דלג לתוכן

אחת ולתמיד: מה באמת גורם לנו להשמין?

לאורך השנים, השמנה נחשבה כבעיה התנהגותית בלבד והסברה הרווחת הייתה כי מדובר בעניין של בחירה ושליטה בחשקים שונים. העלייה החדה בשיעור הסובלים מעודף משקל ומהשמנה הובילה בשנים האחרונות לביצוע מחקרים שבחנו מהם הגורמים לבעיית ההשמנה: מדוע אנחנו משמינים, מה הקשר בין מנגנונים מוחיים לעלייה במשקל, וכיצד ניתן לטפל בהשמנה בדרכים רפואיות?

מאת: ד"ר רז הגואל
תאריך פרסום: 02/12/2019
2 דקות קריאה
כתבת וידאו
חסות
ד"ר רז הגואל בשיתוף עם ד"ר רז הגואל i המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה

לאורך השנים, הסברה הרווחת בכל הנוגע להשמנה הייתה כי מדובר בעניין של בחירה וכי עודף משקל הוא תוצר של דפוסי התנהגות שגויים וחוסר שליטה בחשקים שונים. 

העלייה בשיעור הסובלים מהשמנת יתר הובילה לביצוע של מחקרים רבים אשר בחנו את הגורמים השונים המובילים להשמנה. כיום, ידוע כי השמנה נובעת ממגוון סיבות, בהן גנטיקה, הרכב המזון, אורח החיים המודרני ואף מחלות רקע שונות. בשנת 2013 חלה פריצת דרך בטיפול בהשמנה, זאת בעקבות קביעתו של איגוד הרופאים האמריקאי כי השמנה היא מחלה של ממש, בה יש לטפל בדרכים רפואיות, כמו בכל מחלה כרונית אחרת. 

 

מה גורם להשמנה?
ככלל, השמנה נגרמת בשל הפרעה במאזן הקלורי - או במילים פשוטות כאשר הצריכה הקלורית עולה על ההוצאה הקלורית. צריכה קלורית מוגברת, בייחוד של שומנים וסוכרים, ללא הוצאה קלורית מספקת מובילה לעודפי קלוריות בגוף הנאגרים באזורים שנים כשומן. 


קיימים מספר גורמים שעלולים להוביל להשמנה, בהם:

גנטיקה
למרות שישנם מספר מצבים גנטיים נדירים שעלולים לגרום להשמנת יתר,  כמו תסמונת פראדר-ווילי, ברוב המקרים הגנטיקה אינה מונעת ירידה במשקל. עם זאת, מאפיינים שונים שיכולים לעבור בתורשה, כמו תיאבון מוגבר וקצב חילוף חומרים איטי, עלולים להקשות על הירידה במשקל. 


מחלות ותרופות
מצבים בריאותיים שונים, כמו תת פעילות של בלוטת התריס או תסמונת קושינג, עלולים להוביל לעליה במשקל. בנוסף, תרופות מסוימות (כמו לדוגמה קורטיקוסטרואידים ונוגדי דיכאון) יכולות גם הן לגרום לכך.


קראו עוד: האם אפשר לרדת במשקל רק באמצעות ספורט?


גורמים פסיכולוגיים ונפשיים
לחץ נפשי או דיכאון עלולים להוביל לאכילה רגשית. האכילה המופרזת עלולה לגרום להשמנה. 


תזונה לקויה
השמנת יתר אינה מתרחשת בן לילה. מדובר בתהליך הדרגתי של מעבר מאכילה הישרדותית לאכילה לשם הנאה או להפגת שעמום, ומלווה  בתזונה לקויה ובהרגלי חיים לא בריאים, כמו צריכת מזון מעובד ומתועש עתיר בשומנים וסוכרים, צריכת אלכוהול מוגברת, אכילת כמויות מזון גדולות מן הנדרש, אכילה רגשית ועוד. 


אורח חיים מודרני – ישבני ומחסור בפעילות גופנית
אורח החיים המודרני הרגיל אותנו לשעות רבות יותר של עבודה סטטית במשרד, וכתוצאה מכך גם לחוסר בפעילות גופנית, דבר אשר מגדיל את הפער בין הקלוריות הנצרכות לאלו "הנשרפות"  ותורם לעלייה במשקל.


אישה מתלבטת בין אכילת עוגה לפרי כדי למנוע השמנה



מה התפקיד של מנגנוני השובע והרעב במוח וכיצד שיבוש בהם עלול לגרום להשמנה?
בשנים האחרונות, בזכות התקדמות המחקר בתחום הטיפול בהשמנה, ישנה הבנה עמוקה יותר של המנגנונים במוח האחראים על השובע והרעב. כיום, ידוע שאחד מהגורמים להשמנה הוא שיבוש האיזון בין מנגנונים אלה, מה שמצריך התערבות תרופתית לטיפול במחלה. כאשר אנחנו צורכים מזונות עתירי קלוריות קיים שינוי ברמת ההפרשה של ההורמונים גרלין ולפטין, אשר גורם לנו להיות רעבים יותר או שבעים פחות, דבר שעלול להוביל לצריכת מזון יתרה – לרוב מזון עתיר קלוריות ("קלוריות ריקות") שלא יגרום לתחושת שובע. 


כיצד התרופות לטיפול בהשמנה משפיעות על מנגנונים אלה?
קיימות היום מספר תרופות יעילות לטיפול בהשמנה אשר פועלות לאיזון מנגנונים אלו. חלק מהתרופות משפיעות על מנגנון הרעב והשובע במוח, בעוד שאחרות פועלות על פירוק השומן מהמזון בקיבה. לכל תרופה יש יעילות שונה ופרופיל בטיחות שונה. תרופות מסוימות מיועדות לשימוש קצר טווח ואחרות משמשות נועדו לזמן ארוך יותר. עם תחילת הטיפול התרופתי, המנגנונים בגוף מתחילים להתאזן ואוכלים כשרעבים. הטיפול התרופתי נותן למטופל את השליטה וכתוצאה מתחילים לאכול מאכלים מאוזנים יחד עם אימוץ הרגלי תזונה בריאים יותר ואורח חיים בריא יותר. עם ההגעה למשקל מאוזן, התזונה הנכונה ממשיכה. 

אבחון מקיף על ידי רופא המתמחה בטיפול בהשמנה והתאמה אישית של התרופות לאורח חייו של המטופל, למצבו הפיזי ולמנגנון שהוביל להשמנה, יסייעו בהצלחת הטיפול, תוך שמירה על בטיחות המטופל. 


הכתבה בחסות ד"ר רז הגואל, מנהל המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה, מתמקצע בטיפול בהשמנת יתר בשיטות רפואיות שונות. הכתבה נערכה על-ידי מערכת אינפומד. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר דן קרת
ד"ר דן קרת נטורופתיה
מטפל בנטורופתיה ותזונה
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר רז הגואל
ד"ר רז הגואל
המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר רז הגואל

שאלות מתוך פורום ייעוץ תרופתי

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו