אקזמה (Eczema)
אקזמה היא שם כללי לדלקת עור, שאינה נגרמת על ידי זיהום ולרוב קשורה לרקע תורשתי של מחלות אלרגיות, כך שאנשים הסובלים מאלרגיה, קדחת השחת או אסתמה נמצאים בסיכון מוגבר ללקות גם באקזמה אטופית (תורשתית), ולהיפך.
בדרך כלל, אקזמה גורמת לפריחה בעור, לגרד, אדמומית ויובש. לעיתים, הפריחה תלווה בהופעת סדקים וגלדים בעור. המחלה מופיעה לעיתים קרובות על הפנים והגפיים, אולם היא יכולה להופיע גם באזורים אחרים של הגוף - אקזמה בידיים ואקזמה ברגליים.
סימפטומים
בדרך כלל אקזמה מופיעה יחד עם סימפטומים הבאים:
- הופעת פריחה בצורת כתמים מגרדים, יבשים, שהעור בהם עבה מעט יותר. הפריחה בעור נוטה להופיע באזורי קפלים בידיים, הצוואר, הפנים והרגליים. לרוב, אצל ילדים, האקזמה תופיע גם בצד הפנימי של הברכיים והמרפקים. במקרים רבים של אקזמה, הגרד מופיע עוד בטרם מתפתחת תפרחת בעור.
- גירוד הפריחה עלול להוביל להופעת פצעים המתכסים בגלד ואף להתפתחות זיהום בפצעים הפתוחים.
סיבות וגורמי סיכון
בדומה לאסטמה, גם אקזמה (eczema) נוטה לעבור בתורשה. ישנה קבוצת גנים שגורמת לעור להיות עדין במיוחד ורגיש לגורמים סביבתיים כגון מזג אוויר יבש או לחץ נפשי, שיכולים לעורר התפרצות של אקזמה.
אקזמה יכולה גם להיתפרץ או להחריף כתוצאה ממגע עם חומרים יומיומיים, כגון:
- אריגי צמר ובדים סינטטיים.
- סבון וחומרים אחרים המייבשים את העור.
- חום וזיעה.
אבחון ובדיקות
רופא ילדים, רופא עור או רופא משפחה יכולים לאבחן אקזמה על סמך מראה הפריחה בעור ותיאור הסימפטומים הנלווים. מכיוון שאקזמה קשורה גם לאלרגיות שונות, ייתכן שיהיה צורך לבצע בדיקות אלרגיה על מנת לקבוע את הגורמים המעוררים להתפתחות אקזמה אצל המטופל.
תופעות נלוות וסיבוכים אפשריים
יתכנו פצעים פתוחים, דימומים וזיהומים מקומיים של הפצעים עקב גירוד הפריחה שגורמת אקזמה.
טיפולים ותרופות
יעד הטיפול באקזמה הוא להקל ולמנוע את היובש בעור והגרד, כי גירוד ממושך עלול להוביל לדלקת. לכן, מומלץ להשתמש במשחות ותחליבי לחות לעור רגיש. מומלץ למרוח את התכשירים על גבי עור רטוב, לאחר הרחצה למשל, על מנת לסייע לעור לשמור על הלחות שלו. גם הנחת רטיות קרות מסייעת להקל על הגירוד.
מוצרים הנמכרים ללא מרשם, כגון משחה המכילה הידרוקורטיזון % 1, או משחות המכילות קורטיקוסטירואידים הניתנות במרשם, מסייעות בצמצום הדלקת. במקרים חמורים במיוחד, ייתכן והרופא המטפל בך ירשום לך תרופות המכילות קורטיקוסטירואידים שאותן נוטלים דרך הפה. במידה והמקום הנגוע מפתח זיהום, ייתכן שיהיה צורך בתרופה אנטיביוטית על מנת לטפל בחיידקים.
טיפולים נוספים נגד אקזמה כוללים: טיפול בנוגדי אלרגיה (אנטי היסטמינים) יכולים לצמצם גרד חמור, טיפול המבוסס על זפת ופחם (לצמצום גרד) פוטותרפיה (טיפול בחשיפת העור לאור אולטרה סגול) וטיפול בתרופה ציקלוספורין (cyclosporine) אצל חולים שמצבם אינו משתפר לאחר טיפול באמצעים אחרים.
מניעה
בדרך כלל ניתן למנוע את התפרצותה של אקזמה, או לצמצם את חומרתה, על ידי נקיטת אחד מן האמצעים הפשוטים הבאים:
- שימוש בחומרים לשמירה על לחות העור
- הימנעות משינויים קיצוניים של טמפרטורה או לחות
- הימנעות מהזעת יתר או חימום יתר
- צמצום לחץ נפשי ומתח
- הימנעות ממגע עם חומרים המעוררים גירוד, כגון אריגי צמר
- הימנעות משימוש בסבונים, חומרי ניקוי או ממיסים חריפים
- היה מודע למזונות אשר גורמים לך להתפרצות המחלה – ודאג להימנע מהם
שאלות ותשובות
- אני בת 16 וארבעה חודשים, והמחזור שלי איננו סדיר, כלומר, אני יכולה לקבל חודש כן חודש לא, חודשיים לא, ולפעמים גם דימום ממש מועט שנמשך בקושי יום. אשמח לדעת איך אוכל לסדר את המחזור שלי, ולמה זה קורה. דרך אגב, אני סובלת מתופעות שונות של לחץ, יש לי אלרגי
- בני, בן שנה וחצי, סובל מפצע בצבע אדום-בורדו, מפריש הפרשה צמיגה מסביב לשפתיים, במשך שלושה חודשים. הפצע טופל על ידי משחות אנטיביוטיות חזקות כגון טבעקוטאן, אפלומיצין, בלנאום הרמל לאמבטיה ועוד. הפצע נחלש והמצב משתפר ליום-יומיים, אך חוזר לקדמותו לאחר מכ
- אני משתמשת ברואקוטן (20 מ"ג) וזה מייבש לי את הפצעים. האם אני יכולה להשתמש במקביל בקרם פנים, או שזה מונע מהפצעים לעבור? והאם אני יכולה להשתמש במייקאפ ופודרה כדי לכסות את הפצעים, או שגם זה מונע מהפצעים לעבור?
- אני בת 34. זה כשבועיים אני סובלת מהתקפי שיעול (ללא נזלת וחום) שמתחזקים מאוד בלילה. כמעט שאין ליחה. אני מרגישה צפצופים, עקצוץ בקנה הנשימה שמגרה שיעול (אולי זרימה לא רציפה של אוויר) ואין קוצר נשימה. רופאת המשפחה אבחנה "שיעול אלרגי" ונתנה לי
- הפסקתי לקחת גלולות יסמין לאחר 3 שנים רצופות, בשל חשש שהגלולות גורמות לירידה במצב רוח. שבוע לאחר ההפסקה התחלתי לסבול מפצעים בפנים. האם יש קשר בין ההפסקה לבין הופעת הפצעים? האם לחזור לקחת גלולות? האם לגלולות יש השפעה על מצב הרוח, גם כאלה עם מינון נמוך
- אני סטודנטית בת 23 שסובלת מאטופיק דרמטיטיס. בתחילת השנה לקחתי קורס בכימיה שכולל מעבדות, ולאחרונה שמתי לב להחרפה במחלה. אפילו המשחה שבדרך כלל עזרה לי נהיתה הרבה פחות אפקטיבית. האם ייתכן כי נוכחות במעבדה משפיעה על המחלה, שכן אנו עובדים עם חומרים כימי
- לבתי בת החודש וחצי צמחו מעין "פצעי בגרות", ולפני כשבועיים נוסף גם יובש נוראי בפנים ובראש. אני מורחת שמן זית וכן שמן נבט חיטה מדי פעם. מה עלי לעשות? היא יונקת. האם המזון שאני אוכלת יכול להשפיע?
- לאחרונה אובחנה אצלי מחלת עור הנקראת alopecia areata בעת גלישתי באתר האינטרנט של אירגון העוסק בתופעה זו http://www.alopeciaareata.org התחוור לי שאני חולה במחלה חשוכת מרפא, שאומנם לא הורגת, אך בהחלט יכולה להותיר אותי ללא שיער לחלוטין-ללא שום יכולת
- אני בת 20, גובהי 1.62 מטר, משקלי 42 ק"ג. אני סובלת מאקזמה בכפות הידיים, מכאבי בטן חזקים בזמן הווסת ומנטיה לדלקות בדרכי השתן. כמו כן, סבלתי מדלקות גרון רבות בצעירותי ונטלתי כמויות גדולות של אנטיביוטיקה. כתוצאה מכך אני סובלת מעצירות ומתולעים במעי.
- מה הבעייתיות הקיימת בנטילת תגובות מדכאות חיסון לאורך זמן?
מאמרים בנושא אקזמה


שיטה חדשה לחיזוי החלמה משבץ מוחי לכתבה המלאה


ימות הקיץ החמים והלחים נגמרו והאוויר כבר יבש וקריר, שינוי המורגש גם בתאי העור שלנו. עור יבש וחשיפה מועטה לשמש עלולי... לכתבה המלאה