חרדה חברתית היא הפרעה נפוצה המשתייכת לקבוצת הפרעות החרדה. חרדה חברתית מאופיינת בפחד עז מפני השפלה חברתית והערכה חברתית שלילית, ובהתאם, מלווה בדרך כלל בהמנעות מסיטואציות חברתיות מאיימות כדיבור בפני קבוצה או יזימת אינטראקציות חברתיות.
חרדה חברתית עשויה להתקיים בפורמט של חרדה חברתית ייחודית בה קיים פחד עז מפני סיטואציה ספיציפית כפחד קהל או פוביה ספציפית מאכילה בפומבי או שימוש בשירותים ציבוריים, או בפורמט של חרדה חברתית כללית המאופיינת בפחד עז ממגוון סיטואציות חברתיות ובביישנות.
ניתן לחלק את החרדה החברתית לשני תתי סוגים:
1. חרדה חברתית ייחודית: פחד ממצב או מצבים חברתיים מוגדרים המעוררים חשש מהשפלה כדוגמת "פחד במה" או פחד מאכילה בציבור. אנשים הסובלים מפחדים אלו עשויים לתפקד בצורה סבירה במרבית הסיטואציות אך להימנע או לחוות מצוקה רבה בסיטואציה חברתית ספציפית (כגון, הליכה למסעדה).
2. חרדה חברתית כללית: פחד משמעותי מפני רוב המצבים החברתיים, המביא להימנעות או למצוקה משמעותית ברוב הסיטואציות הכרוכות באינטראקציות חברתיות.
שכיחות ההפרעה נעה בין 3-13% באוכלוסייה והיא נפוצה יותר בקרב נשים. ההפרעה נוטה להופיע בשנות גיל ההתבגרות ומלווה פעמים רבות בהפרעות נוספות כהפרעת פאניקה, הפרעת חרדה מוכללת, פוביה, דיכאון או שימוש בחומרים ממכרים כדי להפחית את החרדה ולסייע בהתמודדות (לדוגמא, שתיית אלכוהול לפני מסיבה).
חרדה חברתית תסמינים
חרדה חברתית משתייכת לקבוצה המכונה קבוצת הפרעות חרדה. בבסיס החרדה החברתית עומד הפחד מפני השפלה או מבוכה פומביים ומפני הערכה שלילית ע"י אחרים. פחד זה מביא להימנעות מסיטואציות הנתפסות כבעלות פוטנציאל למבוכה עצמית כגון אכילה בציבור, דיבור מול קהל, יציאה לפגישה רומנטית, כתיבה לעיני אחרים, שימוש בשירותים ציבוריים ועוד.
כאשר לא ניתן להימנע מסיטואציות כגון אלו, מלווה ההשתתפות בהן באי נעימות ומצוקה משמעותית העשויה להתבטא אף בתסמינים פיסיים (המדמים לעיתים התקף פאניקה), כגון: הסמקה, גמגום, הזעה יתרה, צמרמורת, בחילות, סחרחורת, מתח שרירי, תחושת חנק, קוצר נשימה, גלי חום וקור. חשוב לציין כי הסיבה לחרדה אינה הפעולה לכשעצמה (למשל, אכילה או כתיבה) אלא ביצועה אל מול אנשים אחרים.
במרבית המקרים החששות מפני מבוכה או תפקוד לקוי הינם מוגזמים, אך לעיתים עלולה הנבואה להגשים את עצמה ועוצמת החרדה מביאה לתפקוד לקוי ועלולה להביא לפגיעה בתפקוד החברתי, המקצועי והלימודי.
סיבות וגורמי סיכון
חרדה חברתית מתפתחת במרבית המקרים על רקע שילוב בין גורמים גנטיים מולדים, התנסויות חברתיות שליליות וגורמים אישיותיים כפרפקציוניזם או דימוי עצמי נמוך.
גורמים פסיכו-חברתיים והתנהגותיים: פוביות חברתיות נובעות פעמים רבות מהתנסויות שליליות במצבים חברתיים. כך, אדם הצופה או מתנסה בכישלון והשפלה חברתית, או אדם שמשמש מטרה לכעס או ביקורת נוקבת, עלול לעבור התניה קלאסית ולפתח פחד מוגבר מסיטואציות דומות.
