דלג לתוכן

טיפול בזום : כך תעשו זאת בצורה נכונה

עדיין נבוכים לשוחח עם הפסיכולוגית בזום? מוזר לכם לפגוש את המטפל בווידאו צ'ט? זה לא חייב להיות כך. לפניכם 6 טיפים שישפרו לכם את הטיפול המקוון בתקופת מגפת הקורונה

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 27/04/2020
4 דקות קריאה


אם לפני מספר חודשים היו מציעים לנו לעבור טיפול פסיכולוגי דרך הזום, סביר להניח שזו הייתה נשמעת הצעה מוזרה. גם היום, כשהחיים שלנו עברו לזום, רבים עדיין לא מרגישים בנוח עם טיפולים אונליין. מנגד, יש אנשים שטוענים כי ההסתתרות מאחורי המסך דווקא עזרה להם לייצר יותר אינטימיות עם המטפל וכעת הם אף נפתחים יותר במהלך טיפול.

גבר צעיר עובר טיפול פסיכולוגי בזום

fizkes | Shutterstock

לא רק הטיפולים הנפשיים, גם טיפולי הרפואה עוברים אט אט למתכונת של שיחות וידאו, ומאחר שנראה שווירוס הקורונה לא הולך לשום מקום כ"כ מהר, נראה שרבים מאיתנו צריכים להתחיל להתרגל לרעיון של מעבר לטיפולים מקוונים.

למרות שהמעבר ממפגש פרונטלי לשיחה דרך הזום יכולה להיות משמעותית ולא פשוטה, טיפול אונליין יכול להוות מערכת תמיכה מצוינת וכדאית מאוד, בעיקר בתקופת משבר הקורונה. אז אם אתם מתכוננים להתחיל טיפול מקוון או שהמטפל/ת שלכם הציע/ה לעבור לטיפול מקוון, הנה כמה טיפים שיעזרו לכם להפיק את המיטב מהטיפול.

מרחב בטוח וזמן מוגדר

אחד היתרונות המרכזיים של טיפול מקוון הוא העובדה שניתן לעשות אותו בכל מקום ובכל זמן. עם זאת, מומלץ להימנע מהגישה הזאת.

אופיו הרגשי של הטיפול בהחלט מצריך שנקדיש לו חלל נוח ובטוח, וכמובן זמן מוגדר. הסחות דעת אינן תורמות לתחושת האינטימיות ולריכוז שלנו בזמן טיפול, שלא פעם כרוך בחשיפה, בעבודה רגשית קשה ובניסוח תחושות מורכבות לכדי מילים. 

במידה ואתם מבודדים עם אדם נוסף בבית, בקשו ממנו להשתמש באוזניות בזמן הטיפול שלכם, להסתגר בחדר מרוחק או פשוט לצאת לטיול בזמן הטיפול שלכם. לא משנה באיזו דרך הוא יבחר, חשוב שאתם תרגישו בטוחים בחלל שלכם לאורך כל זמן הטיפול.
 

ההתחלה קצת מביכה

לא משנה באיזו פלטפורמה המטפל/ת שלכם בוחר/ת וכמה ניסיון יש להם עם טכנולוגיה, החוויה של מפגש מקוון היא בכל זאת שונה ממפגש פרונטלי ולכן היא עלולה להיות מעט מוזרה בהתחלה. אל תיבהלו אם אתם מרגישים שחסר לכם חיבור או כימיה עם המטפל/ת בשלבים הראשונים. 

מפגש פרונטלי מאפשר תקשורת מידית ונגישה. התקשורת המקוונת לעיתים חווה איטיות בתמונה, דיליי בסאונד, איכות ירודה ועוד. כל אלה עלולים לפגום מעט בתקשורת, ויהיו מי שיחשבו שמדובר בתקשורת מסורבלת ולא נוחה, אך תופתעו לגלות כמה מהר מתרגלים ולומדים לתמרן בתוך המגבלות ועדיין ולשמור על תקשורת טובה.

ההסתגלות לטיפול מקוון עלולה להיות מעט קשה יותר עבור אלו שטופלו בעבר בטיפול פרונטלי, ואולי אף יחוו מעין תחושות של תסכול, פחד ומעין "אבל" על אובדן הטיפול ה"רגיל". רצוי לשתף את המטפל/ת שלכם בתחושות אלו.
 

אמצו את היתרונות של הפורמט

למרות שישנן כמה מגבלות בטיפול מקוון, יש גם לא מעט דברים שלא ניתן לעשות בטיפול פרונטלי ושיכולים לתרום ולשפר את הטיפול המקוון שלכם.

