הקשר בין התקן תוך-רחמי וחרדה
מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 18/06/2008
2 דקות קריאה
שאלה:

אני סובלת מהתקפי חרדה, עם הפוגות, זה עשר שנים. לאחרונה התקנתי התקן מסוג מירנה המשחרר הורמונים לא דרך מחזור הדם. חלה עלייה בחרדה. האם יש קשר בין מירנה לבין חרדה?

תשובה:
יש עדויות רבות לגבי הקשר בין הורמוני המין הנשיים לבין תנודות במצב הרוח. אצל נשים, שיעור התחלואה בהפרעות דיכאון וחרדה גבוה משיעור התחלואה אצל גברים, אולם ההבדל הזה קיים רק בשנות הפוריות, ואינו מופיע אצל נערים ונערות לפני גיל ההתבגרות, וגם לא אצל נשים וגברים בגיל שלאחר גיל המעבר. המנגנון המסביר את הקשר בין הורמוני המין לבין דיכאון וחרדה הוא מאד מורכב. ישנה השפעה הדדית בין המרכיבים של מצב הורמונלי ושל מצב רוח ורמת עוררות רגשית במספר רמות: הרמה ההתנהגותית והתפקודית של האדם כ"מערכת" שכוללת גוף ונפש; הרמה של האיברים השונים בגוף (המוח, השחלות, בלוטות מפרישות חומרים בגוף כגון בלוטת התריס ובלוטת יותרת הכליה); הרמה התוך-תאית. תאי המוח אשר אחראים לתחושת החרדה (זה קשור לחומר בשם סרוטונין) מושפעים מקליטתם של הורמוני מין כמו אסטרוגן ופרוגסטרון. לשאלתך, אין בידי תשובה חד-משמעית, אך יש נקודות שחשוב לדעת בהקשר זה: בהחלט יש קשר בין תכשירים הורמונליים לבין רמת חרדה ודיכאון, זה עניין של התאמה אישית. לא כל תכשיר מתאים לכל אישה, ולפעמים צריך לנסות יותר מתרופה אחת כדי להגיע למצב האופטימלי שבו מרגישים טוב ואין תופעות לוואי בתחומים אחרים. את זו שיודעת הכי טוב לומר מה קורה לך בגוף ומה את מרגישה. אני ממליצה לך לחכות כחודשיים עם ההתקן התוך רחמי. ברוב המקרים, תופעות לוואי של תרופות משפיעות בתחילת הטיפול ונעלמות בהדרגה כאשר הגוף מגיע לאיזון מחודש, ואז יתכן שתפסיקי לחוש את החרדה. אם עדיין תסבלי מחרדה, כדאי להתייעץ עם רופא/ת הנשים ולשקול החלפת טיפול הורמונלי, או לחלופין, להישאר עם ההתקן, ולטפל בחרדה בדרך תרופתית או בטיפול פסיכולוגי. בברכה, ד"ר איילת אביטל-מגן - פסיכיאטרית