דלג לתוכן

פריצת דרך במחקר על אינסומניה: מדענים זיהו 5 סוגים של נדודי שינה

פריצת דרך בתחום נדודי השינה: ממחקר חדש עולה כי קיימים חמישה סוגים שונים של הפרעות שינה, כאשר לכל הפרעה יש את המאפיינים הברורים שלה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 27/01/2019
3 דקות קריאה

חוקרים מהמכון למדעי המוח בהולנד (Netherlands Institute for Neuroscience) בחנו אלפי אנשים שהשתתפו ברישום מקוון בנושא שינה, והגיעו למסקנה שלנדודי שינה יש 5 תתי סוגים השונים זה מזה בתכונות אופי, בסיכון לדיכאון, בפעילות המוחית ובתגובה לטיפול.

בזמן שתמיד התייחסו לנדודי שינה כאל הפרעה אחת, למעשה מדובר בחמישה סוגים שונים של הפרעות. לצורך ההשוואה, המחקר על נדודי שינה דומה למחקר על דמנציה, אשר חשף תת סוגים עם הבדלים מובהקים במנגנוני המוח הבסיסיים, בהם אלצהיימר, דמנציה פרונטו טמפורלית ודמנציה וסקולרית. לאחר הזיהוי הזה, המחקר על דמנציה התקדם הרבה יותר מהר.

המחקר הנוכחי פורסם בכתב העת The Lancet Psychiatry, והחוקרים סבורים שממצאים אלו עשויים להאיץ מחקרים נוספים על בעיות שינה, שיובילו בסופו של דבר לטיפולים טובים יותר המותאמים אישית.



קראו עוד: עכשיו זה מוכח שימוש בסמארטפונים עלול להדיר שינה מעניכם 



ההשלכות של נדודי שינה

נדודי שינה היא אחת התלונות הנפוצות ביותר שאנשים מעלים בפני הרופאים שלהם. התסמינים העיקריים כוללים מעט שעות שינה ואיכות שינה ירודה, כמו גם קושי בהירדמות ויכולת להישאר רדומים.


אנשים עם נדודי שינה חווים לעיתים קרובות מצוקה וקושי בתפקוד היומיומי. לעיתים נדירות הם מתעוררים רעננים בבוקר, לרוב הם ישנוניים ועייפים במשך שארית היום. הם גם יכולים לחוות דיכאון, חרדה ועצבנות.מצב זה מונע מאנשים להצליח בעבודה ובלימודים, שכן הוא מערער את יכולות הריכוז, תשומת הלב, הזיכרון והלמידה שלהם.


מצב של נדודי שינה אקוטי נמשך מספר ימים או מספר שבועות, והוא נובע פעמים רבות מאירועים טראומתיים, לחץ מסיטואציות במשפחה או בעבודה. במקרה של מצב ארוך טווח, נדודי השינה עלולים להימשך חודשים ארוכים.

מדענים רבים ניסו לחקור את מנגנוני המוח של נדודי שינה, אך הממצאים לא היו עקביים. ישנו דפוס דומה של יעילות הטיפול: זה עוזר לחלק מהמטופלים, אך לא לכולם. הסיבה לכך ככל הנראה נובעת מכך שקיימים תתי סוגים שונים של הפרעות שינה שאינם ידועים.


למרות שנדודי שינה נחשבו תמיד לסוג אחד של הפרעה. המחקר הנוכחי מצא כי מדובר בחמש הפרעות בעלות מאפיינים שונים


5 סוגים של נדודי שינה

המחקר היה בנוי מ-3 שלבים. ראשית, החוקרים ניתחו תוצאות של 34 שאלונים בהשתתפות 4,322 אנשים. השאלונים מדדו תכונות אישיות שהחוקרים קישרו להבדלים בתפקוד ובמבנה המוח.



מתוך כך הם זיהו 5 סוגים של נדודי שינה:סוג 1 מציין מצוקה גבוהה וכולל תכונות כגון נוירוטיות, נטייה להיות מתוחים או להרגיש מדוכדכים; סוגים 2 ו-3 חווים פחות מצוקה ומובחנים על-ידי הרגישות שלהם לתגמול – גבוהה או נמוכה; סוג 4 ו-5 גם חווים פחות מצוקה, אך מובחנים על ידי תגובת השינה שלהם לאירועים מלחיצים: נדודי שינה חמורים ו/או ארוכי טווח בסוג 4, לעומת אלה שלא הושפעו מאירועים אלו בסוג 5.


בשלב השני החוקרים אישרו את הממצאים שלהם על ידי הערכת קבוצה ביקורת, לא חופפת, הכוללת 251 אנשים שונים שגויסו למחקר. 


בשלב השלישי והאחרון, לאחר 5 שנים, החוקרים העריכו מחדש 215 אנשים שגויסו בסיבוב הראשון של המחקר. 


תוצאות המחקר הראו שאנשים שמרו על אותו סוג של הפרעת שינה שאובחן אצלם 5 שנים קודם לכן, מה שמצביע על יציבות גבוהה של הסיווג.

קראו עוד: לילה לבן: כיצד לטפל בנדודי שינה בגיל המעבר?




הבדלים נוספים בסוגי השינה

בדיקה נוספת אף חשפה הבדלים מובחנים נוספים בחמשת סוגי נדודי השינה. למשל, אנצפלוגרפיה חשמלית (טכניקה לרישום מבנה או פעילות המוח) חשפה הבדלים משמעותיים בתגובת המוח לגירויים חיצוניים. החוקרים אף גילו שסוגי נדודי השינה הגיבו באופן שונה לטיפול תרופתי ולטיפול התנהגותי קוגניטיבי. כמו כן, הסיכון לפתח דיכאון השתנה באופן נרחב בין סוגי נדודי השינה, והחוקרים כבר החלו לחקור דרכים למנוע דיכאון בקרב אנשים עם הסיכון הגבוה ביותר לכך.


להפתעתם של החוקרים, סוגי נדודי השינה לא נבדלו בתסמינים הקשורים לגורמים, כגון הקושי להירדם, בניגוד להתעוררות מוקדמת. ייתכן, טוענים החוקרים, שמחקרים קודמים נכשלו בזיהוי סוגים שונים של נדודי שינה משום שהתמקדו יותר מדי בתסמינים כגון אלו.


האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
 מרכזי הזרקה אזור מרכז-שפלה
מרכזי הזרקה אזור מרכז-שפלה אחר
 סונוביה .
סונוביה . אחר
פיתוח ציפויים אנטי בקטריאליים בתחום הטקסטיל
 מעבדת רוזנבלט
מעבדת רוזנבלט אחר
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום הפרעות שינה ודום נשימה בשינה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו