דלג לתוכן
הסיכון בשתיית מיץ אשכוליות עם תרופות מסוימות
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 21/12/2006 תאריך עדכון: 22/09/2013
2 דקות קריאה
שאלה:

אני מטופל בסימבאסטאטין-טבע . בעלון לצרכן המצורף לתרופה מופיעה המלצה שלא לשתות מיץ אשכוליות בעת הטיפול בתרופה. שאלתי: כמי שאוהב לשתות מיץ אשכוליות טבעי, איזה נזק עלול להיגרם לי והאם הדבר חל לגבי כל מיצי הדרים?.

תשובה:
בשנת 1989 התגלה הקשר בין מיץ אשכוליות לבין השפעה על רמת תרופות אצל המטופל. הדבר התגלה בטעות בניסוי שבא להוכיח השפעת אלכוהול על רמת תרופות מסוג חוסמי הסידן. מחצית הנבדקים נטלו אלכוהול ומחציתם לא. מלבד מנת האלכוהול ניתן למטופלים משתי הקבוצות מיץ אשכוליות לסתירת הטעם. ניסוי זה הוכיח שרמת התרופה בדמם של המטופלים עלתה משמעותית דווקא כתוצאה משתיית מיץ האשכוליות ולא כתוצאה מהאלכוהול. מאז, השפעת מיץ האשכוליות נבדקה לגבי תרופות רבות אחרות וכעת גם מבינים את המנגנון המסביר את התופעה. מרכיבים מסויימים במיץ האשכוליות (ועד היום טרם בודדו אותם) מובילים לעיכוב אחד מהאנזימים במערכת גדולה של אנזימים האחראיים לפירוק של תרופות בגופנו. האנזים CYP3A4 הוא האנזים שנמצא על רירית המעיים ומעוכב ע"י מיץ אשכוליות. הואיל ואנזים זה מוביל לפירוק התרופה, עיכוב האנזים מוביל לעלייה משמעותית ברמת התרופה בדם, מה שיכול להיות מסוכן ביותר. תרופות רבות עוברות פירוק ע"י אנזים זה ולכן יש סכנה לעליית רמתן בדם והשפעתן כתוצאה משתיית מיץ אשכוליות. התרופות כוללות: פרוקור, כינידין (תרופות להפרעות קצב), קלאריתרומיצין (אנטיביוטיקה), אנטיהיסטמינים, תרופות נוגדות חרדה, חוסמי סידן (תרופות ליתר לחץ דם), סטרואידים, סטטינים (להורדת רמת הכולסטרול), תרופות לטיפול ב- HIV, תרופות אימונוסופרסיביות (נוגדות מערכת החיסון) ותרופות נוירופסיכיאטריות. באופן פרטני לגבי סימבאסטאטין, מחקר שבוצע ב- 2005 הראה ששתייה של 200 מ"ל מיץ אשכוליות שלוש פעמים ביום העלה בממוצע את רמת הסימבסטטין בדם פי 9, לעומת הקבוצה ששתתה מים. מחקר זה מוכיח ששתיית מיץ אשכוליות מעלה באופן משמעותי את רמת הסימבסטטין בדם, דבר שעלול להוביל לתופעות לוואי קשות של תרופה זו. אי לכך מומלץ להימנע משתיית מיץ אשכוליות בעת נטילת סימבאסטאטין. בנוגע למיצי פירות הדר אחרים, לא הוכח אפקט זה לגבי מיץ תפוזים. באופן עקרוני כל אדם השותה מיץ אשכוליות באופן קבוע ונוטל תרופות קבועות, עליו להתייעץ עם הרופא המטפל שלו לגבי תגובות בין- תרופתיות. בעיקרון, נוטלי תרופות באופן קבוע רצוי שיימנעו משתיית מיץ אשכוליות. ד"ר אמיר בר-שי - אינפומד

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
 קרדיוקליניק- ד"ר בלה קויפמן ופרופ' אדוארד קויפמן
קרדיוקליניק- ד"ר בלה קויפמן ופרופ' אדוארד קויפמן קרדיולוגיה
5.0
( 8 חוות דעת )
"קרדיולוג שלפני הכל הוא בן אדם! רגיש, קשוב, מקצוען, משרה רוגע וביטחון. שמחים על הבחירה פרופסור אדוארד קויפמן תודה!!! הגענו מאילת והצליח לנו"
ד"ר אפרת בר אילן
ד"ר אפרת בר אילן עור ומין
5.0
( 21 חוות דעת )
"ד״ר אפרת בר אילן, היא רופאה מסורה, יסודית ונעימה. הסבירה לנו בסבלנות רבה על התהליך ודרך הטיפול. אנחנו ממליצים עליה בחום וברור לנו שנחזור אליה לכל בעיה שתהיה בתחום העור."
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון נוירולוגיה
5.0
( 12 חוות דעת )
"לעיתים רחוקות נפגשים עם רופא בעל שם, אשר ככל שיהיה עסוק יקדיש לך את מלוא תשומת הלב, יסביר לך בפרוטרוט את מצבך מחד , ומאידך גם יסביר היטב כיצד הוא יטפל בבעיתך הרפואית. בכל משך הטיפול בי, דר' אוריון דאג לי במסירות ובמקצועיות שאין למעלה מהם. כיום מצבי הרפואי השתפר בהרבה תודות לדר' אוריון עד כי אינני צריך לבקר אצלו בעתיד הקרוב. כן ירבו רופאים כמוהו. בברכה פרופ' אריה בראונשטיין"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו