דלג לתוכן

אלרגיה למזון (Food allergy)

אלרגיות נוספות
2 דקות קריאה
אלרגיה למזון מוגדרת כתגובה בלתי רצויה לחלבוני מזון המתווכת במנגנון חיסוני, בדרך כלל על ידי נוגדן מסוג IgE. השכיחות בקרב ילדים היא 3% עד 5%, וגבוהה יותר בילדים הלוקים במחלת דרמטיטיס אטופית. אצל מבוגרים השכיחות היא 1%-2%.

המזונות העיקריים שגורמים לתגובה אלרגית הם חלבוני חלב, פרה, סויה, ביצה, בוטנים, אגוזים, חיטה, דגים ושומשום. אלרגיה לפירות כמו אפרסק, מישמש ודומיהם מדווחת בדרך כלל במתבגרים ובמבוגרים עם נזלת אלרגית ועם אלרגיה לגרגרי אבקה של צמחים שונים.

עקב חוסר בשלות של מנגנוני ההגנה של רירית המעי בחודשים הראשונים לחיים, מולקולות ענק של מזונות אלרגנים, נספגות במעי ומעוררות יצירת נוגדנים מסוג IgE שהם נוגדני האלרגיה, או מעוררות תגובות חיסוניות אחרות של המערכת החיסונית המקומית במערכת העיכול.

אצל 80% מהילדים הלוקים באלרגיה לחלב, סויה או ביצה, תתפתח סבילות למזון האלרגני עד גיל 3. אלרגיה לבוטנים, אגוזים, דגים בדרך כלל מתמידה.

האנציקלופדיה הישראלית  לרפואה
הוצאת ידיעות ספרים 2007

סימפטומים

1. דרך IgE - תגובה מיידית הכוללת הקאות, צריבה ותחושת גרד בפה ובלוע, נזלת ודמעות, חרלת (אורטיקריה), בצקת כלי דם (אנגיואדמה), צפצופים ואף ירידת לחץ-דם, המתפתחת תוך דקות ספורות ממועד אכילת המזון האלרגני.

2. מנגנון חיסוני אחר (רק בתינוקות ובילדים):

א. Food protein induced enterocolitis syndrome - הקאות נישנות, שלשול דמי, צחיחות (דהידרציה), חמצת מטבולית, הסתמנות המתפתחת תוך 6-2 שעות מאכילת המזון האלרגני (בדרך כלל חלב או סויה).

ב. הסתמנויות כרוניות של מערכת העיכול:
- אנטרופתיה כרונית עם הפרעה בשגשוג התינוק
- Eosinophilic gastrointestinal disorders
- תסמונת Heiner - אצל תינוקות בחודשים הראשונים לחיים, כתגובה לחלבוני חלב. אנמיה, תסנינים נישנים בריאות, Pulmonary hemosiderosis.

אבחון ובדיקות

האבחון מתבסס על תבחיני עור מיידיים או בדיקות דם לאיתור נוגדני IgE סגוליים למזונות החשודים כאלרגנים, וכן על "מדד הזהב" לאבחון, תבחין תגר בדרך פומית עם המזון החשוד, בהשגחה רפואית.

טיפולים ותרופות

הטיפול באלרגיה למזון נעשה בדרך של מניעה, על ידי סילוק המזון החשוד מהתפריט. בתינוקות מטפלים באמצעות פורמולות היפואלרגניות. אם מדובר בתגובות אנפילקטיות - יש לצייד את המטופל הבוגר או את הורי הילד המטופל במזרק אדרנלין אוטומטי, להיארעות של חשיפה בטעות למזון האלרגני.

מניעה

הנקה ממושכת. לתינוקות עם סיפור משפחתי של מחלות אלרגיות - מתן פורמולות היפואלרגניות, דחיית מזונות אלרגנים כמו: ביצה, חטיפי בוטנים ושומשום אל מעבר לגיל שנה-שנתיים.
רופאים בתחום
ד"ר גלי שטופמן
ד"ר גלי שטופמן ילדים
פרופ' שמעון רייף
פרופ' שמעון רייף גסטרואנטרולוגיה
ד"ר רמי טמיר
ד"ר רמי טמיר אלרגיה ואימונולוגיה

שאלות ותשובות

מאמרים בנושא אלרגיה למזון

האם התזונה שלנו משפיעה על מערכת החיסון?
האם התזונה שלנו משפיעה על מערכת החיסון?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 29/04/2021

באיזה אופן התזונה שלנו משפיעה על מערכת החיסון, אילו מחלות עשויות להימנע כתוצאה מתזונה בריאה ומאוזנת ואילו מזונות מו... לכתבה המלאה

8 פריטי החובה לערכת אלרגיה
8 פריטי החובה לערכת אלרגיה
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 25/03/2012

בין אם אתם סובלים מאלרגיה מתונה או אלרגיה חריפה, כל מי שנתקל בתגובה אלרגית כלשהי, יודע שמדובר במצב מעיק במקרה הטוב ... לכתבה המלאה

שאלות מתוך פורום אטופיק דרמטיטיס מבוגרים וילדים

בניהולו של ד"ר רמית מעוז-סגל
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו