כולסטרול גבוה: טיפול חדש המפחית תמותה, אירועי לב ושבץ

מחקר חדש שפורסם בסוף השבוע האחרון בכנס באורלנדו, הציג ממצאים על טיפול המפחית תמותה מהתקפי לב ואירוע מוחי לסובלים מכולסטרול גבוה, אשר אינם מגיבים לטיפול בסטטינים

כתבה פרסומית כתבת חסות


תאריך עדכון: 14/05/2019

מחקר חדש (ODYSSEY) שפורסם בסוף השבוע האחרון בכנס איגוד הקרדיולוגים האמריקאי  (ACC) באורלנדו, הציג ממצאים על טיפול המפחית תמותה מהתקפי לב ואירוע מוחי לסובלים מכולסטרול גבוה אשר אינם מגיבים לטיפול בסטטינים.



מהו כולסטרול?

הכולסטרול הוא חומר שומני הנמצא בעורקים ובתאי הגוף השונים. הגוף מייצר כולסטרול בכבד וסופג אותו בהתאם לתזונה. 

קיימים שני סוגי כולסטרול:

1. הכולסטרול ה"רע", הנקרא LDL, צפיפותו נמוכה והוא אחראי לפיזור הכולסטרול בגוף.

2. הכולסטרול ה"טוב", הנקרא HDL, צפיפותו גבוהה ותפקידו לאסוף את הכולסטרול מהגוף ולהחזירו לכבד. 

במשך השנים, הכולסטרול שוקע בעורקים וגורם להם להתקשות ואף להיסתם, ובכך לפגוע באספקת דם ללב. רמות גבוהות של LDL עלולות להיווצר עקב נטייה גנטית או כתוצאה מתזונה לקויה עתירת שומנים. עודף LDL  עשוי ליצור משקעים בעורקים, טרשת, ואף לגרום להתקף לב או שבץ מוחי. 



קראו עוד: במיוחד לקיץ: הכירו את הטיפולים שיעלימו דליות ברגליים



טיפול בכולסטרול גבוה 

למרות שהטיפול בסטטינים (קבוצת תרופות להורדת הכולסטרול ה"רע") עשה מהפכה בכל הקשור בהורדת ערכי הכולסטרול ובמניעת התקפי לב ושבץ מוחי, חולים רבים עדיין אינם מגיבים לטיפול בהם. 

המחקר החדש מצא לראשונה, טיפול שמפחית תחלואה ותמותה מאירועי לב ושבץ מוחי בקרב חולים הסובלים מכולסטרול גבוה ואינם מגיבים לטיפול בסטטינים. מדובר בתרופה מקבוצת מעכבי PCSK9.

ה - FDA אישר את התרופה החדשה לפני כמה שנים ובמחקרים במהלך השנים נמצא, כי השימוש בטיפול במעכבי PCSK9 יכול להוריד משמעותית את ערכי הכולסטרול ה-LDL עד רמה של כ 50% מעבר למה שהטיפול בסטטינים משיג, אפילו במינונים הגבוהים ביותר.

החל משנת 2012, החלו לבדוק מחקרית את השפעת התרופות מקבוצת מעכבי PCSK9 בהפחתת מחלות לב וכלי דם ולא רק בהורדת ערכי רמות הכולסטרול.




רמות גבוהות של כולסטרול "רע" עלולות להיווצר עקב נטייה גנטית או כתוצאה מתזונה לקויה עתירת שומנים


כולסטרול גבוה והתקפי לב

התקפי לב הם סיבת המוות מספר אחת בארה"ב ובישראל שנייה, לאחר מחלת הסרטן. כולסטרול גבוה נחשב לגורם מרכזי ואף ישיר לתמותה משבץ מוחי והתקפי לב ובוודאי לגורם סיכון משמעותי לסיכון מוגבר לאירוע לבבי. בישראל 25% מהאוכלוסייה סובלים מכולסטרול גבוה לאחר גיל 45. כ- 72% מהסובלים לא מצליחים להגיע לרמות נורמאליות של כולסטרול יחד עם טפול בסטטינים במינונים גבוהים.



קראו עוד: חושדים שהילד אלרגי למזון מסוים? כל השאלות – והתשובות החיוניות



המחקר והממצאים  - התמותה בירידה מאירועי לב ושבץ מוחי

במחקר ה ODYSSEY שפורסם לפני כשבוע באורלנדו, נבדקה השפעת הטיפול במעכבי PCSK9 ונבדק האם ביכולתם להפחית אירועי לב ושבץ מוחי ואף תמותה בעקבות כך, בקרב מי שקיבל את הטיפול.

המחקר ארך 5 שנים והשתתפו בו כ 19,000 מטופלים (ביניהם אף 600 ישראלים מ 24 בתי חולים) מרבית המשתתפים נטלו סטטינים במינון הגבוה ביותר אך למרות זאת לא הגיעו לרמות מאוזנות ברמות הכולסטרול שלהם. התוצאות הראו ירידה של 14% בהתקפי לב, 27% ירידה בשבץ מוחי וירידה של 39% באירועים של תעוקת חזה. 

התוצאות הללו מתייחסות למשתתפי המחקר עם רמות כולסטרול LDL בגובה של 70 ומעלה שעברו אירוע לבבי בתקופה של עד שנה לפני המחקר.

המחקר אף מצא כי מטופלים עם רמות כולסטרול LDL גבוה במיוחד (100 ומעלה) הראו הפחתה של 24% בתמותה מהתקפי לב ושבץ מוחי ואף 29% הפחתה בתמותה בכלל מכל סיבה שהיא בקבוצה זו.

למרות שהמחקר בדק מטופלים שכבר עברו אירועי לב, הרי שהטיפול יכול להתאים לא פחות לסובלים מכולסטרול גבוה שאינם מגיבים לסטטינים וטרם עברו אירוע לב, מה שאולי אף יוכל למנוע אותו, וזאת כי לרפואה עד כה לא היה מה להציע להם. מומחים מאמינים שהטיפול יכול להציל בכך אלפי בני אדם בשנה.

ד"ר רונן דורסט קרדיולוג בכיר בהדסה ויו"ר החברה לטרשת עורקים התייחס למשמעויות המחקר: "התוצאות של המחקר מעידות על מגמה חיובית של הטיפול במעכבי PCSK9. ייתר כולסטרול היא בעיה שכיחה באוכלוסייה ובנוסף ישנם גם אנשים צעירים הסובלים מכולסטרול גבוה העובר בתורשה ואינו קשור בהכרח לאורח חיים לא בריא. למרבה הצער אין מודעות מספקת לבעיה הזו ולסיכונים של כולסטרול גבוה".

לגישת המניעה יש חיזוקים נוספים מפי מומחים: "מדובר במחקר חשוב שיכול לסייע לקבוצה גדולה של חולים. יש הגיון לטיפול שכזה באנשים עם כולסטרול גבוה שלא מגיבים לסטטינים גם לפני אירוע לבבי, אין סיבה לחכות", אמר פרופ' דורון זגר מנהל המערך הקרדיולוגי בסורוקה והוסיף: "המחקר עקב אחרי חולים שקיבלו מינון גבוה במיוחד של סטטינים ובכל זאת השיג תוצאות מרשימות. מדובר בטיפול בטוח ללא תופעות לוואי משמעותיות".

בתוצאות המחקר נמצא כי רמות הכולסטרול ה"רע" בדם מגיעות למצב מאוזן לאחר כחודש מתחילת הטיפול ואף נשמרות מאוזנות לאורך זמן מה שמשפיע באופן חיובי על הלב ומוריד את הסיכון לאירוע לבבי בצורה דרמטית.



פורומים, הפרעות קצב לב

הודעה
מחבר
תאריך/שעה
פרפור פרוסדורים שלא טופל, מלבד דרלין פרולול סופי 04/12/2019 00:11
  • ו-פלאביקס (בין היתר כתרופות קבועות). האם הזנחה שכזו, אי איתור בזמן, יכול להחמיר את הבעיה, להחליש את שריר הלב?? או שמא מדובר רק בחיים עם סיכון. כ"כ ברגע של אי סדירות הקצב, האם דרלין (פרופרנאלול), בא בנוסף לקרדיולוק (ביסו-פרולול)? יש טיפול של גם וגם? או שמא בוחרים באחת. (X 2 ביום). (או 4 ביום אם זה שניהם). כדוגמא. יש דבר כזה?

  • + הוסף תגובה
תגובה דר' גיא רוזן 04/12/2019 23:10
  • סופי שלום, חסרים לי הרבה מאוד פרטים כדי לענות לך על השאלות. לגבי הסיפא, בדרך כלל מטפלים באחת התרופות (קרדילוק או דרלין)... יש כאלה שנותנים את הדרלין (קצר טווח) כטיפול אקוטי בזמן דופק מהיר, נוסף על קרדילוק כטיפול קבוע. בכל מקרה תרופות אלו לא מונעות ארועי פרפור חוזרים! פלויקס אינה תרופה מספקת לדילול הדם ומניעת ארועים מוחיים במטופלים בסיכון מוגבר לארועים מוחיים בעקבות פרפור. באופן כללי, פרפור פרוזדורים הינה הפרעת קצב שמצריכה בירור וטיפול לפי הרקע והתסמינים של המטופל. את מוזמנת לפנות אלי או למומחה אחר בתחום להתייעצות מסודרת.

  • + הוסף תגובה
לחץ דם גבוה נירה 11/11/2019 22:50
  • מדדתי עכשיו לחץ דם ויש לי 220/90. אני מאוזנת על יד כדור לוסרדקס 12.5 מ"ג. מה כדאי לי לעשות?

  • + הוסף תגובה
תגובה דר' גיא רוזן 02/12/2019 23:22
  • נירה שלום, עניתי כבר לפני מספר שבועות אך כעת אני רואה שכנראה תשובתי לא נקלטה. אני מניח שנבדקת מאז ע״י רופא מטפל. לא מכיר אנשים עם יתר לחץ דם אמיתי ש״מאוזנים״ ע״י 12.5 מ״ג לוסרדקס. את צריכה טיפול נאות ללחץ דם במינונים אדקווטיים. ממליץ להיבדק ע״י מומחה לעניין.

  • + הוסף תגובה
לחץ דם נירה 03/12/2019 07:44
כאב ונשימה לא יציבה רונן 08/11/2019 14:23
  • היי אני חולה לב עברתי מעקפים לפני15 שנים ועברתי אבלציה לפני שנה וחצי מזה חודש ויותר אני מתעורר משינה מתנשף עם כאב בטן חד ברום הבטן.זה בא בגלים. הדרדר לזה שכל מאמץ הכי קטן יש לחץ בבטן ואני מתעייף במה גבוהה. זה קורה בלילה בשכיבה. זה מעיר אותי. עשיתי בדיקת נשיפה וu.sבטן והכל תקין. אולי בגלל הכאב החד בבטן שנמשך 10 שניות וחוזר אחרי 2 דק שוב קשור כל הענין לאי ספיקת לב ממנה אני סובל?ושוב יש שעות רבות שהכאב הזה גם בשיבה אני לא ישן כבר שבועות. מה ההמלצה?

  • + הוסף תגובה
תגובה דר' גיא רוזן 02/12/2019 23:25
  • רונן שלום, במטופל לאחר ניתוח מעקפים, הדבר הראשון שצריך לחשוב עליו ההקשר של כל מיחושים בחזה או רום הבטן הוא היצרויות בגלי הדם שמספקים את הלב. מומלץ להיבדק ע״י קרדיולוג ולעבור מספר בדיקות לפי המלצותיו

  • + הוסף תגובה

הצטרפו לאינדקס הרופאים!