האם שטיפת כלים ידנית מפחיתה אלרגיה בילדים?

מחקר חדש שנערך בשוודיה טוען כי ילדים למשפחות אשר שוטפות כלים באופן ידני מפתחים פחות אלרגיות. זאת, מאחר והם נחשפים מגיל צעיר לבקטריות הנותרות על הכלים. האם נמצא תמריץ לשטיפת הכלים ידנית?

כתבה פרסומית כתבת חסות


תאריך עדכון: 23/02/2015

מחקר חדש שנערך בשוודיה טוען כי ילדים למשפחות אשר שוטפות כלים באופן ידני, ולא במדיח הכלים, מפתחים פחות אלרגיות. זאת, מאחר והם נחשפים מגיל צעיר לבקטריות הנותרות על הכלים. האם נמצא תמריץ לשטיפת הכלים ידנית?


הנה תמריץ חדש לבתים ברחבי העולם לרחוץ את הכלים בידיים – זה עלול למנוע התפתחות של אלרגיות: מחקר מקדמי חדש שפורסם במגזין Pediatrics מצטרף לכמות הולכת וגדלה של עדויות שטוענות שמעט לכלוך עושה טוב למערכת החיסונית. דרך חשיבה זו ידועה בשם "היפותזת ההיגיינה", שטוענת כי הסיבה בגללה ילדים מפתחים כל כך הרבה אלרגיות כיום היא משום שסביבתם פשוט נקייה מידי. ללא חשיפה לבקטריות בגיל צעיר, המערכת החיסונית של הילדים אינה חזקה כפי שהיא יכולה להיות.


לאורך השנים מראים מחקרים כי קיים קשר הדוק בין אורח חיים של גידול חיות, חיים בחווה ואכילת דגים לבין סיכון נמוך יותר לפתח אלרגיות. מחקר חדש זה טוען כי שטיפת כלים באופן ידני עשויה להיות ההתנהגות המומלצת הבאה שאפשר להוסיף לרשימה זו. 


מחבר המחקר, ד"ר ביל הסלמר מבית החולים לילדים ע"ש קווין סילביה שבגוטנברג שבשוודיה, אמר בראיון למגזין "טיים" כי אם קיימת חשיפה לחיידקים, בייחוד בשלב מוקדם בחיים, נוצר גירוי של המערכת החיסונית בדרכים רבות והיא הופכת לעמידה יותר.


ד"ר הסלמר וצוותו בדקו את הוריהם של 1,029 ילדים שוודים בגילאי 7-8. הם גילו שילדים מבתים בהם הכלים נשטפים באופן ידני מפתחים פחות אלרגיות מילדים בבתים בהם הכלים נשטפים במדיח כלים. רק 23% מהילדים הבאים מבתים, שבהם הכלים נשטפים באופן ידני, היו בעלי היסטוריה רפואית של אקזמה, לעומת 38% מהילדים הבאים מבתים בהם הכלים נשטפים במדיח כלים. 


החוקרים מצאו גם שתוצאות אלה היו אף חזקות יותר כאשר הילדים אכלו מזון מותסס או מזון שנרכש ישירות מהחווה. למרות שהמחקר הוא תצפיתי בלבד ואינו יכול לאשרר סיבתיות, לד"ר הסלמר ולצוותו יש כבר מספר השערות בנושא. 


לדבריו, אין זה הכרחי שהילדים ישטפו את הכלים ביד בעצמם כדי שיחשפו לבקטריה, מאחר וייתכן שהם צעירים מידי מכדי לבצע משימה זו וכי יתכן שחשיפה לאורך זמן לכלים שנשטפו ביד תביא גם היא לאותה התוצאה. מחקרים קודמים הראו ששטיפת כלים במדיח משאירה פחות בקטריות על הכלים בהשוואה לשטיפה ידנית, ולכן בבית בו הכלים נשטפים ידנית קיימת חשיפה רבה יותר לבקטריות ולכן גם לחיידקים.


סביר להניח שבבתים של משפחות ששוטפות כלים באופן ידני מופיעים גם אלמנטים נוספים שתורמים למיעוט אלרגיות. החוקרים ציינו שבתים מרובי דיירים, ובתים שדייריהם בעלי רמה סוציו-אקונומית נמוכה עשויים גם הם להיות מקושרים למיעוט באלרגיות.


שטיפת כלים מפחיתה אלרגיה בילדים?

שטיפת כלים ידנית. מפחיתה אלרגיה בילדים?


המחקר, שמתקבל בנתיים בספקנות בעולם הרפואה, משאיר כמה שאלות לא פתורות, כמו מדוע בדק המחקר שטיפת הכלים ביד, ביחס לאחוז נמוך של אקזמה ולא לאלרגיות אחרות כמו אסטמה ומדוע התוצאות היו כה משמעותיות, שהרי בעת שטיפת כלים נעשה שימוש בסבון ולעיתים אף בסבון אנטי בקטריאלי. 


פורום אלרגיה

ד"ר קובי שדה

ד"ר קובי שדה מומחה לאלרגיה ואימונולוגיה
ד"ר קובי שדה רופא מומחה לאלרגיה, אימונולוגיה ורפואה פנימית, מבכירי המומחים באלרגיה ואסתמה בישראל. עוד...

  • הודעה
  • מחבר
  • תאריך / שעה
  • נזלת כבדה
  • אוק
  • 23/05/2019 19:36
  • שלום, מספר חודשים שיש לי התקפי צינון התעטשויות ונזלת חזקים והרגשת חנק בגרון במיוחד בשכיבה. רופא אף אוזן גרון נתן לי תרופות שעזרו לי באותו יום המשכתי לקחת לפי ההוראות וממש עזר. שהפסקתי חזר לי בדיוק לאותו מצב.

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • רגישות לטחינה
  • שני
  • 23/05/2019 10:00
  • שלום ד"ר, הבת שלי בת חצי שנה נחשפה לטעימות של טחינה מספר פעמים ולא הייתה כל תגובה אלרגית. בשבוע האחרון בכל פעם שטעמה טחינה נוצרה לה פריחה אדומה סביב הפה עד אזור הלחי. הפריחה עברה תוך מספר דקות הילדה נשארה חיונית ולא היו תופעות לוואי נוספות.רופאת הילדים אמרה לי שאין צורך להיפגש עם אלרגולוג בשלב זה ולהפסיק לחלוטין מתן טחינה ולהמתין לגיל שנה כדי לבדוק שוב את הנושא. אני מוטרדת משני נושאים: 1. האם זה נכון להפסיק הפסקה מוחלטת ולא להיפגש עם אלרגולוג? לפי מה שהבנתי לעיתים חשיפה מזערית מבוקרת מונעת החרפה של האלרגיה בעתיד.האם זה תקף בגיל כל כך צעיר. 2. האם זה אומר שעליי להימנע ממתן כל מאכל שעלול להכיל שומשום? מאוד קשה לי עם חוסר הוודאות. תודה מראש

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • רגישות לטחינה -נקודה נוספת
  • שני
  • 23/05/2019 10:09
  • אם כבר להפך : לא להפסיק טחינה וכן לראות אלרגולוג 1. אכן חשיפה מבוקרת י=עשויה לחמנוע אלרגיות 2. לא נכון (ראה לעייל) יש סיכוי גדול שהיא בכלל לא אלרגית לטחינה

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • תודה רבה
  • שני
  • 23/05/2019 11:26
  • חשש מהתקף אנפילקטי
  • אחת
  • 21/05/2019 09:22
  • שלום רב. הבן שלי בן שנה ו4 חודשים. טרם חשפתי אותו לבוטנים אגוזים שקדים וטחינה מפני חשש מתגובה קשה אלרגית כגון חנק / התקף אנפילקטי.המחשבה שאם יקרה כזו תגובה ועד שיגיע למרפאה או בית חולים לקבל זריקה נגד אלרגיה יכול להיות נזק בלתי הפיך...רציתי לדעת האם בחשיפה ראשונה של אותם מאכלים שציינתי בדרך כלל לפני תסמינים מסכני חיים יש תסמיני פריחה קלים?(הבנתי שבחשיפה ראשונה יש תסמינים קלים ובחשיפה שניה יש תסמינים קשים). האם ברגע שנחשף פעם ראשונה ולא פיתח שום תגובה זה אומר שבפעם השניה שיחשף כבר אין אפשרות לתגובה מסכנת חיים? בקיצור איך אפשר לקחת את הסיכון הזה שאין לי מזרק בהישג יד נגד אלרגיה (אפינפרין)ויכול להיווצר נזק ממשי?

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
  • תודה על המענה
  • אחת
  • 21/05/2019 14:17
  • אבל לא ככ הבנתי...אתה טוען שבגלל שמדובר בטעימות של כמות קטנה לא יכולה להיות תגובה מסכנת חיים? נגיד אחרי שבוע של טעימות של במבה לא יכול להיות שאחרי 4 פלחי במבה יהיה תגובה קשה?

  • + הוסף תגובה
  • הדפס
רופאים בתחום
ד"ר רוני שפר ד"ר רוני שפר
מומחה לרפואת ילדים ורופא משפחה למעלה מ- 30 שנה קרא עוד
ד"ר כרמי גלר-ברנשטיין ד"ר כרמי גלר-ברנשטיין
רופאה מומחית לאלרגיה ואימונולוגיה קרא עוד
מחלות קשורות
בדיקות קשורות
מידע וכלים שימושיים

אינפומד בריאות דיגיטלית בע"מ