואבת. על פי התגובה העורית, יקבע המומחה את האבחנה.


בדיקות דם 

ישנה אפשרות לבצע בדיקות דם אשר יכולות לסייע בקביעת האבחנה. יש צורך להיוועץ באלרגולוג על מנת לנתח את משמעות התוצאות.


דיאטת אלימינציה 

כשמה כן היא, המטופל נמנע לחלוטין מצריכת המאכל בו חושדים למשך תקופה מסוימת. אחר כך מחזירים את המאכל לתפריט וכך מבודדים ובוחנים את השפעתו. יש לעשות זאת בהנחיית רופא או דיאטן בלבד, זאת כיוון שהוצאת קבוצת מאכלים מסוימת מהתפריט עלולה לגרום לחסרים משמעותיים ולתחלואה, בעיקר בתינוקות וילדים.


יומן תזונה 

מאפשר למטפל מעקב אחרי כל מאכל/משקה ועוזר באיתור המאכל הבעייתי.


מבחן תיגר למזון 

ישנה אפשרות של חשיפה איטית ומבוקרת למזון החשוד, בכמויות הולכות ועולות, בנוכחות פיקוח רפואי, כמובן. מבחן זה יעשה אם הסיפור הקליני אינו ברור ותבחיני האלרגיה לא סיפקו תשובה או במקרה בו יש סיבה לחשוב שייתכן והאלרגיה חלפה.


מהי אלרגיה לחלבון החלב? 

זהו סוג של אלרגיה למזון. שכיחותה עומדת על 2%-3% בקרב תינוקות, ואצל מחצית מהם היא תחלוף עד גיל שנה, כאשר עד גיל שלוש שנים רוב התינוקות לא יסבלו ממנה. באלו שהאלרגיה שלהם לחלב הינה קלאסית (מתווכחת IgE) הדבר ייארך זמן רב יותר.


הביטוי השכיח ביותר של אלרגיה לחלב הוא הופעת דם בצואת התינוק בחודשים הראשונים לחייו, אך היא עשויה להתבטא גם כשלשולים, הקאות וחוסר עליה במשקל.


אצל תינוק הניזון מתמ"ל (תחליף חלב) יש לעבור לתמ"ל של חלבון מפורק, כאשר בהמשך ניתן לעשות ניסיון הדרגתי ומבוקר לחזור לתמ"ל על בסיס חלב.


אלרגיה לחלבון חלב פרה יכולה להופיע גם אצל תינוקות יונקים, אם אימם צורכת מוצרי חלב. בשל היתרונות הרבים של חלב אם, ההמלצה תהיה להמשיך להיניק ושהאם תמנע מצריכת מוצרי חלב. 


חשוב להדגיש כי כדי לקבוע אבחנה של אלרגיה לחלב יש להיוועץ בגורם רפואי ואין לבצע שינויי תזונה ללא הנחיה. שינוי תזונה בגיל זה צריך להיעשות בצורה מושכלת ומבוקרת על מנת למנוע חוסרים ונזק.



פורום אלרגיה

ד"ר קובי שדה

ד"ר קובי שדה מומחה לאלרגיה ואימונולוגיה
ד"ר קובי שדה רופא מומחה לאלרגיה, אימונולוגיה ורפואה פנימית, מבכירי המומחים באלרגיה ואסתמה בישראל. עוד...

  • הודעה
  • מחבר
  • תאריך / שעה
  • רגישות לטחינה
  • שני
  • 23/05/2019 10:00
  • שלום ד"ר, הבת שלי בת חצי שנה נחשפה לטעימות של טחינה מספר פעמים ולא הייתה כל תגובה אלרגית. בשבוע האחרון בכל פעם שטעמה טחינה נוצרה לה פריחה אדומה סביב הפה עד אזור הלחי. הפריחה עברה תוך מספר דקות הילדה נשארה חיונית ולא היו תופעות לוואי נוספות.רופאת הילדים אמרה לי שאין צורך להיפגש עם אלרגולוג בשלב זה ולהפסיק לחלוטין מתן טחינה ולהמתין לגיל שנה כדי לבדוק שוב את הנושא. אני מוטרדת משני נושאים: 1. האם זה נכון להפסיק הפסקה מוחלטת ולא להיפגש עם אלרגולוג? לפי מה שהבנתי לעיתים חשיפה מזערית מבוקרת מונעת החרפה של האלרגיה בעתיד.האם זה תקף בגיל כל כך צעיר. 2. האם זה אומר שעליי להימנע ממתן כל מאכל שעלול להכיל שומשום? מאוד קשה לי עם חוסר הוודאות. תודה מראש

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • רגישות לטחינה -נקודה נוספת
  • שני
  • 23/05/2019 10:09
  • אם כבר להפך : לא להפסיק טחינה וכן לראות אלרגולוג 1. אכן חשיפה מבוקרת י=עשויה לחמנוע אלרגיות 2. לא נכון (ראה לעייל) יש סיכוי גדול שהיא בכלל לא אלרגית לטחינה

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • תודה רבה
  • שני
  • 23/05/2019 11:26
  • חשש מהתקף אנפילקטי
  • אחת
  • 21/05/2019 09:22
  • שלום רב. הבן שלי בן שנה ו4 חודשים. טרם חשפתי אותו לבוטנים אגוזים שקדים וטחינה מפני חשש מתגובה קשה אלרגית כגון חנק / התקף אנפילקטי.המחשבה שאם יקרה כזו תגובה ועד שיגיע למרפאה או בית חולים לקבל זריקה נגד אלרגיה יכול להיות נזק בלתי הפיך...רציתי לדעת האם בחשיפה ראשונה של אותם מאכלים שציינתי בדרך כלל לפני תסמינים מסכני חיים יש תסמיני פריחה קלים?(הבנתי שבחשיפה ראשונה יש תסמינים קלים ובחשיפה שניה יש תסמינים קשים). האם ברגע שנחשף פעם ראשונה ולא פיתח שום תגובה זה אומר שבפעם השניה שיחשף כבר אין אפשרות לתגובה מסכנת חיים? בקיצור איך אפשר לקחת את הסיכון הזה שאין לי מזרק בהישג יד נגד אלרגיה (אפינפרין)ויכול להיווצר נזק ממשי?

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • תודה על המענה
  • אחת
  • 21/05/2019 14:17
  • אבל לא ככ הבנתי...אתה טוען שבגלל שמדובר בטעימות של כמות קטנה לא יכולה להיות תגובה מסכנת חיים? נגיד אחרי שבוע של טעימות של במבה לא יכול להיות שאחרי 4 פלחי במבה יהיה תגובה קשה?

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • אלרגיה של תינוקות
  • לירן
  • 21/05/2019 23:29
  • שלום. יש לי תינוקת בת 7 חודשים שהתחלתי לתת לה מוצקים. מסביבי יש הטוענים שצריך להביא את כל האלרגניים (ביצה/שומשום/ בוטנים) מגיל שנה כדי שלא תיהיה אלרגיה. לעומת זאת יש הטוענים שצריך כמה שיותר מוקדם ובאופן עקבי . מאוד חוששת להביא בצורה לא נכונה את האלרגניים כך שזה יגרום לה להתפרצות אלרגיה. באיזה דרך עדיף לחשוף אותה ?

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
רופאים בתחום
ד"ר כרמי גלר-ברנשטיין ד"ר כרמי גלר-ברנשטיין
רופאה מומחית לאלרגיה ואימונולוגיה קרא עוד
מידע וכלים שימושיים

אינפומד בריאות דיגיטלית בע"מ