אלרגיה (Allergy)
אלרגיה היא תגובה של המערכת החיסונית לחומר זר, כמו אבקת פרחים (פולן), ארס (עקיצה) של דבורה, או קשקשים של בעלי חיים.
המערכת החיסונית מייצרת חלבון המכונה נוגדני IgE. נוגדנים אלו מגנים על הגוף מפני פולשים בלתי רצויים, שעלולים לגרום למחלות או לזיהומים. כאשר יש לאדם אלרגיה לחומר מסוים, המערכת החיסונית שלו מייצרת נוגדנים שמזהים את האלרגנים המסוימים כגורם מזיק, על אף שאינם כאלה. זיהוי זה גורם לשחרור היסטמינים וחומרים נוספים, הגורמים להופעתם של תסמיני האלרגיה.
אלרגיות יכולות להופיע בצורות שונות: אלרגיה בעור, אלרגיה בגוף, ועוד. הן יכולות להוביל לתסמינים הקשורים בעור, בסינוסים, בדרכי הנשימה ובמערכת העיכול. חומרתה של אלרגיה משתנה מאדם לאדם ויכולה לנוע מגירוי קל ועד אנפילקסיס – מצב חירום שעלול לגרום למוות. לא ניתן לרפא אלרגיות, אולם קיימים מספר טיפולים המסייעים להקלה על התסמינים של אלרגיה.
סימפטומים
תסמיני אלרגיה תלויים באלרגיה הספציפית של כל אחד. הם יכולים לבוא לידי ביטוי בדרכי הנשימה, בסינוסים ובמעברי האף, בעור ובמערכת העיכול. ברב המקרים, תגובה אלרגית היא מטרד מרגיז שתסמיניו קלים. תגובות אלרגיות חריפות עלולות להיות מסוכנות יותר, משום שהן עלולות להשפיע על מספר מערכות איברים בגוף. במקרים חמורים במיוחד אלרגיה עלולה לעורר תגובה שתגרום למוות, תופעה זו מוכרת בשם אנפילקסיס.
תסמינים נפוצים של קדחת השחת, המכונה גם דלקת אלרגית באף:
- גודש באף
- גירוד ודליפה מהאף
- גירוד, דמעות או נפיחות בעיניים (דלקת בלחמית העין)
- קרדית האבק, גורם לנזלת אלרגית כרונית, בעיות בעור- סוג אלרגיה לאבק.
תסמינים נפוצים של דלקת אטופית בעור ( אטופיק דרמטיטיס, אסטמה של העור), המכונה גם בשם אקזמה:
- גירוד בעור, נזלת אלרגית
- אדמומיות בעור
- קשקשים או קילופים בעור
תסמינים נפוצים של אלרגיה למזון:
- עקצוץ בפה
- התנפחות השפתיים, הלשון, הפנים או הגרון
- חרלת (אורטיקריה)
- אנפילקסיס
תסמינים נפוצים של אלרגיה לעקיצה של חרק:
- התנפחות של שטח גדול (בצקת) באזור העקיצה
- גירוד או חרלת (אורטיקריה) בכל הגוף
- שיעול, התכווצות בחזה, חרחורים וצפצופים בזמן הנשימה או קוצר נשימה
- אנפילקסיס
תסמינים נפוצים של אלרגיה לתרופה:
- סרפדת (אורטיקריה)
- גירוד בעור
- פריחה
- התנפחות בפנים
- חרחורים וצפצופים בזמן הנשימה
- אנפילקסיס
- אנפילקסיס
סוגים מסוימים של אלרגיה, כולל אלרגיה למזון ולעקיצות של חרקים, עלולים לגרום לתופעה חמורה, המכונה בשם אנפילקסיס. זוהי תופעה שעלולה להסתיים במוות ומחייבת טיפול רפואי דחוף. היא משפיעה על מספר מערכות איברים בגוף ומסוגלת לגרום להלם (שוק).
סימנים ותסמינים של אנפילקסיס כוללים:
- איבוד ההכרה
- סחרחורת
- קוצר נשימה חמור
- דופק מהיר וחלש
- פריחה בעור
- בחילות והקאות
- התנפחות של דרכי הנשימה, שעלולה לחסום את הנשימה
במקרה של תגובה אלרגית חמורה (אנפילקסיס), יש ליצור קשר עם מגן דוד אדום הקרוב ביותר, או לפנות לקבלת טיפול רפואי דחוף. במידה ונושאים מזרק אדרנלין (אפינפרין) להזרקה עצמית, יש להשתמש בו באופן מיידי. גם אם התסמינים משתפרים לאחר הזרקת חירום של אדרנלין, עדיין יש צורך לפנות לחדר מיון, על מנת לוודא שהתסמינים לא יופיעו שוב, כאשר תפוג השפעת הזריקה.
סיבות וגורמי סיכון
תגובה אלרגית מתחילה כאשר המערכת החיסונית טועה בזיהוי של חומר בלתי מזיק ומזהה אותו כפולש מסוכן. במקרה כזה המערכת החיסונית מייצרת נוגדנים, שעומדים תמיד במצב הכן למלחמה באלרגן המסוים. בעתיד כאשר הגוף יחשף שוב לאותו אלרגן, נוגדנים אלו יגרמו לשחרור של מספר כימיקלים של המערכת החיסונית, כמו היסטמינים למשל, שיגרמו לתסמינים של אלרגיה.
גורמים מעוררי אלרגיה נפוצים כוללים:
- אלרגנים הנישאים באוויר, כמו אבקת פרחים (פולן), קשקשים של בעלי חיים, קרדית האבק ועובש.
- מזונות מסוימים, במיוחד בוטנים, אגוזים, חיטה, סויה, דגים, רכיכות, ביצים וחלב.
- ארס של חרקים, כמו עקיצת דבורה, או עקיצה של צרעה.
- תרופות, במיוחד פניצילין או סוגים של אנטיביוטיקה המבוססים על פניצילין.
- גומי טבעי (לטקס) או חומרים אחרים, שאם באים איתם במגע הם עלולים לגרום לתגובות אלרגיות בעור.
הסיכון להתפתחות של אלרגיה עולה בקרב:
- בעלי היסטוריה משפחתית של אסטמה או אלרגיות. הסיכון לאלרגיות עולה בקרב קרובי משפחה של חולי אסטמה או אלרגיות, כמו קדחת השחת, סרפדת או אקזמה.
- ילדים. למרות שניתן לפתח אלרגיה בכל גיל, ילדים מועדים יותר לפיתוח של אלרגיות מאשר מבוגרים. לעתים אלרגיה אצל ילדים מתגברת כאשר הם מתבגרים. יחד עם זאת, במקרים רבים אלרגיות נעלמות בשלב כלשהו ולאחר מכן חוזרות בזמן מסוים בעתיד.
- חולי אסטמה או אנשים הלוקים באלרגיה. הסיכון לסבול ממצב של אלרגיה גבוה יותר בקרב חולי אסטמה. כמו כן, אנשים שיש להם אלרגיה מסוימת, סביר להניח שיפתחו אלרגיה גם לדברים נוספים.
אבחון ובדיקות
על מנת להעריך האם יש לכם אלרגיה, הרופא מבצע בדיקת אלרגיה:
- ישאל שאלות מפורטות לגבי סימנים ותסמינים.
- יבצע בדיקה גופנית.
- יבקש רישום של יומן מפורט של התסמינים וגורמים מעוררים אפשריים.
- במקרה של אלרגיה למזון, הרופא:
- יבקש רישום יומן מפורט של המזונות הנצרכים.
- יבקש להימנע מאכילת מזון מסוים ("דיאטת אלימינציה") – ואז יבקש לחזור ולאכול את המזון על מנת לבדוק האם המזון המסוים הוא זה שגורם לתגובה האלרגית.
רופא אלרגיה עשוי להמליץ על אחת משתי הבדיקות הבאות:
בדיקת עור. בבדיקה זו דוקרים את העור וחושפים אותו לכמויות קטנות של החלבון שנמצא באלרגן הפוטנציאלי. במידה וקיימת רגישות (אלרגיה) תתפתח נפיחות (סרפדת) באזור הבדיקה, על העור. המומחים לאלרגיה על פי רב מצוידים בכלים הטובים ביותר לביצוע בדיקות עור ולהבנת תוצאותיהן.
בדיקת דם. בדיקת דם (לעתים מכונה רדיו-אלרגוסורבנטית או בדיקתRAST ), מודדת את תגובת המערכת החיסונית לאלרגן מסוים, על ידי מדידת כמות הנוגדנים גורמי אלרגיה בזרם הדם, המוכרים בשם אימונוגלובולין E (IgE). דגימת דם נשלחת אל מעבדה רפואית, שם בודקים האם היא מכילה סימנים לרגישות לאלרגנים מסוימים.
תופעות נלוות וסיבוכים אפשריים
אלרגיה מעלה את הסיכון לבעיות רפואיות אחרות, ביניהן:
אנפילקסיס. אדם הלוקה באלרגיות חריפות, נמצא בסיכון גבוה לאנפילקסיס, שהיא תגובה הנגרמת כתוצאה ממאפיניים של אלרגיה. אניפילקסיס קשורה בעיקר לאלרגיה למזון וכן אלרגיה לארס של חרקים.
אלרגיה אחרת. אנשים הלוקים במאפיינים של אלרגיה מסוג אחד, נמצאים בסיכון גבוה להתפתחות של אלרגיה נוספת למשהו אחר.
אסטמה. אנשים הלוקים באסטמה – תגובה של המערכת החיסונית שמשפיעה על דרכי האוויר ועל הנשימה - נוטים יותר לפתח אלרגיות. במקרים רבים האסטמה מתעוררת כתוצאה מחשיפה לאלרגן סביבתי (אסטמה שנגרמת כתוצאה ממצב של אלרגיה).
דלקת אטופית בעור - אקזמה, סינוסיטיס וזיהומים באוזניים או בראות. הסיכון לתופעות אלו עולה בקרב אנשים הלוקים בקדחת השחת, אלרגיה לבעלי חיים, או אלרגיה לעובש.
זיהום פטרייתי בסינוסים או בריאות. הסיכון לתופעות אלו, המוכרות בשם סינוסיטיס פטרייתי ופטרת אספרגילוס, עולה בקרב אנשים הלוקים ממצב של אלרגיה לעובש.
טיפולים ותרופות
- טיפול תרופתי - התרופות רגילות נגד אלרגיה הן אנטי-היסטמינים, אשר עשויות לתרום להפחתת התסמינים והרגישות לגורמים. קיימים מגוון תכשירים המתאימים לסוגים שונים, הן לטיפול מקומי והן לטיפול מתמשך. טיפול תרופתי נוסף הוא שימוש בסטרואידים.
- מניעה - טיפול באלרגיה כולל גם הימנעות מחשיפה לאלרגנים הגורמים לתגובה האלרגית.
- טיפול אימונותרפי - טיפול חיסוני שמטרתו להפחית את הרגישות לגורמי האלרגיה על-ידי פיתוח סבילות באמצעות החדרה של האלרגנים המעוררים את האלרגיה.
- אדרנלין - טיפול שניתן בהזרקה במקרי חירום.
מניעה
הימנעות ממעוררי אלרגיה נפוצים. גורמים מעוררי אלרגיה מוכרים ונפוצים כוללים: אלרגנים הנישאים באוויר מחוץ לבית, בתוך הבית או בעבודה, מזונות מסוימים, חרקים מסוימים ותרופות מסוימות. תופעות אלרגיות מסוימות נגרמות או מחמירות כתוצאה מחום קיצוני או מתח נפשי.
ענידת צמיד התראה רפואי, לאנשים שהופיעה אצלם בעבר תגובה אלרגית חריפה.
טיפולים אלטרנטיביים
קיימים מעט מחקרים מדעיים שמצאו שטיפולים אלטרנטיביים יעילים לטיפול באלרגיות, אך יש הטוענים שהם מסייעים בהקלה על התסמינים.
צמחי מרפא ותוספי מזון כוללים את החמאתן, ציפורני חתול, כולין, חותם הזהב, עלי סרפד, בלדונה (ענבי רוש) וברומליין.
טיפולים משלימים כוללים פרוביוטיקה, דיקור והיפנוזה.

שאלות ותשובות
- בתי בת 19 חודשים. בלילה, כאשר מקבלת בקבוק סימילאק לפני השינה, במיטה או מחוצה לה, היא משתעלת ומקיאה. כאשר הפסקנו לתת לה בקבוק וניסינו ארוחת ערב עם גבינות או מעדן, היא מקיאה גם אותם. במהלך היום אין בעיה עם מאכלים אלה. עברנו לתת לה חלב פרה רגיל בבקבוק ל
- בת הזוג שלי סובלת מגירוי באבר מינה החל ממספר שעות לאחר קיום יחסים. היא נבדקה אצל גינקולוג והבדיקה היתה תקינה ללא עדות לזיהום כלשהו. תרבית הזרע שלי היתה תקינה אף היא. הבעיה לא התעוררה כאשר עשינו שימוש בקונדום, אך זה אינו פתרון מספק מבחינתנו לטווח ארו
- האם ייתכן שתסמיני ההצטננות שלי הם למעשה אלרגיות?
- האם ניתן למנוע מתינוק ללקות באסטמה של העור?
- במהלך ההריון סבלתי מגודש אף, והתחלתי להשתמש בטיפות אף למיניהן. מאז חלפו כשבע וחצי שנים, ואיני מצליחה לנשום ללא שימוש קבוע בטיפות. האם ישנו תכשיר כלשהו שיכול לגמול אותי מטיפות אף? ניסיתי טיפות טבעיות, והן לא עזרו כלל.
- השלמתי לאחרונה טיפול של 5 חודשים ברואקוטן (20 מ"ג במשך 3 חודשים + 30 מ"ג במשך חודשיים). כעת, שבוע לאחר השלמת הטיפול, העור שלי מגרד מאוד. כמו כן, במהלך כל הטיפול, כל בדיקות הדם הראו רמה גבוהה של Monocytes כ-10%, וכן של Eosinophils כ-7%. הרופ
- אני בת 16 וארבעה חודשים, והמחזור שלי איננו סדיר, כלומר, אני יכולה לקבל חודש כן חודש לא, חודשיים לא, ולפעמים גם דימום ממש מועט שנמשך בקושי יום. אשמח לדעת איך אוכל לסדר את המחזור שלי, ולמה זה קורה. דרך אגב, אני סובלת מתופעות שונות של לחץ, יש לי אלרגי
- בת 29, בעבר לקחתי אספירין ואופטלגין והיתה לי תגובה אלרגית של נפיחות רצינית בעיניים. טופלתי בביה"ח. השבוע לקחתי תרופה בשם אדקס פורטה ושוב היתה לי נפיחות בעיניים אך בצורה פחות חמורה. האם ישנן תרופות נוספות שאסור לי לקחת, איך ניתן לאבחן לאיזו תרופה א
- עקרתי שן בינה כלואה בבי"ח. אני סובלת מכאבים עזים במקום גם לאחר 5 ימים. בנוסף, הכירורג כנראה חתך לי קצת את הלשון בצד שבו נעשה הניתוח והכאב בלשון מאוד מגביר את עוצמת הכאב הכללי. נוסף לכל, אני מצוננת עם כאבי ראש, עיניים וסחרחורות, והופיעה לי פריחה של
- התרופות האסורות על חולי G6PD: אנטי מלריה: פרימקווין, דפסון, מפאקווין סולפונאמידים (ממשפחת האנטיביוטיקות): סולפאמתוקסזול (רספרים, ספטרין ועוד) ניטרופוראנטואין (אנטיביוטיקה גם היא, שמות מסחריים אחרים: מאקרודנטין, אובמין) משככי כאבים כמו אצטנילי
מאמרים בנושא אלרגיה


"חג פורים – חג גדול לילדים", אך יש לזכור כי מדובר בחג הטומן בחובו גם סכנות פוטנציאליות.
כעת שפורים ממש בפתח, על...
לכתבה המלאה


"יש לי אלרגיה", רבים מאתנו אומרים, לא אחת ולא פעמיים, בעיקר בתקופת האביב. מה באמת עומד מאחורי אמירה זו, מהם הסימפטו... לכתבה המלאה


אם אתם סובלים מאלרגיות, אתם ודאי יודעים שהסוד למניעת התקף או השלכותיו הוא להיות מוכנים תמיד. בטיול אתם מסתכנים בהתק... לכתבה המלאה


אנשים הסובלים מאלרגיות מחפשים דרכים להקלה על הסימפטומים, הכוללים התעטשויות, גודש באף ונזלת. עם זאת, אלרגיה יכולה לה... לכתבה המלאה


אלרגיה בילדים היא שכיחה ביותר ובשנים האחרונות ישנה עלייה משמעותית במספר הילדים המאובחנים כאלרגיים, בהשוואה לעשור או... לכתבה המלאה


כ- 15-20% מהאוכלוסייה סובלים מאלרגיות בשנת 2011 בעוד בתחילת המאה ה- 20 רק 2% מהאוכלוסיה סבלו מהן. לכתבה המלאה


אסטמה ילדים - כיצד ניתן למנוע זאת לכתבה המלאה


פרסום תרופות מרשם מעלה את צריכתן ? לכתבה המלאה



לא מומלץ להשתמש במרחיב סימפונות בלבד בחולי אסתמה לכתבה המלאה