גורמים קוגניטיביים: על פי הגישה הקוגניטיבית לבעלי חרדה חברתית ישנן סכמות (מחשבות בסיס) של סכנה מפני בני אדם אחרים, המביאות לתחושת פגיעות ולדריכות יתר לכל סימן לביקורת ויחס שלילי מצד הסביבה. רגישות מוגברת זו מביאה להתנהגות מעוכבת ומהוססת הפוגמת ביכולת לקיים פעולות גומלין.
גורמים ביולוגיים וגנטיים: גורמים ביולוגיים והגנטיים אשר מעורבים בהיווצרות חרדה חברתית אינם ידועים באופן ודאי, אולם ממצאים שונים מצביעים על מעורבות מערכת הדופמין ועל שחרור מוגבר של נוראפינפרין במוח. בנוסף, לבעלי פוביה חברתית יש בד"כ קרובי משפחה הסובלים אף הם מההפרעה, אך ייתכן וממצא זה אינו מצביע על רכיב גנטי אלא על למידה סביבתית.
אבחון ובדיקות
אבחנה על פי ה- DSM
אבחנת חרדה חברתית ניתנת כאשר מתקיימים הקריטריונים הבאים:
• חשש ניכר וממושך מלקיחת חלק במצבים חברתיים (אחד או יותר) בהם האדם נחשף לאנשים לא מוכרים או לסיטואציה העלולה לכלול בחינה ע"י אחרים. האדם חושש שיפגין סימפטומים של חרדה או ינהג באופן שיביא למבוכה או לתחושת השפלה (בקרב ילדים, החשש הינו ממפגש עם קבוצת בני גילם ולא רק באינטראקציות עם מבוגרים).
חשיפה לסיטואציה החברתית המאיימת מביאה לחרדה או אף להתקף פאניקה (בקרב ילדים, החרדה עשויה לבוא לידי ביטוי בבכי, התקפי כעס, קיפאון).
האדם מבין שהחשש שלו מוגזם ולא הגיוני (בקרב ילדים מדד זה לא תמיד מתקיים).
האדם נמנע מהמצב המפחיד או נחשף אליו כשהוא חש חרדה או מצוקה רבה.
ההימנעות, הציפייה למצב המלחיץ והמצוקה במהלך החשיפה מפריעים לשגרת החיים ולתפקוד התקין בתחום התעסוקתי והחברתי.
בקרב אנשים מעל גיל 18, ההפרעה נמשכת למעלה מחצי שנה.
נשללו סיבות אחרות שעשויות להביא לתסמינים של ההפרעה כגון תרופות, סמים, או מצבים רפואיים ונפשיים אחרים (כגון הפרעת פאניקה, הפרעת חרדת נטישה, אישיות סכיזואידית, או הפרעת PDD).
אם קיימת הפרעה רפואית או נפשית אחרת, החרדה (בסעיף א') לא קשורה להפרעה זו (למשל גמגום או רעד אצל אדם בעל פרקינסון, אכילה שונה מהרגיל בקרב בעלי בולימיה אנורקסיה).
סיבוכים אפשריים
חרדה חברתית עלולה להביא לפגיעה תפקודית ניכרת בתחום החברתי והתעסוקתי, ופגיעה זו, בתורה, עלולה להביא להפרעות נלוות כהפרעות דיכאון או התמכרות לסוגיה. יחד עם זאת, טיפול הולם יכול להביא לשיפור תפקודי ניכר ולירידה משמעותית ברמות החרדה.
טיפולים ותרופות
טיפול קוגניטיבי התנהגותי נחשב לטיפול יעיל במיוחד, ופעמים רבות מומלץ לשלבו בטיפול תרופתי.
• טיפול קוגניטיבי התנהגותי: טיפול זה (CBT) ממוקד בפיתוח היכולת להתמודד עם תסמינים החרדתיים, הפחתה שלהם והפחתה של הנטייה להימנעות מסיטואציות מסוימות. הטיפול כולל חשיפה למצבים מאיימים חברתית באופן הדרגתי, הפחתה של ההתנהגויות המשמרות את החרדה ומגוננות, אימון בזיהוי הפער שבין תחושת החרדה הסובייקטיבית לבין האופן בו הסיטואציה נתפסת ע"י מתבונן מהצד ועוד'. בנוסף, עובר המטופל "אימון בניהול חרדה" הכולל אימון הרפיה מתקדם, למידת הסחת דעת עצמית, שכנוע-עצמי רציונאלי וכן הלאה.
• ייעוץ פסיכיאטרי: הטיפול התרופתי המקובל להפרעה הינו טיפול באמצעות תרופות נגד חרדה בשילוב עם נוגדי דיכאון (בנזודיאזפינים, SSRIs), אך במקרים של חרדה חמורה במיוחד וכאשר תרופות אלו אינן יעילות דיין ניתנים טיפולים תרופתיים נוספים.
• טיפול פסיכודינמי: ישנן גישות פסיכואנליטיות ופסיכודינמיות הרואות בפוביות השונות תוצר של קונפליקטים פנימיים ושימוש בלתי יעיל במנגנוני הגנה. מטפלים היוצאים מהנחה זו יתמקדו בזיהוי והגברת מודעותו של המטופל למקורות הפנימיים העומדים בבסיס הפוביה.
טיפול במצבי חרדה חברתית עשוי להתקיים בפורמט של טיפול קוגניטיבי התנהגותי המתמקד בשינוי דפוסי חשיבה והתנהגות המעצימים ומשמרים את החרדה החברתית, או במסגרת טיפול דינאמי המכוון להרחבת הבנת מקור החרדה ולחיזוק היכולת להתמודד עמה. כיום, מטפלים רבים העוסקים בטיפול במצבי חרדה חברתית יציעו טיפול המשלב אלמנטים משתי גישות טיפוליות אלו.
חברים מסוימים יחושו מבוכה. אחרים ירצו להתקשר אלייך בכל יום. עלייך לקבוע את הנימה: “אני רוצה לדבר על כל דבר בעולם חוץ מסרטן השד היום", או לחילופין "אני צריכה מישהו שתבכה אתי".
נשים רבות מגלות כי הן רוצות לשוחח על סרטן השד עם נשים אחרות שלקו בסרטן השד. הן יוצרות שני מעגלי חברים – שורדות אחרות, וחברות מלפני. החברות הכי טובות שלך אוהבות אותך, אבל הם מן הסתם לא יכולים להבין בדיוק מה את עוברת. אז תני להן לעזור בדרכים אחרות.
עמיתייך לעבודה עשויים לרצות לתרום לך ימי מחלה או לאסוף עבורך תרומות. חברים עשויים לרצות להביא לך ארוחות או להסיע את הילדים שלך לחוגים. קבלי את עזרתם! אולי תחושי מבוכה. מן הסתם אינך רוצה להיות לטורח. אבל חשוב להכיר בכך שאנשים שאכפת להם מנסים לעזור. הניחי להם לעשות משהו.
שאלה: איך להתמודד עם הערות חסרות רגישות לגבי סרטן השד?
תשובה:
כדאי שתכיני את עצמך. לא משנה כמה נפלאים חברייך, בני משפחתך ועמיתייך לעבודה, תמיד יהיו ביניהם כאלה שיאמרו דברים שירתיחו אותך.
תארי לך שתריסר אנשים ביום אומרים "את נראית נהדר" כשהם רואים אותך. (מצחיק איך זה לא קורה כשאת לא חולה).
תארי לך ששואלים אותך שוב ושוב: “איך את מרגישה?”
ואז, כמובן, יש את הקרוב או החבר שיאמרו בשיא הרצינות: “כמה זמן נשאר לך?”
אל תצחקי. נשים רבות הסובלות מסרטן השד שמעו את המשפטים הללו.
התמודדי עמם בדרך הנראית לך הולמת. השמיעי הערה מתחכמת. או שפשוט תאמרי "אין לך מושג כמה חסר רגישות זה נשמע". אל תדאגי יותר מדי לנימוס. זכרי, הגולם חסר הרגישות הוא מן הסתם אדם שאכפת לו ממך. אז השתמשי ברגע הלא נעים כדי לחנך אותו, או אותה. כולנו נודה לך על כך.
שאלה: אני בת 49, עומדת לפני עקירת כל השינייים מהלסת העליונה והרכבת שתלים, ויש לי חרדה נוראית עד כדי עילפון על כסא הטיפולים. האם רסקיו יכול לעזור, או שיש משהו יותר טוב?
תשובה:
יש לבחון את רמת החרדה שלך. רופא השיניים שלך צריך לברר את הנושא ולהחליט על דרך ההתמודדות, שיכולה להיות מן הקל אל הכבד: תרופות טבעיות (כגון רסקיו), היפנוזה ודמיון מודרך, תרופות מרגיעות כגון ואבן או אסיוול, גז צחוק, סדציה הכרתית תוך-ורידית, ובמקרים שכל אלה לא עוזרים - הרדמה מלאה.
בהצלחה
ד"ר מיכאל אבא - רופא שיניים