כך למשל, אם יש לכם חיית מחמד, כלב או חתול, שאתם רוצים להכיר למטפל/ת שלכם, זו בהחלט הזדמנות לארח אותם בחדר שלכם באחד הטיפולים; תוכלו להציג ציור או יצירה שעשיתם ושחשוב לכם שהמטפל/ת יראו; אם יש ספר או מאמר שקראתם לאחרונה וחלק בו הזכיר לכם משהו אישי, אתם יכולים לשלוף אותו מהמדף ולהקריא.

אם תהיו מספיק יצירתיים, תגלו שהטיפול המקוון דווקא עשוי לאפשר לכם לשתף ולהיפתח יותר מול המטפל/ת שלכם.
 

אימון טוב בניסוח התחושות שלנו

במפגשים הפרונטליים רבים מאיתנו בכלל לא שמים לב כמה זמן המטפלים שלנו מקדישים כדי לקרוא את שפת הגוף שלנו. הטיפול מקוון, עם זאת, מוגבל יותר מאחר שהוא בדרך כלל חושף תמונה של פלג הגוף העליון בלבד והוא אינו תמיד ברור וחד. עובדות אלו מקשות על המטפל/ת לקרוא טוב יותר את שפת הגוף והבעות הפנים שלנו.

הטיפול המקוון מצריך מאיתנו להיות יותר ברורים ויותר מפורשים לגבי התחושות שלנו. למשל, אם המטפל/ת אומר משהו שגורם לנו להרגיש לא נעים, מומלץ פשוט לעצור ולהגיד "כשאמרת את זה חשתי תסכול". היכולת שלנו לבטא תחושות ורגשות עשויה להעניק מידע שימושי למטפלים ולשפר את העבודה הרגשית שאנו עושים.

יכולת ביטוי של הרגשות היא בהחלט כלי נחוץ, גם ללא קשר לטיפול מקוון. עם זאת, הקושי של המטפלים לקרוא את שפת הגוף שלנו בטיפול מקוון, הוא הזדמנות להתחיל לעבוד על כך.
 

זו בהחלט תקופה להתחיל טיפול

וירוס הקורונה התפרץ לחיינו ביום בהיר אחד והפך את היוצרות. הקורונה היא מגפה עולמית ורבים מאיתנו נאבקים עם כמה מהצרכים הבסיסיים שלנו: השגת אוכל טרי, אחסון מצרכים לשעת חירום, מחסור בפעילות, ואפילו התמודדות עם מצבים רגשיים לא פשוטים כמו הקושי להיות מבודדים חברתית והחשש שהקרובים לנו יחלו ב-Covid-19.

זו תקופה שבהחלט לא קל להיות בה מבוגר, ובתוך כל הכאוס הזה לעיתים נראה לנו שאנחנו מגיבים בצורה לא פרופורציונאלית ואולי אף "טיפשית". מצב זה עלול למנוע מאיתנו לפנות לבקשת עזרה. אך זכרו שאתם לא לבד, רבים חווים דברים דומים ועזרה מקצועית עשויה לתרום רבות למצבכם הנפשי. ובכלל, משבר הקורונה יכול להיות הזדמנות להתחיל טיפול ולדבר גם על דברים אחרים.


תנו פידבק למטפל/ת שלכם

הרבה מטפלים עושים בימים אלו מעבר לטיפול מקוון בפעם הראשונה, ולכן רבים מהם חדשים וחסרי ניסיון בזה. בסופו של יום, טיפול מקוון הוא הפיתוח הכי עדכני בנושא הטיפולים ומטפלים רבים עדיין לא למדו כיצד לסגל את הטיפול שלהם לכלי החדשני הזה.

המטרה באמירה זו היא לא להלחיץ אתכם, אלא דווקא להזכיר לכם ולעודד אתכם שיש ביכולתכם לתרום להצלחתו של הטיפול המקוון באמצעות פידבק למטפלים. שמרו על תקשורת פתוחה ונוחה איתם ועדכנו אותם איך אתם מרגישים בטיפול המקוון ומה פחות עובד לכם. אפשר להחליט אפילו שבתום או בהתחלת כל טיפול תקדישו מספר דקות לדבר על הטיפול המקוון.

אל תפחדו משינויים. טיפול מקוון יכול להיות כלי יעיל מאוד ולתרום רבות למצבכם הנפשי, ובריאות הנפש בימים אלו חשובה מתמיד.


 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
 נורית שמיט קלנדרוב
נורית שמיט קלנדרוב פסיכולוגיה התפתחותית
5.0
( 4 חוות דעת )
"מקצועית, אכפתית ומסורה"
גברת אריאלה בר דויד
גברת אריאלה בר דויד פסיכולוגיה
MA , פסיכולוגית מומחית להפרעות אכילה, מרפאה בתנועה ופסיכותרפיה גופנית.
ד"ר יעל מליניאק
ד"ר יעל מליניאק משפחה
4.9
( 39 חוות דעת )
"טיפול מספק, מקצועי ויסודי עם הקשבה והבנת מצבי.."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום פסיכותרפיה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו