דלג לתוכן

חרדה חברתית

הפרעת חרדה חברתית | Social Phobia
ד"ר ירין כהן ד"ר ירין כהן פסיכיאטר ילדים ונוער מומחה, כיום עובד בעמותת אנוש כפסיכיאטר קראו עליי עוד
התור הראשון הפנוי: 07/11/24, 21:50
המומחים של Infomed מסבירים:

חרדה חברתית היא הפרעה נפוצה המשתייכת לקבוצת הפרעות החרדה. חרדה חברתית מאופיינת בפחד עז מפני השפלה חברתית והערכה חברתית שלילית, ובהתאם, מלווה בדרך כלל בהמנעות מסיטואציות חברתיות מאיימות כדיבור בפני קבוצה או יזימת אינטראקציות חברתיות. 

חרדה חברתית עשויה להתקיים בפורמט של חרדה חברתית ייחודית בה קיים פחד עז מפני סיטואציה ספיציפית כפחד קהל או פוביה ספציפית מאכילה בפומבי או שימוש בשירותים ציבוריים, או בפורמט של חרדה חברתית כללית המאופיינת בפחד עז ממגוון סיטואציות חברתיות ובביישנות.

ניתן לחלק את החרדה החברתית לשני תתי סוגים:


1. חרדה חברתית ייחודית: פחד ממצב או מצבים חברתיים מוגדרים המעוררים חשש מהשפלה כדוגמת "פחד במה" או פחד מאכילה בציבור. אנשים הסובלים מפחדים אלו עשויים לתפקד בצורה סבירה במרבית הסיטואציות אך להימנע או לחוות מצוקה רבה בסיטואציה חברתית ספציפית (כגון, הליכה למסעדה).

2. חרדה חברתית כללית: פחד משמעותי מפני רוב המצבים החברתיים, המביא להימנעות או למצוקה משמעותית ברוב הסיטואציות הכרוכות באינטראקציות חברתיות.

לעיתים ניתנת במקביל לאבחנה זו גם אבחנה של הפרעת אישיות נמנעת.

שכיחות ההפרעה


שכיחות ההפרעה נעה בין 3-13% באוכלוסייה והיא נפוצה יותר בקרב נשים. ההפרעה נוטה להופיע בשנות גיל ההתבגרות ומלווה פעמים רבות בהפרעות נוספות כהפרעת פאניקה, הפרעת חרדה מוכללת, פוביה, דיכאון או שימוש בחומרים ממכרים כדי להפחית את החרדה ולסייע בהתמודדות (לדוגמא, שתיית אלכוהול לפני מסיבה).
 
  • חרדה חברתית תסמינים

    חרדה חברתית משתייכת לקבוצה המכונה קבוצת הפרעות חרדה. בבסיס החרדה החברתית עומד הפחד מפני השפלה או מבוכה פומביים ומפני הערכה שלילית ע"י אחרים. פחד זה מביא להימנעות מסיטואציות הנתפסות כבעלות פוטנציאל למבוכה עצמית כגון אכילה בציבור, דיבור מול קהל, יציאה לפגישה רומנטית, כתיבה לעיני אחרים, שימוש בשירותים ציבוריים ועוד.

    כאשר לא ניתן להימנע מסיטואציות כגון אלו, מלווה ההשתתפות בהן באי נעימות ומצוקה משמעותית העשויה להתבטא אף בתסמינים פיסיים (המדמים לעיתים התקף פאניקה), כגון: הסמקה, גמגום, הזעה יתרה, צמרמורת, בחילות, סחרחורת, מתח שרירי, תחושת חנק, קוצר נשימה, גלי חום וקור. חשוב לציין כי הסיבה לחרדה אינה הפעולה לכשעצמה (למשל, אכילה או כתיבה) אלא ביצועה אל מול אנשים אחרים. 

    במרבית המקרים החששות מפני מבוכה או תפקוד לקוי הינם מוגזמים, אך לעיתים עלולה הנבואה להגשים את עצמה ועוצמת החרדה מביאה לתפקוד לקוי ועלולה להביא לפגיעה בתפקוד החברתי, המקצועי והלימודי. 

המומחים שלנו לפסיכותרפיה גופנית - הוליסטית ופסיכיאטריה

אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
פרופ' פיטר גילבי
4.9
( 10 חוות דעת )
"הביקור היה מועיל, הוא הקדיש לי זמן, הסביר הכל בצורה מקיפה, כך שיצאתי עם ידע והבנה"
קראו עליי עוד
ראומטולוגיה
ד"ר זיו פז מומחה בראומטולוגיה וברפואה פנימית
קראו עליי עוד
פסיכיאטריה
ד"ר סמואל זיתון
5.0
( 10 חוות דעת )
"היה טיפול אדיב, מקצועי, הקדיש זמן , סבלני, ומאוד אנושי. אמליץ עליו כפסיכיאטר מעולה"
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

מאמרים בנושא חרדה חברתית

הירקבות במיטה: תופעה חדשה ומטרידה
הירקבות במיטה: תופעה חדשה ומטרידה
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 21/05/2024

גם המתבגר/ת שלכםן לא יצא/ה מהמיטה כל סוף השבוע? מסתבר שמדובר בלא פחות מטרנד שבני נוער מטפחים לאחרונה. למה הם עושים ... לכתבה המלאה

טיפולים משלימים לחרדה
טיפולים משלימים לחרדה
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 27/12/2023

המודעות הגוברת להפרעת חרדה בשנים האחרונות העלתה את הביקוש גם לטיפולים משלימים לחרדה שאפשר לשלב לצד הטיפול הקונבנציו... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו